2 Aylık Bebek Gelişimi

İki aylık dönemde hızlı bir büyüme ve gelişim olmaktadır. Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden gelişmenin temelleri bu dönemde atılmaktadır ve iki aylık bebek gelişimi evresinde bebek ile bol bol ilgilenilmelidir.

2 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

İki aylık dönemde hızlı bir büyüme ve gelişim olmaktadır. Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden gelişmenin temelleri bu dönemde atılmaktadır. İki aylık bebek gelişimi evresinde bebek ile bol bol ilgilenilmelidir. Sağlıklı büyüme ve gelişme gerçekleşmesi için kontrolleri de düzenli yapılmalıdır.

2 aylık bebek gelişimi ebeveynler tarafından yakından takip edilmelidir. 2 aylık bebek özellikleri hekim işbirliği ile takibi sağlanırsa daha faydalı olabilir. Bu dönemdeki gelişim, ilerleyen süreçteki yaşantıyı doğrudan etkilemektedir.

2 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

2 aylık bebek gelişimi boy, kilo ve duygusal gelişim açısından sıkı takip edilmelidir. 2 aylık bebek gelişimi boy kilo baş çevresi gibi ölçümler kız ve erkek bebeklerde farklılık göstermektedir. Boy ve kilonun sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini görmek için Türkiye'de kullanılan standart persentil eğrileri vardır.

2 aylık bebek boy ve kilosu persentil eğrilerine göre takibi yapılmaktadır. Eğrilerde alt değer 3. Persentil, üst değer 97. persentil ve ortalama istenilen değer 50 persentildir. 2 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu hekim tarafından ölçüm yapılarak değerlendirilmektedir.

İkinci ayda bebek gelişimi şu şekilde sıralanabilir:

  • 2 Aylık Bebek Kilosu: 2 aylık erkek bebeklerin ortalama 5400 gram, kız bebeklerin ise ortalama 5000 gram ağırlığında olması beklenmektedir. 
  • 2 Aylık Bebek Boyu: 2 aylık erkek bebeklerin ortalama 57.8 cm, kız bebeklerin ise ortalama 57.8 cm uzunluğunda olması beklenmektedir.
  • 2 Aylık Bebeğin Baş Çevresi: İki aylık bebeğin baş çevresi cinsiyete göre çok küçük farklılıklar göstermektedir. 2 aylık erkek bebeklerin ortalama 39.7 cm, kız bebeklerin ise ortalama 38.8 cm uzunluğunda olması beklenmektedir.

2 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

2. ay bebek gelişimi döneminde artık bebeğin uyku düzeni yavaş yavaş oluşmaya başlayabilir. Görme, işitme ve mimikleri geçen aya göre daha belirgin bir hal almıştır.

2 aylık bebek gelişimi duyusal olarak aşağıdaki gibidir:

  • 2 Aylık Bebeklerde Görme: 1. aya göre görmesi artık daha nettir. Renkleri daha canlı ve net görmeye başlayabilir. Emme mesafesi kadar olan uzaklığı daha net görürken daha ilerisini net göremeyebilir. Gözleri ile odaklanma daha iyi bir hal almıştır. Artık anne ve babasını daha iyi tanımaya başlar ve onlara tepki verebilir. Renkli objeler hoşuna gider ve takip etmeye başlayabilir. Geçtiğimiz aya göre daha da sosyalleşmeye başlayabilir.
  • 2 Aylık Bebeklerde İşitme: Anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Kendisine tepki verildiğinde ses tonun sert veya yumuşak olduğunu anlayabilir. Bebek, anne karnında anne ve babasının sesini duymaya başladığı için doğduğunda da daha rahat tanımaktadır. Anne ve babası ile göz teması kurabilir.
  • 2 Aylık Bebeklerde Konuşma: Bebeklerde dil gelişimi anne karnındayken başlamaktadır. Anne karnındayken anne ve babasının sesini tanımaya başlar. Bu dönemde konuşamaz fakat tanıdığı sesleri duyduğunda tepki verebilir. Bu nedenle yenidoğan 2 aylık bebek gelişimi için ebeveyn tarafından bol bol iletişim kurulması gerekmektedir. Hem ileriki evrede daha rahat tanır hem de konuşması daha kolay gerçekleşebilir.

2 aylık bebek gelişimi için görme, işitme ve konuşma süreçlerinin yakından takip edilmesi önemlidir.

