22 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekler bu dönemde günlük rutinlerine bağlı ve çevresine karşı doğal bir yönetme isteğine sahip olur. Çevreden taklit yoluyla bir şeyler öğrenme davranışı hala vardır ve 2 yaşına yaklaşan bebeklerde etkinlikler de gelişimle paralel şekilde ilerlemektedir.

22 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

22 aylık bebek gelişimi her açıdan hızlı bir şekilde devam eder. Bebekler bu dönemde günlük rutinlerine bağlı ve çevresine karşı doğal bir yönetme isteğine sahip olur. Çevreden taklit yoluyla bir şeyler öğrenme davranışı hala vardır. 2 yaşına yaklaşan bebeklerde etkinlikler de gelişimle paralel şekilde ilerlemektedir.

22 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

22 aylık bebeğin gelişimi çok hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bebek hem fiziksel hem de bilişsel olarak büyük gelişim kat eder.

22 aylık bebek gelişimi boy kilo cetveli şöyledir;

  • 22 Aylık Bebeğin Kilosu: 22 aylık bebeğin kilosu kız bebeklerde 11.3 seviyelerindedir. Erkek bebeklerde Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 22 aylık olduğunda ortalama kilosu 12’dir.
  • 22 Aylık Bebeğin Boyu: 22 aylık kız bebeklerde boy, erkeklerle çok yakındır. Kız bebeklerde ortalama boy 85.5 cm’dir. Erkeklerde ise ortalama boy uzunluğu 86.9 cm olacaktır. 22 aylık bebek gelişimi boy kilo açısından çok belirgin olur.
  • 22 Aylık Bebeğin Baş Çevresi: 22 aylık bebeğin baş çevresi kız bebeklerde 47 cm olurken erkek bebekler için 48 cm civarındadır.

22 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

22 aylık bebek gelişimi, duyusal açıdan pek çok ilerlemenin görüldüğü bir süreci kapsamaktadır.

22 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 22 Aylık Bebeklerde Görme: 22 aylık bebeklerde görme farklı nesneler üzerinde dikkat yoğunlaştırma şeklindedir. Bebekler bu aylarda görme duyusuyla birlikte diğer duyularını bir hedefe yönelik daha farkında olarak kullanabilir. Çevresini sürekli izleyerek taklit eder ve yeni yaşantılar kazanmaya çalışır.
  • 22 Aylık Bebeklerde İşitme: 22 aylık bebekler çevrelerinde duydukları seslere odaklanabilir. Çevresinde bir tanıdık ses duyduğu anda hemen ayırt edebilir. Kendi kendine şarkı ezberlemeye başlayabilir ve temel düzeyde ritim duygusu gelişmeye başlar.
  • 22 Aylık Bebeklerde Tat Alma: Çocukların 22 ay sonunda tat alma duyularında büyük gelişme yaşanır. Bu dönemde tat alma zevkleri gelişmiştir ve sevdikleri yiyecekleri canı istediğinde bunu ebeveynlerine belirtebilir. Çocuklar bu zaman diliminde yemeklerin tadına bakabilir.
  • 22 Aylık Bebeklerde Dokunma: Bebekler için dokunma duyusu her zaman çok önemlidir. 22 aylık bebekler çok hareketli oldukları için her şeye dokunmak ister. Çevrelerindeki her nesneye ve özellikle de anne babalarının dokundukları nesnelere dokunmaya çalışır.
  • 22 Aylık Bebeklerde Koku Alma: 22 aylık bebekler koku alma konusunda başarılıdır. Bebekler bu aylarda bazı kokuları tanıyabilir. Ayrıca bazı meyve ve sebzeleri kokularından ayırt etmeye başlayabilirler.

22 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

Bebeklerde 3 yaşına kadar zihinsel gelişim çok hızlıdır ve çok önemli bir süreçtir. Çünkü bebekler bu yaşlarda beyin gelişimini büyük tamamlar. Bebekler 22 ay geçtikten sonra sembolik düşünme becerisine ulaşabilir.

Bebeklerin bu aylarda zihinsel becerileri artar ve daha detaylı ve birkaç değişkenin içinde yer aldığı şekilde düşünebilir. Bu sayede çocuklar plan yapabilir ve yaptıkları basit planlara göre hareket etmeye başlayabilir.

22 aylık bebekler olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurmaya başlayabilir. Ayrıca hafıza becerileri de geliştiği için olayları ve olayların sonuçlarını net olarak hatırlayabilir. Bu sayede basit puzzle etkinliklerini de başarılı şekilde yapmaya başlayabilirler.

Bebeklerde dil gelişimi ve zihinsel gelişim arasında büyük bir ilişki vardır. Bebekler bu süreçte kelime dağarcığını büyük oranda geliştirir. 2 kelimelik cümleler kurmaya başlayabilir ve kendini ifade edebilecek cümleler kurabilir. Bebekler artık anne babalarından duydukları çoğu kelimeyi anlayabilir.

Bebekler resimleri tanıyabilir ve resimdeki kişinin kim olduğunu söyleyebilir. Bebekler 2 yaşına kadar hırçın ve inatçı olma eğilimindedir. Bu yüzden de 22 aylık bebeklerde inatçı bir yapının olması doğaldır. Bu sebeple her şeye “hayır” diyebilir. Başarısızlık yaşadığında öfke duyabilir. Aile bireylerinin izleyerek rolleri öğrenmeye başlayabilir.

22 Aylık Bebek Neler Yapar?

22 aylık bebekler fiziksel ve motor beceriler açısından çok önemli gelişim kaydeder. Artık çevresine karşı çok açık olur ve sürekli olarak bir atılım içindedir. Kaba motor becerileri büyük oranda oturur ve ince motor becerileri de hızla gelişmeye devam eder.

