26 Aylık Bebek Gelişimi

26 aylık bebek gelişimi döneminde artık bebek yetişkinlere benzemeye başlamaktadır. Hareketlilik en hat safhada yaşanır ve bağımsız fonksiyonlarını kendisi rahatlıkla yerine getirebilir.

26 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

26 aylık bebek gelişimi döneminde artık bebek yetişkinlere benzemeye başlamaktadır. Hareketlilik en hat safhada yaşanır. Bağımsız fonksiyonlarını kendisi rahatlıkla yerine getirebilir. Hareketli olduğu bu dönemde kilo kayıpları yaşanabilir.

Destek almadan elini yüzünü yıkar, dişlerini fırçalar ve dilediği gibi oyunlar oynar. Bu dönemde mutlaka bebeğin gelişim aşaması için destekleyici oyuncaklar tercih edilmelidir.

26 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

26 aylık bebek gelişimi boy, kilo ve duygusal anlamda sıkı takip edilmelidir. 26 aylık bebeğin boyu ve kilosu cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Boy ve kilonun sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini görmek için Türkiye'de kullanılan standart persentil eğrileri vardır.

Eğrilerde alt değer 3. persentil üst değer 97. persentil ve ortalama istenilen değer 50 persentildir. 26 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu hekim tarafından ölçüm yapılarak değerlendirilmektedir.

Yirmi altı aylık bebek gelişimi şu şekilde sıralanabilir:

  • 26 Aylık Bebek Kilosu: 26 aylık erkek bebeklerin ortalama 12,5 kilogram, kız bebeklerin ise ortalama 11,9 kilogram ağırlığında olması beklenmektedir. 
  • 26 Aylık Bebek Boyu: 26 aylık erkek bebeklerin ortalama 88,8 cm, kız bebeklerin ise ortalama 87,4 cm uzunluğunda olması beklenmektedir.
  • 26 Aylık Bebek Baş Çevresi: 26 aylık erkek bebeklerin ortalama 48,5 cm, kız bebeklerin ise ortalama 47,5 cm uzunluğunda olması beklenmektedir.

26 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

Artık bebekte görme, işitme ve dokunma duyuları tam anlamıyla gelişmiş denilebilir. Çevresini gözlemleyip taklit etme becerisi gelişmiştir. Bağımsız birçok işi yapabilmektedir. Kelime dağarcığı artık fazlası ile gelişmiştir. 26 aylık bebek psikolojisi şekillenmektedir. Arkadaş çevresi ve aile hayatı doğrultusunda sosyalleşmenin temelleri bu aylarda atılabilir. 

26 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 26 Aylık Bebeklerde Görme: Artık görme fonksiyonları yetişkinler gibi işlev görmeye başlamıştır. Bu dönemde televizyon ve telefon gibi nesnelerden uzak durulmalıdır. Artık renkleri birbirinden ayırt edebilir ve nesneleri daha net ve daha canlı görebilir. Anne ve babasını gözlemlemesi daha iyidir ve taklit yeteneği çok iyi bir hal alabilir. Sosyalleşme becerisi gayet iyi bir hal almıştır ve oyunlara katılmaya başlamaktadır.
    26 Aylık Bebeklerde İşitme: Duyduğu seslerin ayrımını çok net şekilde yapabilir. Hangi sesin hangi hayvana ait olduğunu tanıyabilir. Hangi ses tonu ile hangi tepkinin verildiğinin farkındadır. Şarkı ritimlerini tanıyabilir ve müziklere eşlik edebilir.
  • 26 Aylık Bebeklerde Konuşma: Artık kurduğu cümleler daha anlaşılır bir hale gelmiştir. Uzun cümleler kurabilir ve artık 50’den fazla kelime kullanabilir. Eşyalarını veya oyuncaklarını sahiplenmeye başlar. “Benim oyuncağım, benim annem-babam” gibi sözcükler kullanmaya başlar. Artık kısa ne net olan “evet, hayır veya olmaz” gibi cevaplar verebilir. Kendisine söyleneni yerine getirir ve ne söylendiğini artık anlayabilir. Merak duygusu arttığı için sürekli merak ettiği şeyler hakkında soru sormaktadır. 26 aylık bebek dil gelişimi aile tarafından sürekli iletişim kurulması halinde fazlasıyla etkili şekilde gelişim sağlanacaktır. 

