1 Buçuk Aylık Bebek Gelişimi
Doğumdan hemen sonra dış dünyaya adaptasyon kurmaya çalışan bebekler hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye başlar. Anne karnında başlayan büyüme ve gelişme özellikle ilk yaşlarda hızla devam eder.
1 Buçuk Aylık Bebek Gelişimi Nedir?
Doğumdan hemen sonra dış dünyaya adaptasyon kurmaya çalışan bebekler hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye başlar. Anne karnında başlayan büyüme ve gelişme özellikle ilk yaşlarda hızla devam eder. Anne babaların gelişim dönemleri hakkında bilgi sahibi olması sağlıklı bir gelişim noktasında önemlidir.
Doğumdan sonraki 6. haftada bebekler hem fiziksel hem de zihinsel olarak hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Bu dönemin ayrıca önemi ise muhtemel olarak bu tarihlere denk gelmesi beklenen büyüme ataklarıdır. Bebeklik döneminde yetersiz gelişim tüm yaşamı olumsuz etkileyebilir.
1 Buçuk Aylık Bebeğin Gelişim Tablosu
Bebeklerde fiziksel gelişimin en önemli göstergeleri arasında boy ve kilo gibi ölçümler yer almaktadır. Başta yetersiz beslenme olmak üzere çeşitli sorunlar boy ve kilo gelişiminde geriliklere sebep olabilmektedir.
Yeni doğan bir bebeğin vücut ağırlığı 3,2-3,4 kg; boyu 50 cm; baş çevresi ise 35 cm olarak beklenmektedir. Bebeklerde boy-kilo gibi parametrelerin takibi çeşitli yaş gruplarına göre oluşturulan gelişim tablolarına göre değerlendirilir.
1 buçuk aylık bebek için referans değerleri aşağıdaki gibidir:
- Bir buçuk aylık bebeğin beklenen vücut ağırlığı 4,7-5,1 kilogram arasıdır. Kız bebeklerin vücut ağırlığı erkek bebeklere göre 0,5 kilogram kadar daha azdır.
- Bir buçuk aylık bebeğin beklenen boy uzunluğu 55-56 cm arasındadır. Kız bebeklerin boy uzunluğu erkeklere göre 1-1,3 cm daha azdır.
Bu değerler arasında yer almayan her bebeğin bir sağlık problemi olması beklenmez. Kendi yaş gruplarından oluşturulan gelişim tabloları içerisinde %3-97’lik kısımda bulunması normal kabul edilir.
1 Buçuk Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim
Bebeklerde duyu organları yetişkinlere oranla farklı düzeyde gelişmişlik göstermektedir. Duyu organları anne karnında gebeliğin son 3 aylık döneminde gelişmeye başlayarak 2 yaşa kadar hızlı bir şekilde devam eder. 2 yaşına ulaşmış bebeklerde duyusal yetenekler yetişkinlere yakın düzeyde gelişmiştir.
1 buçuk aylık bebek için duyusal gelişim aşağıdaki gibidir:
- 1 Buçuk Aylık Bebek İşitme: İşitme duyusu yeni doğmuş bir bebeğin en gelişmiş algılama kapasitesine sahip duyulardan biridir. Anne karnından itibaren bebekler çevresindeki sesleri algılamaya başlar. 6 haftalık (bir buçuk aylık) bir bebek tanıdık sesleri ayırt edebilir. Bu sebepten dolayı yabancı seslere karşı korkma, irkilme gibi davranışlar sergileyecektir. Ayrıca uyku için genellikle sessiz ortamlar tercih edilse de bebeğin kendini güvende hissettiği, tanıdık sesler daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olabilir.
- 1 Buçuk Aylık Bebek için Görme: Görme duyusu işitmeye nazaran daha geç gelişim gösterir. Yeni doğan bir bebeğin görme alanı birkaç santimetre ile kısıtlı iken 6. hafta civarında birkaç karışa kadar çıkar. Ebeveynlerin yüzlerine bakmaya ve tanıdık simaları seçmeye başlayacaklardır. Özellikle saç çizgisi, göz gibi yüzde bulunan renk farklılıklarına odaklanmayı seveceklerdir. Ancak ayrıntılar net değildir. Tanıdık simaları görmek bebeğin hoşuna gidecektir. Renkli ve ışıklı cisimlerin hareketlerini takip edebilirler.
- 1 Buçuk Aylık Bebek için Dokunma: Dokunmak bebeğin ilk iletişimini noktasında önemlidir. Anne karnındaki dönemlerden itibaren bebeklerde dokunma duyusu gelişmeye başlar. 6 ay itibariyle dokunma duyusu da hızla gelişmeye başlar. Dokunuşlarla fiziksel temas kurma bebeğin rahatlamasına ve güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.
- 1 Buçuk Aylık Bebek için İletişim Becerileri: 6 hafta dil yeteneklerinin gelişmesi için çok kısa bir süredir. Ancak bebeğin isteklerine yönelik sesler çıkarması beklenir. Bu dönemde bebeğin çıkardığı ağlama dışı seslerde artışlar görülecektir.
