27 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekler gün geçtikçe duyusal, dil ve sosyal açıdan farklılık gösterir. Mevcut bulunan her sürecin doğru ve sağlıklı bir ilerleme içinde olması için bakım veren kişinin tutumu oldukça önemlidir ve 27 aylık gelişim içerisinde olan bebek de önceki aylara oranla farklı gelişim evrelerinden geçecektir.

27 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Bebekler gün geçtikçe duyusal, dil ve sosyal açıdan farklılık gösterir. Mevcut bulunan her sürecin doğru ve sağlıklı bir ilerleme içinde olması için bakım veren kişinin tutumu oldukça önemlidir. 27 aylık gelişim içerisinde olan bebek de önceki aylara oranla farklı gelişim evrelerinden geçecektir.

Bebek bu dönemde kendi kişisel bakımını yapabilir, 2 ila 3 kelime içeren cümleler kurabilir. İsteklerini ve şikayetlerini bu şekilde rahatça dile getirebilir.

Zihinsel ve sosyal gelişim olarak da en önemli değişiklik hayali oyunlar içerisinde olmasıdır. Bebek bu dönemde doktormuş, öğretmenmiş veya polismiş gibi davranarak hayali oyunlar oynar. Bu oyunların oynanması zihinsel ve sosyal gelişimine oldukça katkı sağlayacaktır.

27 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

27 aylık bebek boy kilo ile cinsiyetlere göre farklılık gösteren değerlerdir. Bu dönemde bebek önceki aylara göre daha kilolu ve hızlı uzama gösterir.

27 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • 27 Aylık Bebek Kilosu: Eski gelişim evrelerine oranla hareketli olma durumu artan bebeklerde 27 aylık süreçte kilo kaybı görülebilir. Bu dönemde kız bebeklerde kilo 9,6 kilogram ile 15,4 kilogram arasında değişiklik gösterebilir. Erkek bebeklerde ise durum 10,2 kilogram ile 15,9 kilogram arasındadır. Bu kilo sınırları içerisinde olan bebeklerin gelişimleri sağlıklıdır.
  • 27 Aylık Bebek BoyuBu dönemde bebeklerin boyu önceki aylara göre daha hızlı uzama gösterebilir. Kız bebeklerde 81,9 santimetre alt sınır ile 94,6 santimetre üst sınır ideal boy ölçüsüdür. Erkek bebeklerde ise boy ölçüsü 83,5 santimetre ile 95,7 cm arasında değişiklik gösterir.
  • 27 Aylık Bebek Baş Çevresi27 aylık gelişim sürecinde kız bebeğin baş çevresi ortalama 47,6 santimetredir. Erkek bebeğin ise baş çevresi farklılık göstererek 48,6 santimetre olacaktır.

27 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

27 aylık bebek gelişimi duyusal olarak da birçok farklılık gösterir.

27 aylık bebek gelişimi görme, işitme ve konuşma olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 27 Aylık Bebeklerde Görme: Bebek bu dönemde cinsiyetler arasında oluşan farklılığı algılayabilir. Cisimlerin boyutlarında görülen değişikliği oldukça kolay bir şekilde ayırt eder. Büyük, küçük, uzun ve kısa arasındaki değişikliğin farkındadır.
  • 27 Aylık Bebeklerde İşitme: Bebekler bu dönemde çok dikkatlidir. Bazen bu dikkatleri bakım veren söylediğinde onu duymamasına yol açabilir. Bunun haricinde duyduğu her sesi taklit eden bebekler bu süreçte tekrarlı sesler üretir ve şarkılar söyler.
  • 27 Aylık Bebeklerde Konuşma: Bebekler bu dönemde 50 kelimeden fazla sözcük dağarcığına sahiptir. 27 aylık bebek konuşması ile yaklaşık 2-3 kelimeli basit cümleler kurabilir. Ancak 4 yaşına gelmeden net bir şekilde iletişim kurması beklenmez.

27 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

Bebeğin zihinsel gelişimi, sosyal gelişimi ve kurdukları bağın 0-3 yaş arasında önemi oldukça fazladır.

27 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeklerin zihinsel ve sosyal gelişimi şu şekilde sıralanabilir:

  • Kadın ve erkek cinsiyeti arasındaki farkı ayırt edebilir.
  • Bebek 27 aylık süreçte hayali oyun dönemine girer. Bu oyunlar; evcilik, doktorculuk, poliscilik gibi ‘’mış gibi’’ olarak bilinen meslek taklidi oyunları olabilir. Hayali oyunlar sayesinde bebek duygu ve düşüncelerini dışarıya vurur.
  • Renkleri ayırt edebilir.
  • İstenilen oyuncak başka odada ise getirebilir.
  • Bebek büyük ile küçük arasında bulunan farkı ayırt edebilir bir dönem içerisindedir.
  • Dokusu aynı olan oyuncak, kumaş veya diğer nesneleri eşleştirir.
  • Masa silmek gibi basit olan ev işlerinde yardımcı olabilir.
  • Yüksek bir cisim üzerine çıkarak musluktan su doldurabilir.
  • Bebek 4 ila 5 parçalı puzzle yapabilir.
  • Genital organlarını keşfetmeye başlar, onunla oynarlar.

