16 Haftalık Gebelik
16 haftalık gebelik, sürecin ilk trimester dönemi olan üçüncü ayın sonuna yaklaşıldığı bir dönemdir. Anne adayı ve bebek artık gebeliğin ilk dönemlerini atlatır ve yeni gelişmelerin başlayacağı ikinci döneme adım atmaya hazırlanır.
16 Haftalık Gebelik Nedir?
16 haftalık gebelik, sürecin ilk trimester dönemi olan üçüncü ayın sonuna yaklaşıldığı bir dönemdir. Anne adayı ve bebek artık gebeliğin ilk dönemlerini atlatır ve yeni gelişmelerin başlayacağı ikinci döneme adım atmaya hazırlanır. Bu dönemde de bebeğin gelişimi hızlı bir şekilde sürmektedir.
16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebelikte 16. hafta içinde anne adayının 4. ay kontrolü yapılması gerekmektedir. Bu hafta içinde yapılacak kontrollere şeker kontrolü ve idrar testi, ultrasonografi gibi uygulamalar yapılmalıdır. Anne adayının karnı giderek büyüdüğü için gebeliğin fark edilmesi bu haftalarda daha kolaydır.
16 haftalık hamilelik içinde annedeki değişiklikler genel olarak şöyledir;
- Anne adayının rahmi büyümeye devam eder ve ortalama 250 gram kadar olur. Böylece karından gebelik döneminde olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.
- 16 haftalık hamilelikte kasık ağrısı sık görülen bir durumdur. Rahmin büyümesine bağlı olarak çevredeki kas ve bağ dokular esner ve bu durum da kasık ağrısına yol açabilir. 16 haftalık gebelikte kasık ağrısı şikayet edici hale gelirse önlem alınması gerekebilir.
- 16 haftalık gebelikte mide yanması ve kabızlık gibi şikayetler de görülebilir. Anne adayında hormonlarda değişimler olması sebebiyle rahatsız edici durumlar yaşanabilir.
- Anne adaylarında 16 haftalık gebelikte bel ağrısı da görülebilir. Rahmin giderek büyümesi ve gelişmesine bağlı olarak bel bölgesi yeni ağırlığa alışana kadar ağrı şikayetleri devam edebilir.
- 16 haftalık gebelikte kahverengi akıntı da görülebilen durumlar arasındadır. Çok yaygın hale gelmesi durumunda doktora görünmek gerekebilir.
- Beslenme konusunda yanlış davranışlar 16 haftalık gebelikte karın ağrısı şikayetleri oluşturabilir.
- 16 haftalık gebelikte mide bulantısı kaybolma eğilimindedir. Anne adaylarının önemli bir bölümünde mide bulantısı bu haftalarda ortadan kalkar.
16 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Her hamilelik kendine özel olduğu için değişiklikler benzerlik gösterse de farklı olması korkulacak bir durum değildir.
16 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?
16 haftalık gebelikte yani ortalama ilk 3 aylık dönemde, ortalama 5-7 kilo alınması normaldir. Gebeliğin tamamı boyunca bir anne adayı ortalama 12-17 kilo arasında almaktadır. Üç aylık ilk dönemde 5-7 kilo normal olarak kabul edilir. Bu dönemde alınan kilo anne adayının normal kilosu, çoğul gebelik ve diğer unsurlara göre değişecektir.
İlk 3 ay içinde mide bulantısı ve kusma şikayetleri yoğun olursa daha az kilo alınması da görülen bir durumdur. Kişinin alacağı ve alması gereken kilo miktarı kadın doğum uzmanıyla birlikte kişiye özel belirlenebilir.
16 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?
Anne karnında 16 haftalık bebek, leğen kemiğinin üstünde bulunur. Rahmin büyümesine paralel olarak leğen kemikleri arasına sığamayacağı için anne karnında daha da yukarı çıkma eğiliminde olur.
Bebekler 16 hafta içinde daha da hızlı büyümeye başlar. Kilosu iki katına çıkacak ve boyu uzayacak olan bebek ortalama bir avokado büyüklüğünde olur. 16 haftalık bebek görüntüsü incelenirken bebeğin boyu ortalama 11-12 cm kadar olur. 16 haftalık gebelikte bebek kilosu ortalama 100 gram kadar olur.
16 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Gebelik boyunca anne adayına her zaman vurgu yapılan beslenme 16 haftalık gebelikte de önemlidir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için alınması gereken besinler bilinmelidir ve dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır. 16 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında doğru beslenme çok önemlidir.
16 haftalık gebelikte beslenme önerileri şöyle sıralanabilir;
- Bu hafta içinde anne adayının vücudunda çinko ihtiyacı daha yüksek olur. Bu yüzden çinko açısından zengin olan yer fıstığı, badem ve hindi eti gibi besinler tüketilmelidir.
