34 Haftalık Gebelik

Doğuma çok az bir sürenin kaldığı 34 haftalık gebelikte bebek büyümeye hızlı bir şekilde devam ederken annenin kilo alım hızı gittikçe yavaşlar. Hareket etmek, yürümek, oturmak ve uzanmak gibi hareketleri yaparken bebeğe zarar gelmemesi açısından dikkatli olunması gereken bir döneme girilmiştir.

34 Haftalık Gebelik Nedir?

Doğuma çok az bir sürenin kaldığı 34 haftalık gebelikte bebek büyümeye hızlı bir şekilde devam ederken annenin kilo alım hızı gittikçe yavaşlar. Doğuma 2 ay gibi kısa bir sürenin kaldığı 34 haftalık gebelikte annenin durumu alınan kilolar nedeniyle gittikçe zorlaşır. Hareket etmek, yürümek, oturmak ve uzanmak gibi hareketleri yaparken bebeğe zarar gelmemesi açısından dikkatli olunması gereken bir döneme girilmiştir.

Bu süreçte doğum gerçekleşirse bebek tam olarak dış dünyaya hazır olmadığı için bir süre kuvözde kalabilir. Hem anne karnındaki bebekte hem de annede birçok fiziksel ve ruhsal değişimin yoğun bir şekilde yaşanmaya başlar. Gebeliğin 34. haftasında yaşanan değişiklikler hakkında önceden bilgi sahibi olmak anne adaylarının strese girmelerini önleyecektir.

34 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Hamilelikte 34. hafta tamamlandığında yaşanan fiziksel değişiklikler nedeniyle anne adayı daha fazla yorulmaya başlar. Bu zamana kadar şişliğin karnın üst bölgesinde olması annenin nefes alımını zorlaştırmaktayken bu süreçten sonra doğuma az bir süre kaldığı için artık karın bölgesindeki şişlik daha aşağıya doğru iner ve anne daha rahat nefes almaya başlar. Ancak alınan kilolar nedeniyle otururken ya da yatarken zorlanılabilir.

34 haftalık gebelikte adet sancısı ve rahim ağrısı görülebilir. Bebeğin yaşamını sürdürdüğü amniyotik sıvının hacmi artmış olduğu için anne adayı hareket eder ancak ağrı hissedebilir. Gebeliğin 34. haftası itibariyle amniyotik sıvının hacmi yavaş yavaş azalmaya başladığı için anne adayı daha önce yapmakta zorlandığı hareketleri daha kolay yapmaya başladığını fark edebilir.

34 hafta gebelik sürecinde annede görülen fiziksel ve ruhsal değişiklikler şunlardır:

