12 Haftalık Gebelik

12. hafta gebelik döneminde görülen rahatsızlıkların çoğu fizyolojik ve anatomik değişikliklerin bir sonucudur ve bebeğin gelişimi artık belirginleşmeye başlamıştır.

12 Haftalık Gebelik Nedir?

12 haftalık gebelik ilk trimester evresi içerisinde yer almaktadır. 12. hafta gebelik döneminde görülen rahatsızlıkların çoğu fizyolojik ve anatomik değişikliklerin bir sonucudur. Gebelerde en sık rastlanılan fiziksel ve duygusal yakınmalar; solunum sıkıntısı, yorgunluk hissi, bel ağrısı, kas krampları, varisler, ödem, hemoroid, vajinal salgıda artış, konstipasyon, göğüslerde hassasiyet, iştah artma-azalma, bulantı-kusma, sık idrara çıkmadır. 12 haftalık bebeğin gelişimi artık belirginleşmeye başlamıştır. Ekstremiteler ve parmaklar çok iyi şekillenmiştir. 12.hafta gebelik testleri doktor kontrolünde yapılmalıdır.

12 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Her kadın gebeliği farklı olarak yaşar. Hamilelikte 12 hafta içerisinde annedeki değişiklikler bireyin isteklerine, ekonomik ve sosyal koşullarına, korkularına, anılarına ve gebeliğe karşı tepkilere bağlı olarak değişebilmektedir. 12 haftalık gebelikte bel ağrısı, yorgunluk, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilir. Karın ve kasık ağrısının olduğu durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır. 

12 haftalık hamilelik döneminde annedeki değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Sık idrar çıkma ve idrar kaçırma: Gebeliğin ilk 3 ayında sık görülen ve büyüyen uterusun mesane üzerine baskı yapmasından dolayı ortaya çıkan bir semptomdur. Bu durumu engellemek için sıvı alımını kısıtlamak yanlış bir tutumdur. Ancak şeker ve enfeksiyon riskinin önlenmesinde içeceklerle kafein ve yatmadan 2-3 saat önce de sıvı alımı azaltılmalıdır. 
  2. Yorgunluk: Gebelikle birlikte oluşan fiziksel, duygusal ve metabolik değişikliklerdir. Kadın uyku ve dinlenme zamanlarını ayarlamalıdır. Erken yatmalı ve evdeki sorumlulukları diğer aile üyeleri ile paylaşmalıdır. En iyi dinlenme pozisyonu yarı yüzükoyun pozisyonudur.
  3. Bulantı-kusma: 12 haftalık gebelikte mide bulantısı ve kusma gebeliğin erken dönemlerinde görülen semptomlardır. Yapılan araştırmalarda; östrojen, progesteron HCG düzeyinde yükselme ve B6 vitamin eksikliğinin bulantı ve kusmada sebep olduğu bilinmektedir. 12 haftalık gebelikte mide yanması tüketilen besinlere bağlı olarak meydana gelebilir.
  4. Göğüslerde Hassasiyet: Gebelikte östrojen ve progesteron hormonlarının artmasına, göğüslerde sızlamaya ve gebe kadının acı duymasına neden olur. Bunun için rahat çamaşır tercih edilmelidir.
  5. Kabızlık: Gebelikte progesteron hormonunun düzeyindeki artış bağırsak hareketlerini yavaşlatma, büyüyen uterusun bağırsaklar üzerine baskı yapması, yetersiz sıvı alımı, yetersiz egzersiz yapması, demir ve kalsiyum preparatlarının kullanılması gibi nedenlerle kabızlık sorunu oluşabilmektedir.
  6. Burun tıkanıklığı, Diş eti kanaması, EpistaksisBurun mukozası östrojene duyarlı olduğundan gebelikte hiperemik ve ödemlidir. Bunun sonucunda burun tıkanıklığı, akıntısı ve kanaması görülebilir. Diş eti kanamalarında, oral hijyenin sağlanması önemlidir. Dişlerin yumuşak uçlu fırçalarla veya diş ipiyle temizlenmelidir. Gebe kadının diş eti kanamaları devam ederse diş hekimine gitmesi önerilir.
  7. Aşerme: Gebelikte hemen her zaman iştahta artma görülebilir. Hormon seviyelerindeki yükselme yiyeceklere karşı isteği artırmaktadır. Genellikle şekerli ve yüksek sodyumlu yiyeceklere karşı istek duyulur.
  8. Vajinal salgıda artma (Lökore): Vajinal mukozasının genişlemesine, östrojen düzeyinin yükselmesine, servikste/vajinada kan dolaşımının artması nedeniyle servikal bezlerden mukus üretimi artmaktadır. 12 haftalık gebelikte kahverengi leke meydana geldiği takdirde mutlaka hekime danışılmalıdır.

