21 Aylık Bebek Gelişimi

21 aylık bebek gelişimi sürecinde, sadece dil ve motor becerileri değil, aynı zamanda öz bakım becerileri de hızla gelişir. Bu dönemde bebekler günlük hayatlarını rutin olarak devam ettirirler ve zaman kavramları sadece şimdiden ibarettir.

21 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

21 aylık bebek gelişimi sürecinde, sadece dil ve motor becerileri değil, aynı zamanda öz bakım becerileri de hızla gelişir. Bu dönemde bebekler günlük hayatlarını rutin olarak devam ettirirler ve zaman kavramları sadece şimdiden ibarettir. Dolayısıyla akşama veya daha sonra gibi kavramlara anlam veremezler.

Bu ayda bebekler, diğer kişilere karşı son derece zıt fikirli ve muhalif olabilirler. Bu nedenle ebeveynler bebeklerinin yapmasını istedikleri bir şey olduğunda, önce onun hakkında bilgi vermeli ve fikirlerini ifade etmelidir. Daha sonra bebeğinin nasıl yapması gerektiğini belirtmelidir.

Bebekler 21 aylık olduklarında etraflarını gözlemleyerek taklit eder. Kesin olan her şeyi ve keşfetmeyi severler. Dolayısıyla, bir şey yapmalarına izin verilmediğinde 21 aylık bebek psikolojisi inatçı ve öfke krizi şeklinde ebeveynleri zorlayıcı bir hal alabilir.

Ebeveynler, bebek yanlış bir hareket yaptığında ceza vermek veya bağırmak yerine bebeği doğru olana yönlendirilmelidir. Yaptığının yanlış olduğunu sakin ve yumuşak bir ses tonuyla anlatarak yönlendirildiğinde, doğru olanı yapması sağlanabilir.

21 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

21 aylık olan bebekler, her geçen gün karakter değişimi yaşamaktadır. Karakter değişimine ek olarak 21 aylık bebek zeka gelişimi, dil ve fiziksel gelişimler de görülür. Bu aylarda el ve göz koordinasyonuna daha çok hakimlerdir ve dolayısıyla el becerileri de artar. Bu süreçte bebekler daha fazla hareketlenir.

Her gelişim sürecinde olduğu gibi 21 aylık bebek boy kilo değerleri, genetik faktörler, beslenme, uyku düzeni veya hareketlilik gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu dönemde erkek bebeklerin kız bebeklere göre boy ve kiloları genellikle daha fazladır.

21 aylık bebek gelişimi boy kilo değerlerinin çok yüksek veya düşük olması, ayına ve yaşıtlarına göre gelişim geriliği olduğu anlamına gelebilir. Dolayısıyla uzmana danışılarak, bu durumun büyüme geriliği olup olmadığının kontrol ettirilmesinde fayda vardır.

21 aylık bebek boy kilo cetveli ile belirlenen erkek ve kız bebeklerin ortalama boy, kilo ve baş çevreleri şu şekildedir:

  • 21 Aylık Bebek Kilosu: 21 aylık erkek bebeklerin yaklaşık 11,5; kız bebeklerin ise yaklaşık 10,9 kilo olması beklenmektedir.
  • 21 Aylık Bebek Boyu: 21 aylık erkek bebeklerin boyları yaklaşık 85,1 cm, kız bebeklerin ise yaklaşık 83,7 cm olması beklenmektedir.
  • 21 Aylık Bebek Baş Çevresi: 21 aylık erkek bebeklerin baş çevresinin yaklaşık 47,8 cm; kız bebeklerde ise yaklaşık 46,7 cm olması beklenmektedir.

21 aylık bebek gelişimi boy kilo açısından takip edilmeli ve olası problemler karşısında erken dönemde müdahale edilmelidir. 21 aylık bebek gelişimi sürecinde ebeveynlere fazlasıyla sorumluluk düşmektedir.

