18 Aylık Bebek Gelişimi

18 aylık bebek gelişimi hareketli bir şekilde devam etmektedir. Bu aylarda 18 aylık bebek boy kilo değerleri, kız ve erkek bebekler için çok büyük farklılıklar göstermemektedir ve 18 aylık bebek kilosu ve boyu, hekim tarafından takip edilmelidir.

18 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

18 aylık bebek gelişimi hareketli bir şekilde devam etmektedir. Bu aylarda 18 aylık bebek boy kilo değerleri, kız ve erkek bebekler için çok büyük farklılıklar göstermemektedir. 18 aylık bebek kilosu ve boyu, hekim tarafından takip edilmelidir.

18 aylık bebekler, artık bağımsız fonksiyonlarda yer almak istemektedir. Bir buçuk yaş bebek gelişimi döneminde bebeğin ilgisini en çok bilişsel faaliyetler çekmektedir. Bebeğin gelişim aşaması için destekleyici oyuncaklar tercih edilmelidir.

18 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

18 aylık bebek gelişimi boy, kilo ve duygusal gelişim açısından sıkı takip edilmelidir. 18 aylık bebeğin boyu ve kilosu cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Boy ve kilonun sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini görmek için Türkiye'de kullanılan standart persentil eğrileri vardır.

Eğrilerde alt değer 3. Persentil, üst değer 97. persentil ve ortalama istenilen değer 50 persentildir. 18 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu hekim tarafından yapılan ölçüm ile değerlendirilmektedir.

18 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi olarak aşağıdaki gibidir:

  • 18 Aylık Bebek Kilosu: 18 aylık erkek bebeklerin ortalama 10,9 kilogram, kız bebeklerin ise ortalama 10,2 kilogram ağırlığında olması beklenmektedir. 
  • 18 Aylık Bebek Boyu: 18 aylık erkek bebeklerin ortalama 82,3 cm, kız bebeklerin ise ortalama 80,7 cm olması beklenmektedir. 
  • 18 Aylık Bebek Baş Çevresi: 18 aylık erkek bebeklerin ortalama 47,4 cm, kız bebeklerin ise ortalama 46,2 cm olması beklenmektedir.

18 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

On sekiz aylık bebek gelişimi içerisinde bebekler artık uygun olmayan, yapmaması gereken tavırların farkında olmaktadır. Bu evrede sinirlilik, samimiyet, mutluluk ve merak gibi duygular tam olarak ifade etmeye başlamaktadır. Yanında destek sistemleri (anne, baba, arkadaş) olmadan da oyunlar oynayabilmektir.

18 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 18 Aylık Bebeklerde Görme: Taklit yetenekleri tam anlamıyla oturmuştur. Anne ve babalarından gördüklerini daha belirgin şekilde uygulamaktadır. Gördüğü şekilde dişlerini fırçalayabilir, olaylar içerisinde gözlem yeteneği sayesinde sebep sonuç ilişkisi kurulabilmektedir. Etrafını detaylı şekilde incelemektedir.
    18 Aylık Bebeklerde İşitme: Seslerin kime ait olduğunu ayırt etmektedir. Taklit yetenekleri geliştiğinden dolayı artık rahatlıkla duyduğu sesleri söyleyebilmektir. 
  • 18 Aylık Bebeklerde Konuşma: Bebek artık konuşma evresindedir. Bebeğin bu gelişim evresinde sözcük dağarcığı gelişmiştir ve yaklaşık 50 kelime söylemektedir. Sorulan nesnenin adını ifade edebilir. Kitaplarda gördüğü resimlerin adlarını söyleyebilir. Kendisine soru sorulduğunda rahatlıkla cevap verebilir. Artık vücudunu tanımaya başlamaktadır. Vücudundan bir bölüm işaret edildiğinde doğru cevap vermektedir. 18 aylık bebek dil gelişimi döneminde bebek tam anlamıyla konuşamamaktadır fakat kendini ifade etmeye çalışırken konuşmaya benzer şekilde sesler çıkarmaktadır. 

18 Aylık Bebeklerde Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

1 buçuk yaş bebek gelişimi döneminde bebek artık konuşabilmektedir. İstediği zaman istediği kişiye iletişim kurmaya başlamaktadır. Kendisine sorulan soruları yanıtlamakta ve artık etrafını ayrıntılı şekilde incelemeye başlamaktadır.

Oynadığı oyunlarda kaybetmenin ve kazanmanın ne olduğunun farkına varır. Artık rahatlıkla sinirlenebilir ve mutsuz olduğunda ağlayarak duygularını kolayca ifade edebilir. Kendi kendine anne ve babasından gördüklerini uygulayabilir. Kendi başına yemek yemeye başlayabilir veya dişlerini fırçalamayı denemektedir. 

Sinirlendiğinde elindeki oyuncakları fırlatabilir. 1 buçuk yaşındaki çocuğun gelişimi için dönemine uygun eğitici ve öğretici oyuncaklar tercih edilmelidir. 

