3 Aylık Bebek Beslenmesi

Ailenin 3 aylık bakımında öğrenmesi gereken temel sorumluluklarından birisi 3 aylık beslenmesi konusudur. Bu nedenle beslenme yöntemleri konusundan ebeveynlere gerekli bilginin verilmesi gerekmektedir.

3 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

Ailenin 3 aylık bakımında öğrenmesi gereken temel sorumluluklarından birisi 3 aylık beslenmesi konusudur. Bu nedenle beslenme yöntemleri (emzirme ya da mama ile beslenme) konusundan ebeveynlere gerekli bilginin verilmesi gerekmektedir. 

Anneye bebeğini nasıl besleyeceği ve gazını nasıl çıkaracağı öğretilerek başarılı bir beslenme sağlanmaktadır. Beslenme anne ile bebek arasındaki bağlanmayı güçlendirmektedir. 3 aylık bebek beslenme tablosu düzenli ve dengeli olması açısından çok önemlidir.

3 Aylık Bebek Nasıl Beslenmeli?

Üç aylık bebek beslenmesi anne sütü ya da bebek mamaları ile beslenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. 

  • Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve en sağlıklı ve gelişim için önemli olan beslenme şekli anne sütü ile beslenmelidir. 
  • Doktor tarafından mama kullanılma ihtiyacı hissedilirse tavsiye edilen mama ile beslenmelidir. 
  • 3 aylık bebek beslenme sıklığı bu ayda ortalama 3 saatte bir yapılabilir. Fakat bebeğin acıktığı anlaşıldığı takdirde aç bırakılmamalıdır.

3 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

İlk 6 ay anne sütü ile beslenmeye devam edilmektedir. Eğer mama takviyesi veriliyor ise sabah bebek uyanınca mama hazırlanıp verilmelidir. Bebek eğer anne sütü ile besleniyorsa sabah uyandığı gibi emzirilmelidir.

Anne sütü bebeğin midesi için en uygun besindir, boşalması hızlı ve sindirilmesi kolay olmaktadır. Böylelikle bebeğin kabızlık gibi dışkılama problemleri de daha az görülmektedir.

3 Aylık Bebek Akşam Yemeği Nasıl Olmalı?

İlk altı aya kadar bebekler yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Sütün yetersiz kaldığı durumlarda hekimin tavsiyesi ile mama desteği yapılabilir. Akşam bebek uyutulmadan önce mutlaka beslenmelidir. Akşam saatlerinde beslenme aralığı ortalama 3 saati geçmeyecek şekilde olmalıdır. 

3 Aylık Bebek Gece Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebek geceleri uyandığı zaman emzirilmelidir. 3 aylık bebek mama beslenmesi ile devam ediliyor ise gece uyuma süresi daha uzun olabilir. 

Gece uyanmayan bebekler mutlaka uyandırılıp beslenmesi sağlanmalıdır. Bu süreç ortalama 3 saati geçmemelidir. Aksi halde bebekte hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi meydana gelebilir.

3 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek bu dönemde yalnızca anne sütü veya mama takviyesi gerekli ise mama ile beslenmelidir. Ek gıdaya geçiş bu dönemde olmamaktadır. 

3 aylık beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne sütü veya mama ile beslenmesi devam etmektedir. 
  • Bebeğin beslenme düzeni devam etmelidir. 
  • 3 aylık bebek gece beslenmesi için eğer uyanmıyorsa mutlaka beslenmesi için uyandırılmalıdır.
  • 3 aylık bebek beslenmesinde ek gıdaya geçiş için erkendir. 
  • 3 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi açısından bu dönem çok önemlidir. 
  • 3 aylık bebek beslenme saatleri uzun aralıklı olmamalıdır ve atlanmamalıdır.
  • Çalışan anneler sütünü sağıp oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabı için 3 gün ve derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilir. 
  • Anne sütü ısıtılmamalıdır. Kullanılan süt yarım kaldığı zaman geri kalanı atılmalıdır. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0