27 Aylık Bebek Neler Yapar?

Büyümekte olan bebekler her ay bir önceki aydan daha farklı gelişim gösterir. Her geçen gün öğrendikleri bilgiler ile günlük hayatlarında farklı davranışlar sergilerler.

27 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeğin gösterdiği davranışları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebek hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan kişisel bakımını yapabilir, dişini fırçalayabilir.
  • 27 aylık bebek diş çıkarma sürecini oldukça ilerletmiştir ve bu süreçte 20 adet süt dişi çıkmış olur.
  • Bu süreçte oldukça bencil ve kendilerini hayatın merkezinde gören bebekler varsa kardeşini kıskanabilir.
  • Yemekleri yedikten sonra veya dışarıdan geldiğinde ellerini fırçalaması gerektiğini bilir ve kendi başına yerine getirebilir.
  • 27 aylık bebek psikolojisi, gelişim sürecinde oldukça meraklı olmasına sebep olur. Alakalı ve alakasız bir sürü sorular sorar.
  • Koşmak, zıplamak ve tırmanmak gibi istekleri oldukça fazladır.
  • Kalem tutarken artık yetişkinler gibi eline yerleştirebilir.
  • El koordinasyonları yeterince gelişmiş olan bebekler bu dönemde çıt çıt ve fermuarlarını açıp kapama işlemlerini tamamlayabilir.

27 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

27 aylık bebek uyku düzeni yaklaşık 9 ila 13 saat olarak bilinir. Bebeklerin bazıları gündüz uykusuna sahipken bazıları gündüz uykusunu tamamen bırakabilir. Bebeklerin uyku düzenleri değişkendir. Gün içerisinde harcadıkları enerji ile beraberinde gelen yorgunluk hissi daha çok uyumasına sebep olabilir.

Bebeğin dinlenmiş olabilmesi için ihtiyacı kadar olan uykuyu uyuması gerekir. Bu durumda ailenin tutumu önemlidir. Bebeği belli kalıplara sokmadan ihtiyaç duyduğu uyku miktarını kendisinin ayarlaması sağlanmalıdır.

27 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebekler gelişim aşamalarının sağlıklı ilerlemesi için hayatlarının belli dönemlerinde aşı olur. Bu aşıların amacı belli başlı hastalıklardan korumak ve bağışıklığı güçlendirmektir. 27 aylık bir bebek için bu dönemde yapılan mevcut bir aşı yoktur. En yakın aşı yapılma süresi ilköğretim 1. sınıfta yapılan aşıdır. Yine de genel fiziksel kontrol için hekime gözükmek faydalı olacaktır.

27 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

Bebeğin gelişiminin her aşamasında bakım veren kişinin ona karşı tutumu oldukça önemlidir. Onunla ilgilenen aile üyesiyle birlikte yaptıkları aktiviteler dil, sosyal, zihinsel ve motor becerileri açısından bebeğe oldukça fayda sağlar. Bu sebeple 27 aylık bebek aktiviteleri ve etkinlikleri birçok gelişimi açısından bebeğin hayatında mutlaka olmalıdır.

27 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeğin gelişimini desteklemek için bakım veren kişilerin uygulaması önerilen durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu dönemde bebek aile üyelerinin davranış ve konuşmalarını sıkça taklit edeceği için yanında daha dikkatli olmak gerekir. 
  • Bebeğin sorumluluk sahibi olabilmesi için birtakım görevler verilmelidir. Bunlar ayakkabısını getirmek, dağıttığı oyuncakları toplamak veya ev işlerine ufak tefek yardımda bulunmak olabilir.
  • Kendi isteklerinde sınırı aşmadığı sürece biraz özgür bırakmak kişisel gelişimi daha yararlı olacaktır.
  • Sıkça sorular soran bebeğe karşı sabırlı olarak en sade ve anlaşılır şekilde cevap verilmelidir. 
  • Zihin gelişimi açısından iki aşamalı yönergeler söylenebilir. Oyuncağı al ve sepete koy yönergesi iki aşamadan oluşmakta ve zihin gelişimine oldukça fayda sağlamaktadır.
  • Yemek yeme konusunda ısrarcı olan bebek için tablet, televizyon ve telefon kullanımı kavram gelişimi ve öğrenme açısından olumsuz bir durum oluşturur. Bu sebeple yemeği farklı şekillerde servis ederek durumun üstesinden gelinebilir. 
  • Bebeğin dil gelişimine katkıda bulunmak için düzenli olarak kitaplar okuyun ve onunla konuşmaya özen gösterin.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0