3 Aylık Bebek Gelişimi
3. ay bebek gelişimi için dönüm noktalarından biridir. Bu dönemde motor beceriler kazanan bebekler, zihinsel olarak da gelişim gösterirler ve artık çevreye karşı daha ilgililerdir ve aile üyelerini tanımaya başlarlar.
3 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?
3. ay bebek gelişimi için dönüm noktalarından biridir. Bu dönemde motor beceriler kazanan bebekler, zihinsel olarak da gelişim gösterirler. Artık çevreye karşı daha ilgililerdir ve aile üyelerini tanımaya başlarlar. Böylece ebeveynleri ile aralarındaki bağ daha da güçlenir. 3 aylık bebeklerin gelişim süreci hakkında detaylı bilgi sahibi olunması, sürecin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.
3 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebeklerin genel durumu değerlendirilirken, zihinsel ve fiziksel gelişimi bir arada ele alınmaktadır. Her iki grup da kendi içerisinde çok önemlidir. Kız bebekler fiziksel olarak erkeklere oranla daha yavaş gelişirler. Bu nedenle 3 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu hazırlanırken kız ve erkek bebekler ayrı olarak değerlendirilir.
Aileler evde ölçüm yaparak bebeklerinin gelişimini takip edebilir. Fakat üç aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri, erken doğum gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle sağlık değerlendirmesi bir uzman tarafından yapılmalıdır.
3 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri şunlardır:
- 3 Aylık Bebek Kilosu: 3 aylık bir kız bebeğin ideal kilosu yaklaşık olarak 5,5 kilogramdır. Erkek bebeklerin ideal kilosu ise ortalama olarak 6 kilogramdır. Fakat bu değerler bebekten bebeğe değişiklik gösterebilmektedir.
- 3 Aylık Bebeğin Baş Çevresi: Bebeklerin baş çevresi ölçüleri, gelişimleri hakkında bazı ipuçları vermektedir. 3 aylık bir kız bebeğin baş çevresi ortalama olarak 39,5 cm iken, erkek bebeklerin baş çevresi yaklaşık olarak 40,5 cm’dir.
- 3 Aylık Bebek Boyu: 3. ayını doldurmuş kız bebeklerin boyunun yaklaşık olarak 59 cm olması beklenmektedir. Erkek bebeklerin ise ortalama olarak 61 cm olmalıdır. Ancak genetik gibi faktörler bu değerlerin farklı olmasına sebep olabilmektedir.
3 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim
Bebeklerin duyusal gelişimi, çevrelerini algılayış biçimlerini direkt olarak etkilemektedir. Bebek büyüdükçe, duyu organları gelişir ve bilinç düzeyi artar. Yeni doğan 3 aylık bebek gelişimi takip edilirken, duyusal gelişim düzeyi de takip edilmelidir. Böylece bebekte görme ve işitme kaybı gibi bir sorun olup olmadığı erken dönemde anlaşılır.
3 aylık bir bebekte olması beklenen duyusal gelişim düzeyi aşağıdaki gibidir:
- 3 Aylık Bebeklerde Koku ve Tat Alma: 3. aya gelindiğinde, bebeklerin koku ve tat alma duyuları daha da gelişir ve artık anne sütünün tadını ayırt edebilirler. Bu süreçte mama ile beslenmeye geçilirse, farklı bir besin verildiğinin farkına varabilir ve onu yemeyi reddedebilirler. 3 aylık bebeklerin bazı kokulardan hoşlanmadıkları da görülebilmektedir. Bu durum bebeğin beslenmesini etkileyebilmektedir. İhtiyaç halinde bir uzmana başvurulmalı ve destek alınmalıdır.
- 3 Aylık Bebeklerde Duyma: 3 aylık bebek gelişimi sürecinde, işitme yetisi giderek artar. Bebekler bu dönemde ebeveynlerinin seslerini tanır. Yabancı bir ses algıladıklarında sesin nereden geldiğini anlamaya çalışırlar.
- 3 Aylık Bebeklerde Görme: Bebekler 3 aylık olduklarında uzağı daha iyi görebilirler. Ayrıca renkleri ayırt etmeye başlarlar. Özellikle de canlı renkler ilgilerini çekmektedir. Yakın mesafede bulunan nesnelere bakabilmek için gözlerini hareket ettirebilirler. Bu dönemde bebeğin gözünde şaşılık gibi bir sorun fark edilirse mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
3 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi
3 aylık bebek gelişimi, aileler için oldukça heyecan verici olabilmektedir. Çünkü bebek, kaslarını kontrol ederek daha bilinçli bir şekilde hareket etmeye başlar. Fiziksel gelişimin haricinde zihinsel gelişme de ön plandadır. İlgilerini çeken nesnelere ve oyuncaklara ulaşabilmek için, akıl yürütme ve düşünme gibi beceriler kazanırlar.
