10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık bebek gelişimi çocukluk için geçiş evresi olduğundan dolayı fiziksel ve psikolojik olarak çok önemlidir. 10. ay bebek gelişimi sürecinde olan bebeklerde ilk adımlar atılmaya başlandığı ve dil gelişimi yavaş yavaş çözümlendiği için takibi sıkı yapılmalıdır.

10 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Yaşam boyunca insanların en hızlı büyüdüğü evre ilk yaşlardır. Doğumdan sonraki hızlı büyüme süreci, önemli gelişmelerin izlendiği ve çocukluk dönemine geçiş evresi olan 10. aydır. 

10 aylık bebek gelişimi çocukluk için geçiş evresi olduğundan dolayı fiziksel ve psikolojik olarak çok önemlidir. 10. ay bebek gelişimi sürecinde olan bebeklerde ilk adımlar atılmaya başlandığı ve dil gelişimi yavaş yavaş çözümlendiği için takibi sıkı yapılmalıdır.

10 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

10 aylık bebek gelişimi boy, kilo ve duygusal gelişim sıkı takip içerisinde yapılmalıdır. 10 aylık bebeğin boyu ve kilosu cinsiyete göre farklılık göstermektedir. 10 aylık bebek boy kilo ölçümleri takibi yapılmalıdır.

Boy ve kilonun sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini görmek için Türkiye'de kullanılan standart persentil eğrileri vardır. Eğrilerde alt değer 3. persentil, üst değer 97. persentil ve ortalama istenilen değer 50 persentildir.

10 aylık bebek gelişimi tablosu hekim tarafından ölçüm yapılarak değerlendirilmektedir.

10 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri aşağıdaki gibidir:

  • 10 Aylık Bebek Kilosu: 10 aylık erkek bebeklerin ortalama 9700 gram, kız bebeklerin ise ortalama 9000 gram ağırlığında olması beklenmektedir. 
  • 10 Aylık Bebek Boyu: 10 aylık erkek bebeklerin ortalama 74 cm, kız bebeklerin ise ortalama 72 cm olmaları beklenmektedir. 

10 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

Bebek için 10. ay görme, işitme ve dokunma duyuları açısından oldukça önemli bir evredir. Artık çevresini tanımaya başlamakta ve sesleri ayırt edilebilmektedir. 

10 Aylık Bebeklerde Görme: Görme duyusu tamamlanmamıştır ve gelişmeye devam etmektedir. Uzaktaki kişileri net görmeye başlar. Uzaktan gösterilen cisimleri tanır ve onları takip eder. Bebek için artık yavaş yavaş uzaklık ve mesafe algıları gelişmiştir. 

10 Aylık Bebeklerde İşitme: İşitme duyusu gelişmiştir. Bebeğe seslenildiğinde sesin nereden geldiğini bilir. Gördüğü cisim ile ses arasındaki mesafeyi fark eder. Bebeğe adı ile seslenildiğinde tepki vermektedir. Tanıdığı sözcükleri duyduğunda dönerek ya da başıyla yani vücuduyla tepki verebilir.

10 Aylık Bebeklerde Konuşma: Çocuklarda ilk 36 aya kadar dil gelişimi çok önemli bir yer tutar. Dil becerisinin temelleri 10. ayda atılmaktadır. Aile tarafından hangi dil konuşuluyorsa o dili öğrenmeye başlar. Basit kelimeleri kolaylıkla anlayabilir. Bu evrede bebek ile iletişim kurmanın önemi çok büyüktür. İletişim kurarken basit kelimeler ve basit cümleler tercih edilmelidir. İletişim esnasında bebek ile göz teması kurulmasının faydası çok büyüktür. Etrafında duyduğu basit sesleri kendisi de çıkarmaya başlar. Kendi sesini tanır ve kendi kendine konuşmaya çalışır. Artık anne ve baba sözcüklerini kolaylıkla söyleyebilir.

10 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

On aylık bebeğin gelişiminde zihinsel fonksiyonlar temel süreç olarak adlandırılabilir. Bebek iletişim esnasında kendisine söyleneni anlamaya başlar ve tepkilere göre yüz ifadesi değişir. Beden dili ile düşünme kabiliyetinin geliştiği fark edilir. 10 aylık bebeğin zihinsel gelişimi ileride başarılı olabilmesi için temelleri bu aylarda atılmaktadır.