21 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

21 aylık bebeklerin fiziksel ve duyusal gelişimleri, diğer gelişim alanlarında olduğu gibi bebek büyüdükçe devam eder. Duyusal olarak geliştikçe yaşadığı duyguları anlar, tanımlar, ortaya çıkma nedenlerini bilir, kendi veya başkalarının duygularının farkında olur ve böylelikle zamanla bu duygularla başa çıkmayı öğrenir. Ayrıca sosyal ortamlara katıldıkça ve arkadaş çevresi genişledikçe, kısacası başkalarıyla iletişimi çoğaldıkça dil gelişimi de gelişir.

21 aylık bebek gelişiminde ebeveynlerin unutmamaları gereken en önemli nokta, her bebeğin aynı gelişim sürecini yaşamayacağıdır. Bahsedilen duyusal veya fiziksel gelişimler, bazı bebeklerde erken dönemlerde olurken, bazılarında daha geç görülebilir. Prematüre bebekler, diğer normal doğan yaşıtlarına göre bu aşamalara daha geç ulaşırlar.

21 aylık bebek gelişimi kapsamında fiziksel ve duyusal gelişimleri şu şekilde sıralanabilir:

  • 21 Aylık Bebeklerde Diş Çıkarma: Sağlıklı bebeklerde üst ve alt çenedeki köpek dişleri 15-21 aylar arasında çıkmakta ve çoğunlukla 21. ayda tamamlanmaktadır. Bebeklerde diş çıkarma durumu, genetik faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bu dönemde üst çenede ikinci azı dişleri de çıkabilir.
  • 21 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi: 21 aylık bebekler, yaklaşık 20-30 sözcüğü algılayabilir ve 2-3 kelimeyi bir araya getirerek konuşmaya çalışırlar. 21 aylık bebek dil gelişimi sürecinde gördükleri cisimleri tanımlayıp, isimlendirebildiklerinden dolayı, kendi vücutlarındaki bazı bölgelerin ve etraflarındaki canlıların isimlerini göstererek söyleyebilirler.

21 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

Bebekler 21 aylık olduklarında genellikle iki eylem veya nesne arasında basit olarak neden ve sonuç ilişkisi kurmaya çalışırlar. Örneğin acıktığında buzdolabını açıp bir şeyler alıp yemek veya parka gidildiğinde arabaya binmek gibi.

Bardakları üst üste koy devir veya diğer odadan topu al getir gibi 2-3 aşamalı basit komutlar söylendiğinde anlayarak yapabilirler. 21 aylık bebekler istedikleri bir şeyi alamadıklarında, yapamadıklarında veya sözcüklerle kendilerini ifade edemediklerinde, ağlayabilir, tepinebilir ve çığlık atabilirler.

Bu tür öfke krizleri bu aylardaki bebekler için olağan bir durumdur. Ebeveynlerin bu durumlarla karşılaştıklarında endişe duymamaları ve öfkeye kapılmamaları gerekir. Aksine bebeklerine, isteğinin neden olamayacağını sakin ve basit bir dille açıklamalıdırlar. Eğer açıklama yapılmasına rağmen kriz devam ediyorsa, sakinleşene kadar tepki vermeden yanında beklenmelidir.

Ağlama ve bağırmalarında kesinlikle ceza verilmemeli ve krizi geçsin diye o an istediği yapılmamalıdır. Eğer istediği yapılırsa bebek, sonraki süreçte her istediğini elde etmek için bağırma ve ağlamayı bir araç haline getirerek kullanmaya başlayabilir.

21 aylık bebekler, her zaman öfke krizi yaşamazlar. Çoğu zaman ailelerinin onayını almayı çok severler. 21 aylık bebek aktiviteleri yaparken, mesela küpleri üst üste koymayı başardıklarında ailesine dönerek gülümser ve ebeveynlerinden bir gülümseme veya alkış beklerler. Bu gibi olumlu pekiştirmeler, bebeklerin daha pozitif davranmalarını sağlar.

21 Aylık Bebek Neler Yapar?

21 aylık çocuğun gelişiminde daha sonra, bu akşam veya yarın sabah gibi zaman kavramı olmadığından dolayı sadece şimdiden ibarettir. Bu nedenle ebeveynler zaman kavramı kullanarak bir şeyler anlatırlarsa, zaman kavramını konusunda gelişmelerini sağlayabilirler.

