18 Aylık Bebek Beslenmesi

18 aylık bebek beslenmesi, çeşitli zorluklarla dolu bir süreç olabilir. Bebeğin kişiliğini fark etme ve kendini ispat etme gibi dürtüleri, beslenmeyi zorlaştırabilmektedir ve bu kapsamda ebeveynler, bebeğe verilecek yemeğin sunumuna özen göstermeli ve bebeği çeşitli alanlarda ödüllendirmelidir.

18 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

18 aylık bebek beslenmesi, çeşitli zorluklarla dolu bir süreç olabilir. Bebeğin kişiliğini fark etme ve kendini ispat etme gibi dürtüleri, beslenmeyi zorlaştırabilmektedir. Bu kapsamda ebeveynler, bebeğe verilecek yemeğin sunumuna özen göstermeli ve bebeği çeşitli alanlarda ödüllendirmelidir.

18-24 ay bebek, daha önce yemeyi kabul ettiği ek gıda ve diğer besinleri bu aylarda reddedebilmektedir. 18 ay ve sonrasında tamamen gıda tüketimine başlayan bebek, yemeklerinde farklı baharatların kullanımı, soğan-sarımsak kullanımı, pişirme farklılıkları ile beslenmeye devam edebilmektedir.

18 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

18 aylık bebek beslenmesinde anne sütünün haricindeki gıdalar önem kazanmaktadır.

18 aylık bebek beslenmesi aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • 18 aylık bebek beslenmesinde, tamamen gıda tüketimine geçiş yapılabilir.
  • Anne sütünün bulunması halinde öğünlerde yoğurt ve peynir yerine kullanılabilmektedir. Anne sütünün barındırdığı koruyucu maddeler, bebeğin bağışıklık sistemini ve ona bağlı olarak sağlığını korumaktadır.
  • 12-18 aylık bebek beslenmesi yumurta, bal, domates, turunçgiller, pancar, meyve ve patlıcan gibi pek çok gıda ile yapılabilmektedir. Bebek sindirim sistemi, listeye yeni eklenen besinleri öğütecek durumdadır.
  • 18 aylık bebek beslenmesinde günlük 2 veya 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimi olmalıdır. Anne sütü bulunuyorsa, süt ve süt ürünleri yerine, anne sütü de tercih edilebilmektedir.
  • Bir buçuk yaş bebek beslenmesi, günde 1-2 porsiyon taze meyve, yeterli protein, sebze ve tahıllı ürünler ile oluşturulmalıdır.
  • Bu dönemdeki bebekler için özel beslenme listeleri oluşturulmalı ve bu listelere uyulmalıdır.

18 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

1.5 yaş bebek kahvaltısı, dikkat edilmesi gereken öğünlerin başında gelmektedir. Bu süreçte anne sütü bulunuyor ve bebek anne sütü alıyorsa, uyandıktan sonra anne sütü verilmelidir. Daha sonra kahvaltı, ara öğünler ile tamamlanabilir.

Bebek uyandığında verilecek anne sütü, formül süt veya inek sütünün dışında, bebek için özel kahvaltı hazırlanması gerekmektedir. Haşlanmış yumurta, pekmez ve tahin gibi gıdalar tercih edilebilir.

Bebeklerin bu dönemde yeni gıdalarla tanışması iştahlarının kapanması yol açabilmektedir. Bu nedenle öğünlerde yiyeceklerin, bebeklerin ilgisini çekecek şekilde hazırlanması tavsiye edilir.

18 Aylık Bebek Akşam Yemeği Nasıl Olmalı?

18 aylık bebek akşam yemeği olabildiğince hafif fakat faydalı olmalıdır. Bebek sindirim sistemi, bu dönemde ek gıda yoğunluğuna yeni alışmaktadır. Özellikle akşam saatlerinde, bebeğin sindirim sisteminde ağırlık oluşturacak besinler tercih edilmemelidir.

Hafif, küçük sebze tabağı ve çay bardağı büyüklüğünde yoğurt tercih edilebilir.