3 aylık bebekler çıngırak gibi sesli ve kolay tutulabilir oyuncaklardan hoşlanırlar. Ayrıca beşik dönencesi gibi renkli oyuncaklar da bu dönemde ideal bir tercihtir. Üçüncü aydan itibaren deneyim ve anı oluşumu da görülmektedir. Örneğin ağlayarak ilgi çekebileceklerini bu aylarda öğrenirler. 3 aylık bebeklerin henüz yabancı korkusu yoktur. Fakat aile üyelerini tanıyabilirler ve onlardan uzak kalmak istemezler.
3 Aylık Bebek Neler Yapar?
Bebekler doğdukları andan itibaren hızla büyüyüp gelişirler. Ebeveynler, bebeklerinin yapabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Böylece gelişim geriliği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca bu süreç hakkında bilgi sahibi olan aileler, bebeklerinin gelişimini daha fazla destekleyebilirler.
- Üçüncü ayda bebek gelişimi sırasında kazanılan beceriler şu şekilde sıralanabilir:
- Bebekler üçüncü aylarına geldiklerinde ellerinin farkına varırlar. Gün içerisinde ellerini inceler ve ne işe yaradıklarını anlamaya çalışırlar.
- Bu dönemde bebekler başlarını dik tutabilmeye başlarlar.
- Aile üyelerini ayırt edebilirler.
- Seslere karşı daha duyarlı olurlar ve sesin kaynağına doğru dönüp bakmaya çalışırlar.
- Ellerini birbirine vurarak ses çıkarmayı, nesneleri hareket ettirmeyi ve çıngırak gibi oyuncakları tutup sallamayı öğrenirler.
- Nesneleri tanıyabilmek için ağızlarına götürmeye başlarlar.
3 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Yenidoğan 3 aylık bebek gelişimi sırasında bebeğin yeterince uyuması oldukça önemlidir. Çünkü uyku sırasında salgılanan hormonlar sayesinde, bebeğin büyümesi ve gelişmesi mümkün hale gelmektedir. Doğum sonrasında düzensiz olan uykular, 3. aydan itibaren daha düzenli hale gelmektedir.
Bebekler bu dönemde sallanarak uyuma gibi alışkanlıklar kazanmazsa, ilerleyen zamanlarda uyku eğitimine gerek kalmadan uyku düzeni oluşturmak mümkün olabilmektedir. 3 aylık çocuğun gelişimi için gereken gece uykusu yaklaşık olarak 8 saattir. Gündüz ise yaklaşık olarak 3 kez uyutulabilir.
3 Aylık Bebek Aşı Takvimi
Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan aşı takvimi, bebeklik ve çocukluk dönemi boyunca yapılması gereken tüm aşıları kapsamaktadır. Bu takvime göre 3 aylık bebeklere yapılması gereken bir aşı bulunmamaktadır.
2. ayın sonunda yapılması gereken beşli karma aşı, pnömokok aşısı ve verem aşısı yapılmamışsa, 3. aya girildiğinde zaman kaybetmeden yaptırılması gerekmektedir. Bu aşılar 2. ayın sonuna denk geldiği için 3 aylık bebek aşıları olarak da adlandırılabilmektedir.
Aşılar belirlenen zaman aralıklarında yapılmalı ve tüm dozlar tamamlanmalıdır. Aşı dozlarının tamamlanmaması halinde koruyuculuk oranı düşer ve çocuğun bulaşıcı hastalıklara yakalanması ihtimali artar.
3 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler
3 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi birbiri ile bağlantılıdır. Bu dönemde bebekler sadece anne sütü ile beslenmelidir. Beslenmeye, anne sütünün haricinde su da dahil olmak üzere hiçbir ilave yapılmamalıdır. Fakat anne sütüne erişim mümkün değilse, bebekler için özel olarak hazırlanmış mamalar kullanılabilmektedir. Aileler mama seçimi yapmadan önce mutlaka bir uzman ile görüşmelidir.
2 - 3 aylık bebek gelişimi için ebeveynlerin yapabilecekleri şunlardır:
- Yaşına uygun oyuncaklar ile zihinsel ve fiziksel gelişimleri desteklenmelidir.
- Bebeğin gün içerisinde gazını çıkarıp rahatlayabilmesi için, özel yağlar ile hafif masajlar yapılması tavsiye edilmektedir. Eğer bebek bundan hoşlanmıyorsa zorlanmamalıdır.
- Bu dönemde aileler bebekleri ile bol bol konuşmalı ve ona sevgi göstermelidir. Böylece aralarındaki bağ güçlenecektir.