3.5 Aylık Bebek Gelişimi

3.5 aylık bebek gelişimi, fiziksel ve zihinsel yönden hızlı bir başlangıç döneminin yaşandığı bir süreçtir. Anne ve babalar için en sevimli hallerin başladığı bir aşamadır ve bu dönemde işitme duyusu yavaş yavaş tamamlanma aşamasındadır.

3.5 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

3.5 aylık bebek gelişimi, fiziksel ve zihinsel yönden hızlı bir başlangıç döneminin yaşandığı bir süreçtir. Anne ve babalar için en sevimli hallerin başladığı bir aşamadır. Bu dönemde işitme duyusu yavaş yavaş tamamlanma aşamasındadır. Aynı zamanda görsel kabiliyetinin geliştiği bir süreçtir.

3 buçuk aylık bebek gelişiminde koku becerisi gelişmektedir, hoşuna gitmediği hallerde mimikleriyle belli etmektedir. Bir objeyi tutma ve dokunma davranışları artmaktadır. Tuttuğu oyuncak veya objeleri kısa süreli sallayabilir. Destekli bir şekilde önceki aylara göre daha dik durmaya çalışabilir.

3.5 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

3.5 aylık bebeğin boy ve kilosu; gelişim ve cinsiyet gibi değişkenler göz önünde bulundurularak yorumlanmaktadır. Doktorlar bebekleri değerlendirirken büyüme eğrilerine göre karar vermektedir. Ortalama bir değer aralığında olması bebeğin sağlıklı bir şekilde geliştiğine işaret etmektedir. Bebeklerin bu dönemde yaklaşık olarak 750 gram kilo alması ve 2 santimetre daha da uzaması beklenmektedir. 

3.5 aylık bebekler bazen ayına göre hafif tombul olabilirler. Bu durumda ebeveynler bu konuda endişe etmemelidir. İleriki aylarda bebekleri boy ve kilolarına göre gelişim gösterecekleri için tam aksine zayıflayabilirler. 

3.5 aylık bebek gelişim tablosu aşağıdaki gibidir:

  • 3.5 Aylık Bebek Kilosu: 3.5 aylık erkek bebeklerin kilosunun ortalama 6 kilogram, kız bebeklerin ise ortalama 5,5 kilogram ağırlığında olması beklenmektedir. 
  • 3.5 Aylık Bebek Boyu: 3.5 aylık erkek bebeklerin boyunun ortalama 61 santimetre, kız bebeklerin ise ortalama 59 santimetre olması beklenmektedir. 
  • 3.5 Aylık Bebek Baş Çevresi: 3.5 aylık bebeklerin baş çevresinin ortalama 40,5 santimetre, kız bebeklerin ise ortalama 39,5 olması beklenmektedir. 

3.5 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

3.5 aylık bebekler çevresinde insanlar olmasını ister ve yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar. Bu hoşnutsuzluğunu ağlayarak veya mimikleriyle dile getirmekten çekinmezler. Ağladıkları zaman ebeveynleri tarafından ilgi beklerler. Ebeveynlerinden gördükleri ilgiyle özgüven duyguları gelişir ve alt benlikleri sağlam bir şekilde oluşmaya başlamaktadır. 

 1 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 3.5 Aylık Bebeklerde Görme: 3.5 aylık bebeklerin görme yetileri bu dönemde gelişmektedir. Yavaş yavaş çevresindeki ana renkleri algılamaya başlarlar. Canlı renkler ilgilerini çekmektedir. Uzaktaki nesnelere odaklanmaya çalışmaktadır. 15-20 cm uzaktaki cisimleri net bir şekilde görebilirler. İlgilenen insanlarla göz kontağı kurmaya çalışırlar.
  • 3.5 Aylık Bebeklerde İşitme: 3.5 aylık bebeklerin işitme yetileri gelişmeye devam etmektedir. Anne ve babalarının sesleri gibi tanıdıkları seslere karşı tepki verebilirler. Tanımadığı sesleri tanımak için sesin sahibini aramaya çalışabilirler.
  • 3.5 Aylık Bebeklerde Konuşma: 3.5 aylık bebeklerin konuşma yetileri henüz çok gelişmemiştir. Bazı bebekler erken dönemlerde mırıldanır gibi sesler çıkarabilirler. Yapılan mimiklere karşı gülümseyebilirler ve kahkaha atabilirler.

3.5 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

3.5 aylık bebeğin gelişimi zihinsel yönden hızlı bir süreci oluşturmaktadır. Bu dönem bebekleri düşünerek hareket etmeye başlarlar. Ellerini başının üzerinde hareket ettirebilir ve inceleyebilirler. Bebekler beyinlerinde hatıra biriktirmeye bu dönemde geçerler. Ağlayınca ebeveynlerinin onunla ilgileneceğini bilir ve güven duygusu hissetmek isterler.

3.5 aylık bebeğin gelişimi sosyal yönden yeteneklerinin fazlalaştığı bir dönemdir. Kullandıkları mimikler ve çıkarmaya çalıştığı sesler artmaktadır. Ebeveynleri onlarla konuştuğu sırada dillerini dışarı çıkararak gülücüklerle karşılık verebilirler. Çevresindeki insanlardan korkmazlar. Bütün bunlar sosyal gelişimlerinin birer parçasıdır.

3 Buçuk Aylık Bebek Neler Yapar?

3.5 aylık bebeklerin zihinsel becerileri artmasının yanı sıra bedensel becerileri de artmaktadır. Bu dönemde artık desteklenmeden kafalarını dik bir şekilde tutabilirler. Yüzüstü veya sırtüstü yatırılınca 45 derece kafalarını zeminden yukarı kaldırabilirler. 