22 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir:

  • 22 aylık bebekler aile bireylerini izleyerek taklit etme eğilimindedir. Taklit etme bebekler için çok önemli bir öğrenme yöntemidir.
  • Kendi kendine yeni oyunlar oluşturmaya başlayabilir. Ancak oyunları hala benmerkezcidir.
  • Merdivenleri tek başına çıkmaya başlayabilir.
  • 4-5 küpten meydana gelen bir küpü tek başına başarılı bir şekilde yapabilir.
  • Zıplamayı öğrendiği için sevindiğinde sık sık zıpladığını görebilirsiniz.
  • Sandalyesine çıktığında ya da yeterli boyda bir alan bulduğunda çeşmeyi açabilir ve ellerini tek başına yıkayarak sonrasında çeşmeyi kapatıp ellerini kurulayabilir.
  • Bu ayda artık iki kelimelik cümleleri başarılı bir şekilde kurabilir.
  • 22 aylık bebekler neden sonuç ilişkisi kurabilirler. Bu ilişki çok basit düzeyde olsa da düşünme becerisini kullanma açısından çok önemli bir adımdır.
  • Neden sonuç ilişkisi kurabildikleri için bir sorunla karşılaştıklarında kendi kendilerine çözüm üretme becerisine sahip olurlar.
  • Çevreyi tanımaya çok istekli olurlar. Sürekli olarak nesnelerin ne olduklarını sorarlar. Öyle ki gördükleri her nesneyi sorma eğilimleri olur.
  • Kalem aldıklarında karalama yapabilecek kadar ince motor gelişimleri vardır.
  • Evin her yerinde görebilirsiniz. Çok hareketli olurlar ve çevreyi tek başlarına dolanmaktan ve keşfetmekten çok hoşlanırlar. 

22 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

22 aylık bebek uyku düzeni içinde artık tek gündüz uykusu yeterli olacaktır. Bebekler bu dönemde öğlen hiç uyumayabilir. Öğlen uykusu olmaması da çok olası bir durumdur.

22 aylık bebekler gün içinde ortalama 12-13 saat uyur. Bu ayda bebeğin günde toplam 12-14 saat arası uyuması normaldir.

Bebeğin gündüz uyuması durumunda gece uykusu 20.00- 20.30 arasında başlayabilir ve sabah 7.30-08.00 gibi uyanabilir. Gündüz uykusu da 13.00-13.30 gibi başlayıp 14.30-15.00 gibi bitebilir. Yani gündüz uyuyan çocuklar gece ortalama 11.5 saat, gündüz ise 1.5 saat olmak üzere 13 saat kadar uyuyabilir.

22 aylık bebekler gündüz uykusu uyumayabilir. Gündüz uykusu uyumayan 22 aylık bebekler 19.30-20.00 gibi uyuyabilir ve sabah 08.00- 08.30 arasında uyanabilir. Yani gündüz uyumadığında toplamda 12.5 saat kadar uyuyabilir. Gündüz uyumayan bebekler, gece uykusunu mutlaka tamamlamalıdır.

22 aylık bebeklerde hayal gücü büyük oranda gelişir. Hayal gücünün gelişmesi, gelişimsel döneme bağlı ayrılık kaygısı oluşması gibi nedenlerle gece uyanmaları daha çoktur. Bebekler bağımsız hareket etmeye çalıştığı için yatağa girme ve uykuya geçme gibi konularda sorunlar başlar. Bu durumda ebeveynler, bebeğin yatağına kendisinin gitmesini ve uykuya geçmesini öğretebilir.

22 Aylık Bebek Aşı Takvimi

22 aylık bebeğin aşı takvimi içinde olması belirlenen veya yapılması gereken özel bir aşısı yoktur. 24 aylık olana kadar bebekler 2 ay daha aşı takviminde boş geçer.

22 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

22 aylık bebekler artık sosyal hayata katılmaya başlar. Ayrıca çok sinirli oldukları bir dönem içinde olurlar. Bu süreç bebekler için bir geçiş dönemi olur. Anne babalar bu dönemde bebeklerinin gelişimini büyük oranda destekleyebilir.

22 aylık bebeğin gelişimi için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir;

  • Bebekler çevresini gözlemleyerek öğrenir. Bebeğin rolleri ve olumlu davranışları öğrenmesi için ebeveynlerin de bu davranışları doğru sergilemesi gerekir. Bebekler böylelikle doğru davranışları gözleyerek öğrenir.
  • Alışverişe bebekle çıkılacaksa mutlaka tok ve iyi dinlenmiş olmalıdır. Alışverişe mümkün olduğunca bebek olmadan çıkılmalıdır.
  • Güvenlik ve kurallar hayatın rutin bir süreci haline getirilebilir. Bebeklere evde dokunmaması ve gitmemesi gereken alanlar öğretilebilir.
  • Bebeğin kuralları öğrendiği dönemde kısıtlamaya girmesi yanlış olacaktır. Anne babalar bebeklerin hareket etmesini engellediğinde bebeklerin zihinsel gelişimi yavaşlamakta ve bu dönemin potansiyeli kaybolmaktadır.
  • Çocuklar bu dönemde çok meraklıdır. Odadan çıkarken ışıkları kapatması ya da uzaktan kumandanın düğmelerine basması onu rahatlatır ve kendine olan güveni artar.
  • Çocuklar bu dönemde anne babasıyla oyun oynayacak seviyeye gelebilir. Basit oyunları birlikte yapmak bağlılık geliştirme açısından çok faydalı olur.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0