24 Aylık Bebek Gelişimi

24 aylık bebek gelişimi aktif bir dönemi kapsamaktadır. Bağımsızlığını kazanmaya başlayan iki yaş bebekleri birçok işini artık kendileri halletmektedir ve bu dönemde bebekler, ebeveynlerini zorlayıcı aktivitelerde bulunabilmektedir.

24 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

24 aylık bebek gelişimi aktif bir dönemi kapsamaktadır. Bağımsızlığını kazanmaya başlayan iki yaş bebekleri birçok işini artık kendileri halletmektedir. Bu dönemde bebekler, ebeveynlerini zorlayıcı aktivitelerde bulunabilmektedir. İki yaşındaki çocuğun gelişimi ebeveynler tarafından desteklenmelidir.

2 yaş bebek gelişiminde, daha çok fiziksel değişikliklerin yaşanması beklenmektedir. Bununla birlikte merak dürtülerinden dolayı zeka gelişimleri artmakta ve çevreye karşı daha istekli duruma gelmektedirler.

İki yaşındaki çocuğun gelişimi hızla artarken çevrenin etkileri de artış gösterir. Bu nedenle ebeveynlerin uygun ortamı yaratmaları ve uygun şekilde davranmaları önemlidir.

24 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

24 aylık bebek gelişimi tablosu, takip edilen sağlık birimlerince (aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, aile hekimleri, çocuk doktorları vb.) oluşturulurken bebeğin cinsiyetine göre boyu ve kilosu değerlendirilmektedir. 24 aylık bebeğin boy ve kilosu orantılı bir şekilde artmalıdır. 

24 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri yaşına göre normal değerler aralığında olması durumunda, bebeğin sağlıklı gelişim gösterdiğine karar verilebilmektedir. 24 aylık bebek boy kilo değerlerinde çevre ve ailesel faktörler de etkili olmaktadır.

2 yaş bebek gelişimi boy kilo açısından aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • 24 Aylık Bebek Kilosu: 24 aylık bebek boy kilo cetveline göre erkek bebeklerin ortalama 12,2 kilogram, kız bebeklerin ise ortalama 11,5 kilogram ağırlığında olmaları beklenmektedir. 
  • 24 Aylık Bebek Boyu: 24 aylık bebek boy kilo cetveline göre erkek bebeklerin ortalama 86,9 santimetre, kız bebeklerin ise ortalama 85,5 santimetre olmaları beklenmektedir.
  • 24 Aylık Bebek Baş Çevresi: 24 aylık erkek bebeklerin baş çevresi ortalama 48,3 santimetre, kız bebeklerin baş çevresi ortalama 47,2 santimetre olması beklenmektedir. 

İki yaş bebek gelişimi bu ölçülerde değerlendirilmelidir.

24 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

2 yaş çocuğun gelişimi hızlı olmaktadır. Bu dönemde artık sevinç ve üzüntü gibi duygularını ifade edebilecek yüz ifadelerini kullanabilmektedir. Söylenenin aksine sık sık karşıt şeyler yapma eğilimindedir. Sadece anne-baba ile değil diğer insanlarla da etkileşim kurmaktadır.

24 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 24 Aylık Bebeklerde Görme: 24 aylık bebekler vücutlarının bölümlerini bilir ve rahatlıkla gösterebilirler. Çizilen çizgiyi dikkatli bir şekilde inceleyip dikey çizgiler çizebilirler. Bir görseldeki şekilleri gösterebilirler.
    24 Aylık Bebeklerde İşitme: 24 aylık bebekler masal ve hikaye dinlemekten hoşlanırlar. Çevresindeki konuşmaları ilgili bir şekilde dinlerler. Öğrendikleri şarkı veya tekerlemeye eşlik edebilirler.
  • 24 Aylık Bebeklerde Konuşma: 24 aylık bebek konuşmasını geliştirmek için sık sık kitap okunmasında fayda vardır. Çünkü bu dönemdeki bebekler ortalama 20 - 30 kelime arası konuşabilmektedir. 2 yaş bebek konuşması esnasında; birkaç kelimeyi birleştirerek cümleler kurabilir ve yeni kelimeler söylemeye çalışabilir. Vücudun bölümlerini söyleyebilir ve söylenilen şeylerin çoğunu anlayabilmektedir.

