2.5 Aylık Bebek Gelişimi

2 buçuk aylık bebekler artık yenidoğan dönemi tamamlamış ve 3. ay gibi önemli bir gelişim eşiğine yaklaşmıştır. Doğumdan itibaren 10 haftalık bu süreçte fiziksel ve bilişsel olarak önemli bir değişim ve gelişim sergilerler.

2.5 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

2 buçuk aylık bebekler artık yenidoğan dönemi tamamlamış ve 3. ay gibi önemli bir gelişim eşiğine yaklaşmıştır. Doğumdan itibaren 10 haftalık bu süreçte fiziksel ve bilişsel olarak önemli bir değişim ve gelişim sergilerler. Bebeklerin gelişimi ilk haftalardan itibaren artarak devam eder. Ebeveynler bebekle olan hayatlarına adapte olmaya başlasa da her dönemin farklı özellikleri bulunduğundan dolayı bu uyum hiçbir zaman tam anlamıyla gelişmez.

2.5 aylık (10 haftalık) bebeğin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak olası gelişim problemlerinin saptanmasına yardımcı olurken bebeğe yaklaşım konusunda da hareketlerin belirleyicisi durumundadır.

2.5 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Doğumdan itibaren özellikle ilk aylarda bebeği boyu ve kilosu hızlı bir değişim gösterir. 6-8. haftalardaki büyüme atağı sonrasında değişim daha belirgin bir hal alabilir. Bebeğin boy ve kilo takibinin sağlanması sağlıklı gelişim parametreleri açısından önemlidir.

Belirtilen normal boy, kilo gibi fiziksel ölçütler her bebek için geçerli olmayabilir. Fiziksel özellikler önemli ölçüde kalıtım kontrolündedir. Ancak bebek kendi yağ grubu bebekler arasında normal kabul edilen yüzdelik dilimde bulunması gerekir.

İki buçuk aylık bebek gelişimi için standardize edilmiş ölçüler aşağıdaki gibidir:

  • 2.5 aylık bir bebeğin vücut ağırlığı erkek bebekler için 6 kg; kız bebekler için 5,5 kg’dır. 2.5 aylık bebek kilosu gelişim ve beslenmenin yeterliliği hakkında önemli bilgiler verir.
  • 2.5 aylık bir bebeğin boy uzunluğu yaklaşık 60 cm olarak beklenir. Kız bebeklerin 1-1,5 cm daha kısa olması normaldir.
  • Gelişim değerlendirmesinde kullanılan bir diğer parametre olan baş çevresi uzunluğu boy ve kilo kadar hızlı değişim göstermemektedir. Doğumda 35 cm olarak beklenen baş çevresi uzunluğu 10 haftalık bir bebekte 37-41 cm arasında farklılık gösterebilir.

2.5 Aylık Bebek Duyusal Gelişim

2.5 aylık bebek gelişimine hızlı bir şekilde devam ederken duyu organları işlevselliği ve çevreyi algılama kapasitesi de değişim gösterir. Görme duyusunun güçlenmesi ile bakışlarla etkileşim kurmaya başlar. Ayrıca hareket kontrolü de bu dönemde hızla gelişim gösterir.

2.5 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 2.5 Aylık Bebek İşitme: Gebeliğin son dönemlerinden itibaren bebekler çevresindeki sesleri duymaya başlar. Bir yenidoğanın en yüksek kapasiteli duyularından biri işitmedir. Seslerden korkabilir veya tanıdık seslerin varlığında kendini rahat hissedebilir. 10. hafta itibariyle tanıdık seslere karşı olan farkındalığı artar. Ses kaynağının yönünü tespit ederek bakışlarını o yöne çevirebilir. 
  • 2.5 Aylık Bebekte Görme: 10. hafta itibari ile bebeği görüş alanı genişlemeye başlar. Bakışlarını sabitleme yeteneği arttığından dolayı ebeveynlerin yüzüne kontrollü bir şekilde bakabilir. Bakış-boyun hareketi koordinasyonu güçlenir. Oda içerisindeki hareketli kişileri bakışları ile takip edebilir. Ayrıca renkli cisimlere dikkatini toplayabilir.
  • 2.5 Aylık Bebek Dokunma: El kontrolünün artması ile bir hedefe elini yönlendirmeyi ve cismi tutmayı başarabilirler. Ayrıca bu dönemin önemli özelliklerinden biri eline aldığı hafif cisimleri sallamasıdır. Özellikle çıngıraklı oyuncaklarla oynaması sağlanabilir.

2.5 Aylık Bebekte Zihinsel ve Sosyal Gelişim

10 haftalık bebekler çevre ile iletişimlerini bakarak ve dokunarak güçlendirir. Çevresini dinleyen, gözlemleyen bebek ihtiyaçlarının karşılanacağını hissettiğinde rahat ve huzurlu olur. Bu dönemde bebeğin ilk gülümsemeleri gözlemlenebilir.

2.5 aylık bebekler için çevre takibi iyi bir oyun niteliği taşımaktadır. Sesler, renkli ve ışıklı cisimler, hareketler bebeğin ilgisini kolayca çekecektir. Bu etkileşimlere olumlu yanıt vererek sakinleşen bebekler oyun bittiğinde ise huysuzlaşabilir ve ağlayabilir.

