2 Ay Aşısı

2. ay aşısında rotavirüs, verem, pnömokok, difteri, tetanoz, HİB ve boğmaca gibi hastalıklara karşı antikorlar verilmektedir.

2 Ay Aşısı Nedir?

Gebelik gibi meşakkatli bir süreci geride bırakıp, bebeğini eline alan anneyi bazı sorumluluklar beklemektedir. Bu süreçte bebeğin sağlığı ve sağlıklı gelişimi için çeşitli aşılar yapılmaktadır. 2. ay aşısı da bebek için çok önemli olan aşılardan bir tanesidir. Bebeğin doğumunun ardından ikinci ayında rutin kontrollerinden sonra yapılan karma aşıya 2. ay aşısı denmektedir. 2. ay aşısında rotavirüs, verem, pnömokok, difteri, tetanoz, HİB ve boğmaca gibi hastalıklara karşı antikorlar verilmektedir. 2. ay aşısı olarak bilinen bu aşıda toplam 3 aşı yapılmaktadır.

2. Ay Aşısı Ne için Yapılır?

Henüz yeni doğmuş bir bebeğin bağışıklık sistemi zayıf ve her hastalığa karşı savunmasız olacağı için 2. ay aşısı mutlaka yapılmalıdır. Aşı bebeği verem, pnömokok, difteri, tetanoz, HİB ve boğmaca gibi hastalıklara karşı korunmak için yapılmakta ve bebeğin bu hastalıklara yakalanmaması, yakalanırsa rahat bir şekilde atlatmasını sağlamak için yapılmaktadır.

2. Ay Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılır?

Bebeğin ikinci ayında yapılan rutin kontrolünde yapılması gereken 2. ay aşısı eğer Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine denk gelen kontrol gününde yapılamadıysa ilgili hemşirenin bilgisi doğrultusunda 1 – 2 gün içerisinde yapılmalıdır. Sağlık bakanlığının aşı takvimindeki en önemli aşılardan bir tanesi olan 2. ay aşısının zamanını geçirmemek bebeğin sağlığı için önem arz etmektedir. Özellikle aşı konusunda tereddüt yaşayan ebeveynler sağlık bakanlığı görevlilerini istedikleri zaman arayarak gerekli bilgileri alabilirler.

2. Ay Aşısı Nasıl Yapılır?

Bebek için çok önemli olan 2. ay aşılarında Verem aşısı (BCG) sol omuza deri içine yapılır. Bebeğin birçok hastalığa karşı bağışıklık kazanmasını sağlayan bu aşı omuz bölgesinden yapıldıktan sonra burada bir kızarıklık meydana gelir ve zamanla bu kızarıklık geçer. Pnömokok (KPA 1) için yapılan aşı ise bacağa kas içine enjekte edilmektedir. Beşli karma aşı olarak tabir edilen DaBT – İPA – HİB 1 aşısı ise yine bacağa kas içine enjekte edilerek yapılır. Bu dönemde özel olarak yapılması istenen ROTAVİRÜS 1, İlk dozu ise eczanelerden özel olarak alınarak bebeğe ağızdan verilir.

Sol omuz bölgesine yapılan verem aşısında aşının olduğu yerdeki kızarıklık kısa sürede geçse de birkaç hafta içinde aşının bölgesinde şişlik ve ardından kabuklanma olacaktır. Kabuk ile temas olması halinde kabuk kalkıp kanama olabilir, kan durduktan sonra tekrar kabuklanma olacaktır. Verem aşısının uygulandığı noktadaki küçük, sert ve ağrısız şişlik birkaç ay geçmeyebilir, normal olarak karşılanan bu durum 2 aydan fazla sürer ise bebeği bir uzman doktora göstermekte fayda vardır.

2. Ay Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?

2. ay aşısı yapılmazsa bebek rotavirüs, verem, pnömokok, difteri, tetanoz, HİB ve boğmaca gibi hastalıklara karşı dirençsiz olur ve bu hastalıklara yakalanma riski aşı yaptıran bebeklere oranla fazla olur. Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimi doğrultusunda bebeğin ikinci ay aşısının zamanı geldiğinde bu aşıların yapılması Sağlık Bakanlığı yetkililerince talep edilmektedir. Bebek için çok önemli olan aşıların başında gelen 2. ay aşısı bağlı bulunan sağlık ocağında çok rahat bir şekilde yapılmaktadır.

2. Ay Aşılarının Koruyuculuğu Nedir?

Bebeklere yapılan aşılar her zaman tartışma konusu olmuştur, kimi ebeveynler bebeklerinin aşısız bir şekilde büyümesi için karar alırlar ve bebeklerine aşı yaptırmadan büyütürler. Yapılan her aşının amacı bebekleri korumaktır, her aşının farklı oranlarda koruyuculuk özelliği vardır. Bebeğe yapılan 2. ay aşısının da ne oranda koruyuculuğa sahip olduğu merak edilen konuların başında gelmektedir. 2. ay aşılarının net olarak bir koruyuculuk yüzdesi bulunmamaktadır. Yapılan aşılarda maksimum seviyede olumlu sonuç alınabilmesi için bazı koşullar etkilidir. 2. ay aşısından maksimum olumlu sonuç alabilmek için aşıların uygun doz, uygun teknik ile saklama koşullarında uygulanması gerektiği gibi aşıların üretim aşaması ve soğuk zincir ile depolama aşaması da aşının etkisinin oranını değiştirebilmektedir.

