13 Aylık Bebek Beslenmesi

Bu dönemde hem katı gıdalar hem de anne sütü ile beslenmesinde herhangi bir sakınca görülmemektedir. Bebeğin gelişiminde her ay değişiklikler meydana gelmekte ve bebeklerin beslenme düzenlerinde de değişiklikler görülmektedir.

13 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?

Bebekler, 12. aydan itibaren artık katı gıdaya geçmeye başlamalıdır. Bu dönemde hem katı gıdalar hem de anne sütü ile beslenmesinde herhangi bir sakınca görülmemektedir. Bebeğin gelişiminde her ay değişiklikler meydana gelmekte ve bebeklerin beslenme düzenlerinde de değişiklikler görülmektedir. 13 aylık bebek beslenmesi de bebeklerin gelişimlerine sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri açısından oldukça önemli bir konudur.

13 aylık dönemde anne ve babaların, bebeklerinin hangi besinleri tüketmesi gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Böylelikle bebeklerin gelişimleri devam ederken aynı zamanda damak tatları da oluşmaya başlamaktadır.

Bebeklerin beslenmesi, oluşmaya başladıkları ilk günden itibaren anneleri aracılığı ile gerçekleşmektedir. Anne karnında plasenta yardımı ile beslenmeye devam eden bebekler, dünyaya geldikleri ilk 6 ay boyunca da anne sütü ile beslenmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer tüm uzmanlar, bebeğin sağlıklı gelişimi için ilk 6 ay muhakkak anne sütünü önermektedir. Bu süre kimi zaman daha kısa ya da daha uzun olabilmektedir. Bu süreç içerisinde bebeklerin 4. aylarından itibaren mama takviyesine ya da ek gıdaya geçmesi de mümkündür.

13 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

1 yaşını tamamlamış bebekler için artık yeni bir beslenme düzeni oluşmaktadır. Bu dönemde artık yeni besinlerle tanışmalı ve bebeğin sağlığı açısından faydalı besinleri tüketmelidir.

Bu dönemdeki bebekler, bir ay önce yediği besini istemeyebilir ya da çok daha iştahlı bir şekilde besinleri tüketebilir. Beslenme düzenine olan bu alışma sürecinde, anne ve babaların sabırlı olmasında büyük bir fayda vardır.

13 aylık bebeğin beslenme tablosu için belirli bir düzen oluştururken, gerek duyulması halinde bir çocuk doktoru ile iletişime geçilmelidir. Her bebeğin biyolojisi farklı olduğu için, bebeklerin tüketeceği besinlere vereceği tepkimeler de birbirinden farklı olabilir.

Bebeklerin artık olabildiğince hareketli olmaya başladığı 13 aylık zaman diliminde, bebeğin eskiye nazaran daha çok yemesi ve iştahlı olması da kaçınılmazdır.

Her bebek için farklı olduğu göz önünde bulundurularak, 13 aylık bebeğin beslenmesi en genel ifade ile aşağıdaki gibidir:

  • 13 aylık bebek beslenmesi programının, bebeğin gün içerisinde 3 ana ve 3 ara öğün yiyeceği şekilde hazırlanması son derece önemlidir.
  • Bebeklerde 1 yaş öncesine kadar birtakım besinleri tüketmesine izin verilmemektedir. Fakat 1 yaşından sonra doktor kontrolü sonrasında beslenme düzeni içerisine süt ve süt gruplarının eklenmesi gerekmektedir.
  • 13 aylık bebek beslenmesi kapsamında tüketilecek olan besinlerin püre, tanecikli yemek ya da çorba şeklinde bebeklere verilmelidir.
  • 1 kibrit kutusu büyüklüğünde az tuzlu beyaz peynir veya 1 yemek kaşığı kadar lor peyniri, bebeğin kahvaltısında olmalıdır.
  • Peynirin yanı sıra 1 çay bardağı kadar kefir ya da yoğurt, alerjen durumuna göre 1 su bardağı inek ya da keçi sütü de muhakkak bu programda bulunmalıdır. 3 porsiyon olacak şekilde bebeğe verilen bu besinler, gün içerisinde atlamadan verilmektedir.
  • Çorba, püre ya da tanecikli olacak şekilde karnabahar, pırasa, bezelye, domates, taze fasulye, taze börülce ya da ıspanak gibi sebzelerin de muhakkak verilmesi gerekmektedir. Bu besinler için bebekte herhangi bir farklı tepkime oluşturuyorsa, muhakkak bir doktor ile iletişime geçilmelidir.
  • Bebeklerde 1 yaşından önce az miktarda yumurtanın sarısı verilebilmektedir. Fakat artık 13 aylık bebek beslenmesi kapsamında bebeğe yumurtanın akı da verilmeye başlanabilir. Bu noktada herhangi bir alerji ile karşılaşmamak adına bebeğin yumurta yedikten sonra takip edilmesi son derece önemlidir.
  • Meyve grupları, bebeklerin en çok alerjik tepki verdiği gruplardır. Çilek, kivi ve bu gibi alerjen etki yaratabilecek meyveler 13 aydan sonra azar azar verilmelidir. Herhangi bir alerji oluşturmadığı takdirde miktarı artırılarak bebeğe verilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bebeğe bu meyvelerin yanı sıra gün içerisinde bir porsiyon elma ve muz gibi meyveler de verilebilmektedir.
  • Bal da 1 yaşından küçük bebeklere verilmesi istenmeyen besinlerden biridir. 1 yaşını dolduran 13 aylık bebeklere artık az miktarda bal verilmeye başlanabilir.
  • Gün içerisinde 1 yumurta yememiş olan bebeklere, ortalama 150 gram kadar et grubu verilmelidir. Haşlama ya da sote olarak hazırlanması önerilen et grubu besinlerin organik olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Yemeklerle birlikte bebeğe 1 dilim ekmek ya da 2-3 yemek kaşığı tahıl grubu gıdalar da verilmelidir.
  • Bebeğin gelişimi için sağlıklı yağların da 13 aylık bebek beslenmesi programında yer almasına özen gösterilmelidir. Gün içerisinde 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı verilmelidir. Bu yağ grubu besinlerini almamış olan bebeğe, alternatif olarak 1 tam ceviz içi de verilebilir.