18 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

18 aylık bebek beslenmesinde pek çok gıda tercih edilebilir. Bebek vücudu ve yapısı yeni besinler ile tanışmaya hazır olacağından, bebeğe yarar sağlayacak beslenme listeleri tercih edilebilir. Anne sütünün bulunması halinde bebeğin anne sütü kullanımı bu süreçte de devam etmelidir.

18 aylık bebek beslenmesi örnek menü şu şekilde oluşturulabilir:

  • Bebek uyandığında: Sabah öğünleri, 1 buçuk yaşındaki bebek beslenmesi için oldukça önemlidir. Bu süreçte varsa anne sütü tercih edilebilir. Anne sütünün olmadığı durumlarda ise formül süt veya inek sütü de verilebilir.
  • Kahvaltı: Kahvaltı, her yaşta olduğu gibi 1.5 yaşındaki çocuğun beslenmesinde de önemli bir yer tutmaktadır. 18 aylık bebeğe kahvaltıda, haşlanmış yumurta gibi protein ihtiyacını karşılayacak gıda ile beraber pekmez, tahin ve zengin tahıllı ekmek tercih edilebilir. Bazı günlerde omlet ile farklılık yaratmak mümkün olacaktır.
  • Kuşluk vakti: On sekiz aylık bebek beslenmesi listesinde, kuşluk vakti meyve ile doldurulabilir. Çok fazla olmayacak şekilde, 1 porsiyon taze meyve, bebeğin gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
  • Öğle: 18 aylık bebek beslenmesinde, protein ve karbonhidrat bakımından en yoğun öğün öğle vakti gerçekleşmektedir. Bu öğünde bebeğe, 1-2 adet evde yapılan köfte ve 1 tabaka küçük makarna verilebilir. Porsiyon bebek için hazırlanmalı çok fazla veya çok az olmamalıdır.
  • İkindi vakti: Bu öğünde bebek için yemeye motive edici gıdalar kullanılabilir. Küçük porsiyon ev keki veya katkısız meyveli yoğurtlar tercih edilebilir.
  • Akşam: 18-24 aylık bebek beslenmesinde akşam yemeği dikkat edilmesi gereken en önemli öğünlerdendir. Bebeğe, olabildiğince hafif fakat faydalı besinler verilmelidir. Küçük tabak sebze yemeği ve çay bardağı boyutunda yoğurt tercih edilebilir. Ağır yiyecekler (köfte ve makarna gibi) bu öğünde tercih edilmemelidir.
  • Uyku öncesi: Bebek, uyku öncesinde süt ile beslenmelidir. Bu kapsamda anne sütü var ve bebek alıyorsa anne sütü tercih edilmelidir. Anne sütünün bulunmaması halinde ise inek sütü veya formül süt tercih edilebilir.

18 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

18 aylık bebeğin beslenmesi, anne sütünün sonlandığı, ek gıda ve yemeklerin tüketiminin artığı bir dönemdir. Bebeğin sindirim sisteminde herhangi bir sorun oluşmaması adına ebeveynlerin dikkatli olması gerekmektedir.

18 aylık bebek beslenmesinde dikkat edilecekler şu şekilde listelenebilir:

  • 18-24 aylık bebek beslenmesi 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde planlanmalıdır.
  • Anne sütü bulunuyorsa ve bebek alıyorsa, verilmeye devam edilmelidir.
  • Aşırı yağlı ve büyük porsiyonlardan kaçınılmalıdır.
  • 18 aylık bebek yemek listesi yoğunlukla, süt ve süt ürünleri, meyveli yoğurt, pekmez ve tahin gibi gıdalar bulunmalıdır.
  • 18 aylık bebeğin beslenme düzenine dikkat edilmeli ve her gün bu düzene uyulmalıdır.
  • Bebek bu dönemde yemek yemeyi reddedebilmektedir. Bu kapsamda, yemeği eğlenceli ve ilgi çekici hale getirecek tabaklar hazırlanmalıdır.
  • 18 aylık bebek beslenmesinde hazır, işlenmiş ve dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Bebek, akşam yemeğinde yağlı ve ağır gıdalardan uzak tutulmalıdır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0