37 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 37. haftası, gebeliğin artık sona ermek üzere olduğu dönemdir. Bebeğin anne karnındaki gelişimi tamamlanmak üzeredir ve 37. hafta gebelik döneminde annenin hareketleri giderek kısıtlanırken bebeğin doğum için sinyaller vermeye başladığı görülmektedir.

37 Haftalık Gebelik Nedir?

Hamileliğin 37. haftası, gebeliğin artık sona ermek üzere olduğu dönemdir. Bebeğin anne karnındaki gelişimi tamamlanmak üzeredir. 37. hafta gebelik döneminde annenin hareketleri giderek kısıtlanırken bebeğin doğum için sinyaller vermeye başladığı görülmektedir. Bu sebeple de anne adaylarının bu dönemdeyken olabildiğince dikkatli olması ve vücudundaki sinyalleri yakından takip etmesi önerilmektedir.

37 haftalık gebelik döneminde doğum belirtileri görülmeye başlanmıştır. Bu belirtiler her zaman doğumun başladığını göstermemektedir. Bu sebeple de hamileliğin bu son dönemlerinde anne ve babaların doktorları ile sürekli irtibatta olmasında büyük bir fayda vardır.

37 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

37 haftalık gebelikte bebek hareketleri artık annenin günlük hayatını olabildiğince etkilemektedir. Bebeğin çok daha ağırlaşması ile birlikte hem fiziksel hem de biyolojik açıdan oldukça önemli değişiklikler meydana gelmektedir.

37 haftalık gebelik döneminde annede görülen değişiklikler şu şekildedir;

  • 37 haftalık bebek anne karnındayken artık doğum kanalına doğru inmeye başlamaktadır. Bu da annenin diyaframına daha az baskı olması ve dolayısıyla annenin kendisini daha rahat hissetmesini sağlamaktadır. 
  • 37 haftalık gebelikte akıntı ve hatta kan gelmesi, bu dönemde oldukça sık bir şekilde görülebilmektedir. Bütün bunlar, artık doğumun yaklaştığının en belirgin göstergesidir. 
  • 37 haftalık gebelikte ağrıların görülmeye başlaması da uzun ve yorucu geçen hamilelik sürecinin yansımalarıdır. 
  • 37 haftalık gebelikte bel ağrısı, bebeğin artık olabildiğince ağırlaşması ve annenin taşımakta zorlanması sebebi ile sıklıkla yaşanmaktadır. 
  • Hamilelik dönemi, en çok ödem toplanan dönemdir. 37.hafta gebelik sancıları, el ve ayaklarda şişme ve hareketlerde kısıtlılık da ödemden kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. 
  • Süt bezlerinin artık doğuma hazır olması sebebi ile göğüs uçlarında sızlamaya bağlı olarak sıvı çıkışları görülebilmektedir. 37 haftalık gebelikte göğüslerde sancı yaşanması durumunda, göğüs pedlerinin kullanılması bu sancıları hafifletebilmektedir. 

37 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Hamilelikte 37.hafta bebek gelişimi açısından artık son dönemidir. Bu sebeple de hem bebeklerin hem de annelerin bu dönemde belirli bir miktarda kilo alması beklenmektedir. Her annede farklı olmak koşulu ile hamileliğin 37. haftasında anne adaylarının yaklaşık 11 ile 16 kg arasında bir kilo alması oldukça normaldir.

37 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

37 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü incelendiğinde, bebeğin bu dönemde artık annesinin doğum kanalına doğru inmeye başladığı görülmektedir.

  • Bebeğin başının annenin pelvis bölgesinde aşağıya doğru bakması, sağlıklı bir pozisyonda olduğunu belirtmektedir. 
  • 37 haftalık bebeğin kilosunun ortalama 2750-3000 gram arasında olması beklenmektedir. 
  • Bu dönemdeki bebeklerin boyu ise yaklaşık 47-50 cm arasında değişkenlik gösterebilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu, bebeğin gelişimi ve annenin beslenmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. 
  • Bebeğin giderek büyümesi, rahim içerisindeki baskının artmasına sebep olmaktadır. 37 haftalık gebelikte karın sertleşmesi de bebeğin yaptığı baskıdan kaynaklanmaktadır. 