  • 34. hafta gebelik, doğum sancısına benzer sancıların sık sık yaşanmaya başladığı bir dönemdir. Ancak sancının şiddetli bir şekilde kısa aralıklarla tekrarlıyor olması doğum sancısı olduğunu gösterir.
  • Hamileliğin ilk 3 ayında olduğu gibi bu haftadan sonra da anne daha sık idrara gitme isteği duyar. 
  • Alınan kilolar nedeniyle vücut ağırlaşır. Rektum kasları zorlandığı için tuvalet ihtiyacı karşılanırken bağırsaklar zorlanır. Kabızlık ya da sürekli ishal görülebilir. Bu durumun sıkça yaşanmasına bağlı olarak hemoroid sorunu ortaya çıkar. 
  • Hamilelik ürtikeri adı verilen anne adayının kalça, bacak ve karın bölgesinde kırmızı nokta şeklinde kızarıklıklar görülebilir. Anneye ve bebeğe hiçbir zararı olmamasına rağmen estetik açıdan kırmızı noktaları önlemek için doktora gidilip tedavi uygulanmalıdır. 
  • Annenin aldığı kilolar nedeniyle bacaklara baskı uygulandığından üst bacaklarda varis ve çatlaklar görülebilir. Özellikle sarı saçlı ve açık tenli kişilerde çatlak oluşumu daha fazla görülür. Bacaklarda varis, selülit gibi sorunların yaşanmaması için hamilelikte olabildiğince az kilo almaya çalışılmalıdır. 
  • Alınan kilolar nedeniyle 34 haftalık gebelikte bel ağrısı şikayetleri artabilir. 
  • Kaşıntılı ürtikeryal papüller adı verilen cilt hastalığı görülebilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve şişlikler oluşabilir. Ancak görülen bu cilt rahatsızlığının karaciğer yağlanmasından kaynaklı olup olmadığını anlamak için mutlaka kan ve idrar tahlili yaptırılması önerilir. 
  •  Bu dönemde göz hastalıklarında belli bir artış yaşanabilir. Özellikle göz kuruluğu, kaşıntı, yanma veya ışığa bakamama gibi sorunlar yaşanabilir. Bu süreçte lens kullanımı göz kuruluğunu daha da arttırabileceğinden dolayı gözlük kullanımı tercih edilmelidir. Ayrıca miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz hastalıklarında da artış yaşanabilir. 
  • 34 haftalık gebelikte akıntı enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kahverengi, sarı ve yeşil renkte kokulu rahim akıntıları önlemek için hemen tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca 34 haftalık gebelikte kanama olması doğumun riskini artıracak bir soruna işaret edebileceğinden dikkate alınması gereklidir. 
  • 34 haftalık gebelikte karın sertleşmesi görülmesindeki neden genellikle ödemdir. Gebeliğin son aylarında vücutta ödem artar. Bu da karın bölgesinde gerginliğe, el ve ayakların şişmesine ve uyuşmasına neden olur. Karpal tünel sorunu olarak bilinen el bileklerinde ve parmaklarında sinir sıkışmasına bağlı olarak kasılmalar yaşanabilir. 
  • Gebeliğin son aylarına doğru hormonal değişimlerden dolayı saç ve vücut tüylerinden ciddi oranda artış yaşanabilir. 
  • 34 haftalık gebelikte kasık ağrısı sıklaşır. Bu dönemde adet ağrısına benzeyen sancılar yaşanabilir. 34 haftalık gebelikte sancı nedeni metabolizmanın yavaş çalışmasından dolayı olabileceği gibi mide ve bağırsaklarda gaz miktarının artmasından dolayı da ortaya çıkabilir. 
  • Hamilelikte alınan kilolar bacakların şişmesine, yorulmasına ve bacaklarda krampların olmasına neden olur. 
  • 34 haftalık gebelikte kasılmalar; yatarken, yürürken, konuşurken, yemek yerken ya da tuvalet esnasında artar. Karın bölgesinde şişlik nedeniyle nefes almak zorlaşabilir. 
  • 34 haftalık gebelikte doğumun yaşanmasına vücut kendisini hazırlar. Kolostrum yani süt sızıntısı adı verilen durum görülebilir. Göğüslerden az miktarı süt sızıntısı yaşanabilir. 
  • Bu süreçte gebelik zehirlenmesi durumuna karşı dikkat olunmalıdır. Amniyon sıvısının kana karışması yani gebelik zehirlenmesinin belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, yüzde şişkinlik, görme bozukluğu, bulantı ve bayılma hissi yer alır. Bu belirtilerin görülmesi halinde hemen doktora gidilmelidir. 
  • 34 haftalık gebelikte sancılar artar. Ancak doğum sancısından farklı olarak kısa ve hafif şiddette görülür. 
  • Doğuma az bir süre kala annede uyku bozukluğu, yorgunluk, bitkinlik, mutsuzluk ve karamsarlık gibi depresif ruh hali yaşanabilir. Gebelik depresyonu adı verilen bu durumda psikolojik tedavi alınması hem anne hem de bebeğin ruh sağlığı açısından önemlidir. 