24 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

24 aylık bebekler zihinlerinde hayal güçlerini kullanarak yeni görüntüler oluşturabilmektedir. Bir eylemin doğru yanlış ayrımı konusunda kısmen karar verebilirler. Farklı şekilde sıralanan cisimleri sıralamaktadırlar. Oyun oynama esnasında daha yaratıcı ve etkileyici yaklaşmaktadırlar. 

24 aylık bebekler eylemlerinde bağımsız davranmak isterler; kendi başına su içme, yemek yemek ve giyinme gibi aktiviteleri yapabilirler. Tuvalet ihtiyacı durumunda kendilerini tutabilirler. Çevresindekilerin ilgi göstermesini beklerler ve yaşıtlarıyla oyuncak paylaşımı konusunda ağlayabilirler, sıkıntı yaşayabilmektedirler. 

24 Aylık Bebek Neler Yapar?

24 aylık bebekler birçok aktiviteyi bireysel olarak yapabilmektedir. Yaptıkları aktivitelerde bireysellikleri ön plandadır. Ebeveynlerinin her dediğini yapmanın yanı sıra davranışlarının onların desteklemesinden hoşlanırlar. 

24 aylık bebek gelişimi döneminde bebeklerin yapabileceklerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Bebekler 3 tekerlekli bisikletlere binebilirler.
  • Önünde bulunan şişe ve kapalı kutuları açabilirler.
  • Yere çömelip destek almadan kalkabilirler.
  • Oyun oynayarak öğrenme eğilimindedirler.
  • Uzanabildiği yerlere uzanmaktan hoşlanırlar.
  • Oynadığı oyuncaklarını arkasından sürükleyebilirler.
  • Kendinden büyük oyuncakları kaldırmak isterler.
  • Destek alarak merdivenlerden rahatlıkla çıkıp inebilirler.
  • Kule yaparken 4 veya daha fazla blok kullanabilirler.
  • Tek elleriyle top fırlatabilirler.
  • Kolayca sinirlenip ağlayabilirler.
  • Kıyafetlerini bireysel giymek için çabalarlar.

24 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

2 yaş bebek gelişimi için uykunun düzenli bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. Bu dönem bebekleri daha kısa ve daha az uyuma eğilimi göstermektedirler. 2 yaş bebek uyku düzeninde aksamalar meydana gelebilmektedir. Gelişimsel değişiklikler nedeniyle uyku problemleri yaşanabilmektedir. Uykuya dalmakta sorunlar yaşayabilir ve kaliteli uyumayabilir.

  • 2 yaş bebekleri genel olarak gündüz uyumak istememektedir. 
  • 2 yaş bebek uyku saatleri günlük ortalama 12-13 saattir. 
  • 2 yaş bebekleri çevresinde olanları anlayabilecek dönemde olduğu için gündüz yaşanılan problemler gece uykusunu da etkileyebilmektedir. 
  • 2 yaş bebek uyutma yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem bebeği sallayarak uyutma yöntemidir. 
  • Diğer yöntemler ise; bebeğin gelişimine katkı sağlayacak klasik müzikler dinletilmesi, sevdiği oyuncağıyla birlikte uyutulması şeklinde sıralanabilir. 

24 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebekler ulusal aşı takvimine göre belirli sürelerde ve belirli dozlarda aşı olmaktadır. 18 aylıkken Hepatit A aşısının ilk dozunu olan bebekler, 24. ayda Hepatit A aşısının 2. dozunu almaktadır. Böylelikle 2 yaş aşısı tamamlanmış olacaktır. 

24 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

24 aylık bebeklerin gelişimini desteklemek için en önemli rol anne ve babalara düşmektedir. Oldukça enerjik olan 24 aylık bebek psikolojisini pozitif yönde etkileyebilmek için yüksek enerjilerini atmalarına fırsat tanınmalıdır.

Ebeveynler, 2 yaş bebek eğitimi için gelişimini göz önünde bulundurmak gerekir ve 2 yaş bebek etkinlikleri için çeşitli çocuk gelişim kitaplarından yararlanabilir.

2 yaş bebekler için beyin geliştirici aktiviteler, ebeveynleri tarafından onlara sağlanacak en önemli ödül niteliğinde olmaktadır.