1 Buçuk Aylık Bebeğin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi
6. hafta itibariyle bebekler ilk büyüme ataklarını tamamlamaya başlar. Bu süreçte uyanık kalma süresi artarken uyanıklığı boyunca sergilediği hareket ve sosyal etkileşim de artacaktır. Görme yetisi ve hafızanın gelişmesi ile birlikte tanıdık yüz ve mekanları fark etmeye başlayacaktır. Temas yoluyla çevreyle fiziksel etkileşime girer.
Bir Buçuk Aylık Bebek Neler Yapar?
Bir buçuk ay, yaklaşık olarak 6. hafta bebeklerde büyüme ataklarından birini temsil etmektedir.
1 buçuk aylık bebeğin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir:
- Atak sırasında hızlı bir gelişim göstermesi beklenir. Ayrıca beslenme ihtiyacı atak sırasında artacak, huzursuzluklar ve uyku problemleri görülecektir.
- Bebekler 6 haftaya ulaştığında önceki döneme göre hareket yetenekleri artacaktır. Bu durum özellikle kol ve bacak hareketleri ile kendini gösterirken gelişimin önemli kilometre taşlarından biri de boyun hareketleridir.
- Bebekler 6 haftaya ulaştığında başını sağa-sola hareket ettirebilir ve vücudundan daha yukarı kaldırabilir.
- Görme kabiliyetinin artması ile nesneleri takip etmeye başlar.
- Bellek gelişimi ses ve görsel uyarıların ayırt edilmesine imkan sağlamaya başlar.
- Ebeveynlerin yüzüne odaklanabilir veya hareket ettiklerinde onları gözleri ile takip edebilirler.
1 Buçuk Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
1 buçuk aylık bebeğin gelişimi açısında uyku ve beslenme iki önemli unsurdur. Doğumla birlikte ebeveynlerin en önemli sorunlarından birini uykusuz geçen geceler oluşturmaktadır. Bu süreçte bebeğin uykusu düzensizdir. İlk haftalardan itibaren uyku düzeninin sağlanması anne ve babanın rahat etmesinin yanı sıra bebeğin gelişimini de destekler.
Bebek yeteri miktarda uyumadığında huysuzlaşabilir. Ayrıca beslenme sırasında uyuklamalar ortaya çıkabilir. Tüm bu durumlar beslenmeyi olumsuz etkilerken bebeğin uyku düzeninin sağlanamaması sebep olacaktır.
Doğumdan itibaren bebekler günün çok büyük bir kısmını uyuyarak geçirmektedir. 6. haftalara gelindiğinde bu süre günlük yaklaşık olarak toplamda 18 saati bulabilir. Bu süre gündüz ve gece uykularının toplamıdır. 6. haftada bebekler 2-4 saatli gece uykusu uyurken bu süre gündüzleri 15 dakika ile 3 saat arasında değişebilir.
Uykular arasında genellikle 30-60 dakikalık uyanıklık dönemleri olur. Bebekler oldukça küçük hacimli bir mideye sahip olduğundan dolayı her uykudan uyanışında acıktığı kabul edilebilir.
Bu uyanıklık dönemleri temizlik, beslenme gibi ihtiyaçları karşılanması için değerlendirilebilir. Total uyku süresi ilerleyen haftalarla birlikte azalırken, gece uykularının süresi uzayacaktır.
1 Buçuk Aylık Bebeğin Aşı Takvimi
Sağlık Bakanlığı Ulusal Aşı Takvimi bebeklerin ilerleyen dönemde bulaşıcı hastalıklardan korunması amacıyla hangi aylarda aşı yapılması gerektiğini göstermektedir.
Ulusal aşı takviminde 6. haftaya denk gelen aşı bulunmamaktadır. En yakın tarihli aşı doğumda ilk dozu uygulanan Hepatit B aşısının 2. dozudur. Hepatit B aşısı 2. dozu 1. ayını tamamlayan bebeklere uygulanmaktadır.
1 Buçuk Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?
1.5 aylık bebek gelişimi hızlıdır. Genellikle 6-8. haftalarda büyüme pik yapar. İlerleyen dönemlerde de ortaya çıkan birkaç günlük büyüme pikleri büyüme atağı olarak adlandırılmaktadır. Ebeveynlerin çocuk gelişim evlerine hakim olması normal karşılanması veya müdahale edilmesi gereken durumların belirlenmesine yardımcı olabilir.
1 buçuk aylık bebek gelişimi aşağıdaki uygulamalar ile desteklenebilir:
- 6. hafta civarında bebek huysuzlaşabilir ve uyku problemleri yaşayabilir. Bu durum genellikle ailelerde telaşa sebep olmaktadır. 45 günlük bebeğin gelişimi noktasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bu belirtilerin büyüme atağı habercisi olabileceğidir. Uyku ve besin ihtiyacının eksiksiz olarak karşılandığından emin olunmalıdır.
- Bebekle vakit geçirmek anne veya diğer aile üyeleri ile arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bu amaçla bebekle konuşmak, şarkılar söylemek, hikayeler anlatmak bebeğin gelişimini olumlu etkiler.
- Bebekle oynamak, temasta bulunmak ve sırtını ovalamak gibi eylemler anne-bebek bağının güçlenmesine yardımcı olurken bebeğin zihinsel gelişimini de destekler.