Yukarıda yer alan besinler, bebeklerin damak tatlarına göre zenginleştirilebilmektedir. Bu besinler ile birlikte birbirinden farklı tarifler hazırlanabilmekte ve bebeklerin beslenme programlarına eklenebilmektedir.

13 aylık bebek beslenmesi kapsamında yer alan her besin, bebekler için özelleştirilmelidir. Alerji yaratan besinler programdan çıkarılarak, yerine doktor kontrolünde farklı besinler eklenebilir.

13 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

13 aylık bebek kahvaltısı, bebeğin artık 1 yaşını doldurması sebebi ile çok daha zengin bir şekilde hazırlanabilmektedir. Bir önceki aylarda yumurtanın yalnızca sarısı verilirken, artık bebeklere az miktarda ve kontrollü bir şekilde yumurtanın beyazı da verilebilir. 

Bu dönemdeki bebeklere kahvaltı hazırlarken aşağıdaki besinleri kullanarak karışımlar hazırlanabilir ya da karışım hazırlamadan direkt olarak bebeğe verilebilir. 

13 aylık bebek beslenmesi için örnek kahvaltı menüsünde aşağıdaki besinler yer alabilir:

  • 1 yumurta
  • Yaklaşık 1 yemek kaşığı lor peyniri
  • 1 yemek kaşığı kadar labne peyniri
  • Bir kibrit kutusu kadar tam yağlı beyaz peynir
  • Yarım dilim beyaz ya da tam buğday ekmeği
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1-2 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 ceviz içi

Yukarıda yer alan besin gruplarının yalnızca biri (örneğin bir gün yalnızca lor peyniri, diğer gün ise beyaz peynir) kullanılmalıdır. 13 aylık bebek yemekleri hazırlanırken, her besin grubunun dengeli olacak şekilde eklenmesi son derece önemlidir.

13 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

13 aylık bebek beslenmesi, bebeğin gelişimi açısından son derece önemli olan bir dönemdir. Bu dönemdeki bebeklerde yemek seçme, iştahsızlık ya da aksine çok fazla iştah gibi farklı durumlar gözlemlenebilir. Anne ve babaların bu dönemde doktorları ile sürekli olarak iletişimde olmaları ve bebeklerine sağlıklı bir beslenme programı uygulaması son derece önemlidir.

13 aylık bebek beslenmesi kapsamında, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar ise şu şekildedir;

  • Bebeklere hazırlanan çorba, sulu yemek ya da diğer tüm yemek çeşitlerinde su ve yağ oranına dikkat edilmelidir. Bebeklerin sindirim sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmediği için fazla miktarda yağ ve tuz kullanımından muhakkak kaçınılmalıdır.
  • Bebeklerin tatlı ihtiyaçlarının yalnızca meyveler ile giderilmesine özen gösterilmelidir. Bu dönemde paketli gıdalar, şeker ve bu gibi sağlıksız besinler bebeklere verilmemelidir.
  • Bebeklere gün içerisinde 5-6 bardak olacak şekilde su verilebilir.
  • Beslenme programı içerisinde kırmızı, beyaz ve balık eti gibi et grubu besinler muhakkak yer almaktadır.
  • Süt ve süt grubu besinlerinin, günde 3 porsiyon olacak şekilde verilmesine dikkat edilmelidir. Bu gruptaki besinlerin fazla miktarda verilmesi, kansızlık ve demir problemlerine yol açabilmektedir. Bu sebeple de doktorlar tarafından önerilenden daha fazla miktarda süt grubunun bebeğe verilmesinden kaçınılmalıdır.
  • 13 aylık bebek beslenmesi kapsamında, bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller de muhakkak beslenme programında yer almalıdır. Besinlerin yetersiz kalması durumunda doktor tarafından yapılan tetkikler doğrultusunda muhakkak takviyeler alınmalıdır.
  • 13 aylık bebekler artık yetişkinlerin tükettiği çoğu besini tüketmeye başlamaktadır. Sindirim sistemleri henüz her besini sorunsuz bir şekilde öğütecek performansa sahip değildir. Bu sebeple de özellikle gece beslenmelerinden kaçınılmalıdır. 13 aylık bebek gece beslenmesi, bebeklerin geceleri huzursuz olmasına, ağlamasına ya da uyuyamamasına yol açabilmektedir.

Yukarıda yer alan beslenme programı ve öneriler, bebekler için genel olarak verilmektedir. Her bebeğin biyolojisi ve gelişimi birbirinden farklı olduğu için bu gibi dönemlerde ebeveynlerin düzenli olarak uzman doktorlar ile iletişimde olmaları gerekmektedir. Böylelikle bebeklerin gelişimleri ve sağlıkları açısından en doğru beslenme programları oluşturulabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0