26 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

26 aylık bebeğin gelişimi yavaş yavaş tamamlanmaya başlayabilir. Merak duygusu ile beraber keşfetmeye başlar. Artık kız ve erkek farkındalığı oluşmuştur. Annesini kız babasının erkek olduğunun farkına varmaya başlayabilir.

Zaman zaman duygularını belli etmemeye çalışır fakat bu dönemde hırçınlaşmalar ve huysuzluklar fazladır. Böyle huysuzluk dönemlerinde sakin kalınmalı ve dikkatini dağıtacak şeyler yapılmalıdır. 

26 aylık bebek zeka gelişimi bu evrede hızlanmaktadır. Zeka gelişimini destekleyen oyuncaklar tercih edilmelidir ve ayına uygun etkinlikler yapılmalıdır.

Artık hayatında birilerini idol almaya başlayabilir. Anne ve babasının tavırlarını hafızasında yer edip taklit edebilir. Bağımsız şekilde oyuncaklarını toplayabilir. Artık ne isteyip istemediğine kendisi karar verilebilir.

Oyun oynama konusundan tek veya arkadaşları ile oyunlar oynayabilir. Bu gelişim döneminde en önemli yere sahip olan 2 Yaş Sendromu atlatılması için zamana ihtiyaç vardır. 

26 Aylık Bebek Neler Yapar?

26 aylık çocuğun gelişimi hızla devam etmektedir. Bebekte bu dönemde merak duygusu da artmaktadır. Artık taklit yeteneği gelişmiştir. Merak duygusu ile beraber keşfetmeye başlamaktadır. 

26 aylık bebek gelişiminde bebeğin yapabileceği şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Artık kelime dağarcığı çok gelişmiştir. 50 veya daha fazla sözcük kullanabilir.
  • Artık kısa ve net cümleler kurabilir.
  • Bağımsız şekilde dişlerini fırçalayabilir, yemek yiyebilir ve oyuncaklarını toplayabilir. 
  • Bu dönemde daha çok yalnız oyun oynamayı tercih eder.
  • Artık bazı şeyler için kendi kararlarını kendisi vermektedir.
  • İstemediği veya mutsuz olduğunda bunu kızarak belli edebilir. Mutlu olduğunda gülerek tepki verebilir.
  • Hangi cinsiyetin annesi hangi cinsiyetin babası olduğunun farkındadır. Cinsiyet kavramını bu dönemde çözmüştür. 
  • Hikaye kitaplarındaki bazı isimler veya nesneler hafızasında yer edebilir. Hoşuna giden hikaye kitabını dinlemeyi sevmektedir. Artık kitaplardaki cümleleri kafasında canlandırabilir ve anlayabilir.
  • Artık kas ve iskelet sistemi gelişmiştir. Oyuncak bloklar ile oynayabilir, kaydıraktan kayabilir ve geri geri adım atarak yürüyebilir.
  • Ayakkabı veya giysilerinin fermuarını açıp kapatabilir.
  • Basamakları artık kendi kendine yardım almadan çıkabilir. 
  • Artık sahiplenme cümleleri kurabilir. 
  • Taklit yeteneği sayesinde anne ve babasından gördüklerini taklit edebilir.

26 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebek gelişiminin her evresinde bebeğin büyümesi ve gelişmesi için uyku temel gıda sayılabilecek nitelikte önemli yer tutmaktadır. Bebeğin zihinsel gelişiminin REM evresinde yer aldığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

REM uykusunu kaliteli olması için uyku düzeni çok önemlidir. Halk arasında aktif uyku olarak tanımlanan, tıp dilinde ise REM uykusu olarak adlandırılan bu uyku döneminde nöronlar yani sinir hücreleri gelişmeye başlamaktadır. Uyku kaliteli olduğunda öğrenme kalıcı hal almaktadır. Aksi takdirde ileriki evrede öğrenme zorlukları meydana gelebilmektedir.

