11 Aylık Bebek Beslenmesi
11 aylık bebeğin beslenmesi, anne sütü ile devam etmelidir ve bebek bu dönemde, ek besin tüketimine başlayabilmektedir. Fakat bebek için en önemli besin hala anne sütü olmaktadır.
11 Aylık Bebek Beslenmesi Nedir?
11 aylık bebeğin beslenmesi, anne sütü ile devam etmelidir. Bebek bu dönemde, ek besin tüketimine başlayabilmektedir. Fakat bebek için en önemli besin hala anne sütü olmaktadır.
Bebekler en az 12 ay ve devamında da olmak üzere anne sütü tüketmelidir. Anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda, uzman doktor tavsiyesi ile devam sütleri tercih edilebilmektedir.
11 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
11 aylık bebek beslenmesi, ek gıda ve bebeklerin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
11 aylık bebek beslenmesi aşağıdaki gibi olmalıdır:
- 11 aylık bebeğin temel beslenmesi anne sütü ile yapılmalıdır.
- Anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda ise uzman doktor tavsiyesi alınarak devam sütleri tercih edilmelidir.
- 11 aylık bebeğin, bir günlük beslenme tablosunda en fazla 3 bebek kavanozu ek gıda olmalıdır. Belirtilen miktardan fazla tüketim yapılması halinde, bebeğin temel besin gıdası anne sütü yeterli olmayacaktır.
- Bu dönemde bebek birçok besin ile tanıştığından dolayı, beslenme işlemi de kolay olmayacaktır.
- Yoğunlukla anne sütü ile beslenen bebek, bu dönemde ek gıdalar ile desteklenebilmektedir.
- Bebekler için özel hazırlanan ek gıdalar, bebek gelişiminde önemli rol oynasa da anne sütü kadar değerli değildir.
11 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı?
11 aylık bebek kahvaltı menüsü için en önemli besin anne sütüdür. Anne sütünün olması ve bebeğin anne sütü içmeyi kabul etmesi halinde güne, anne sütü ile başlanmalıdır. Daha sonra ara öğün olarak yumurta sarısı ve çok fazla olmamak şartıyla ek gıda verilebilir.
Anne sütünün olmaması halinde, anne devam sütleri çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi için tercih edilmelidir. Bebeğin uyanmasının ardından ilk olarak anne sütü verilmeli ve çok fazla olmamakla beraber ek gıda verilebilir.
11 Aylık Bebek Akşam Yemeği Nasıl Olmalı?
11 aylık bebeğin akşam yemeğinde ilk olarak anne sütü tercih edilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak bebeğin tüketebileceği ve sindirebileceği, püre haline getirilmiş gıdalar tercih edilebilir.
Bebeğin akşam daha az hareket etmesi ve buna bağlı olarak sindirim sisteminin de yavaş çalışması göz önüne alınarak, hafif ve sindirilmesi kolay gıdalar tercih edilmelidir. 11 aylık bebek beslenmesinde ek gıdalar, günlük 3 bebek kavanozu sınırını geçmemelidir.
11 Aylık Bebek Beslenmesi Tablosu
10-11 aylık bebek, yavaş yavaş anne sütü harici besinlerle tanışmaya başlamıştır. Birçok besinin tadını alan bebek için anne sütü en temel gıda olsa da aylar ilerledikçe anne sütünün oranı düşmektedir. 11 aylık bebek beslenme listesi oluşturularak, bebeğin doğru ve sağlıklı beslenmesi sağlanabilmektedir.
11 aylık bebek beslenmesi örnek menü şu şekilde olabilir:
Sabah Kahvaltısı;
- Ana öğün: On bir aylık bebek beslenmesinde öncelik her zaman anne sütü olmalıdır. Bebek güne başlarken anne sütü içmeli, anne sütü yokluğunda ise devam sütleri tercih edilmelidir.
- Ara öğün: Pekmez, yumurta sarısı, devam sütleri ve bebekler için ek gıdalar ile bebek fiziksel ve zeka gelişimine etkili püre halinde besinler hazırlanabilir.
Öğle Yemeği;
- Ana Öğün: 11 aylık bebek beslenmesinde en önemli gıda anne sütüdür. Anne sütünün bulunmaması halinde deva sütleri tercih edilebilir.
- Ara Öğün: Yumurta, kereviz, patates gibi besinler kullanılarak, bebek kavanozu boyutunda çorba hazırlanabilir.
Akşam Yemeği;
- Ana Öğün: Her öğünde olduğu gibi, akşam yemeğinde de anne sütü en önemli besindir.
- Ara Öğün: Bebeğin gelişimine olumlu etki eden gıdalar ile püre haline getirilmiş, kolay hazırlanabilen besinler tercih edilebilir.
Burada belirtilen, 11 aylık bebek beslenme programı tamamen örnek olarak verilmiştir. Her bebeğin alerjik yapısına göre liste değişiklik gösterebilmektedir. Bebek için en doğru gıda ve besinlerin tercihi uzman doktorlar tarafından anne-babaya iletilmektedir.
11 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
11 aylık bebeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta alerjidir. Bebeğin hangi besinlere alerjisi olduğu bilinmediğinden, bebeğe verilen gıdalara ve ortaya çıkabilecek reaksiyonlara ebeveynler oldukça dikkat etmelidir. Küçük bir alerjik reaksiyonda dahi bebek uzman doktor muayenesine götürülmelidir.
11 aylık bebek beslenmesinde dikkat edilecekler şu şekilde listelenebilir:
- 10-11 aylık bebeğin beslenme miktarına oldukça dikkat edilmeli, çok fazla ek gıda verilmemelidir.
- Bebek için tüketilecek ek gıda, günlük 3 bebek kavanozunu geçmemelidir.
- Bebek, belirli saatlerde, düzenli olarak beslenmeli, 11 aylık bebek beslenme menüsü oluşturulmalıdır.
- 11 aylık bebeğin beslenme sürecinde daha çok çorba ve püre benzeri besinler tercih edilmelidir.
- Bal, çilek ve balık dışı deniz ürünleri bebekte alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
- Tatlandırıcı bulunan hazır gıdalar ve doğal olmayan, hazır meyve suları bebek beslenmesinde tercih edilmemelidir.
- 11 aylık bebek yemekleri salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş gıdalar oluşmamalıdır. Barındırdığı yüksek miktardaki yağ ve kolesterol bebekte alerjik reaksiyon görülmesine neden olabilir.
- Çiğ inek sütü bebekte alerjik reaksiyon görülmesine neden olabilir. İnek sütü yerine protein yapısı değişmiş yoğurt ve peynir tercih edilebilir.
- Kahve, kola, gazoz ve benzeri içecekler kesinlikle bebek beslenmesinde yer almamalıdır.
10 – 11 – 12 aylık bebek beslenmesinde en önemli öğün anne sütünün yer aldığı öğündür. Anne sütü içinde barındırdığı birçok yararlı madde sayesinde, bebeğin tüketeceği tüm besinlerden daha faydalıdır. Bebeklerin tüm öğünlerinde anne sütü veya doktor tavsiyesi devam sütleri tercih edilmelidir.