Ayrıca kişileri, nesneleri ve olayları sürekli gözlemleyerek rol model ararlar. Bu dönemde bazı çocuklar sosyal aktivitelerde daha girişken olur. Bazıları ise sadece uzaktan gözlemlemeyi tercih ederler. Bu nedenle aileler, bebeklerin motor becerilerinin daha fazla gelişmesi için duyu organlarını da destekleyen aktivitelerden faydalanmaları gerekir.

21 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerin yapabildikleri şeyler şu şekildedir:

  • Düşmeden eğilip kalkabilirler ve daha hızlı koşabilir,
  • Daha yüksek bir yere tırmanabilir,
  • Üst üste koyduğu küplerin veya blokların sayısını artırabilir,
  • Dişlerini fırçalayabilir,
  • Bardaktan su içebilir, kaşıkla yemeği karıştırabilir, kendi yemeğini yiyebilir,
  • Dolaptan eşyaları alıp çıkarabilir,
  • Nesneleri bir yerden alıp başka bir yere taşıyabilir,
  • Kıyafetlerinden birini çıkartabilir veya giyebilir,
  • Yardımla ellerini yıkayabilir,
  • Daire veya düz çizgi çizebilir,
  • Canlı ve cansız arasındaki farkı anlayabilir,
  • Merak ettiği her şeyi sorup öğrenmeye çalışır,
  • Kitap sayfalarını çevirebilirken, gösterilen resimlerdeki nesnelerin yerlerini bulabilir ve ismini söyleyebilir,
  • Eşyalarını ve oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilir,
  • Yiyecekleri ve suyu dökmeden ağzına götürmeyi başarabilir,
  • Kâbus görmeye başlayabilir,
  • Büyük ve küçük veya yüksek ve alçak gibi bazı kavramları anlayabilir,
  • Ben, sen ve o ayrımı yapabilir,
  • Diğer aylara göre yabancılardan rahatsız olmayabilir,
  • Bazıları tuvalet ihtiyacını söyleyebilirken, şayet hazırlarsa 21 aylık bebek tuvalet eğitimi başlatılabilir,
  • Merdivenlere tek başına çıkabilir ve inebilir,
  • Kimi sevip sevmediğini anlayabilir ve ona göre tepki verebilir.

21 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

21 aylık bebeğin uyku düzeni genellikle geceleri 12-13 saat arasında, gündüzleri ise yaklaşık 2-3 saat şeklindedir. Bu aydaki bazı bebeklerin gece uyku düzenlerinde bozulma olabileceğinden dolayı uyku sürelerinde kısalma olur. Çünkü bebekler o anda ailesinden ve oyuncaklarından ayrılmak istemediklerinden dolayı uyuma konusunda isteksiz olurlar.

Ebeveynler, 21 aylık bebek için uyku düzeni oluştururken gündüz ve gece uykularını etkilemeyecek şekilde bir rutin oluşturmalıdır. Bu sayede problemlerin üstesinden gelebilirler. Uyku düzeni oluşturduklarında tutarlı davranmalıdırlar.

21 aylık bebek uykusu özellikle geceleri kabus görmeye başladıklarından dolayı bölünebilir. Bu bölünme sırasında ağlayabilirler. Böyle durumlarda bebeği sakinleştirmek için yanına giderek sırtına masaj yapılmalı ve sakinleştikten sonra sessizce yanından ayrılmalıdır.

21 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebeklerin doğumlarından itibaren gerekli olan aşılarının düzenli ve zamanında yaptırılması çok önemlidir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan aşı takvimine göre, bebeklere hangi aşının hangi ayda yapılması üzerine bilgi sahibi olunmalı ve takibi yapılabilir.

Aşı takvimine bakıldığında, 21 aylık olan bebeklerin herhangi bir aşısı ve özel bir uzman kontrolü yoktur. Ancak bu döneme kadar herhangi bir aşısı eksikse tamamlatılmalıdır.