37 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamileliğin her döneminde olduğu gibi 37. haftasında da anne adayının beslenmesine son derece önem vermesi gerekmektedir. Doğuma oldukça yakın olan bu dönemde, anne adaylarının beslenmesinde aşağıdaki önerileri dikkate alması oldukça önemlidir.

37 haftalık gebelikte beslenme aşağıdaki gibidir:

  • Anne adaylarının mideleri 37. haftada oldukça hassas olmaktadır. Bu sebeple de daha hafif, az yağlı ve sebze ağırlıklı bir beslenme programının uygulanması önerilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte kusmak çok nadir görülmekte ve bu durumun sebebi genellikle tüketilen besinlerin ağır olmasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi dönemlerde daha çok lifli besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. 
  • Meyve ve sebze tüketiminin önerilen miktarda tüketilmesi, bu dönemde anne adayının ihtiyaç duyduğu B, C ve D vitaminlerinin karşılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu besinler bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlarken 37 haftalık gebelikte ishal probleminin engellenmesini de sağlamaktadır. 
  • Protein alımı, hamileler için son derece önemlidir. Öğünlerin protein açısından da dengeli bir şekilde olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. 
  • İyi pişmiş beyaz et, kırmızı et ve bakliyatlar günlük protein ihtiyacını önemli ölçüde karşılamaktadır.
  • 37 haftalık gebelikte baş ağrısı yaşanmaması için, anne adaylarının gün içerisinde minimum 2,5 litre su içmeleri önerilmektedir. 

37 Haftalık Bebek Gelişimi

37 hafta gebelik gelişimi hem bebek hem de anne için oldukça önemlidir. Çünkü 37. haftada da doğum başlayabilmektedir. Bu döneme kadar bebeğin gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi, bebeğin 37. haftada doğduğunda oluşabilecek tüm riskleri ortadan kaldırmasını sağlamaktadır.

37 haftalık bebek gelişimi aşağıdaki gibidir:

  • 37 haftalık bebeklerin anne karnındayken neredeyse tüm organları artık gelişimini bitirmiştir. 
  • Beyin ve sinir sistemi, bebeklerde doğum başlayana kadar devam etmektedir. Fakat bu dönemde doğan bebeklerde, beyin ve sinir sistemi sağlığı açısından genellikle bir problem görülmemektedir.
  • Bebeklerin tırnakları da 37. haftalarındayken parmak uçlarına kadar uzamış durumdadır. 
  • 37 haftalık bebek görüntüleri, adeta bir nefes alıp verme şeklindedir. Bunun nedeni ise, bebeğin amniyon sıvısının yutması ve doğduktan sonra dünyaya adapte olabilmesi için yaptığı bir solunum provası olarak nitelendirilmektedir.

37 Haftalık Bebeğin Hareketleri Nasıldır, Hissedilir mi?

37 haftalık bebek hareketleri, anne karnındayken artık oldukça belirgin bir şekilde hissedilebilmektedir. Bu dönemde iyice büyümüş olan bebekler, anne karnına sığmakta güçlük çekmeye başlayabilir. Bu sebeple de hareketleri çok daha keskin ve acı verici olabilmektedir.

37 haftalık gebelikte bebeğin çok hareketli olması ya da bebeğin hareketlerinde azalma olması, anne adayları tarafından yakından takip edilmelidir. Her saat bebeğin hareketlerinin kontrol edilmesi, bebeğin anne karnındaki sağlığını takip etme açısından oldukça önemlidir.

37 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Bebekler, anne karnındaki 37. haftalarında artık organ ve bedensel gelişimini neredeyse tamamlamaktadır. Bu dönemde olan bebeklerin kalp atışlarının düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. 37 haftalık bebeğin kalbinin dakikada yaklaşık 150-170 arasında atması normal karşılanmaktadır.