18 Aylık Bebek Neler Yapar?

18 aylık bebeğin gelişimi artık oturmaya başlamaktadır. Etrafını inceleyip analiz edebilmektedir. Duygularını belirgin şekilde ifade etmeye başlayabilir. Neden ve sonuç bağlantısını kafasında kurabilmektedir. Yemek yerken veya dişlerini fırçalarken destek almadan kendi başına yapabilir. 

18 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeğin yapabileceği şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • 18 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi artık fazlasıyla önemli yer tutmaya başlar. Bebek yemek yerken kendisi çatal ve kaşık kullanabilir.
  • Oyun oynarken motor gelişimi hızlandığından dolayı topa ayakla tekme atabilir.
  • Susadığı zaman yardım almadan kendi başına bardaktan su içebilir.
  • Kendi kendine çoraplarını çıkarabilir.
  • Kendisi istediği kişilerle veya istediği şekilde iletişim kurmaya başlar.
  • Oyuncakların nasıl çalıştığını öğrenebilir.
  • Artık neyin nasıl olduğunu anlama yeteneği gelişmiştir ve bazı konularda düşünmeye başlayabilir.
  • Kendi kendine oyuncaklar yapabilir çünkü bu dönemde yaratıcılık özelliği kazanmaya başlamaktadır.
  • Kendisine sorulan sorulara yanıt verebilir.
  • Anne ve babasından gördüğü şekilde yemek yiyebilir ve dişlerini fırçalamaya başlayabilir.
  • Tanıdığı kişilerle etrafında gördüğü şekilde selamlaşmaya başlayabilir.
  • Artık duygularını etrafa yansıtarak daha belirgin şekilde ifade edebilir.

18 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebek gelişiminin her evresinde bebeğin büyümesi ve gelişmesi için uyku temel gıda sayılabilecek nitelikte önemli yer tutmaktadır. Yapılan araştırmalarda bebeğin zihinsel gelişiminin REM evresinde yer aldığı kanıtlanmıştır. 

REM uykusunun kaliteli olması için 18 aylık bebek uyku düzeni çok önemlidir. REM uykusu döneminde nöronlar yani sinir hücreleri gelişmeye başlamaktadır. Uyku kaliteli olduğunda öğrenme kalıcı hal almaktadır. Aksi takdirde 18 aylık bebek uyku problemi yaşayabilir ve ileriki evrede öğrenme zorlukları meydana getirebilir.

Bir buçuk yaşındaki çocuğun gelişimi için gece uykusu ortalama 10-12 saat olmalıdır. Gündüz uykusu en azından 1-2 saat olmalı fakat 2-3 saat uyku bebek için daha kalitelidir. 

12-18 aylık bebek gelişimi için düzenli uyku ritmi çok önemlidir. 18 aylık bebek uyku saatleri gerekli olan ortalama saatlerin altında tutulmamalıdır. Uyku düzeni oluşturulduğunda ileriki evrede hafıza ve öğrenme problemleri daha az görülmektedir. 18 aylık bebek uyku eğitimi bu evreden kazandırılabilir. 

18 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebek için 18. ayda atlanmaması gereken çok önemli aşıları bulunmaktadır. 18 aylık bebek aşısı bebeğin hastalıklara karşı savaşması ve hayatta kalması için atlanmaması gereken bir konudur. 18 aylık bebek aşısı sonrası hafif yan etkileri (ateş, iştahsızlık, bulantı) görülebilir.

Sağlık Bakanlığı güncel aşı takvimine göre 18 aylık bebeğin aşıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hepatit A aşısı Sağlık Bakanlığının aşı takvimine göre 12. aydan sonra 2 doz olarak önerilmektedir. İkinci doz, ilk dozdan en az 6 ay sonra yapılmalıdır. 
  • Karma aşı olarak adlandırılan DaBT- İPA- Hib aşısı (Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio, hemofilus influenza tip B aşılarını içermektedir.) 18-24. aylarda Rapel doz yani tekrar dozu olacak şekilde uygulanmaktadır.
  • Bebeği hayatı için önemli aşılardan biri olan Çocuk felci (OPV) aşısının son ve 2. dozu yapılmalıdır.

18 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

Artık bebek için hareket zamanıdır. Aktif olarak hareketlenmeye ve konuşmaya başlamaktadır. Bebeğin sosyal ilişkileri için iletişimine, el becerilerine ve davranışlarına dikkat edilmelidir. 