9-10 aylık bebek gelişimi devam ederken zihinsel ve sosyal gelişim için mutlaka iletişim kurulmalıdır. Bebeğin zihinsel gelişimi için zeka oyunları, sesli oyuncaklar, tekerlekli oyuncaklar ve renkli resimleri olan kitaplar çok önemlidir. Dikkatini çekebilecek oyuncaklar (süslü,renkli ve sesli) tercih edilmelidir.

Kıskanma, sevinç, kızgınlık, küsme, utanma, mutluluk, mutsuzluk, kahkahası ve gülümsemesini tam anlamıyla ifade etmektedir.

10 Aylık Bebek Neler Yapar?

10 aylık bebeğin gelişimi fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan temel bir geçiş evresidir. Bebeğin emekleme şekli artık hızlanmıştır. Koltuklara veya destek alabileceği eşyaları tutarak kalkabilir, destek alarak ayakta durabilir ve yavaş yavaş yürümeye başlayabilir. 

10 aylık bebek gelişiminde bebeğin yapabileceği şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Elindeki nesneyi istediği gibi atabilir, istediği kişiye verebilir ve bu döngüyü oyun haline getirebilir.
  • Kendisine verilen eşyayı tutabilir ve tekrar atabilir.
  • El becerisinin gelişmesi için bardakları iç içe geçirir, oyuncakların yerini değiştirebilir.
  • Kıvrımlı ve yüksek yerler ilgisini çeker. Basamakları emekleyerek çıkmaya başlar.
  • Hızlıca emeklemeye başlamaktadır. 
  • Destek alarak ayağa kalkmaktadır. 
  • Eşyalardan veya ebeveyninden destek alarak yürümeye başlamaktadır.
  • İstediği nesneleri ağlamadan vücut dilini kullanarak anlatabilir.
  • Duyduğu sesleri veya davranışları taklit etmeye başlar ve konuşuyormuş gibi anlamsız sözcükler söylemektedir.
  • Kendisine neyin anlatıldığını rahatlıkla anlayabilir.
  • Eline sığabilecek avuç büyüklüğündeki cisimleri başparmak ve diğer parmaklarını kullanarak hareket ettirebilir.

10 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebek gelişiminin her evresinde bebeğin büyümesi ve gelişmesi için uyku temel gıda sayılabilecek nitelikte önemli yer tutmaktadır. Uyku düzeni 10. ayda oluşmaktadır. Eğer uyku düzeni sağlanmazsa bebek uykusuzluğa bağlı olarak huzursuzluk sendromu yaşamaktadır.

Bebeğin sağlıklı büyüme sağlayabilmesi için gece ve gündüz uykuları rutin bir evrede oluşturulmalıdır. Bebeğin beslenme saatine uygun olarak gündüz uykusu iki kez ve gece uykuları da 12 saat olacak şekilde düzen oturtulmalıdır.

Gece uykusundan uyandığı zaman acıkma, altını kirletme veya gaz gibi problemleri yoksa müdahale edilmemeli kendiliğinden tekrar uykuya dalması beklenmelidir.

10 Aylık Bebek Neden Uyumaz?

Uyumayan bebeklerin temel problemi gaz şikayetidir. 10 aylık bebekte gaz problemi sıklıkla karşılaşılabilecek problemlerden birisidir. Eğer bebek ısrarla uyumuyor ise öncelikle anne emzirmeyi denemelidir. Emzirdikten sonra gazını mutlaka çıkarılmalıdır. 10 aylık bebek gaz sancısı şikayeti var ise mutlaka karnına masaj yapılmalıdır. Sonrasında altını kontrol etmelidir. 

Karın ağrısı gibi şikayeti olabilir, bu durumda da karnına masaj yapmalıdır. Bazı bebeklerde kronik ağlama sendromu görülmektedir. Onun için kolik bebek şarkıları tercih edilmelidir. Bebek Hala uyumuyor ise mutlaka bir doktora götürülmelidir.

10 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Aşı, bebeklerin hastalıklara karşı savaşmaları ve hayatta kalmaları için atlanmaması gereken bir konudur. On aylık bebek gelişimi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın güncel aşı takvimine göre yapılacak aşı bulunmamaktadır. Fakat kabakulak, kızamık, kızamıkçık aşısı (KKK) eğer bebek 9-12 aylıkken yapıldıysa aşının 2. dozu 3 ay sonra yapılmalıdır.