2 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

Bebeklerin ilk ayları nöromotor gelişimleri açısından çok önemli bir dönemdir. Bu evrede sinir hücrelerinin gelişimi çok hızlıdır. Artık tanıdığı sesleri duyduğunda tepki verebilir, ağlama şekli değişmiştir. Kendi kendine agulayarak tepki verebilir ve tanıdığı sesleri duyduğunda gülebilir.

Anne ve babasının sesini duymak bebeği mutlu etmektedir. Artık çevresindeki insanlarla göz teması kurmaya başlayabilir. Heyecanlandığında ayaklarını sağa sola hareket ettirebilir, mutlu olduğunda gülümseyebilir, kendi kendine küçük sesler çıkarabilir ve artık duygularını yüz ifadeleri ile daha kolay ifade edebilir.

2 Aylık Bebek Neler Yapar?

İki aylık bebek gelişimi boy kilo açısından hızla artış göstermektedir. Bebekte bu dönemde merak duygusu da artmaktadır. Hareketli gördüğü elleri ve ayaklarını incelemeye başlar. Etrafını inceleyip tanımaya ve duygularını ifade etmeye başlayabilir.

2 aylık bebek gelişiminde bebeğin yapabileceği şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Etrafını algıladığı için ağlamak dışında mutlu olduğu zamanlarda da sesler çıkarmaktadır.
  • Sesin yönüne göre veya görmek istediği yere göre başını çevirebilir.
  • Çevresindeki nesneleri veya anne babasını daha iyi görmek için göz kontağı kurmaktadır.
  • Emme mesafesi dediğimiz meme mesafesinin çok fazla uzağını göremez.
  • Çevresindekilere veya anne-babasına az az odaklanmaya başlayabilir.
  • Artık mimiklerini kullanmaya başlayabilir ve mutlu olduğunda gülebilir.
  • Canı sıkıldığında veya kendini ifade etmek istediğinde kendince küçük küçük sesler çıkarabilir.
  • Merak duyguları artığı için ses duyduğunda veya bazı nesneler görmek istediğinde başını bir süre dik tutabilir ve sağa sola çevirebilir.
  • Sesleri tanıması anne karnında başlar ve anne ile babasının sesini ayırt edebilir.

2 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Uyku, bebek gelişiminin her evresinde, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için temel gıda sayılabilecek nitelikte önemli yer tutmaktadır. Yapılan araştırmalarda bebeğin zihinsel gelişiminin REM evresinde yer aldığı kanıtlanmıştır.

REM uykusunun kaliteli olması için uyku düzeni çok önemlidir. Halk arasında aktif uyku olarak tanımlanmaktadır. REM uykusu döneminde nöronlar yani sinir hücreleri gelişmeye başlamaktadır. Uyku kaliteli olduğunda öğrenme kalıcı hal almaktadır. Aksi takdirde ileriki evrede öğrenme zorlukları meydana gelebilmektedir.

Bebek daha anne karnı dışındaki hayata alışmaya çalışmaktadır. Bu sebeple gece ve gündüzün farkında değildir. Günü büyük çoğunlukla uyumakla geçirmektedir. 2 aylık bebek uyku düzeni mutlaka oluşturulmalıdır. Günde ortalama olarak 15-16 saat uyumasının yararı çok büyük olacaktır. Sonraki evrelerde uyku düzeni oyun saatlerine göre ayarlanmalıdır.

2 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebek için 2. ayda atlanmaması gereken çok önemli aşıları bulunmaktadır. 2 aylık bebek aşısı ileriki yaşlarında hastalıklara karşı bağışıklık sağlaması açısından çok önemlidir. Bebeklerin hastalıklara karşı savaşması ve hayatta kalmaları için aşı atlanmaması gereken bir konudur.

Sağlık Bakanlığı güncel aşı takvimine göre 2 aylık bebeğin aşıları şu şekilde sıralanabilir:

2 Aylık Bebek Gelişimi için Neler Yapılmalı?

Bebek anne karnından sonra farklı bir ortamla tanışmaktadır. Bebek, bu evrede yalnız ve ilgisiz bırakılmamalıdır. Bol bol göz teması kurulmalı ve iletişim halinde olunmalıdır.

