16 Aylık Bebek Gelişimi

16 aylık bebeğin ince ve kaba motor gelişimi devam etmektedir. Hareketlerinde belirgin şekilde artış mevcuttur ve bu süreçte bebek mümkün olduğunca yalnız bırakılmamalı ve doğru oyuncaklarla desteklenmelidir.

16 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Yaşam boyunca insanların en hızlı büyüdüğü evre ilk yaşlardır. Artık bir buçuk yaşına girecek olan bebek yeni şeyler keşfetmeye başlamıştır. 16 aylık bebeğin gelişimi hızla devam etmektedir. Bu süreçte ince ve kaba motor gelişimi devam etmektedir. Hareketlerinde belirgin şekilde artış mevcuttur. Bu süreçte bebek mümkün olduğunca yalnız bırakılmamalı ve doğru oyuncaklarla desteklenmelidir.

16 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

16 aylık bebek gelişimi boy, kilo ve duygusal açından sıkı takip edilmelidir. 16 aylık bebeğin boyu ve kilosu cinsiyete göre farklılık göstermektedir.

16 aylık bebek boy kilo ölçümünün sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini görmek için Türkiye'de kullanılan standart persentil eğrileri vardır. Eğrilerde alt değer 3. persentil, üst değer 97. persentil ve ortalama istenilen değer 50 persentildir.

16 aylık bebek gelişimi boy kilo tablosu hekim tarafından ölçüm yapılarak değerlendirilmektedir.

16 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri aşağıdaki gibidir:

  • 16 Aylık Bebek Kilosu: 16 aylık erkek bebeklerin ortalama 10,5 kilogram, kız bebeklerin ise ortalama 9,8 kilogram ağırlığında olması beklenmektedir. 
  • 16 Aylık Bebek Boyu: 16 aylık erkek bebeklerin ortalama 80,2 cm, kız bebeklerin ise ortalama 78,6 cm olması beklenmektedir.
  • 16 Aylık Bebek Baş Çevresi: 16 aylık erkek bebeklerin ortalama 47 cm, kız bebeklerin ise ortalama 45,9 cm olması beklenmektedir.

16 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

Bebek için 16. ay görme, işitme ve dokunma duyularının artık tam anlamıyla oturmaya başladığı evredir.

16 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 16 Aylık Bebek Gelişimi Aylık Bebeklerde Görme: Bebek artık etrafındaki her şeyi hafızasına kaydetmeye başlamaktadır. Nesneleri daha iyi görmekte ve renkleri ayırt etmektedir. Etrafında gördüklerini taklit edebilir ve hareketli nesneleri rahatça takip edebilir.
    16 Aylık Bebek Gelişimi Aylık Bebeklerde İşitme: Sesin nereden geldiğini kolaylıkla fark edebilir. Hayvan seslerinden veya dış seslerden korkabilir. Duyduğu anlaşılabilir kelimeleri analiz etmektedir. Etrafından duyduğu basit görevleri yerine getirmektedir.
  • 16 Aylık Bebek Gelişimi Aylık Bebeklerde Konuşma: Bebek etrafından duyduğu basit ve anlaşılır kelimeleri seçerek konuşabilir. Fakat kelime sayısı şimdilik 4-6 tane ile sınırlanabilir. Etrafında gördüğü veya izlediklerinden hafızasında yer alan hayvan ve eşya isimlerini söyleyebilir. Artık isteklerini belirgin bir dille anlatabilir. 16 aylık bebek dil gelişimi sürecinde bebek ile iletişim kurmanın önemi çok büyüktür. Çünkü bebeğin taklit derecesi, gördüklerini analiz edecek kadar gelişmiştir. İletişim kurarken basit kelimeler ve basit cümleler tercih edilmelidir. İletişim esnasında bebek ile göz teması kurulmasının faydası çok büyüktür. Kendi sesini ve ailesinin sesini tanımaktadır.