24 aylık bebek gelişimi açısından ebeveynlerinin destek verebilecekleri konular şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Çokça soru sorabilirler ve bunlardan kaçmak yerine sorulara cevap verilmelidir. 
  • Cevap verirken bebeğin anlayabileceği şekilde cevaplar verilmelidir. 
  • Hayal gücünü daha fazla geliştirmek adına masal veya hikaye kitapları okunmalıdır. 
  • Algıları açık olduğu için görsellerle temel yabancı dil eğitimine başlanabilir. 
  • Çevresindeki yeni eşyaları ve objeleri tanımasına fırsat verilmelidir. 
  • Hayvanat bahçesi, park ve çeşitli mekanlar gezdirilmelidir. 
  • Ebeveynler bir konuda ısrarcı ve tutucu olmamalıdır. 
  • Çocuğun farklı deneyimler kazanmasına izin verilmelidir. 

2 Yaş Sendromu Nedir?

2 yaş dönemindeki bebeklerde sık görülen bir sendromdur. Sebepsiz öfke nöbetleri, ağlama krizleri, bağırmalar ve yersiz inatlaşmalar görülebilmektedir. Bu değişimler normaldir. Sonraki dönemlerde kendiliğinden geçebilmektedir. 

İki yaşındaki çocuğun gelişimi sırasında görülebilecek olan 2 yaş sendromu durumunda ebeveynlere şu önerilerde bulunulabilir;

  • Çocuğun kendi duygularıyla hareket edip sakinleşmesine izin verilmelidir.
  • Ebeveynler bazı sınırlar konusunda kararlı olmalıdır.
  • Çocuğun anlaşıldığını hissettirmelidirler.
  • Çocuğun uzun bir süre aç kalması önlenmelidir.
  • Öfke nöbetlerini nelerin etkilediği not edilmelidir ve bazı durumları bu şekilde yönetilmelidir.
  • Sınırları zorlayıcı teklifler olmadık sürece çocuğa kullanılan ‘’evet’’ kelimesi artırılabilir. 
  • Her konuda kontrollü davranmamalıdır. 
  • Patlamalarından öncesinde onu rahatlatıcı şeyler yapılabilir. (öpmek, okşamak)
  • Olumlu bir davranış sonrası alkışlayarak ödüllendirilebilir. 
  • Bu durumlarda sakin kalarak ona örnek davranışlar sergilenebilir. 

24 Aylık Bebeğe Tuvalet Eğitimi Verilebilir mi?

Bazı davranışların 2 yaş çocuklarına yavaş yavaş kazandırılması gerekmektedir. Bu eğitimlerden biri de tuvalet eğitimidir. Bebeğin bu eğitime uygun olup olmadığını anlamak için bazı konularda gözlem yapılabilir.

24 aylık bebek tuvalet eğitimi için bazı gözlemler yapılabilir. Bebeğin bezi birkaç saatliğine kuru kalıyorsa, tuvalet ihtiyacını dile getirebiliyorsa, pantolon veya kıyafetini kendi çıkartabiliyorsa ve altını kirlettiğinde rahatsızlık duyuyorsa 2 yaş bebek tuvalet eğitimi için deneme yoluna gidilebilir. 

24 Aylık Bebek Zeka Seviyesi Nasıl Gelişir?

24 aylık bebekler artık 2 yaşına gelmiş bulunmaktadır. Yavaş yavaş büyüyen bebeklerin 2 yaşından itibaren zeka seviyelerinde olan artışları bazen anne ve babaları şaşkına uğratacak düzeyde olabilmektedir.

2 yaş bebek zeka testi bazı ebeveynler tarafından merak konusu olmaktadır ve bebeklerinin zeka seviyelerine yaşıtlarıyla kıyaslarken karar vermektedir. Bu yersiz kıyaslamanın yapılması yerine, 1-2 yaş bebek zeka geliştirici oyunları keşfetmeleri konusunda daha çok ısrarcı olmaları gerekmektedir. 

Bu oyunların yanında 2 yaş bebek için eğitici oyuncaklar da bulunmaktadır. Bu yönelmenin asıl sebebi ise; 18-24 aylık bebek etkinlikleri daha çok oyunlar üzerine kurulmaktadır ve oyun oynayarak bebekler daha çabuk öğrenmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0