34 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Hamileliğin 34. haftasına gelindiğinde anne yaklaşık 12 kilo almış olur. Her kişide kilo alım miktarı farklı olabilir. Tek bir bebeğe hamile olan kişiler hamilelikten önceki kilosundan 11- 12 kilo daha fazla olur. 34 haftalık ikiz gebelik olması halinde alınan kilo miktarı 15-18 kg’ı bulabilir. 34 haftalık gebelikte ikiz bebek gelişimi daha hızlı hızlıdır ve kilo artışı da aynı oranda yükseklik gösterir.

34 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

34 haftalık bebeğin anne karnındaki duruşu karnın tepe noktasındayken bu süreçten sonra aşağıya doğru inemeye başlar. 34 haftalık gebelikte bebek, anne karnının rahim ile göbek deliği arasındaki noktadadır.

34 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

34 haftalık gebelikte beslenme hem anne hem de bebek gelişimi açısından önemlidir. Anne kendisini aç hissetmese bile bebeğin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini karşılamak amacıyla sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmeye devam etmelidir.

Anne karnındaki bebeğin gelişimini sağlamak ve bebeğin bağışıklığını güçlendirmek amacıyla en sağlıklı beslenme yöntemi şu şekilde olmalıdır:

  • 34 haftalık gebelikte anne ve bebeğin ihtiyaç duyacağı protein, yağ ve karbonhidrat miktarı da artar. Hamilelikte annenin günlük aldığı kalorisine 200 kalori daha eklenmelidir. 
  • Anne karnındaki bebek annenin yediği yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden rahatsız olabileceğinden dolayı bu yiyecekler çok fazla tüketilmemelidir. 
  • Tek bir öğünde çok fazla yemek yemek sindirimi zorlaştıracağından hem bebeği hem de anneyi rahatsız edebilir. Bunun yerine az miktarda daha sık şekilde yemek yenilmelidir. 
  • Besinlerden bakteri veya mikropların vücuda geçmesini önlemek için sebze ve meyveleri bolca yıkayıp temiz olduğundan emin olunduktan sonra tüketilmelidir. 
  • 34 haftalık gebelikte mide yanması ve bulantı şikayeti görülebilir. Bu nedenle anne şekerli, gazlı ve kafeinli yiyecek ve içecekler tüketmemelidir.
  • B12 ve folik asit eksikliği olan kişiler beslenmelerine yumurta, bezelye, kırmızı et, balık, ıspanak, havuç ve yeşil yapraklı sebzeleri eklemelidir. 
  • 34 haftalık gebelikte ishal ve karın ağrısı şikayetleri artabilir. Tüketilen bazı yiyecekler bu şikayetleri tetikleyebilir. 34 haftalık gebelikte kusmak veya mide bulantısı gibi sorunlar pek görülmemesine rağmen özellikle az pişmiş et, çiğ balık, sebze, çiğ yumurta, işlenmiş gıdalar, gıda boyası kullanılmış besinler, kafein ve kokusu olan bazı yiyeceklerin tüketilmesi halinde görülebilir.
  • Hamileliğin 7. ayının tamamlanmasına az bir sürenin kaldığı bu süreçte anne karnı çok fazla büyümüştür. Bebeğin anne karnındaki hareket alanı ise azalır. Annenin tükettiği nohut, fasulye, mercimek, lahana, enginar, soğan gibi gaz yapan besinler nedeniyle karın bölgesinde daha fazla gerginlik yaşanacağından dolayı bu süreçte gaz yapan yiyeceklerin tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır. 
  • Gebeliğin 34. haftasında bebeğin vücudundaki kemik ve kaslar henüz gelişimini tamamlamadığı için oldukça yumuşaktır. Kemiklerin güçlenmesi açısından annenin hamilelik döneminde bolca yoğurt, süt, peynir ve kefir gibi süt ve süt ürünlerini tüketmesi önerilir. 
  • Sık sık acıkan kişiler aşırı kilo alımını önlemek için az miktarda, besleyici ve uzun süre tok tutan besinleri tercih etmelidir. Ceviz badem, fındık, fıstık, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, hurma, incir gibi hem vitamin ve mineral bakımından zengin hem de uzun süre tokluk hissi veren besinleri ara öğünlerde tüketmelidir.
  • Gebeliğin son aylarında yaşanan stresi azaltmak, uyku ve huzursuzluk sorunlarını gidermek amacıyla ıhlamur, melisa ve papatya gibi rahatlatıcı bitki çaylarını tüketebilir. Ayrıca 34 haftalık gebelikte rahim kasılmaları bu bitki çayları sayesinde hafifleyebilir. 
  • Gebelik dönemi boyunca tüketilen su miktarının yeterli olması önemlidir. Hem doğum sancılarının azalmasını hem de doğumun daha kolay geçmesini sağlayan en önemli besin hiç kuşkusuz sudur. Bebek gelişimi için de su faydalıdır. Anne tükettiği günlük su miktarını takip etmeli ve vücudunu uzun süre susuz bırakmamaya özen göstermelidir.
  • 34 haftalık bebeğin anne karnındaki durumu düzenli olarak ultrasonda incelenerek olası sorunlara karşı önlemler alınmalıdır.34 haftalık gebelikte doktor kontrolünün yapılması anne adayını doğuma hazırlaması ve sorunsuz bir doğumun gerçekleşmesi açısından önemlidir. 

