24 Hafta Gebelik

Hamilelikte 24.hafta, hamilelik döneminin en belirgin olduğu ve anne adayının artık karnındaki bebeğini en net şekilde hissettiği dönemdir. Hamileliğin 6. ayına denk gelen bu dönemde, annede meydana değişiklikler çok daha net bir şekilde görülmektedir.

24 Hafta Gebelik Nedir?

Hamilelikte 24.hafta, hamilelik döneminin en belirgin olduğu ve anne adayının artık karnındaki bebeğini en net şekilde hissettiği dönemdir. Hamileliğin 6. ayına denk gelen bu dönemde, annede meydana değişiklikler çok daha net bir şekilde görülmektedir.

Bu dönemde bebekte ve annede meydana gelen değişikliklerin bilinmesi, sürecin çok daha bilinçli bir şekilde tamamlanabilmesi açısından önemlidir. 24 haftalık doğan bebeğin yaşama şansı genellikle çok fazla yoktur. Fakat bu dönemde doğan bebeklere uygulanan yoğun bakımlar ve tıbbi müdahaleler ile yaşama ihtimalleri bulunmaktadır.

24 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

24 haftalık gebelik anne karnı açısından çok daha belirginleşen ve annedeki değişikliklerin daha da farklılaştığı bir dönemdir. Hamileliğinin 6. ayında olan anne adaylarında hem fiziksel hem de biyolojik açıdan birbirinden farklı değişiklikler görülebilmektedir.

24 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler aşağıdaki gibidir:

  • Anne adayında sürekli yorgunluk ve uyuma isteği
  • Karnın büyümesine bağlı olarak meydana gelen vücut çatlakları
  • Diş etlerinin daha şiş olması ve kimi zamanlarda diş etinde kanama görülmesi
  • 24 haftalık gebelikte rahim ağrısı yaşanması 
  • Gebelikte 24. hafta içerisinde olan annede görülen sindirim problemleri ve gaz sorunlarının yaşanması
  • Daha yağlı ve parlak bir cildin olması
  • İdrar ve vajinal enfeksiyonlardan dolayı 24 haftalık gebelikte sık idrara çıkma görülmesi
  • El ve ayaklarda görülen ödemlerin artması ve buna bağlı olarak görülen ayak krampları
  • Anne adayının yüz renginin daha da koyulaşması ve hamilelik maskesi adı verilen lekelenmelerin görülmesi
  • 24 haftalık gebelikte kahverengi akıntı oluşması 
  • Bebeğin giderek büyümesi ile birlikte 24 haftalık gebelikte karın sertleşmesi yaşanması

24 haftalık gebelikte anne adayının bir önceki aylarda oluşan hormonlarının çalışması devam ettiği için, görülen değişiklikler devam etmektedir. Yine bu dönemde anne adayının iştahı çok daha açılmaya başlamakta ve aşermeler giderek artabilmektedir.

Enfeksiyonların artması ve annede kahverengi akıntıların olması gibi durumlar söz konusu olsa da annede kanamanın görülmesi normal karşılanmamaktadır. 24 haftalık gebelikte kanama ya da kasık ağrısı probleminin uzun süre devam etmesi durumunda zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi hem anne hem de bebek için hayati bir önem taşımaktadır.

24 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Hamilelik döneminde alınan kilolar, anne adayları için oldukça önemli bir konudur. Doktor tarafından verilen beslenme önerilerinin bu dönemde muhakkak dikkate alınmasında fayda vardır. Anne adayı ve bebeğe faydası olmayan ve sağlık açısından zararlı olan besinlerin özellikle bu dönemde tüketilmemesi önerilmektedir.

  • 24 haftalık gebelikte anne adaylarının beslenmenin sağlıklı olması halinde bu döneme kadar toplamda 6 ile 8 kg kadar alması normal karşılanmaktadır.
  • Bu kilo aralığı her kadında farklılık göstermektedir.
  • Bu sebeple de hamilelikte kilo konusunda muhakkak doktor ile sürekli olarak iletişimde olunmasında fayda bulunmaktadır.

24 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir, Nasıl Durur?

24 haftalık anne karnındaki bebek, artık annenin karnında büyük bir alana sahip olmaya başlamaktadır. Hamileliğin bu döneminde rahim, göbek deliğinin yaklaşık 4-5 cm üzerinde bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında artık annenin karnı çok daha belirgin olarak görülmektedir.

Bu dönemde olan bebekler yaklaşık 20-30 cm büyüklüğünde olurken, 24 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 500 ile 700 gram arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

24 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı, Neler Yenmeli?

Hamileliğin yaklaşık 6. ayında olan anne adaylarının, beslenmesi de çok daha büyük bir önem taşımaktadır. Bu dönemde tüketilen besinler, bebeğin gelişimi açısından direkt olarak etkilidir. Bu sebeple de doktor tarafından önerilen sağlıklı bir beslenme programının takip edilmesi önerilmektedir.

