39 Haftalık Gebelik

39 haftalık hamilelik artık gebeliğin son haftalarıdır. Hamileliğin son haftaları annenin daha fazla dikkat etmesi gereken bir dönemdir ve gebelikte 39. hafta ile birlikte artık her an bebek dünyaya gelebilir.

39 Haftalık Gebelik Nedir?

39 haftalık hamilelik artık gebeliğin son haftalarıdır. Hamileliğin son haftaları annenin daha fazla dikkat etmesi gereken bir dönemdir. Gebelikte 39. hafta ile birlikte artık her an bebek dünyaya gelebilir. Bundan dolayı da son haftaların daha dikkatli geçirilmesi oldukça önemlidir. 

Bu süreç içerisinde ortaya çıkan en ufak şey bile doğumu tetikleyebilmektedir. 39 haftalık gebelikte doğum belirtileri de yavaş yavaş hissedilmektedir. Sancı ve kasılmalar anne adaylarında çok sık karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır.

39 haftalık gebelik sezeryan zamanı olarak kabul edilmektedir. Annede veya bebekte herhangi bir sorun oluşmadığı taktirde sezeryan doğum hamileliğin 39. haftasında gerçekleşmektedir. 

39 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Hamilelikte 39 hafta ile birlikte doğuma doğru bir adım daha yaklaşılmaktadır. Doğuma yaklaşan anne adaylarında ise bu süreçte hemen hemen benzer değişiklikler görülmektedir. Hamilelikte 39. hafta dönemi içerisinde amniyon zarı yavaşça açılmaya başlar. Bundan dolayı da anne adayları idrar kaçırıyormuş gibi hissedebilmektedir.

Doğumun yaklaşmasından dolayı anne adaylarının psikolojik olarak kaygılı, heyecanlı, endişeli, gergin veya keyifli hissetmeleri oldukça normaldir. 

39. hafta gebelik döneminde annede meydana gelen değişiklikler şunlardır:

  • Kasılmaların sıklığı artar.
  • Ağırlığın artmasından dolayı bel ağrıları çok sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır.
  • Bu ağrı ve sancıların yanı sıra 39 haftalık gebelikte sancı olmaması da olağan bir durumdur.
  • Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı görülmektedir.
  • 39 haftalık gebelikte adet sancısı gibi hisler yaşanmaktadır.
  • 39 haftalık gebelikte ishal de çok sık karşılaşılan bir durumdur.
  • Bebek doğum pozisyonunu aldığı için anne daha rahat nefes almaya başlayacaktır.

39 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

39. hafta ile birlikte hamileliğin son aylarını yaşayan anne adaylarındaki kilo artışı daha fazla olmaktadır. Hamileliğin başından itibaren kilo artışı normal olarak karşılanmaktadır. Anne adayı hamileliğinin başından itibaren yaklaşık olarak 11 veya 13 kg almaktadır. Bu artış kişiden kişiye değişse de annenin alması gereken ideal kilo en fazla 13 kg’dir. Ancak alınan kilonun olması gerekenden daha fazla olduğunu düşünüyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekir.

39 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

39 haftalık bebeğin anne karnındaki duruşu baş aşağı durumdadır. Anne karnında 39 haftalık bebek, başını pelvis boşluğuna yerleştirilmiş bir şekilde doğuma hazır konumdadır. Ayrıca 39. haftalık hamilelikte göbek deliğinden rahim noktasına kadar ölçüm yapıldığında 16 veya 18 m’den fazla sonuç alındığı görülmektedir. Anne karnı ise ortalama olarak 36 veya 38 santimden daha fazladır. 

39 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik döneminde beslenme, annenin dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında yer almaktadır. Gebelik dönemindeki annenin beslenme şekli hem bebeğin hem de annenin sağlığını büyük ölçüde etkilediğinden dolayı sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerekir. Bu dönemde çok fazla A, B, D ve E vitamini gibi vitaminlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçlar besinler yoluyla sağlanmalıdır. 

39. haftalık hamilelikte annenin beslenmesinde dikkat etmesi gereken durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Öğünlerin sık ancak porsiyonların az miktarda olduğu bir beslenme şekli olmalıdır.
  • Bu dönemde bol bol sıvı tüketimi yapılmalıdır.
  • Peynir, süt ve yoğurt tüketerek kalsiyum ihtiyacı karşılanmalıdır.
  • Bu dönemde lifli besinler tüketmek oldukça faydalıdır.
  • İyi yıkanmış meyve ve sebzelerin günlük olarak sık sık tüketilmesi gerekir.

39 Haftalık Bebek Gelişimi

Hamilelikte 39. haftada bebek gelişimi neredeyse tamamlanmıştır. Doğumun gerçekleşmesi ile birlikte dış dünyaya tamamen uyum sağlayabilecek şekilde gelişimlerini tamamlamıştır. Vücudundaki tüm organların gelişimi tam olarak tamamlanmış olsa da bebeğin beyin fonksiyonları hala gelişmeye devam etmektedir.

39 haftalık bebek kilosu ve boyu da belirli seviyeye ulaşmıştır. 39 haftalık bebek kilosu yaklaşık olarak 3250 kg’dır. Boyu ise 52 cm’ye kadar ulaşmıştır. 