21 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

Bebekler, motor, sosyal ve zihinsel becerilerinin güçlenmesiyle birlikte daha özgür olur. Dolayısıyla her şeyi kendileri yapmak ister ve inatlaşırlar. Özellikle de kontrolünü ellerine almak istedikleri ve inatlaştıkları alanlar yemek ve uyku saatleridir.

Bebek bu dönemde inatlaşarak, odasına gidip yatmak istemeyebilir, yemeğini yere atabilir. Üzüntü, ağlama ve öfke gibi duygularını yansıtarak, kontrolü eline almaya çalışabilir. Böyle durumlarda sakinleşmesi için yaptığının yanlış olduğu anlatılmalı veya öfke krizlerinin geçmesi beklenmelidir. Ayrıca yemek istemediği zaman inatlaşmamalı ve zorlanmamalıdır.

Gelişim süreci bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. 21 aylık bebekler, daha hırçın ve taklitçi olurlar. Bu aylarda yürümeleri ve koşmaları daha hızlı olduğu için yüksek yerlere tırmanmayı severler. Bu nedenle ebeveynler, 21 aylık bebek oyunları seçerken, merak ve isteklerini göz önünde bulundurarak oyunlar seçmelidir. Hareketli oldukları için olası bir kazaya karşı önlemlerde alınmalıdır.

21 aylık bebek gelişimi dikkate alındığında bebeklerin gelişim sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Sosyalleşmeleri için haftada bir veya iki kez yaşıtlarıyla bir araya getirilmelidir.
  • Farklı beceriler kazanmaları için etkinliklere veya atölyelere katılmaları sağlanmalıdır.
  • Sadece çocukların veya annelerin olduğu oyun grupları tercih edilmelidir.
  • Bebeği heyecanlandıracak ve sevindirecek müzikli gösteriler veya çocuk tiyatroları gibi eğitici faaliyetlere gidilmelidir.
  • Rutin uyku planı oluşturulduğunda kurallara uymaya özen gösterilmelidir.
  • Bebeklerin zaman kavramı şimdiden ibaret olduğu için, bir şeyler anlatılırken zaman belirterek konuşulmalıdır. Örneğin, teyzen bu sabah kahvaltıya bize gelecek gibi.
  • Belirli rutinler oluşturulmalıdır. Örneğin sabahları sarılma, perdeleri açma ve sonrasında kahvaltı hazırlayarak günaydın rutinleri gibi.
  • Dişlerini fırçalamaktan hoşlanmıyorsa eline bir ayna vererek dişlerini incelemesi sağlanmalıdır.
  • Ebeveynler bebekleriyle birlikte dişlerini fırçalamalıdır. Böylelikle diş fırçalama alışkanlığı kazanması sağlanabilir.
  • Diş fırçalarken müzik dinleyerek, şarkı söyleyerek veya hikaye anlatarak diş fırçalama rutinleri oluşturulabilir.
  • Öfke krizlerinde sakin bir şekilde açıklama yapılmalı ve herhangi bir ceza verilmemelidir.
  • Bebeklerle taklit oyunları oynanmalıdır.
  • Dolaptan kazak getirmesi gibi basit görevler verilmelidir.
  • Oyuncağını arkadaşıyla paylaşması teşvik edilerek paylaşmayı öğrenmeleri sağlanmalıdır. Eğer bebek oyuncağını paylaşıyorsa övülmelidir.
  • Eşyasını paylaşmıyor veya sırayla oyun oynamıyorsa ısrarcı olunmamalıdır.
  • Yanlış veya hoşa gitmeyen hareketler sergilediğinde, davranışları eleştirilmelidir.
  • Emen bebeklerin fazladan kalsiyuma ihtiyacı olduğundan dolayı beslenmesine muhakkak süt ve süt ürünleri eklenmelidir.
  • Bazı sağlıksız gıdaları yemek isteyebilirler. Bu nedenle bu gıdaların sağlıksız olduğu ve yememesi gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır.
  • Bebeklerin sofra düzenini ve adabını öğrenmesi için birlikte yemek yemeğe özen gösterilmelidir.
  • Güvende olduğu duygusu hissettirilmelidir.
  • Güvenini sarsacak söz ve davranışlarda bulunulmamalıdır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0