Gelişimini destekleyen öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Artık bebek kendi başına çatal ve kaşık kullanabilmektedir. Eğer mama sandalyesinde oturmak istemiyorsa zorlanmamalıdır. Bardak tutma yeteneği geliştiğinden dolayı artık kendi kendine su içebilir.
  • Bisiklet gibi kas gücünü güçlendiren oyuncaklar kullanılmalıdır. Böylelikle hem biriken enerjisini atmakta hem de kasları güçlenmektedir.
  • Sevdiği müzikler açılarak oynaması için teşvik edilmelidir. Böylece sosyal gelişimi desteklenir.
  • 18 aylık bebek konuşması ve taklit yeteneği gelişmiştir. Bu nedenle bebeğe bol bol ilgi gösterilmesi gerekmektedir. Onunla iletişim kurulmalı ve iletişim kurması için desteklenmelidir. 
  • 18 aylık bebek zeka gelişimi bu dönemde şekillenmeye başlamaktadır. Artık bebeğin düşünce yapısı gelişmeye başlamıştır ve düşüncelerine somut şekilde destek olabilir. 
  • 18 aylık bebek gelişimi için oyunlar araştırılmalı ve anne-baba ile oynanmalıdır. Artık oyuncaklarını sembolik olarak kullanmaya başladığından dolayı ilgisini çekebilecek oyuncaklar tercih edilmelidir. 18 aylık bebek oyunları duygusal farkındalığı yaratacak ve ince motor gelişimine katkı sağlayacak şekilde oynanmalıdır.
  • 18 aylık bebek gelişimi boy kilo açısından hekim ve ebeveynler tarafından sıkı takip edilmelidir. Bebek bu evrede büyüme ve gelişme aşamasındadır. Beslenme sırasında aldığı besin öğelerine dikkat edilmelidir. Tüm besin miktarlarından alınması gereken oranlarda hazırlanarak verilmelidir.
  • Diş fırçalama alışkanlığı bu evrede düzene oturtulmalıdır. 
  • 2 yaşına kadar anne sütü ile ek gıda takviyeli hareket edilmelidir.
  • Oyun oynamak istediği zamanlarda kısıtlanmamalı ve oyun köşesi oluşturulmalıdır.
  • 1.5 yaş bebek eğitimi sosyal ve zihinsel yönden gelişimine katkı sağlayacak şekilde olmalıdır. 1.5 yaş bebek gelişimi fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden takip edilmelidir.
  • 18 aylık bebek kitapları meslekleri ve hayvanları tanımasına yarar sağlayacak şekilde seçilebilir. 18 aylık bebek zeka geliştirici oyunlar tercih edilirken renklendirmesi iyi olan oyunlar tercih edilebilir. Böylece hem kitaplar hem de zeka oyunları hafızasında yer edebilir.
  • Bu dönemde bebek için aktif olarak hareketlenme zamanıdır. 18 aylık bebek aktiviteleri için uygun minik egzersizler anne veya baba desteği ile yapılabilir.
  • 18 aylık bebek oyun grupları kurularak sosyalleşmesi sağlanabilir.
  • 18 aylık bebek uykusu mutlaka düzenlenmelidir.
  • 18 aylık bebek eğitimi ayına uygun aktivite ve oyuncaklar ile sağlanabilir. Eğitim sırasında anne ve baba rolü önemli yer tutmaktadır.
  • 18 aylık bebek davranışları artık daha anlaşılabilir şekildedir. Anlatmak istedikleri üzerinde durulmalıdır.
  • 18 aylık bebek zeka testi yaptırılmak istenirse zeka testi uygulama merkezlerine başvurulabilir.
  • 18 aylık bebek etkinlikleri çeşitli şekilde yapılabilir. Bebek vücudun bölümlerini tanımaya başlayabilir, müzik eşliğinde dans edebilir veya tekerlemeler öğrenebilir.
  • 18 aylık bebek dil gelişimi için oyunlar oynanabilir. Basit ve anlaşılır kelimeli tekerlemeler söylenebilir, basit nesnelerin isimleri tekrarlanabilir, vücut bölümleri söylenebilir. 
  • 18 aylık bebek tuvalet eğitimi ortalama 18-30. aylarda başlayabilir. Fakat tuvalet eğitimi için bebeğin kendini hazır hissetmesi çok önemlidir. Bu konuda bebek zorlanmamalıdır.
  • 18 aylık bebek diş çıkarma döneminde olabilir. Takibi yapılmalıdır.
  • 1.5 yaş bebek psikolojisi bu dönemde biraz değişiklik gösterebilir. Bebek artık duygularını belli etmeye başlamaktadır. Ebeveyn ile inatlaşmaya başlayabilir. Bu dönemde bebeğe ilgi gösterilmesi önemlidir.
  • 18 aylık bebeklerde saç dökülmesi meydana gelebilir. Bebek için uygun olmayan şampuan kullanımı veya beslenme problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Böyle durumda doktora başvurulmalıdır. 
  • Doktor kontrolleri mutlaka düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.

18 Aylık Bebeğin Oyuncakları Neler Olmalı?

18 aylık bebek oyuncakları basit oyuncaklar yerine gelişimine uygun olarak tercih edilmelidir. Bu evrede boyama kitaplarına ağırlık verilerek çizim ve karalama yapması için teşvik edilmelidir. Zeka gelişimi için önemli olan yapbozlar tercih edilmelidir. Artık mesleklere yönelik oyuncaklar kullanılabilir.

Taşıtları, hayvanları ve çiçekleri anlatan okuma kitapları gelişim açısından tercih edilebilir. Peluş oyuncaklar, yemek yedirme gibi oyunlarda kullanabileceği için çatal, kaşık ve bardak kullanımını geliştirir. Şarkı söylemek ve müzik eşliğinde dans etmek bebeği keyiflendirmek için önemli bir seçenek oluşturur. 18 aylık bebek oyuncak seçimi ayına uygun olmalı ve zeka gelişimini destekleyici şekilde seçilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0