39 haftalık bebeğin gelişimlerine dair bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Doğduktan sonra ısısını dengeleyebilmesi için yağ tabakası hala gelişmeye devam etmektedir.
  • Bağışıklık sistemi gelişmeye ve güçlenmeye bu dönemde de devam eder.
  • Hamileliğin 39. haftasında bebeğin beyaz derisi pembemsi renk almaya başlar. 
  • Bu dönemde bebeğin vücudunda bulunan Lanugo adı verilen tüyler dökülmeye başlar.
  • 39. haftalık gebelik döneminde bebek kilo almaya hala devam etmektedir.
  • Bebeğin büyümesi yavaşlasa da beyni gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca bebeğin beyin hücrelerinde artış meydana gelmektedir.

39 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

Bebeğin yerinin daralmasından dolayı 39 haftalık gebelikte bebek hareketleri daha kısıtlanmış bir haldedir. Ancak hareketleri daha kısıtlı olsa da esneme veya itme hareketlerini anne hissedebilmektedir. Ayrıca anne adayı, bebeğin hıçkırıklarını hafif zıplamalar şeklinde rahatlıkla hissedebilir. 39 haftalık gebelikte bebek çok hareketli de olabilmektedir. Bu hareketlerin daha hızlı ve şiddetli olduğu durumlarda mutlaka uzman doktora başvurulması gerekir.

39 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Bebeğin kalp atışları dalgalanmalar şeklinde gösterilmektedir. Normalde bebeğin kalp atışı yetişkinlere oranla daha yüksektir. 39 haftalık bir bebeğin kalp atışı ise dakikada 120-160 arası atmaktadır.

39 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

39 haftalık hamilelik tam olarak 9 ay 3 günlüktür. Ayrıca 3. trimesterin son haftaları olarak bilinmektedir. 39. haftayla birlikte doğum her an başlayabilmektedir. 

39 Haftalık Gebelik için Öneriler

39 haftalık hamile olan anne adayı artık doğum için hazır olmalıdır. Bu dönemde çevresi olabildiğince onu rahatlatmalı ve mümkün olduğunca strese sokabilecek insanlardan uzak durmalıdır. 39 hafta gebelikte kan gelmesi durumunda ise mutlaka etrafındakilerle paylaşmalıdır. Ardından uzman bir doktora başvurmalıdır.

39 haftalık gebe olan anne adayları için öneriler şunlardır:

  • Vücudun doğuma hazırlanmasıyla birlikte 39 haftalık gebelikte mide bulantısı meydana gelebilmektedir. Kusma ile birlikte aşırı su kaybını önlemek amacıyla bol bol su içmek oldukça önemlidir.
  • 39 haftalık gebelikte kahverengi akıntı genellikle genital bölgenin pH değerindeki değişikliğinden dolayı ortaya çıkabilmektedir. 39 haftalık gebelikte akıntı ciddi bir sorun değildir. Ancak 39.hafta gebelikte kahverengi akıntı ile birlikte kötü bir koku oluştuysa mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. 
  • 39 haftalık gebelikte karın veya kasık ağrısı görülmesi oldukça normaldir. Bebeğin doğumuna daha az süre kaldığı için kasık ağrısı çoğalabilmektedir. 39 haftalık gebelikte kasık ağrısı için anne adayının sol tarafına yatması ağrının azalmasında faydalı olabilir.
  • 39 haftalık gebelikte kasılmalar çok sık yaşanmaktadır. 39.hafta gebelikte kasılmalar veya sancılar, bedenin doğuma hazırlanmasından dolayı en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Böyle durumlarda doktorun önerdiği egzersizler yapılmalıdır.
  • 39 haftalık gebelikte mide yanması özellikle gebeliğin son dönemlerinde çok sık meydana gelmektedir. Rahmin büyümesine bağlı olarak mideye daha fazla baskı yapılması ağrıları daha da artırabilir. Göğüs kafesini mide seviyesinden yüksek tutmak ve ek yastık kullanmak faydalı olacaktır.
  • Gebeliğin son dönemlerinde bebeğin büyümesiyle vajinaya yük binmektedir. Bundan dolayı da 39 haftalık gebelikte rahimde ağrı hissedilebilir. Hamilelik destek kemerlerinden yararlanarak rahmin aşağıya baskı yapması engellenebilir. Ayrıca rahim ağrısı meydana geldiğinde ılık suyla birlikte gevşeme sağlanabilir.
  • 39 haftalık gebelikte bel ağrısı vücudun ağırlığına bağlı olarak çok sık karşılaşılan sorunların başında yer almaktadır. Bel ve sırt ağrıları için mutlaka doktorun önerdiği egzersizler yapılmalıdır.
  • 39 haftalık gebelikte suyun azalması pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. En bilinen nedeni ise su kesesinin yırtılmasıdır. Suyun azaldığını hissedildiğinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
  • 39 haftalık gebelikte kanama doğumun başlamasına yakın bir zamanda mukus ile karışmış lekelenme şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Hamileliğin son aylarında oluşan bu kanamalar genellikle rahim ağzı tıkacının atılmasından kaynaklanmaktadır. Ancak mukus haricinde oluşan vajinal bir kanama meydana geldiğinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. 
  • 39 haftalık gebelikte cinsel ilişki erken doğuma neden olabilmektedir. Meme başı uyarılmalarına bağlı olarak rahim kasılmaları ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı 39 haftalık hamilelikte cinsel ilişki önerilmemektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0