Aşıların belirli aralıklarla yenilenmesi gereklidir. Bu süre zarfında bebeğin vücudunda antikorlar üretilir ve virüslere karşı koruma sağlanır.

2 Ay Aşısı Yan Etkileri Var mı?

Rotavirüs, verem, pnömokok, difteri, tetanoz, HİB ve boğmaca gibi hastalıklara karşı yapılan 2. ay aşısı yapıldıktan sonra bazı yan etkileri görülebilir. Küçük yan etkiler normal karşılanırken yüksek ateş bebekte görülürse doktora başvurulması gerekir. Bebeğin sağlığı için gerekli olan 2. ay aşıları, bebeğe herhangi bir zarar vermediği ve eğer görülür ise yan etkilerinin geçici süreli olduğu için mutlaka yaptırılması gerektiğini uzmanlar söylemektedir.

Bebekleri korumak için yapılan bu aşılarda bebekte hiç ateş görülmeyeceği gibi az miktarda ateş olması da en yaygın görülen yan etkilerindendir. Ateş dışında kas ağrısı, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi belirtilen nadir de olsa görülebilir. Bebek bu ağrılarını ifade edemeyeceği gibi huzursuz tavırlarla bu rahatsızlıklarını dışa vurup ebeveynlerine gösterirler.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
1
Makeleyi Paylaşın

2 Ay Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

2. Ay aşısı sonrası huzursuzluk ne kadar sürer?

Bahsettiğimiz üzere 2. ay aşısındaki temel amaç bebeği Rotavirüs, verem, pnömokok, difteri, tetanoz, HİB ve boğmaca gibi hastalıklara karşı korumaktır. Aşı olan bebekte hiçbir yan etki görülmeyeceği gibi ateş dışındaki yan etkilerden dolayı huzursuzluk görülebilir. Bu gibi durumlarda ebeveynlere büyük rol düşmektedir. Paniğe kapılmadan bu huzursuzlukların geçici olduğu bilinciyle hareket edilmeli, 1 – 2 gün kadar huzursuzluğun sürmesi normal olarak değerlendirilirken 2 günden fazla süren huzursuzluk için vakit kaybetmeden doktora bebeği göstermekte fayda vardır.

Dr. Deniz Gölgeli

2. Ay aşısı sonrası ateş ne kadar sürer?

Bebeği çeşitli hastalıklardan korumak için yapılan bu aşılar sonrasında bebekte ateş yan etkisi görülmesi doğal karşılansa da ebeveynler bu konuda tedirgin olabilmektedirler, bebekte görülen ateş kısa süreliğine yükselip düşerse bunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Fakat görülen ateş yüksek seviyede devam ederse vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.

Dr. Deniz Gölgeli

2. Ay aşısı sonrası ne zaman banyo yaptırılır?

Yapılan aşılar sonrasında genellikle banyo yaptırmak herhangi bir sorun teşkil etmez. Fakat verem (BCG) aşısı istisnai aşılardan bir tanesidir. Bu aşı yapıldıktan sonra bebeğin en az 48 saat aşı yaptırılmaması gerekir. 48 saat sonra zorunlu bir durum yoksa aşı yaptırmayıp 72 saatin beklenmesi bebek açısından daha sağlıklı olacaktır. 2. ay aşısı yapıldıktan sonra bebeğe 72 saat banyo yaptırılması önerilmez.

Dr. Deniz Gölgeli

2. Ay aşısı ücretli mi? Ücreti ne kadar?

Bebeğin 2. ay aşıları sağlık bakanlığı tarafından çeşitli sağlık merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılan aşılardır. Yeni doğan bebeklere ve çocuklara sağlık bakanlığı tarafından yaptırılan bu aşılar tamamen ücretsizdir, aile hekiminiz veya hemşireniz ile aşı takviminize göre irtibat kurarak bu aşıları ücretsiz bir şekilde çocuğunuza yaptırabilirsiniz.

Dr. Deniz Gölgeli

2. ay aşısı uyku yapar mı?

2. ay aşısından sonra bebeklerde uyku düzeninin değiştirilmemesi önemlidir. Ayrıca belli bir süre huzursuzluğa bağlı uykusuzluk problemleri yaşanabilir. Bu belirtilerin uzun sürmesi durumunda uzman doktorlardan yardım alınır.

Dr. Deniz Gölgeli

2. ay aşısı ne zaman ateş yapar?

2. ay aşısı ardından bazı bebeklerde ateş görülmektedir. Aşıların yan etkisinden kaynaklanan bu durum her bebekte olmamaktadır. Daha çok geceleri çıkan bir ateş olduğu için doktor bilincinde ateş düşürücü şuruplar verilebilir.

Dr. Deniz Gölgeli

2. Ay aşısı uyku yapar mı?

Hem bebekler için hem de ebeveynler için bebeklerin uykusu çok önemlidir. İlk aylarda bebeğin uyku düzeni ise çok daha önemlidir. 2. ay aşıları yapıldıktan sonra bebeğin uyku düzeninde bir değişme olmaz, yani iki ay aşıları yapıldıktan sonra bebekte fazladan bir uyuma hali meydana gelmediği gibi normal uykusunda da bir azalma söz konusu olmaz. Bebekte görülme ihtimali olan bazı yan etkiler görülürse bebekte kısa süreli bir huzursuzluk olacaktır. Meydana gelen bu huzursuzluktan dolayı bebek gece uyumayıp, uyuduğu zaman da sürekli olarak ağlayarak uykusundan uyanabilir.

Dr. Deniz Gölgeli