26 aylık bebeğin uyku ihtiyacı gece ortalama 10-13 saat aralığındadır. Gece uykusu kesintisiz olmalı ve bunun yanında gece uykusuna ek olarak gündüz de 1-2 saat uyuması önerilmektedir. 

Gündüz ve gece uyuması gereken ortalama saat 12-15 arasında olmalıdır. 26 aylık bebek uyku düzeni mutlaka günlük uyuması gereken ortalama saat esas alınarak yapılmalıdır.

26 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebeklerin hastalıklara karşı savaşması ve hayatta kalmaları için aşı atlanmaması gereken bir konudur.

Sağlık Bakanlığı güncel aşı takvimine göre 26 aylık bebeğe yapılacak aşısı bulunmamaktadır. Bir sonraki aşı İlköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır.

26 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

Bebek artık yetişkinlere benzemektedir. Bu dönemde çok dikkatli olunmalıdır. Anne ve baba ilgisini esirgememelidir. Sosyal, duyusal ve zihinsel gelişim için desteklenmelidir. 

Gelişimini destekleyen öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebek bu dönemde bağımsız fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Dişlerini fırçalaması veya yemek yemesi için rahat bırakılmalıdır.
  • Etrafını gözlem yeteneği gitgide artmaktadır. Anne ve babasını gözlemleyerek taklit etmeye başlar. 
  • Artık tepkilerini çok belirgin şekilde ifade etmektedir. Kızdığında veya güldüğünde sebebinin araştırılması faydalı olacaktır.
  • Yalnız başına oyun oynamayı kalabalık şekilde oynamaya tercih etmektedir.
  • Ayakkabılarını çıkarması veya oyuncaklarını toplaması için teşvik edilebilir.
  • Bol bol iletişim kurulmalı ve bebeğin de konuşması için teşvik edilmelidir.
  • İletişim kurarken göz teması mutlaka kurulmalıdır. Aradaki bağlanmayı artırmaktadır.
  • Uyku düzeni mutlaka olmalıdır. Sinir hücrelerine çok büyük faydası olmaktadır.
  • Artık cinsiyet kavramının farkına varmıştır. Cinsiyet konusunda anne ve babasının farkındadır. Cinsiyet kavramında farkında olmadığı noktalarda gerekli şekilde açıklama yapılmalıdır.
  • Sevdiği kişi veya nesneler için aidiyet cümleleri kurmaktadır. Bu konuda bebeğe yardımcı olunmalıdır.
  • 26 aylık bebek etkinlikleri çok faydalı olacaktır. Bebeğin renkleri öğrenmesi için gıda boyaları ile bardaklar veya tabaklar boyanarak eğlenceli hale getirilmelidir. Doğa ile iç içe olması açısından çamur ve topraktan şekiller yapılması faydalı olacaktır. Böylece hem toprak ile teması sağlayacak hem de el becerileri gelişecektir.
  • Ayına uygun doğru oyuncak ve doğru oyun tercihi yapılmalıdır.
  • Kendisinin hoşuna giden kitapları seçmesi sağlanmalıdır. Böylelikle ileriki yaşlarda daha keyifle kitap okumaya başlayabilir ve anlama yeteneği daha çok gelişmektedir.
  • 26 aylık bebek tuvalet eğitimi için zorlanmamalıdır. Bebek çiş ile kakanın farklı şeyler olduğunu anlamaya çalıştığında, bezi 4 saat kuru kaldığında veya tuvaletini yaptığı zaman sonucun ne olduğunu merak ettiğinde hazır olduğunu anlayabiliriz. Fakat bu süreçte zorla yaptırım uygulanırsa bebek strese girebilir ve bu süreç uzayabilir.
  • 26 aylık bebek oyunları gelişimini destekleyecek müzikli ksilofon veya tuşlarına basıldığında şarkı çalan piyano gibi oyuncaklarla oynaması faydalı olacaktır
  • 26 aylık bebek zeka testi, evde kitaplardan ve internetteki bazı kaynaklardan destek alınarak yapılabilir fakat doğru olan yöntem zeka testi uygulama merkezleri tarafından yapılmasıdır.
  • 26 aylık bebek boy kilo takibi hekim tarafından aralıklı kontroller ile yapılmalıdır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0