10 Aylık Bebek Kaç Öğün Yemeli ve Ne Yemeli?

Bu dönemdeki bebek ortalama 4-6 öğün beslenmelidir. Mutlaka 3 ana öğün olmalı kilosuna göre ara öğünlere ekleme yapılabilmektedir. Fakat en azından 3 ara öğün olmalıdır. Bebek gelişimi açısından bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

Bu dönemde bebeğin mide kapasitesi 200-250 ml kadar alabilir. Anne sütüne 24 aylık olana kadar mutlaka devam edilmelidir. İlk 6 ay sadece anne sütü gereklidir. Sonrasında anne sütü ve ek gıda takviyesi yapılmalıdır. 10 aylık bebek evde pişen her yemeği yiyebilir fakat bu yemeklerde dikkat edilmesi gereken nokta baharat, tuz ve alerji yapabilecek maddelerin kullanılmamasıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta dip balıkların (kefal, levrek, lüfer, ton balığı) alerji yapabilmesi sebebiyle yedirilmemesi gerekmektedir.

10 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

10 aylık bebek gelişimi fiziksel, zihinsel, psikolojik ve dil gelişimi açısından ilgi isteyen bir evredir. Bebeğin sosyal ilişkileri için iletişimine, el becerilerine ve davranışlarına dikkat edilmelidir. 

Gelişimini destekleyen öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin zihinsel düşünme fonksiyonlarının etkinliği değerlendirmek için yaptığı her hareket dikkatle gözlemlenmelidir. 
  • El becerisinin gelişmesi için ince motor hareketlerini destekleyecek oyuncaklar alınmalı ve beraber oynanmalıdır.
  • Yürümek için destek duyduğu anda yanında olunmalı ve yürümeye teşvik edilmelidir.
  • İletişim kurarken mutlaka göz teması kurulmalı ve sözcükler kısa, anlaşılır ve basit seçilmelidir.
  • 10 aylık bebek eğitimi sırasında anne ve baba desteği önemli yer tutmaktadır. Eğitim sırasında anne ve baba en üst safhada yanında olmalıdır.
  • Kendi kendine anlamsız ve karmaşık şekilde konuşmaya başlayınca susturulmamalı ve konuşması için teşvik edilmelidir.
  • Bu dönemde anne ve babalar davranışlarına son derece dikkat etmelidir. Bebek etrafı dikkatli şekilde izlemeye başlar. Yemek yerken, diş fırçalarken veya telefon görüşmesi yapılırken etrafı izler ve sonrasında taklit eder.
  • Bebeğin yüz ifadelerine önem verilmelidir. Nelerden hoşlanıp hoşlanmadığı belirlenmelidir.
  • 10 aylık bebek etkinlikleri ayına uygun seçilmelidir. Kas gelişimi konusunda bebek zorlanmamalıdır. 
  • 10 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi alerjik maddeler içermeyecek şekilde düzenlenmelidir. Baharat ve tuz katılmadan meyve ve sebze püreleri verilmelidir. 1 yaşına kadar inek sütü ve yumurta tercih edilmemelidir. 10 aylık bebekte kabızlık şikayeti görülmemesi açısından alerjen madde içermeyen lifli gıdalar tercih edilebilir.
  • Unutulmaması gereken temel nokta ise 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesi gerekmektedir.
  • Bebeğin tam bu dönemde hareketli olması zorluk yaşatmaktadır fakat mümkün olduğunca yalnız bırakılmamalıdır. 10 aylık bebek psikolojisi bu sayede düzgün gelişecektir.
  • 10 aylık bebek öksürük problemi sık görülen şikayetlerden yalnızca biridir. Bu durumda eğer şiddetli şekilde devam ediyorsa hekime götürülmelidir. Alternatif yöntem olarak evde duş aldığı sırada oluşan buharda zaman geçirmesi de işe yarayacaktır.
  • 10 aylık bebek burun tıkanıklığı problemi sıklıkla yaşanabilir. Bu gibi durumlarda burun aspiratörleri, serum fizyolojik veya havayı nemlendirme gibi yöntemler kullanılması faydalı olabilir.
  • 10 aylık bebek hareketleri kesinlikle sınırlandırılmamalıdır. Bebek olabildiğince özgür hareket etmelidir. 
  • 10 aylık bebek uyku sorunu yaşayabilir. Bu durumda emzirme, gazını çıkarma ve masaj gibi teknikler denenmelidir.
  • 10 aylık bebek emzirme sıklığı genellikle gündüzleri 4-5 kez, geceleri ise 2-3 kez olmaktadır. Bebek geceleri uyandığında emzirilmeli veya gündüz meme istediği zaman reddedilmemelidir.
  • 10 aylık bebek diş çıkarma biraz sıkıntılı bir süreç olarak bilinmektedir. Üst yan dişler ortalama 9-11 aylıkken, alt yan dişler de ortalama 10-12 aylık süreçte patlamaktadır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0