3.5 aylık bebeklerin yapabilecekleri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

  • Koltuk altlarından destekleyince adım atma hareketi yapabilirler. 
  • Anne ve babalarının sesini duyunca hareket edebilirler. 
  • Ellerini daha kontrollü bir şekilde kullanabilirler.
  • El parmaklarını inceleyebilirler. 
  • Ellerini birbirine vurarak sesler çıkarmaya çalışabilirler. 
  • Tanıdıklarını ayırt etmeye çalışırlar.
  • Tuttuğu cisimleri sallayabilir.
  • Parmaklarını kullanmak isterler. 
  • Sırtüstü pozisyonda bacaklarını karnına doğru çekebilir. 
  • Eline geçirdiği nesneleri ağzına götürebilir. 

3.5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

3.5 aylık bebek uyku düzeni önceki aylara kıyasla daha iyi durumdadır. Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirmektedir. Bu dönemde uyku düzeni yavaş yavaş gelişmeye başlayacaktır. Üç buçuk aylık bebek gelişimi için sağlıklı olan günlük uyku ihtiyacı ortalama 14 saat civarı olması beklenir.

Bu dönemde gece uykuları artmaktayken gündüz uyku sayılarında azalmalar görülebilir.

3 buçuk aylık bebek uyku düzenin sağlanması oldukça önemlidir. Gündüz uykularını alamadıkları zaman gece uykularındaki verim de düşmektedir. Huysuzluk ve ağlama gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak 3.5 aylık bebek beslenmesinde aksamalar da görülebilmektedir. 

3.5 Aylık Bebek Aşı Takvimi

3.5 aylık bebeklerin Sağlık Bakanlığı’na göre uygulanması gereken herhangi bir aşısı bulunmamaktadır. Bu dönemde aşı kontrolleri ve aylık rutin kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir. 

3.5 Aylık Bebeklerde Görülebilecek Problemler Nelerdir?

3.5 aylık bebekler, gelişim gösterirken her şeyin yolunda gitmediği durumlar olabilir. Bu dönem bebeklerde kusma durumları görülebilir. Ebeveynler genellikle peynirimsi bir maddenin gelmesi durumunu kusma olarak algılayabilir. Fakat bu görüntü bebek için normal bir tükürme refleksinden kaynaklanabilir. 

  • Kusma durumunda ise midesindeki besin ve sütün bir kısmının boşalması demektir. Bu durumun sürekli tekrarlanması normal değildir ve uzman doktora götürülmesi tavsiye edilmektedir. 
  • Bir diğer problem ise ağızda görülebilecek mantar enfeksiyonu olan pamukçuk şikayetidir. Ağız içerisinde kolay kolay geçmeyen beyaz leke şeklinde görünen bir görüntüsü vardır. Bu durumda emzirmeden önce meme uçlarının anne sütüyle temizlendikten sonra emzirilmesi, geçmediği durumlarda doktor tarafından verilecek solüsyonlarla ağız içinin temizlenmesi önerilmektedir. 
  • 3.5 aylık bebeklerde görülen bir diğer problem ise pişik şikayetidir. Bebeğin genelde kıvrımlı bacak ve popo bölgelerinde daha sık görülmektedir. Bu durumun önüne geçirilmesi için bebeğin cildine uygun pişik kremleri ve bebek yağları kullanılabilir. Bebeğin akciğerlerine kaçma riski olduğundan dolayı çocuk doktorları tarafından toz pudralar önerilmemektedir. 

3 Buçuk Aylık Bebek Ne Kadar Emer ve Kaç Saatte Bir Emmeli?

3 buçuk aylık bebeklerin emme düzenleri ve sıklığı her bebeğe göre aynı düzeyde değildir. Bu dönemde bebekleri beslemek için ağlamasını beklemek yanlış bir davranıştır. Çünkü ağlamak açlık belirtisini gösteren geç bir belirtidir. 

Emzirme aralıkları bebeğin emme isteğine göre belirlenmelidir. Bebekler en fazla 3 saatte bir beslenmelidir. 3.5 aylık bebekler günde 5-9 kez emzirilebilir.

3 buçuk aylık bebek emme miktarı mide kapasitesine göre değişiklik gösterebilir. Bunu da bebeğin doyma belirtilerine göre anlayabiliriz. Doyan bebek memede uyuya kalabilir, gün içerisinde huzurlu ve aylık kontrollerinde bir önceki aya oranlar en az 105 gram kilo almış olmalıdırlar. 

3.5 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

3.5 aylık bebek gelişimi için en önemli destek anne ve babaları tarafından gösterilen destektir. Bu dönem bebekleri en fazla ihtiyaç duydukları şey sevdikleri tarafından ilgi görmektir. Bunun yanı sıra ebeveynleri bebeklerinin gelişimi için yeni şeyler öğretmeye çalışmalıdır. 

3.5 aylık bebeklerin gelişimini desteklemek adına yapılacakları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Bebekle ilgilenerek mutlu edilmelidir.
  • Bebek vücuduna masaj yaparak bedensel gelişimi ve rahatlaması sağlanabilir. 
  • Bebekle ilgilenirken yanında olduğunuzu sık sık hissettirmek için onu öpebilirsiniz.
  • Bebekle konuşarak iletişim kurmaya çalışılabilir. 
  • Kucağa alınmaktan hoşlanabilirler.
  • Oyun parklarındaki çocukları veya çevresindekileri izlemeye ve incelemeye fırsat tanınmalıdır. 
  • Bebekle bol bol ten tene temas sağlanabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0