İki Buçuk Aylık Bebek Neler Yapar?

10. haftaya gelmiş bebekler önemli bir gelişim basamağı olan 3. aya yaklaşmışlardır.

2.5 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir:

  • Bu yaşta bebeklerin boyun kontrolü güçlenmeye başlar. Yüzüstü konumda başını vücudunun yukarısına kaldırabilir ve hareketli nesneleri boyun hareketleri ile takip edebilir.
  • Ses-hareket koordinasyonu arttığından dolayı sesin geldiği yöne başını çevirme hareketi yapabilirler.
  • 10 aylık bebeklerde ses özellikleri de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Bir durum karşısında sesli şekilde karşılık verebilir ve duyduğu sesleri taklit edici özellikte sesler çıkarabilirler.
  • 2.5 aylık bebeklerde el, kol ve bacak hareketleri; bu hareketlerin kontrolü hızla artar. Ellerini bir araya getirebilir. Yakındaki cisimlere uzanabilir, hafif cisimleri eliyle tutabilir ve sallayabilirler.

2.5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

İlk 3 ay içerisinde bebekler 24 saatin yaklaşık olarak 15 saatini uyuyarak geçirmektedir. Bu sürenin yaklaşık olarak 3’te 2’si gece uykusu iken kalanı gündüz uykusudur. Ayrıca bebekler periyotlar şeklinde uyumaktadır. Total uyku süresini gece 1-3, gündüzleri de 2-4 uyku periyodunda tamamlarlar. 

İlk aylardan itibaren bebeğin uyku düzeni edinmesi ebeveynler açısından önemli olsa da her bebek farklı özelliklere sahip olduğundan dolayı benzer uyku rutinlerine sahip olmaları da beklenmez. 

10. hafta itibari ile bebeklerde gece-gündüz ayrımı belirginleşmeye başlar. Ancak geceleri acıkan bebeklerin uykudan uyanıp beslenmeye ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bu sebepten dolayı 4-6 ay öncesinde tam gece uykusunun sağlanmasını amaçlayan uyku rutini eğitimlerine başlanmamalıdır.

2.5 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Ülkemizde bebekler Sağlık Bakanlığı Ulusal Aşı takvimine uygun şekilde aşılanmaktadır. Aşı takvimi göz önünde bulundurulduğunda 2. ayın sonun da uygulanması gereken aşılar bulunmaktadır. 

  • 2. ay sonunda uygulanan ilk aşı tek doz olarak uygulanan BCG (verem) aşısıdır. 
  • 2. ay sonunda 5’li karma aşı (DaBT-İPA-Hib) uygulaması gerçekleştirilir. 5’li karma aşı uygulaması Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Polio (çocuk felci) ve grip aşısından (H. İnfluenza Tip B) oluşmaktadır. Bu aşı paketi 2., 4. ve 6. ay sonlarında olmak üzere 3 doz olarak uygulanır. 
  • 2. ay sonunda uygulanan bir diğer aşı KPA’dır (Konjuge Pnömokok Aşısı). 2 doz olarak uygulanan aşının ikinci dozu 4. ay sonundadır.

2.5 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

Doğumla başlayan anne-bebek ilişkisi kuvvetlenerek devam eder. İçgüdüsel özelliklerin yanı sıra 2.5 aylık deneyimler ebeveynler sorunlarla baş etme noktasında genellikle daha başarılıdırlar. Ancak her dönemin özellikleri farklıdır ve bu özellikleri bilmek bazen bitmeyen ağlama ataklarını bazen de uykusuz geçen geceleri çözüme kavuşturabilir.

2.5 aylık bebek gelişimi sürecinde ebeveynlere yapılabilecek öneriler aşağıdaki gibidir:

  • İyi bir gece uykusu için ilk şart doymuş bir karındır. Bebeğinizi uyku öncesinde emzirmek gece uykusunun süresini uzatmaya yardımcı olabilir. Öte yandan yeni beslenmiş, anne kucağında emerken rahatlamış bebekler daha kolay uykuya dalacaktır. Amaçla uyku öncesi (genellikle akşam saat 10 civarı) beslemeye özen gösterilmelidir.
  • Uyku öncesi emzirmenin yanı sıra bebekle kucaklaşma, anne ve bebek teması rahatlamaya yardımcı olacaktır. Ayrıca beslenme sonrasında bebeğin karnına veya sırtına hafifçe masaj veya bacaklarla bisiklet sürme hareketi gibi hareketler de yapılabilir. Bu gaz sorununun giderilmesine yardımcı olurken bebeğin gevşemesine ve uykuya kolay dalmasına da imkan sağlar.
  • Bebeler 10. haftaya geldiğinde zihinsel ve duyusal gelişimine uygun oyuncak seçimi ile uyanıklık dönemlerinde geçirdiği vakit değerlendirilebilir. Bebeğin görme kabiliyetine uygun olarak sarkan, sıkılabilen, renkli ve ışıklı oyuncaklar tercih edilebilir. Ayrıca bebekler açısından bir diğer önemli duyu olan işitme de göz ardı edilmemeli, müzikli oyuncaklar ve çıngıraklar ile oynamasına izin verilmelidir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0