- Folik asit ihtiyacı sürdüğü için bu ihtiyaçlar yeşil yapraklı sebze ve turunçgillerden karşılanabilir.
- Bebeğin kemik gelişimi hızlı olduğu için kalsiyum ihtiyacı daha fazla olur. Kalsiyum kaynaklarının hem anne adayına hem de bebeğe yetebilmesi adına pastörize süt ürünleri yeterli miktarda tüketilmelidir.
- 16 haftalık gebelikte beslenme düzeninde A, B12, C ve D vitaminleri unutulmamalıdır. D vitamini ihtiyacı güneş ışınlarından, A vitamini ihtiyacı havuç ve balık gibi besinlerden karşılanabilir. B12 ihtiyacı için balık, yumurta ve et gibi hayvansal gıdalar tercih edilebilir. C vitamini için en doğru ürünler turunçgiller olacaktır.
- Anne adayının bu dönemde Omega 3 ihtiyacı da artış gösterir. Badem, kuru fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler sayesinde Omega 3 ihtiyacı karşılanabilir.
16 haftalık gebelikte kabızlık sorunu da yaygın olarak görülür. Bu süreçte kabızlık sorununun önüne geçilmesi için bol sıvı tüketilmesi, lifli yiyecekler tüketilmesi, demir takviyesinde aşırıya kaçılmaması, egzersiz yapılması gibi aktiviteler kabızlık sorununun azalmasına yardımcı olur.
16 Haftalık Bebeğin Gelişimi
16 haftalık bebeğin gelişimi hızlı bir şekilde sürer. Bebekler bu dönemde her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Anne adayının karnı 16 haftalık olduğunda belirgin hale gelmeye başlar. 16 haftalık bebek hareketleri de hissedilebilir.
16 haftalık bebeğin gelişimi şöyledir;
- Bebeğin bu hafta içinde sinir sistemi hızlı bir şekilde gelişimini sürdürür.
- Bebek kollarını ve bacaklarını rahat bir şekilde hareket ettirebilir.
- Bebekler bu haftada yüz kaslarını da hareket ettirebilir. Belirli yüz ifadeleri kontrolsüz olsa da yapılabilir.
- Bebek, annesinin sesini duyabilir.
- Göz kapakları ve kirpikleri de gelişimini hızlı şekilde sürdürür. Gözlerini çok yavaş da olsa hareket ettirebilme yeteneğine kavuşur.
- Bebeğin kafası dikleşmiştir ve bacakları da gelişimini tamamlamak üzeredir.
- Ayak tırnakları çıkmaya başlar.
- Kalbi kan pompalamaya başlar ve diğer iç organlarında da gelişmeler sürer.
16 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?
16 haftalık gebelikte bebek küçük tekmeler atmaya başlayacaktır. Anne adayları genellikle bu haftada bebeğin hareketlerini hissedebilir. İkinci ve üçüncü gebeliklerde bebeğin hareketleri bu haftada daha net hissedilecektir. Bazı gebeliklerde hareketler hissedilmeyebilir. Bu çok normal bir durumdur. Bu durumda bebeğin hareketleri takip edilmelidir.
16 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?
16 haftalık bebeğin kalp atışları dakikada 120-160 arasında olabilir. Gebelik süreci sağlıklı ilerliyorsa bu aralık normal kabul edilir. 16 haftalık gebeliklerde bebeğin kalp atışı ultrasonografi ile duyulabilir.
16 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
16 haftalık gebelik, anne adayının 3 ay 22 günlük hamile olduğunu gösterir. Yani gebeliğin dördüncü ayına günler kalmıştır ve ilk trimester döneminin son günleri yaşanıyordur.
16 Haftalık Gebelik için Öneriler
Gebelikte 16. hafta bebek gelişimi ve anne adayının yaşam konforu için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.
16.hafta gebelikte dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Anne adayının iştahı bu haftada çok açık olur. Bu yüzden de kilo alımına dikkat edilmelidir. Ayrıca şekerli ve karbonhidratlı besinler tüketilmemelidir.
- Anne adayının karın bölgesinde şişlik artacağı için psikolojik olarak olumsuzluklar yaşanabilir. Bu dönemde anne adayları bakımlı ve özenli olmaya gayret ederek daha mutlu hissedebilir.
- Aşırı kilo alımı tehlikesine karşı hamile yogası ve günlük yürüyüşler yapılabilir.
- 16 haftalık gebelikte progesteron hormonunun etkisi ve rahmin bağırsaklara olan baskısına bağlı olarak bağırsak kasları tembelleşir. Bu durum kabızlık sorununu ortaya çıkarabilir. Bol su tüketimi, hareketli yaşam ve lifli gıdalar tüketmek gibi işlemlerle kabızlık şikayetleri ortadan kaldırılabilir.