Gelişimini destekleyen öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne karnından itibaren duyduğu sesleri yani anne ve babasının sesini tanımaktadır. Bol bol iletişim kurulmalıdır.
  • Mutlu olduğunda veya bir şeyler anlatmak istediğinde “agu agu” diye sesler çıkararak iletişim kurmaya başlar.
  • Mutlu olduğunda veya anne babasının sesini duyduğunda gülümsemeye başlar.
  • 2 aylık bebek gelişimi ve kilosunun takibi için hekim kontrolüne götürülmelidir.
  • İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Emzirme sırasında bebek ile göz teması kurmak anne ve bebek arasındaki bağlanmayı artırmaktadır.
  • Bu dönemde emme mesafesini görmektedir, daha uzakları göremeyebilir.
  • Hareketli ve sesli nesneler çok hoşuna gider. Ayına uygun oyuncaklar tercih edilmelidir. 2 aylık bebek oyuncakları ile bebeğin hoşuna gidecek aktiviteler düzenlenmelidir.
  • 2 aylık bebek oyuncak seçimi el becerisini geliştirmesine katkı sağlayacak şekilde olabilir. El becerisi için avucuna sığacak büyüklükte çıngıraklar veya renkli sesli oyuncaklar tercih edilebilir.
  • 2 aylık bebek aktiviteleri gelişimin olumlu yönde etkilemektedir. Bu evrede bebeğe şarkılar ve ninniler söylenebilir.
  • 2 aylık bebek egzersizleri bebeğin fiziksel ve psikolojik gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Kol ve bacaklarını hareket ettirmeniz veya elleri ile oynanması çok hoşuna gidecektir.
  • Merak duygusu artmıştır. Ellerini ve parmaklarını keşfetmekten çok hoşlanabilir.
  • Bu dönemde kucakta olmaktan çok hoşlanırlar. Uyuturken veya kucaktayken şarkılar ve ninniler söylenebilir. Hoşuna gidecektir.
  • 2 aylık bebekte burun tıkanıklığı meydana gelebilir. Ortamın kuru ve havasız olması tetikleyicidir. Bebeğin burun tıkanıklığı problemi yaşamaması için bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalı ve nemli kalması sağlanmalıdır.
  • 2 aylık bebekte öksürük meydana gelmişse üşütmüş olabilir. 2 aylık bebekte hırıltı meydana gelmişse, öksürük ateş ile beraber geliyorsa veya balgamlı öksürük var ise hekime götürülmesi faydalı olacaktır.
  • Uyku düzeni mutlaka oluşturulmalıdır. 2 aylık bebek uyku eğitimi önemlidir. Uyku gereksinimi temel evre olarak tanımlanmaktadır.
  • 2 aylık bebek uyutma yöntemleri önemlidir. Bebek uyutmak istendiği zaman mutlaka karnı tok olmalıdır. Rahatsız edecek dış etkenler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Yatarken ses duyarsa veya merak ettiği nesneleri görürse başını bir süre tutabilir ve başını sağa sola çevirebilir.
  • 2 aylık bebekte öksürük ve balgam oluşabilecek problemlerden birisidir. Buhar uygulaması yapılmalı veya duştayken ortam sıcaklığı ayarlandığı zaman ortamda fazla kalınabilir. Bu yöntem balgamı sökmeye yardımcı olacaktır. Fakat uzun süreli balgam mevcut ise hekim ile görüşülmelidir.
  • 2 aylık bebek davranışlarını rahat şekilde sergileyebilmeli ve bebek yalnız bırakılmamalı, ilgi ve alaka mutlaka gösterilmelidir.
  • 2 aylık bebeği uyutma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Bebek kısa sürede uyandığında hemen yanına gidilmemeli, tekrar uykuya dalması beklenmelidir ve etrafında dikkatini dağıtacak objeler ve oyuncaklar kaldırılmalıdır.
  • 2 aylık bebek hareketleri için bebek desteklenebilir. Ellerini ve ayaklarını hareket ettirebilir ve başını veya vücudunu kaldırmaya çalışabilir. Bunları yaparken müdahale edilmemelidir.
  • 2 aylık bebek emzirme sıklığı düzenli aralıklarla olmalıdır. Gündüzleri 2 saatte bir geceleri ise emzirme sıklığı aralığı 4 saati geçirilmemelidir.
  • 2 aylık bebek burun tıkanıklığı ve öksürük soğuk algınlığı belirtisi olabilir. 2 aylık bebekte geniz akıntısı meydana gelmişse altta yatan sebep iyi bilinmelidir. Gecikmeden mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
  • 2 aylık bebeğin günlük süt ihtiyacı ortalama 90-150 ml arasındadır. Bu ihtiyaç karşılanmalıdır.
  • 2 aylık bebek sünnet sonrası bakımı iyi yapılmalıdır. Bebek hemşiresi ve hekimin tavsiyeleri ile bakımı yapılmalıdır. Sonrasında hekime kontrole gidilmelidir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0