34 Haftalık Bebek Gelişimi

Anne karnında 34 haftalık bebek kilosu yaklaşık 2.5 kg’dır. Bebeğin boyu ise 45 cm’dir. Gebeliğin 7.ayından itibaren bebeğin kilo alım hızı yavaşlamaya başlar. 34 haftalık bebek kilosu ve boyu gebelikte hafta hafta takip edilmelidir.

Dış dünyada yaşamak için henüz gelişimini tamamlamamış olan bebek eğer bu süreçte doğarsa bir süre yeni doğan ünitesinde kalarak fiziksel gelişimini tamamlaması sağlanır. Doğduktan bir hafta sonra anne sütünü emme kapasitesine ulaşabilir. Bebeğin akciğerleri ve beyin hücreleri gelişmeye devam eder.

  • Bebeğin enerji depolamak ve vücut ısısı dengesini sağlamak amacıyla cilt altı yağ dokularında artış yaşanır. 
  • Ultrasonografide 34 haftalık bebeğin görüntüsü kavun şeklindedir. 
  • Erkek bebeğin testisleri görülebilir. 
  • Anne karnında yaşanan doğum kasılmalarından bebeğin rahatsız olmasını önleyen amnios mayi oluşur.
  • Hamilelikte 34 hafta bebek gelişimi doğuma kadar hızla devam eder. Bebeğin hafızası ve hatırlama yetisi gelişmiş olduğu için dış dünyada olup bitenin farkındadır. 
  • Hamilelikte 34. haftalık bebek gelişimi büyük oranda tamamlanmıştır. Dışarıdan gelen ışığı görebilir ve ışığın geldiği yöne doğru başını çevirebilir. Elleriyle gözlerini ovuşturabilir, parmaklarını emebilir. 
  • 34 haftalık bebek ultrason görüntüsünde tırnaklarının ve saçlarının uzadığı görülmektedir. Vücut derisi oldukça yumuşak olan bebek kendi vücuduna dokunabilir. Tat alma duyusu geliştiğinden yediklerinizden bebek rahatsız olabilir. 
  • Anne karnında oldukça hareketli olan bebek artık dış dünyadaki sesleri duyabilir. Farklı sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip olan bebek annenin gürültülü bir ortamda bulunması halinde stres yaşayarak huzursuzlanabilir. 
  • Özellikle anne sesini kolayca benimseyen bebek annenin sakince onunla konuşması veya ninni söylemesi halinde hareketleri daha yavaşlayarak sakinleşir. Yapılan araştırmalara göre henüz anne karnındaki bebeğin en sık duyduğu seslere doğumdan sonra daha kolay alışabildiği gözlemlenmiştir. 

