32 Haftalık Gebelik

32 haftalık gebelik üçüncü trimester evresi içerisinde yer almaktadır. 32 hafta gebelik artık doğumun son evreleri demektir ve 32. hafta gebelik döneminde anne 8. ayında olmaktadır.

32 Haftalık Gebelik Nedir?

32 haftalık gebelik üçüncü trimester evresi içerisinde yer almaktadır. 32 hafta gebelik artık doğumun son evreleri demektir. 32. hafta gebelik döneminde anne 8. ayında olmaktadır.

Bebek büyümeye devam ederken hormonlara bağlı annede de değişiklikler meydana gelmektedir. Gebelikte 32. hafta rahatsızlıkları ilk aylardaki gibi devam edebilir ve akıntı şiddeti artabilir. Anne karnında 32 haftalık bebek gelişimi de büyük bir hızla devam etmektedir.

32 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Her kadın gebeliği farklı olarak yaşar. Hamilelikte 32. haftada annedeki değişiklikler gebelik karşısındaki tepkilere, bireyin anılarına, korkularına, sosyal ve ekonomik çevre koşullarına, isteklerine bağlı olarak değişebilmektedir.

32 haftalık gebelikte 1. trimesterden süre gelen yorgunluk, üriner inkontinans, kabızlık ve lökore devam edebilir. Bunlara ek olarak birçok kadın solunum sıkıntısı, mide yanması, hazımsızlık, kasılmalar ve ödem deneyimleyebilir.

32 haftalık gebelikte karın ağrısı, karın sertliği, kan gelmesi, kanama, kasık ağrısı, rahim ağrısı ve vajinada ağrı gibi semptomlar ortaya çıktığında zaman kaybetmeden mutlaka doktora gidilmelidir.

32 haftalık hamilelik döneminde annedeki değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Solunum sıkıntısı ve solunum güçlüğü: Üçüncü trimesterde diyaframın yükselmesi ve genişleyen uterusun basısı ile akciğerlerin baskılanması sonucu gebelerde solunum sıkıntısı artar. Gebe kadın sırt üstü pozisyonda yatarken ya da efor sarf ettiğinde solunum sıkıntısı artabilir. Solunum sıkıntısını azaltmak için; yatarken başını yastıkla destekleyerek yükseltmesi, dik pozisyonda oturması, otururken esneme hareketleri yapması, öğünlerde çok fazla yemek yememesi ve sigara içiyorsa bırakması önerilir. 32 haftalık gebelikte sırt ve bel ağrısı büyüyen bebeğin yaptığı ağırlığa bağlı ortaya çıkabilir. 
  • Mide yanması (Pirozis) ve hazımsızlık: 32 haftalık gebelikte mide yanması ve hazımsızlık sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Mide yanması, büyüyen uterusun mideyi özofajiyal sfinkterin yukarısına doğru itmesi ve gebelikte artan progesteronun özofajiyal sfinkteri gevşetmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. 32.hafta gebelikte mide bulantısı devam edebilir. Mide yanması ve hazımsızlık şikayeti olan gebe kadına aşırı yemek yememesi, asit içerikli ve baharatlı gıdaları azaltması, yağı kızartılmış yiyeceklerden kaçınması, her gün en az 8 bardak sıvı alması, az ve sık aralıklarla beslenmesi, yatmadan hemen önce herhangi bir şey yemekten kaçınması, yatarken semi fowler pozisyonda ya da yastıkla uyuması önerilmektedir. 
  • Ödem: Hamilelikte 32. haftada ödem, uzun süre oturma ya da ayakta durma, kapiller geçirgenliğin artması, variköz damarlar, alt uzuvlarda venöz basıncın artmasına bağlı sodyum ve su birikmesi ile ortaya çıkabilir. Bu durumlarda ortaya çıkan ödem normal değerlendirilmelidir. Ancak ödem ellerde, yüzde, ayaklarda görülüp; proteinüri, hipertansiyon, baş ağrısı, bulanık görme, bulantı gibi belirtilerle birlikte olduğunda preeklampsi yönünden değerlendirilmelidir.

