1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebek gelişimi oldukça hızlı gerçekleşir. Bunun sebebi dünyaya gözlerini henüz yeni açmış olan bebeğin doğumdan sonraki adaptasyon sürecinde olmasıdır.

1 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

1 aylık bebek gelişimi oldukça hızlı gerçekleşir. Bunun sebebi dünyaya gözlerini henüz yeni açmış olan bebeğin doğumdan sonraki adaptasyon sürecinde olmasıdır.

9 aylık heyecanlı bekleyişin sona ermesiyle birlikte ebeveynler bebeklerini ilk defa kucakladıklarına aldıklarında bebeğin henüz çok hafif ve narin olmasından kaynaklı olarak oldukça dikkatli hareket eder.

1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

1 aylık bebek gelişimi boy kilo gibi fiziksel özellikler olarak değerlendirilmekte ve 1 aylık bebek gelişim tablosu kız ve erkek cinsiyetine göre değişiklikler gözlenebildiği için ayrı olarak hazırlanmaktadır.

1 aylık bebek gelişimi boy, kilo ve baş çevresi olarak aşağıdaki gibi sıralanmaktadır: 

  • 1 Aylık Bebek Kilosu: Bir aylık bebeğin kilosu değerlendirildiğinde kız bebek için kilonun ortalama 2950 gr ile 5400 gr arasında değişmesi beklenmektedir. Erkek bebeklerde ise bu aralık 3000 gr ile 5750 gr olarak değişmektedir. 
  • 1 Aylık Bebek Boyu: Bir aylık kız bebek boyu 50 cm ile 59 cm arasında değişmektedir. Bu durum erkek bebekler için ise minimum 51 cm, maksimum 60 cm aralığında olmaktadır.
  • 1 Aylık Bebek Baş Çevresi: Bir aylık kız bebeğin baş çevresinin 34,8 ile 39,5 cm arasında olması beklenmektedir. Bu durum erkek bebekler için ise 35,3 cm ile 39,5 cm arasında değişmektedir.

1 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

1 aylık bebeklerde duyusal gelişim henüz temel seviyededir. 

1 aylık bebek gelişimi duyusal açıdan aşağıdaki gibidir:

  • 1 Aylık Bebeklerde Görme: İlk ay bebeğin görme duyusu henüz temel seviyededir. Bebek ışığı ve hareketli cisimleri görebilmektedir ancak görüş mesafesi ortalama 15 ile 30 cm arasında sınırlıdır. Bu sınırlı görüş mesafesi sebebiyle bebek genellikle etrafına boş gözlerle bakmaktadır. Bu süreçte bebekte kontrast oluşturmakta olan siyah ve beyaz gibi zıt renkleri algılaması daha kolay olmaktadır.
  • 1 Aylık Bebeklerde İşitme: Bebek henüz uzak mesafeleri göremiyor olsa da işitme duyusu görme duyusuna kıyasla oldukça gelişmiştir. Daha henüz anne karnındayken onunla konuşmuş olan ebeveynlerinin sesini algılayabilmektedir. Yalnızca sesin hangi taraftan geldiğini anlayamamaktadır.
  • 1 Aylık Bebeklerde Dokunma: Bu süreçte bebeğin dokunma duyusu gelişmiştir. Bu sebeple kendisine dokunulması ve okşanması bebeğin kendini güvende hissetmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu süreçte bebek sıcaklık değişimlerini hissetmekte ve bu değişimlerden pek hoşlanmamaktadır.
  • 1 Aylık Bebeklerde Koku Alma: Bir aylık bebekte koku alma duyusu gelişmiştir. Örneğin anne kokusu kendisine güven vermektedir.
  • 1 Aylık Bebeklerde Tat Alma: Bebek koku almada olduğu gibi tat alma duyusu da gelişmiş olarak dünyaya gelmektedir. Anne sütünün tadını ayırt edebilmektedir. Bebeklerin bu dönemde tatlı tatları daha çok sevdikleri gözlenmektedir.
  • 1 Aylık Bebeklerde Konuşma: Bir aylık bebek sesler çıkarabilse de henüz konuşamamaktadır.

İlk ay bebek gelişimi bebeğin sağlığı hakkında önemli bilgiler sunduğu için önemle takip edilmelidir. Bebeğin 1 aylık gelişimi ilerleyen dönemler için ön bilgi niteliğindedir. 

1 Aylık Bebeklerin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

Bebek doğduğunda beynindeki hücresel gelişimi neredeyse tamamlanmıştır. Ancak sinaps ismi verilen bağlantıları henüz kurmaya başlamamıştır. 1 aylık bebek gelişimi, bebeğin sinapsları kurduğu ve ilerleyen süreçte daha çok güçlenmesi beklenen becerilerini geliştirmeye başladığı dönem olarak değerlendirilmektedir.

İlk ay bebeğin sosyal becerilerinin gelişmesi için henüz erkendir. Ancak bebek ebeveynleriyle bağ kurmaya başlar. Birinci ayın tamamlanmasıyla annesinin ses, koku ve yüzünü tanır. 

Bu süreçte bebek zaman içinde kendisiyle ilgilenildiğini fark eder. Bu sebeple ilk aydan itibaren bebekle iletişim kurulması ve sık sık bebeğe temas edilmesi önem arz etmektedir. Bu durum bebeğin kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Ebeveynlerinin kendisiyle birlikte olması bebeği sakinleştirmektedir. 

Özel olarak el ve ayak hareketlerinin tam anlamıyla kontrol edilemediği bu süreçte uyku sırasında bebeğin ayaklarının serbest bırakılması, ellerinin ise çok sıkı olmayacak şekilde kundak yapılması güven vermektedir. 