37 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelikte 37. hafta, sağlıklı bir hamilelik döneminin artık sonlarına gelindiğini göstermektedir. Bu dönemde olan anne adayları, hamileliklerinin 8 ay 18. günündedir. 37 haftalık bebeğin anne karnındaki duruşu da artık doğum kanalına oldukça yakındır ve her şeyin yolunda gitmesi durumunda yaklaşık 1-2 hafta içerisinde doğum gerçekleşebilmektedir.

37 Haftalık Gebelik için Öneriler

37 haftalık gebelikte anne adayının artık kendisini yavaş yavaş doğuma hazırlaması ve bebeğinin hareketlerini yakından takip etmesi önerilmektedir. Doktorlar tarafından verilen bu önerilere dikkat edilmesi hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir.

Hamilelik döneminin rahatça bitirilmesi ve doğumun daha kolay olması için verilen öneriler ise şu şekildedir;

  • Hamilelik dönemi boyunca kadınlarda kan gelmesi oldukça endişe verici bir durumdur. Fakat 37 haftalık gebelikte kahverengi akıntı ya da kan gelmesi, doğumun başladığının sinyali olabilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte sarı akıntı görülmesi de oldukça normaldir. Bu durumda anne adayının panik yapmasına gerek yoktur. 
  • 37 haftalık gebelikte karın ağrısı ya da kasılmalar yaşanabilir. Anne adaylarının herhangi bir sağlık problemi olmaması durumunda yavaş tempoda yürüyüş yapmaları önerilmektedir. 
  • Bu dönemde olan anne adaylarının, doktorları tarafından aksi söylenmediği sürece yavaş hareketlerle egzersiz yapması önerilmektedir. Bu egzersizler rahim kaslarını rahatlatmakta ve dolayısıyla doğumun daha kolay olmasını sağlamaktadır.
  • 37 haftalık gebelikte vajina ağrısı görülmesi son derece olağandır. Bebeğin artık doğum kanalına girmesi ile birlikte vajinada baskı yaşanabilir. Yaşanan bu ağrı ve baskıların, kasılmalardan ayırt edilmesi son derece önemlidir. Çünkü bu dönemde artık doğum kasılmaları başlayabilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte mide yanması ve mide bulantısı da sıklıkla görülebilmektedir. Hamilelik döneminde görülmesi muhtemel olan reflü hastalığı, hamileliğin son dönemlerinde daha da artabilmektedir. Bu gibi problemlerin yaşanması durumunda anne adaylarının daha hafif ve lifli besinler tüketmesi, sık aralıklarla ama az miktarda yemek yemesi önerilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte sık idrara çıkma, bebeğin mesaneye baskı yapmasından dolayı yaygın bir şekilde görülmektedir. Fakat idrar yaparken yanma ve koku olması durumunda bir uzman doktora gidilmesi önerilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte leke gelmesi, doğumun başladığını gösteren en önemli sinyallerden biridir. Bu gibi bir durumda hemen doktor ile iletişime geçilmesi ve doktorun yönlendirmesi ile hastaneye başvurulması önerilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte kasık ağrısı, bebeğin giderek ağırlaşması ile yaygın bir şekilde görülmektedir. Hamilelikte 37. hafta kasık ağrısı problemi için anne adayının uygun pozisyonda sürekli olarak istirahat etmesi önerilmektedir. 
  • 37 haftalık gebelikte cinsel ilişki hem anne hem de baba adayları için oldukça kafa karıştırıcı bir konudur. 37 haftalık gebelikte cinsellik konusunda öncelikle muhakkak doktora danışılmalıdır. Kimi hamilelerde doğuma kadar cinsel ilişki bir problem yaratmazken kimi hamilelerde cinsel ilişki yaşamak son derece sakıncalı olabilmektedir. 37 haftalık gebelikte cinsel ilişki pozisyonları için çok sayıda alternatif bulunmaktadır. Gerekirse doktordan da öneri alarak bu dönemde cinsel birliktelik yaşanabilmektedir. 
  • 37 haftalık bebek hareketleri, kimi zaman oldukça yavaş olabilmektedir. Bu durumda panik yapmak yerine bebeğin hareketlerinin takip edilmesi önerilmektedir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0