32 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Alınan kilo gebeden gebeye farklılık göstermektedir. 32 haftalık hamilelik dönemine kadar ortalama 11 kilo alınması uygundur. Alınması gereken kilo gebenin vücut kitle indeksine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 11-15 kilo arasında alınmalıdır.

Hamilelikte 32.hafta bebek gelişimi de doktoru tarafından takip edilmelidir.

32 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

32 haftalık bebek görüntüleri incelendiğinde bebek artık anne karnında, rahim içinde leğen kemikleri arasında yer almaktadır. Bebek artık belirgin şekilde büyümüştür ve rahmi genişletmiştir. Genişleyen rahim leğen kemikleri arasından karna doğru yükselmiştir.

32 haftalık bebek kilosu ortalama 1700 gramdır. 32 haftalık gebelikte bebek kilosu bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. 32 haftalık bebeğin boyu ortalama 42-43 cm’dir. Bebeğin kilosu ve boyu doktor tarafından takip edilmelidir.

32 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bu dönem bebeğin gelişimi için önemli yer tutmaktadır. Bu döneme kadar ortalama 11 kilo alınması gerekebilir. Fakat kilo, kişinin beden kitle indeksine göre hesaplanmaktadır. 32 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler belirginleşmiştir. Sağlıklı beslenme, gebelikte 32. hafta bebek gelişimi açısından da önemlidir.

32 haftalık gebelikte beslenmede dikkat edilecek noktalar şu şekildedir:

  • Aşırı yemek yenmemelidir.
  • Asit içerikli ve baharatı gıdalar az tüketilmelidir.
  • Yağlı kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Her gün en az 8 bardak sıvı tüketilmelidir.
  • Az ve sık aralıklarla beslenilmelidir.
  • Yatmadan önce yemek yemeden kaçınmalıdır. 

32 Haftalık Bebek Gelişimi

32 haftalık bebek gelişimi ve annedeki değişiklikler gözlemlenmelidir. Hamilelikte 32. hafta bebek gelişimi için de farklılıklar meydana gelmektedir. Bu dönemde bebek ultrason görüntülerinde net şekilde görülmektedir.

32 haftalık gebelikte bebek hareketleri daha belirgin şekilde hissedilmektedir. Gebelik gelişimi takibi de bu süreçte önemli yer tutmaktadır.

32 haftalık bebek gelişimi şu şekildedir:

  • 32 haftalık bebeğin gelişimi artık hızlanmıştır. Vücut yağ kütlesinde hızlı bir artış olur.
  • Santral sinir sisteminin vücut fonksiyonlarını kontrolü artmıştır.
  • Ritmik nefes alma hareketleri oluşur.
  • Akciğerler tam olarak olgunlaşmamıştır. 
  • Fetüs demir, kalsiyum ve fosfor depolar.

32 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

32 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir. Bebek tekme atabilir ve bu durum belirgin şekilde hissedilir. Bebek büyüdükçe yaşadığı alan dar gelmeye başlamaktadır. 32 haftalık bebek hareketlerinde azalma buna bağlı olarak meydana gelebilir.

Anne karnında 32 haftalık bebek kilo aldıkça ve büyüdükçe hareket alanı yavaş yavaş daralmaya başlamıştır. Bebek gelişimi anne karnında devam ederken hareketleri çok rahat bir şekilde hissedilmektedir. Hareketlerde belirgin bir azalma mevcut ise mutlaka hekim kontrolüne gidilmelidir.

32 haftalık bebeğin duruş pozisyonu artık doğum pozisyonuna dönmektedir. Bebeğin başı aşağıya doğrudur. 32. haftada gebelik görüntüleri incelendiğinde bu durum gözlenebilir.

32 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

32 haftalık bebeğin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bebek atışları 120-160 dakika arasında olmaktadır. 