Daha önce refleks olarak gülümsemekte olan bebeğin, ilk ayın bitiminde gülüşlere karşılık olarak gülmeye başladığı da gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle 1 aylık bebek gelişimi içerisinde ebeveynlerin davranışları önemlidir.

1 Aylık Bebek Neler Yapar?

1 aylık bebeğin gelişiminde doğuştan sahip olduğu bazı reflekslerin yanı sıra yeni refleksler geliştirdiği de gözlemlenir. 

1 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeğin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir:

  • Bebeklerin tümü emme refleksiyle doğar. 
  • İlk bir aylık dönemde bebekler el ve kollarını rahat bir şekilde hareket ettirebilir.
  • Bu süreçte bebekler başlarını dik tutmakta zorluk çeker. Bu sebeple ilk günleri kapsayan süreçte bebek tutulurken başının ve sırtının el ile desteklenmesi gerekmektedir. Birinci ayın tamamlanmasıyla birlikte bebeklerin yüz üstü yatma pozisyonundayken kafalarını hafifçe kaldırabilmeye başladıkları gözlemlenebilir. 
  • İlk ay bebekler uzak mesafede bulunan nesneleri rahatça göremezler ve büyük cisimlerle karşıt renkler onlara çok ilgi çekici gelir. Bu dönemde bebekle konuşulurken mümkün olduğunca yüzüne ve gözlerine bakmaya özen gösterilmesi önerilir.
  • Bu dönemde bebek, uyurken istemsizce sıçrayabilmektedir. Bu sıçrama refleksini yüksek ses ve ani hareketlerde de gösterebilmektedirler.
  • Doğuştan yakalama refleksi ile doğan bebeklerin avuçlarına doğru bir parmak uzatıldığında refleks olarak ellerini kıvırdıkları gözlenir. 
  • Bir aylık bebeklerde öksürmek refleks olarak gelişir. Bu dönemde bebek hapşırarak üst solunum yolunu, öksürerek ise alt solunum yolunu temizler. 
  • Bebek ayakta durur gibi tutulduğunda adım atıyormuşçasına hareket eder. Bu refleksin adı ise adımlama refleksi olarak geçer.

1 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

1 aylık bebeğin gelişiminde uykunun yeri oldukça önemlidir. Doğumu takip eden ilk ay bebekler gün içinde büyük bir zaman dilimini uykuda geçirir.

1 aylık bebek günde ortalama 16 ile 18 saat uyumaktadır. Ancak bebekler uykularından sıklıkla uyanabilmekte ve ağlayabilmektedir.

Gece ve gündüz kavramlarını yeni yeni öğrenmekte olan bebek için uykuya uygun bir ortam sağlamak çok önemlidir. Bu dönemde bebeğin uyanık kaldığı süre, gün geçtikçe artmaya başlayacaktır.

1 aylık bebek gelişimi açısından uykunun sağlıklı ve ideal aralıkta olmasına özen gösterilmelidir.

1 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Aşılar, bozulmuş ya da zayıflatılmış virüs veya bakteri içermektedir. Bebek aşı olduğunda bağışıklık sistemi antikor geliştirir ve böylece gerçek virüs ile karşılaşıldığında bebek hastalıklardan korunur.

1 aylık bebek aşısı Hepatit B aşısıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B’nin aşısının ilk dozu bebek doğduğunda yapılmaktadır. İkinci dozunun ise 1. ayın sonunda yapılması gerekmektedir. 

1 Aylık Bebeğin Gelişimini Desteklemek için Öneriler

Bu süreçte bebeğin gelişimi için özellikle kendini tecrübesiz hisseden anne ve babalara bazı öneriler verilebilmektedir.

1 aylık bebek gelişimi açısından ebeveynler aşağıdaki önerileri dikkate almalıdır:

  • Emzirmenin sakin ve kalabalık olmayan bir ortamda, annenin tüm ilgisini bebeğe kanalize edebileceği ve rahat olabileceği bir pozisyonda olması önemlidir. Emzirme öncesinde annenin sırtının ve bebeği tuttuğu kolunun desteklenebileceği bir pozisyon ayarlaması hem annenin rahat olabilmesi hem de bebeğin huzurlu olabilmesi adına iyi olacaktır.
  • Bebek gün içinde sıklıkla kaka yapabilir. Bu sebeple bebeğin altını sıkça kontrol etmek, bebeğin sağlığı ve huzurlu uyuyabilmesi için önemlidir. Çünkü bebek henüz gelişim evresinde olduğundan günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirmesi gerekmektedir.
  • Bebeğin iletişimi öğrenebilmesi için onunla konuşmak ve sık sık temas etmek hem adaptasyonuna destek olacak hem de bebeğin güvende hissetmesini sağlayacaktır.
  • Sürekli endişe halinde olmamak ve bebeğin anne ve babanın endişeli ruh halini hissetmemesini sağlamak bebekle kurulan bağ açısından ve bebeğin güvende hissedebilmesi için önemlidir. 
  • Anne doğumdan sonra hormonal değişimler yaşamaya devam etmektedir. Bu hormonal değişimler annenin ruh halini etkileyebilmekte ve depresif hissetmesine sebep olabilmektedir. İçinde bulunulan bu duygusal süreç normaldir. Ancak bu olumsuz ruh halinin birkaç haftadan uzun sürmesiyle veya şiddetlenmesiyle karşılaşılırsa hem annenin ruh sağlığı açısından hem de bebekle olan ilişkisi olumsuz etkileneceğinden doktora danışılması gerekmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0