34 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

Tam bir kavun görünümündeki bebek günde 8 saat uyanık kalabilir. Çok daha belirgin bir şekilde hareket etmeye başlayan bebeğin ayak tekmeleri hissedilebilir. 34 haftalık bebek hareketleri sert ve güçlü olduğundan hareketler karın bölgesinde görülebilir. Bebek uyuduğunda ise hareketler durur.

34 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Nasıl Olmalı?

Anne karnında 34 haftalık bebek için ideal kalp atış ölçümü (NST) 120-160 arasında olması gereklidir. Her bebekte farklı olarak görülen bu durum bebeğin stres olması halinde farklılıklar yaşanabilir. Bebeğin cinsiyeti ile bebek kalp atım hızı yakından ilişkilidir. Çoğu zaman bebeğin kalp atım hızı 140‘dan az ise erkek, 140’dan fazla ise kız olduğu görülse de bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgi değildir.

34 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Anne adayları hamilelik dönemlerini genellikle hafta olarak hesapladıkları için kaçıncı ayda olduklarını karıştırabilir. 34 hafta gebelik 7 ay 28 gün demektir. 238 günü kapsayan bu süreçte 3 gün sonra gebeliğin 8. ayına girilmiş olunur.

34 Haftalık Gebelik için Öneriler

34 haftalık gebelik gelişimi sürecinin daha sorunsuz ve stressiz bir şekilde geçmesi için anne adaylarının sağlığına daha fazla dikkat etmeleri önemlidir. Bu dönemde eğer doğum gerçekleşirse sezaryen ile doğumun yapılabileceği göz önünde tutularak önceden doğum hazırlığının yapılması gereklidir. Doğum çantasının hazırlanması ve doğumun nasıl olacağı hakkında bilgi edinilmesi annenin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur.

34 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Anne günlük beslenmesine dikkat etmelidir. Protein, kalsiyum, demir, folik asit, magnezyum, yağ ve karbonhidrat tüketimini dengeli tutmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenme programı için bu dönemde bir beslenme uzmanından yardım alınabilir. 
  • Kendisini sürekli yorgun hisseden kişiler uzun süre ayakta durmamalı, ağrı ve sancıları önlemek için ani hareketlerden kaçınmalıdır. 
  • Gebelikte uyku düzenine dikkat edilmelidir. Özellikle hormonal dengelerin değiştiği gebelikte melatonin hormonu ihtiyacının karşılanması için gece uykusuna önem verilmelidir. Gün içerisinde ise kısa süreliğine uyku saatleri belirlenerek dinlenilmelidir. 
  • Gebeliğin son aylarına doğru hareket etmek güçleştiği için spor yaparken daha yavaş hareket edilmelidir. Bebeği rahatsız edecek ağır sporlardan ve gerinme hareketlerinden kaçınılmalıdır. Doğumun sorunsuz ve kolay geçmesi açısından büyük fayda sağlayan hamilelik yogası yapılarak vücut doğuma hazırlanabilir. Gün içinde kısa yürüyüşler ve pelvik kaslarını çalıştıracak kısa süreli egzersiz hareketleri yapılabilir. 
  • 34 haftalık gebelikte yatış pozisyonu sola doğru olmalıdır. Sırt üstü yatılması kalp sıkışmasına neden olabilir. Ayrıca bebeğin hareketlerini kısıtlayacağından yüz üstü yatılmamalıdır.
  • Aşırı sıcak olan kaplıca, hamam, sauna ve spa gibi yerlere gitmek gebelik için tehlikeli sonuçlara neden olabilir. 
  • Gebeliğin 7. ayından itibaren yorucu ve uzun yolculuklara çıkılması önerilmez. 
  • Bu dönemde mümkün olduğunca ilaç kullanımı sınırlandırılmalıdır. Doktora danışmadan herhangi bir ilaç kullanımı bebeğin sağlığını tehlikeye atabileceği gibi erken doğum ve ölü doğuma yol açabilir 
  • Hamilelik sürecinde düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir. 34 haftalık gebelik görüntüsü ultrasonda takip edilerek bebeğin gelişimi esnasında gelişen olumsuz durumlar için önlemler alınmalıdır. 

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0