32 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

32 haftalık gebelik, 224 gündür. 7 ay 14 gün olarak ifade edilebilir. 32 haftalık bebeğin ultrason görüntülerinde rahat bir şekilde fark edilebilir. 

32 Haftalık Gebelik için Öneriler

Bu dönemde artık doğuma hazırlık yapılmaktadır. Bazı şikayetler kaybolmaya başlayacaktır. Bebek büyümeye devam etmektedir. Bebeğin hareketleri hissedilmektedir. Bu dönemde gebenin kendisine dikkat etmesi çok önemlidir. 

32 haftalık bebeğin anne karnındaki duruşu baş aşağı şekildedir. Bebeğin duruşu doğuma hazırlık olarak tanımlanabilir. 

32 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Gebe, bu dönemde beslenmesine çok önem vermelidir. 32 haftalık gebelikte mide bulantısı ve kusmaya sebebiyet verecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • 32 haftalık gebelikte bebek gelişimi devam etmektedir. Ağırlık kaldırılmamalı ve anne adayı kendini yormamalıdır.
  • Yürüyüş ve omurga için esnetme hareketleri tercih edebilir.
  • Pilates ve yoga gibi egzersizlerde faydalı olacaktır.
  • Yorgunluk ve bel ağrısı mevcut ise bol bol dinlenmeye çalışmalıdır.
  • 32 haftalık gebelikte yatış pozisyonu sola doğru olmalıdır. Cenin pozisyonu dediğimiz şekilde dizler kıvrık ve bacak arasına yastık konulması gebe açısından büyük rahatlık sağlayacaktır. 
  • 32 haftalık gebelikte sancılar çoğu kadın tarafından adet sancısı olarak tarif edilmektedir. Sancı durumunda zaman kaybetmeden mutlaka doktora gidilmelidir. 
  • Uzun süre oturmak ya da ayakta durmaktan kaçınılmalıdır.
  • Otururken ya da dinlenirken bacak yükseltilmelidir.
  • Sıkı çorap ve pantolon gibi giysiler giymekten kaçınılmalıdır.
  • Rahat ayakkabı giymesi ve ayak egzersizleri yapmalıdır.
  • Uzun araba yolculuklarında, iki saatte bir durarak yürümelidir.
  • Sodyum oranı yüksek yiyeceklerden (patates, cips gibi) kaçınmalıdır.
  • Günlük 6-8 bardak sıvı almalıdır.
  • Yüksek yağ ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıdır. 
  • Gebelikte 32.hafta doğuma yakın dönem olduğu için dikkatli davranmalıdır. 32 haftalık anne karnındaki bebek gelişimi devam etmektedir.
  • 32 haftalık gebelikte sancı ve kasık ağrısı hissedildiğinde hemen doktora gidilmelidir. 
  • 32 haftalık gebelikte cinsellik olağan bir durumdur. Son 4 haftaya kadar cinsel ilişkinin devam etmesinde doktor sakınca görmedi ise bir problem yoktur. 32 haftalık gebelikte cinsel ilişki pozisyonları içerisinde misyoner pozisyon uygun değildir. 
  • 32 haftalık gebelikte kahverengi akıntı östrojen hormonuna bağlı meydana gelebilir. 
  • Jinekoloji muayeneleri düzenli devam etmelidir. 
  • 32.haftada doğum belirtileri yalancı doğum belirtileri ile karıştırılabilir, doktora danışılması uygundur. 
  • 32 haftalık gebelikte suyun azalması bebek hareketlerinin azalması veya haftaya uygun olmayan küçük karın gibi belirti verebilir. Doktor tanıyı koyduktan sonra tavsiyesine uygun hareket edilmektedir.
  • İkiz gebelikte 32.hafta olduğunda bebekler sıkışık pozisyonda görüntülenebilir. Fakat bu durum engel teşkil etmez. Bebek duruma uygun şekilde pozisyonunu almaktadır. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0