16 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

On altı aylık bebek gelişimi zihinsel ve sosyal açıdan belirleyici evredir. Bu evrede bebeğin zihinsel ve sosyal gelişimi için sunulan kaynakların önemi çok büyüktür. Doğru zaman, doğru kaynak ve ebeveyn ilgisi gerekmektedir. Bebek artık çevresinde olup bitenin farkındadır. Etrafındaki oyunları ve davranışları analiz ederek öğrenir ve sonrasında taklit etmektedir.

16 aylık bebek zeka gelişimi açısından desteklenmelidir. Bu ayda oyuncaklarının ne işe yaradığını (cep telefonunu kulağına götürür) öğrenir. Sebep ve sonuç ilişkisi kurmaktadır. Artık bebeğin birçok davranışı bilinçli meydana gelmektedir. Hangi davranışı sergiler ise hangi tavırla karşılacağını bilir. Oynadığı oyunlarının kurallarını öğrenmektedir. Artık duygularını tam anlamıyla ifade etmektedir. 16 aylık bebek zeka gelişimi açısından desteklenmelidir.

16 Aylık Bebek Ne Yapar?

Bebek artık bir buçuk yaşına girecektir. Zihinsel, sosyal ve bilişsel yönden anlama yeteneği oturmaya başlamıştır. Artık her şeyin daha çok farkındadır. Çevresinde gördüklerini analiz etmeye başlar.

Bu dönemde bebekte motor aktivite yönünden gelişmeye başlamıştır. Bebek artık koşabilir, oyun oynarken ayak hareketleri gelişmeye başlar, taklit yeteneği ile beraber dişlerini fırçalamaya başlayabilir, çevresinde gördüğü nesneleri veya oyuncakları atma girişiminde bulunabilir.

16 aylık bebek aktiviteleri ve etkinlikleri bu dönemde gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır. Bebekle beraber tuvalet kağıtları ile şekiller yapılabilir veya kelime dağarcığının gelişmesini sağlayacak soru cevap oyunları oynanabilir.

Bu dönemde duygularını ifade edebilmektedir. Fakat bebek kızıp ağlamaya başladığı zaman kurallar konusunda esnek davranılmamalı sakince ifade edilmelidir. Duyguları daha iyi öğrenebilmesi için hafıza kartları tercih edilebilir. Bir kutu içerisine şekiller çizip sırayla anlatılabilir. Legolarını iç içe geçirmesi el becerisi için faydalı olabilir.

16 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeğin yapabileceği şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Artık karalama yaptığı şekiller anlamlı olmaya başlayabilir.
  • Oyunların nasıl oynadığını unutmaz, ayağı ile topa vurabilir.
  • Rahatlıkla koşabilir.
  • Anne veya babasından gördüğü gibi dişlerini fırçalamayı öğrenir.
  • Çevresinde gördüğü nesneleri veya oyunları taklit edebilir.
  • Motor gelişimi belirgin şekilde gelişmiştir. Küçük nesneleri rahatlıkla görebilir.

16 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebek için uyku, ihtiyaçların temelini oluşturmaktadır. Büyüme hormonu karanlıkta salgılandığı için özellikle gece uykusu çok önemli bir yer tutmaktadır.

16 altı aylık bebek günde ortalama 13-14 saat kadar uyumalıdır. Oyun oynarken enerji harcayan bebeğin dinlenmesi için bu sürenin 3-6 saatlik kısmı gündüz uykusunu oluşturmalıdır. Büyümesi ve zihinsel fonksiyonlar için gece uykusu 10-12 saat kadar olmalıdır.

16 aylık bebek için uyku düzeni oluşturulmazsa ilerleyen zamanlarda büyüme veya hafıza ile ilgili sorunlar oluşabilir. Bu dönemde bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için mutlaka uyku düzeni yeterli saatler ayarlanarak oluşturulmalıdır. Gece ve gündüz uykusu olmalıdır.

16 Ay Bebek Aşı Takvimi

Aşı, bebeklerin hastalıklara karşı bağışıklığının artırılması ve hayatta kalmaları için atlanmaması gereken bir konudur. 16 aylık bebek gelişimi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın güncel aşı takvimine göre yapılacak aşı bulunmamaktadır.

