15 Aylık Bebek Gelişimi

15 aylık bebek gelişimi süreci içinde bebeğin ince motor becerileri ve kaba motor becerileri çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Bebeğin dişleri de hızla çıkmayı sürdürür ve dil gelişimi ile bilişsel gelişimi de son derece hızlıdır.

15 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

15 aylık bebek gelişimi süreci içinde bebeğin ince motor becerileri ve kaba motor becerileri çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Bebeğin dişleri de hızla çıkmayı sürdürür ve dil gelişimi ile bilişsel gelişimi de son derece hızlıdır. 

15 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

15 aylık bebeğin gelişimi fiziksel ve duyusal olarak çok hızlı bir şekilde devam etmektedir.

15 aylık bebek gelişimi boy kilo ve baş çevresi şöyledir;

  • 15 Aylık Bebeğin Kilosu: 15 aylık bebeğin kilosu kız bebekler için ortalama 9600 gramdır. Erkek bebeklerde ise dünya genelindeki ortalama değerlere göre 10 kilogram olması beklenir. 15 aylık bebek kilosu erkeklerde biraz daha fazladır.
  • 15 Aylık Bebeğin Boyu: Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen ortalama değerlere göre 15 aylık bebeğin boyu kızlarda ortalama 77 cm olurken erkekler için 79 cm’dir.
  • 15 Aylık Bebeğin Baş Çevresi: 15 aylık bebeğin baş çevresi kızlarda ortalama 46.1 cm olurken erkeklerde ise 47.2 cm olması beklenmektedir.

15 aylık bebek boy kilo tablosu Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan ortalama değerlere göre verilmiştir.

15 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

15 aylık çocuğun gelişim sürecinde duyular da çok hızlı gelişir. Bu dönemde bebeğin tüm duyuları büyük gelişme göstermiştir.

15 aylık bebek gelişimi sürecinde duyusal gelişim şöyledir;

  • 15 Aylık Bebeklerde Görme: Bebekler henüz dikkatlerini başka nesnelere yoğunlaştıramaz. Görüş alanına giren her türlü nesne ilgisini çekebilir. Ebeveynler 15 aylık bebekte duyusunu belirli bir hedefe yönelik kullanmada yönlendirici olabilir. Bebek, gösterilen yeri merak ederek bakacaktır. Bebek bu süreçte aynaya bakarak hem eğlenir hem de kendini tanıyabilir. Büyüteçler bu hafta içinde bebeklerin çok ilgisini çekebilir.
  • 15 Aylık Bebeklerde İşitme: 15 aylık bebeğin tek bir sese yönlendirilmesi zor olacaktır. Bu yüzden doğadaki sesler taklit edilerek çocuğun dikkati çekilebilir. Bu haftalar için müzik çocuğun dikkatli dinlemeyi öğrenmesi açısından yararlıdır. Klasik müzik, çocuk müzikleri ve her türlü müzik dinletilebilir. Bebek davul ve tencere gibi oyuncaklarla sesi kendisi çıkararak işitme duyusunu destekleyebilir.
  • 15 Aylık Bebeklerde Tat Alma: Tat alma, bebeklerde ilk kullanılan duyu becerisidir. Çocuklar 15 aylıkken genellikle yiyemeyecekleri şeylerin tadına bakmaya meyillidir. Nesneleri ağızlarına götürerek tanımaya başlarlar. Çocuklar yemek konusunda çok istekli olmayabilir. Yemeklerin tadına baktırmak için erken olacaktır. Çocuğun hoşuna gidecek tatlar yavaş yavaş bebeğe tattırılabilir.
  • 15 Aylık Bebeklerde Dokunma: Çocuklar dokunma duyusunu kullanarak etrafını keşfetmeye çalışır. Ebeveynler bu süreçte bebeklerin farklı duyuları da deneyimlemesi adına yönlendirici olabilir. Bebeğin yeni nesneleri ve çevresindeki her şeyi dokunarak tanıması desteklenebilir.
  • 15 Aylık Bebeklerde Koku Alma: 15 aylık bebeklerin koku alma duygusu henüz yeterli gelişim seviyesine ulaşmamıştır. Bu dönemde ebeveynler yeni yıkadıkları çamaşırları, evdeki meyveleri ya da çiçekleri koklatarak bebeklerin koku alma duyusunu kullanabilmelerine yardımcı olabilir.

15 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

15 aylık bebek gelişimi hızlı bir şekilde sürer. Bebeklerde dil gelişimi basit ve az kelimelerle kurulmuş cümleleri anlama şeklindedir. Kendisinden bir şey istendiğinde cümleleri anlayabilir.

15 aylık bebekler çevresini taklit ederek oyun oynayabilir. Ailesinden görerek yeri süpürme, bardağa su doldurma gibi oyunları oynadıklarına şahit olunabilir. Basit birkaç kelimeyi kullanabilir ve kullandığı kelimelerin anlamlarını bilebilir.

15 aylık bebeklerde problem çözme becerileri de hızlı bir gelişim içindedir. Bebekler birkaç parçalı puzzle gibi basit görevleri yerine getirebilir. 2-3 parçadan oluşan basit şekillere ait parçaları kolayca ayırt edebilirler.

15 aylık bebek gelişimi boy kilo dışında sosyal olarak da hızlıdır. 15 aylık bebeğin sosyal gelişimi de ebeveynlerini heyecanlandırır. Bebekler oyuncak bebeğini kendisi beslemeye çalışabilir. Ayrıca vücudundaki bölgeleri parmağını kullanarak gösterebilir.

15 aylık bebekler yeni tecrübeler yaşamak isteyebilir. Ayrıca bir durumdan memnuniyetini ve rahatsızlığını dile getirebilir. Bu dönemden itibaren basit kurallara uymaya başlayabilir. Evde annesi ve babasıyla oyun oynayabilir.