12 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Alınan kilo gebeden gebeye farklılık göstermektedir. Fakat haftada ortalama 500 gram alınmaktadır. 12 haftalık gebelikte rahim büyüklüğü ortalama greyfurt büyüklüğündedir fakat bu durum değişebilir. Bazı gebelerde belirgin hal alırken bazı gebelerde fark edilmeyebilir.

12 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

12 haftalık bebek anne karnında pelvisten yukarıya doğru hareket etmektedir. Böylelikle kadının mesanesine yapılan basınç azalmaktadır. 12 haftalık anne karnındaki bebek ortalama 13-14 gram ve 5-6 cm boyutundadır. 12 haftalık bebeğin boyu ve kilosu farklılık gösterebilir.

12 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bu dönem bebeğin gelişimi için önemli yer tutmaktadır. İlk üç aylık dönemde haftada ortalama 500 gram alabilirler. 

12 haftalık gebelikte beslenme sürecinde dikkat edilecek noktalar şu şekildedir:

  1. Gebe bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmelidir.
  2. Mide bulantısı için rahatsız edecek kokulu, yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.
  3. Bol sıvı alımına özen göstermelidir. 
  4. Protein, folik asit ve kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketmelidir. 
  5. Besin gruplarından yeterli ve dengeli biçimde tüketmelidir. 

12 Haftalık Bebek Gelişimi

12 haftalık bebek gelişimi ve annedeki değişiklikler gözlemlenmelidir. Hamilelikte 12. hafta bebek gelişimi döneminde farklılaşmalar meydana gelmektedir. 12 haftalık bebeğin anne karnındaki hali artık yavaş yavaş hissedilebilir. 

12 haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü için kesin bir yorum yapılamaz. Fakat erkek bebek ultrason görüntüleri artık ayırt edilebilir. 

12 haftalık bebek gelişimi şu şekildedir:

  1. Cinsiyette farklılaşma devam eder. 12 haftalık ultrason görüntüsü dikkate alınmalıdır. 
  2. Tamamı 20 tane olan geçici diş tomurcukları sıralanır.
  3. Sindirim sistemi hareketlenme gösterir.
  4. Baş fetüsün boyutlarının neredeyse yarısını oluşturur.
  5. Yüz ve boyun iyi bir şekilde oluşmaktadır. 12 haftalık bebek görüntüsü izlendiğinde fark edilebilir. 
  6. Ürogenital sistem gelişimini tamamlar.
  7. Kırmızı kan hücreleri karaciğerde üretilir.
  8. İdrar üretimi ve atılımı başlar.
  9. 12. haftada fetüsün cinsiyeti belirlenebilir.
  10. Uzuvlar (kol ve bacak) uzun ve incedir, parmaklar çok iyi şekillenmiştir.
  11. 12 haftalık gebelik cinsiyet tahmini yapılabilir fakat kesin bir şey söylenemez.

12 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

Bu dönemde bebek anne karnında tekme atabilir ve parmaklarını hareket ettirebilir. 12 haftalık bebek hareketleri genelde tekme hareketi olarak hissedilmektedir. Bebek büyüdükçe hareketleri daha da yoğunlaşır ve hissedilir hale gelir. 

12 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı Kaçtır?

12 haftalık bebeğin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bebeğin kalp atışları dakikada 120-160 arasında olmaktadır. 

12 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Bu dönemde ortalama süreç 84 gündür. 2 ay 24 gün olarak ifade edilebilir.

12 Haftalık Gebelik için Öneriler

Bu dönem, 2. trimester için geçiş dönemidir. Artık bazı şikayetler kaybolmaya başlayacaktır. Bebek büyümeye devam etmektedir. Bebeğin hareketleri hissedilmektedir. Bu dönemde gebenin kendisine dikkat etmesi çok önemlidir. 

Gebe için öneriler şu şekildedir:

  1. Gebe bu dönemde beslenmesine çok önem vermelidir. Bulantı ve kusmaya sebebiyet verecek yiyeceklerden uzak durmalıdır.
  2. Ağırlık kaldırmamalı ve kendini yormamalıdır.
  3. Yürüyüş ve omurga için esnetme hareketleri tercih edebilir.
  4. Pilates ve yoga gibi egzersizlerde faydalı olacaktır.
  5. Yorgunluk ve bel ağrısı mevcut ise bol bol dinlenmeye çalışmalıdır.
  6. 12 haftalık gebelikte kanama şikayeti olduğunda zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0