16 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

16 aylık bebek gelişimi fiziksel, zihinsel, psikolojik ve dil gelişimi açısından temel evredir. Bebeğin sosyal ilişkileri için iletişimine, el becerilerine ve davranışlarına dikkat edilmelidir. Bebek ile iletişim kurarken göz teması önemlidir. Bebek hiçbir zaman ilgisiz ve yalnız bırakılmamalıdır. 

16 aylık bebek gelişimi için ebeveynlerin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir:

  • Bebeğin bu evrede zihinsel işlevleri çok önemlidir. Etrafında gördüğü her olayı taklit etmektedir.
  • Taklit yeteneği sayesinde diş fırçalama alışkanlığı geliştirilebilir.
  • Artık koşmaya başlamaktadır, fiziksel olarak hareket sağlayacak oyunlar oynanabilir.
  • Kuralları olan oyunlar ile hafıza yetenekleri güçlendirilebilir.
  • Çiçekler veya hayvan resimleri olan kitaplara renkli karalama yapılabilir.
  • Artık ne istediğini anlatabilecek yaşta olduğundan dolayı anne ve babanın mutlaka ilgilenmesi gerekmektedir.
  • Konuşma yeteneği bu zamanda tam olarak oturmaya başlayacaktır. 16 aylık bebek konuşmasının güzel ve akıcı olması bu dönemde kurulan iletişime bağlı olacaktır. İletişim kurarken anlayabileceği ve tekrarlayabileceği sözcükler basit ve net olarak kullanılmalıdır.
  • Uyku düzeni hem büyümesi hem de zihinsel fonksiyon açısından büyük öneme sahiptir. 16 aylık bebek uyku problemi yaşamaması için uyuması gereken uyku saatleri takip edilmeli ve mutlaka düzen oluşturulmalıdır.
  • 16 aylık bebek uykusu verimli ve kaliteli olduğu sürece ileriki evrede dikkatini daha kolay odaklayabilmektedir. 16 aylık bebeğin uyku düzeni bu ayda oluşturulursa bebek sonraki aylarda problem yaşayamayabilir.
  • 16 aylık bebek oyuncakları gelişimine uygun iterek veya çekerek oynayabileceği arabalar, oyuncak saklama oyunları, sesli telefon veya müzik aletleri ile gelişim desteklenmelidir.
  • Artık anlama yeteneği daha fazla geliştiği için hikaye kitapları okunmalıdır.
  • 16 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi uygun gıdalar ile desteklenmelidir. Ek besin tercihi yaparken protein, karbonhidrat ve yağ içerikli besinler doğru oranlarda verilmelidir. Alerjenik maddelerden uzak durulmalıdır.
  • 2 yaşına kadar ek gıdanın yanında mutlaka anne sütüne devam etmek gerekir.
  • Dişler ortalama 16 aylıkken çıkmaya başlamaktadır. Fakat bu süreç bebeklerde farklılık göstermektedir. Bu evrede bebekte iştahsızlık ve ateş meydana gelebilir. Dikkat edilmelidir.
  • 16 aylık bebek boy kilo cetveli takibi hekim tarafından yapılmalıdır. Kontrollere düzenli gidilmelidir.
  • 16 aylık bebek psikolojisi için bu dönemde anne ve babalar sabırlı davranmalıdır. Bebeğe ilgi ve alaka göstermelidir.
  • 16 aylık bebek tuvalet eğitimi için gereken ilgi ve dikkat verilmelidir. Bebekler 9. ayda oturma eylemine gerçekleştirebilir. Fakat tuvalet eğitimi 9. ay ile 36. ay arasında değişiklik gösterebilir. Tuvalet eğitiminde önemli olan nokta bebeğin kendisini hazır hissetmesidir. Bebek bu noktada kesinlikle zorlanmamalıdır.
  • 16 aylık bebek davranışları bu dönemde belirginleşmeye başlamaktadır. Artık bebek hareketlenmiştir, etrafını keşfetmeye başlar, motor becerileri gelişmiştir ve öğrenme ile zihinsel fonksiyonlarında da gelişme meydana gelmektedir.
  • 16 aylık bebek zeka testi yapılması isteniyorsa devlet hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatri kliniklerinde veya zeka testi uygulama merkezlerinde yaptırılabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0