Çocuklarda bu dönemde sosyal olma duygusu yeterince gelişmemiştir. Ancak ebeveynler bu ayları doğru kullanarak sosyalleşme temellerini atabilir. Oyun gruplarına katılması çok yararlı olabilir. Genellikle rahatsız olduğu durumlarda hemen ağlayabilir ve rahatsızlığını eliyle işaret edebilir.

15 Aylık Bebek Ne Yapar?

15 aylık bebeklerde gelişimin her yönü hızlı bir şekilde ilerlemektedir. 15 aylık bebekler artık iletişim kurma konusunda başarılıdır. Kaba ve ince motor becerileri yerine getirme konusunda da önemli adım atmış sayılabilirler.

15 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir:

  • 15 aylık bebek öncelikle anne babasını, sonrasında çevresinde gördüklerini taklit eder.
  • Bebeğin bu dönemde oyunlarının ana odak noktası anne babasını taklit etmek olur.
  • Nesne ve kavram devamlılığı geliştiği için artık saklanan bir oyuncağın yok olmayacağını ayırt edebilirler.
  • Çevresinden verilen basit komutları anlayabilir ve yerine getirebilir.
  • Bebekler bu dönemde çok inatçı olabilir ve söylenen her şeye “hayır” diyebilirler.
  • Bebekler 15 aylıkken vücudunun bölümlerini bilir ve söylendiğinde gösterebilirler.
  • İlgi çekmek adına gülebilir, kahkaha atabilir, ağlayabilir, çığlık atabilir ve beklenmeyen farklı davranışları da yerine getirebilir. Bu dönemde ilginin daima kendi üzerinde olmasını ister.
  • Bebek bu ay içinde duygularını hala kontrol edemeyebilir.
  • Küçük bir bardaktan tek başına rahat bir şekilde su içebilir.
  • Eline kalem aldığında düz çizgiler çizmeyi başarabilir.
  • İyice hareketlenmeye başladığı için tırmanarak daha önce ulaşamadığı yerlere kolayca ulaşabilir.

15 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

15 aylık bebek uyku düzeni önemlidir. Bu dönemde bebekler günde 1 saatlik iki uyku ya da 2 saatlik tek uyku uyuyabilirler. Bu dönemde sabah 07.30- 08.00 gibi uyanırlar. Öğle uykusu ise 13.00-15.00 arası idealdir. Gece uykusuna saat 20.30-21.00 gibi geçebilirler.

15 aylık bir bebek gece ve gündüz olmak üzere gün içinde toplam 14 saat kadar uyuyabilir. Bebeğin bu dönemde uyanık kaldığı süre toplam 5-6 saat kadar olmalıdır.

Bebekler bu dönemde gece sabaha kadar deliksiz uyuyabileceği gibi kalktığında da tekrar kendi kendine uyuyabilir. Bu dönemde bir anda kalkarak anne babasını arıyor ve uykuya dalmıyorsa bu sorunun üstesinden uyku rutini oluşturarak gelinebilir. Ayrıca kalkıp mızmızlandığında biraz beklenirse kendi kendine uykuya dalabilir.

15 aylık bebeklerde kaliteli uyku için oda sıcaklığı 20-22 derece arasında olmalıdır. Odanın çok sıcak veya soğuk olması bebeği rahatsız edebilir. Bu dönemde bebekler sesten ve ışıktan çabuk etkilendiği için odaları sessiz ve karanlık olmalıdır.

15 Aylık Bebek Aşı Takvimi

15 aylık bebeğin aşı takvimi içinde olması gereken bir aşı yoktur. Bu süre bebeğin birkaç ay aşı takviminde boşluk olan bir zaman dilimidir.

15 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

15 aylık bebeğin gelişimini desteklemek için yapılabilecek birçok aktivite bulunmaktadır. Bebekler bu dönemde taklit etmekten ve çevresine yardım etmekten çok hoşlanır. Bu dönemde yapılan aktiviteler bebeğin çok yönlü gelişimini destekleyecektir.

15 aylık bebek gelişimi çerçevesinde yapılabilecekler şöyledir;

  • Bu dönemde bebekler taklit etmekten çok hoşlandığı için ebeveynler taklit etmesini sağlayabilir ve taklitlerini tekrarlaması sağlanabilir. Ayrıca çevredeki sesleri taklit etmesi de desteklenebilir.
  • Bebekler bu dönemde kendini tanımaya çalışır. Ebeveynler 15 aylık bebeklere uzuvlarını öğretmeyi sürdürebilir. Uzuvlarını gösterebilmek bebekler için çok eğlenceli olur.
  • Bir etkinlik sırasında bebek anne babasına yardım etmek isteyecektir. Ufak işleri yapabilir. Mesela televizyonda kanalı değiştirmesi, masa hazırlarken küçük bir bardak taşıması ya da giyinirken eşyalarını taşıması onu mutlu edecektir.
  • Bebekler bu dönemde kitap okunmasını çok sever. Anne ve babalar bebeklere kitap okuyabilir. Bunun yanında kitaplarını karıştırmayı da sevecektir. Kitaplarının ulaşabileceği bir rafta olması ve istediği zaman ulaşabilmesi, sayfaları çevirerek kitabı incelemesini sağlayabilir.
  • Çiftlik hayvanları, meyve ve sebzeler gibi temalara sahip sesli kitaplar dikkatlerini çeker. Özellikle hayvanları barındıran sesli kitaplar sayesinde hayvanların sesini taklit etmeye başlayabilirler.
  • 15 aylık bebek zeka oyunları oynayarak problem çözme becerisi kazanabilir. Basit zeka oyunları bebeklerin zeka gelişimi için çok avantajlı olacaktır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0