  • Anne adaylarının 24 haftalık gebelik dönemindeyken günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi önerilmektedir.
  • Günlük tüketilmesi gereken yağ miktarı, sağlıklı beslenme programının %30’undan daha fazla olmamalıdır. Yüksek miktarda yağ içerikli besinlerin tüketilmesi, ileriki dönemde bebeklerde diyabet problemine sebep olabilmektedir.
  • Yulaf ezmesi, tam buğday unlu ekmek ve bu gibi lifli gıdalarla beslenilmesi önerilmektedir. Lifli gıdalar, özellikle hamilelik döneminde sıklıkla görülen hazımsızlık problemine son derece iyi gelmektedir.
  • Balık, tavuk eti, yağ oranı dengeli olan kırmızı et ve bu gibi sağlıklı protein içerikli besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.
  • Hamilelik dönemindeyken alınan kalsiyumun önemi düşünülenden çok daha büyüktür. Bu sebeple de gün içerisinde doktor tarafından önerilen miktarda yoğurt, süt ve bu gibi kalsiyum oranı yüksek besinler tüketilmelidir.
  • E vitamini, bebeğin gelişimi açısından son derece faydalıdır. Bu sebeple de E vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.

24 Haftalık Bebek Gelişimi

24 haftalık gebelikte bebeğin pozisyonu artık ultrasonda çok daha net bir şekilde görüntülenmektedir. Bu dönemde olan bebeklerin gelişimleri, diğer aylara nazaran çok daha hızlıdır. 24. hafta gebelik bebek hareketleri de anne karnındayken daha çok hissedilebilmektedir. Hamileliğin bu dönemindeyken bebeklerin gelişimleri açısından annenin beslenmesine ve günlük yaşam koşullarına çok daha dikkat etmesi önerilmektedir.

24 haftalık bebek gelişimi:

  • 24 haftalık gebelik dönemi bebek gelişimi açısından oldukça bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin hem dış görünüşleri hem de biyolojilerindeki değişim çok daha hızlı olmaktadır. 24 haftalık bebeğin gelişimi, ultrasonda da artık çok net bir şekilde görülebilmektedir.
  • 24 haftalık bebek ultrason görüntüsü ile bebeğin yüz hatları görülebilmektedir. Bebeğin henüz göz kapakları yapışık olsa da bu dönemin sonuna doğru retinası da gelişmiş olmaktadır.
  • Hamilelikte 24.hafta bebek gelişimi kapsamında, bebeğin hayati önem taşıyan organlarının gelişimi de tamamlanmaktadır. Bu dönemde bebekler çok daha büyüdüğü için, anne adayının hareketlerinde de kısıtlamalar başlayabilmektedir.
  • 24 haftalık erkek bebek görüntüsü, bebeğin cilt yapısının daha ince ve kafa yapısının da yine vücuduna göre daha büyük olduğunu göstermektedir.

24 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

24 haftalık gebelikte bebek hareketleri artık çok daha net bir şekilde hissedilmektedir. Bu dönemdeyken anne adayları bebeklerinin hareketlerinin ne anlama geldiğini anlamaya başlayabilir. 24 haftalık gebelikte bebek hareketlerinde azalma olması, genellikle anne adaylarına endişe vermektedir. Bu durumda bebeğin hareketlerinin düzenli olarak takip edilmesi önerilmektedir.

24 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

24 haftalık bebek anne karnında gelişmeye devam ederken, kalp atışları da kontrol sırasında çok daha net bir şekilde duyulabilmektedir. Bu dönemde olan bebeklerin kalp atışlarının dakikada ortalama 140-160 kez atması beklenmektedir. Çok daha az ya da fazla sayıda kalp atışının olması, doktorlar tarafından takip edilmesi gereken bir durumdur.

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

24. hafta gebelik, hamilelik döneminin 5 ay 18 günlük dönemine denk gelmektedir. Bu dönemde artık doğuma kalan süre daha da azalırken hem anne hem de bebekte olan değişiklikler de farklılaşmaktadır. Bebeğin gelişimi açısından önemli bir dönem olduğu için, anne adaylarının bu dönemde kendisine çok daha önem vermesi beklenmektedir.

24 Haftalık Gebelik için Öneriler

Hamilelik dönemindeyken anne adaylarının yaşam koşullarında birtakım düzenlemeler yapmaları gerekebilir. Doktorları tarafından verilen önerilere uyan hamile kadınlar, bu süreci aksi bir durum olmadığı koşulda sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmektedir.

24 haftalık gebelikte öneriler aşağıdaki gibidir:

  • Reflü, gebelik döneminde çoğu kadının yaşadığı problemlerden biridir. Bu sorun ile karşılaşmamak adına yemeklerin az porsiyonlarda ve sık sık yenmesi önerilmektedir.
  • Aksi belirtilmediği sürece bu dönemde bol miktarda süt içilmesi ya da yoğurt yenilmesi önerilmektedir.
  • Gece uyumadan en az 3 saat öncesinde yemek işinin bitirilmesi önerilmektedir.
  • 24 haftalık gebelikte cinsel ilişki yaşamadan önce muhakkak bir uzmana danışılmalıdır. Genellikle herhangi bir sorun teşkil etmese de bu dönemde bazı hamile kadınların cinsel ilişkiye girmesi birtakım sorunları beraberinde getirebilmektedir.
  • Herhangi bir sağlık problemi yok ise anne adayının düzenli olarak yavaş tempoda yürüyüş yapması önerilmektedir. 24 haftalık gebelikte bel ağrısı yaşanmaması adına düzenli olarak egzersiz yapılması oldukça etkilidir.
  • 24 haftalık gebelikte vajina ağrısı olması durumunda ise zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi önerilmektedir. 
  • 24 haftalık gebelikte karın ağrısı ya da mide bulantısı olması herhangi bir problem teşkil etmemektedir. Fakat bu gibi durumların kısa süreli olması gerekmektedir. Uzun süren ve geçmeyen karın ağrısı ya da mide bulantısı gibi durumlarda muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0