Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde cinsel birleşme sonrası oluşan embriyonun rahime yerleşmesi sonucu kadında görülen kanama türüdür.

Halk arasında genellikle “yerleşme kanaması” veya “üstüne görme” adıyla bilinen “implantasyon kanaması”; bebek sahibi olmak isteyen ve fiziksel birleşmeyi gerçekleştiren erkeğin üreme hücresi sperm ile kadının üreme hücresi yumurtanın, doğru bir şekilde birleşiminin tamamlanmasıyla oluşan embriyonun rahim içerisine yerleşmesi veya tutunması ile birlikte görülen ve her kadında görülmeyen bir kanama türüdür.

İmplantasyon kanaması, halk arasında bilinen tabiriyle yerleşme kanaması çoğu zaman adet kanamasıyla karıştırılmaktadır.

Bu kanama türünde parça parça kan gelmesi, lekelenmelerin olmasına ek olarak tıpkı adet döneminde görülen kanamaya benzer yoğun bir kanama geçirilmesi durumu da söz konusudur. Kısa sürelidir ve genellikle ağrısız - sancısız geçirilir. Bebek bekleyen ailelere ilk müjde niteliğinde olabilir ama yine de hamileliğin kesin bir işareti olduğunu söylemek doğru değildir.

Çoğunlukla adet kanaması ile karıştırılan yerleşme-implantasyon kanaması yapısı ve rengine bakılarak diğer kanama türlerinden ayırt edilebilir niteliktedir. Genellikle az miktardadır ve yoğun kırmızı rengin aksine açık pembe renklidir. Erkek ile kadın arasında gerçekleşen fiziksel birleşmeden sonraki 10. gün ile 14. gün arasında gerçekleşir. Hamilelik döneminin ilk trimesteri olarak adlandırılan ve 1., 2. ve 3. aylarını kapsayan süresinde görülür ve bazı gebeler tarafından düşük kanaması ile karıştırılarak endişeye sebep olur.

Bebeğin anne rahmine yerleşmeye çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan hareketlilik durumu yerleşme-implantasyon kanamasına neden olabilir ama çok fazla görülüyorsa mutlaka bir Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı ile görüşülmelidir.

Yerleşme Kanamasının Oluşma Süreci

Erkek üreme hücresi olan sperm ile kadın üreme hücresi olan yumurtanın kadının tüpleri içerisinde birleşmeyi yani döllenmeyi gerçekleştirmesinin sonrasında embriyonun rahime doğru yol alması gerçekleşir. Embriyo, rahim duvarı kalınlaşmış bir haldeyken rahime tutunmaya çalışır. Bu tutunma çabası esnasında ise rahimin iç kısmında bulunan tabaka aşırı miktarda kalınlaşma gösterir. İçerisinde yoğun miktarda salgı barındırır ve bununla birlikte kanlanmanın arttığı görülür. Bu halde olduğu için; embriyonun rahime tutunma çabası esnasında hafif-açık pembe renkli veyahut hafif-açık kahverengi bir kan gelir. Bu kanla birlikte akıntı görülmesi de muhtemeldir.

Beklenmeyen bir zamanda, genellikle adet döneminden önceki 2 ila 5 günlük süre içerisinde ve adet kanamasından farklı bir şekilde gerçekleşir ve buna ek olarak adet kanamasının aksine kısa süreli, leke leke ve her geçen gün daha da azalarak devam eder.

Yerleşme kanamasının ne zaman ve ne kadar olacağı ile ilgili olarak yerleşme kanaması hesaplayıcı bir çizelge oluşturulabilir. Bunun için anne adayının adet tarihleriyle ilgili, dönüm süresi ile ilgili net bir bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Yerleşme Kanaması ile Adet Kanamasını Ayırt Etme Yolları

Yerleşme-implantasyon kanaması ile adet kanamasını ayırt edebilmek için dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Bunları aşağıdaki gibi maddeleştirmek mümkündür. Ancak bu maddelere istinaden dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kanamanın başlangıçta gösterdiği renk ile sonraki süreçte gösterdiği renktir. İlk başta koyu kıvamlı ve kahverengi renkte gerçekleşen kanama, daha sonra kan kırmızısı rengine dönüyorsa bu tamamı ile adet kanamasına ait bir özelliktir denebilir.

Yerleşme kanamasının;

  • Rengi soluk-açık pembe veya soluk-açık kahverengidir.
  • Kıvamı koyudur.
  • Akıntı niteliğindedir.
  • Süresi kısadır ve 3 saat ile 3 gün arasında değişiklik gösterebilir.
  • Adet döneminden önce gerçekleşmesi muhtemeldir.

Adet kanamasının ise;

  • Rengi canlı kırmızıdır, tam bir kan rengindedir.
  • Kıvamı koyu değildir.
  • Akışkan haldedir.
  • Süresi 3 gün ile 10 gün arasında değişiklik gösterebilir.
  • Her ay beklenen bir zamanı vardır ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesi muhtemeldir.

Yerleşme Kanaması Yaşayan Kadın Bedeninde Meydana Gelen Değişiklikler

Yerleşme-implantasyon kanaması sürecinde olan bir kadın;

  • Hafif ağrılar yaşayabilir, adet sancısı gibi olabilir
  • İdrara çıkmaya sık sık istek gösterebilir
  • Hafif kramplar geçirebilir
  • Genellikle yoğun ve halsizdir
  • Sindirim sisteminde kabızlık gibi sorunlarla karşılaşabilir
  • Cildinde aşırı yağlanma problemi ile karşılaşabilir ve bunun sonucunda akneler oluşabilir
  • Anksiyete bozuklukları ile karşı karşıya gelebilir
  • Aniden terleme, sıcak basması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir, yani vücut ısısında artış meydana gelir

Yerleşme Kanaması Sonrasında Kadınlar ve Adet Düzeni

Yerleşme-implantasyon kanaması durumunun görülebiliyor olması için; kadının anne adayı olarak tanımlanıyor olması gerekmektedir. Yani sağlıklı bir gebeliğin oluşumu ve embriyonun rahim içine yerleşmeye çalışması süreci başlamış demektir. Kadınlar gebelik dönemlerinde adet kanaması görmezler. Eğer ki normalin dışında gelişen bir kanama söz konusuysa mutlaka bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile iletişime geçilerek gerekli kontrollerin yapılması sağlanmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

Yerleşme Kanaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yerleşme kanaması ne zaman olur?

Yerleşme-implantasyon kanaması; erkeğin üreme hücresi olan sperm ile kadının üreme hücresi olan yumurtanın cinsel ilişki esnasında birleşmeyi gerçekleştirmesi sonucunda yumurtlama gerçekleştikten sonraki 7. ila 14. gün arasında herhangi bir günde gerçekleşir. Bu gün, yumurtanın rahime erken ya da geç yerleşmesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Yerleşme kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme-implantasyon kanaması genellikle diğer hastalıklarda da olduğu gibi, hatta her kadının adet döngüsündeki süreç gibi kişiden kişiye değişiklikler gösterir. Bu sebeple süresi ve şiddeti ile ilgili net bir yorum yapmak mümkün değildir. Genellikle 3 gün kadar sürebilir. Bir haftayı geçen kanamalarda ivedilikle bir Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı ile görüşülerek, durumun değerlendirilmesi sağlanmalıdır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Yerleşme kanaması adetten kaç gün önce olur?

Yerleşme kanaması her kadının yaşadığı bir durum değildir. Yine de her kadının adet döngüsü içerisinde cinsel ilişki başarılı bir şekilde tamamlanıp erkeğin üreme hücresi sperm ile kadının üreme hücresi yumurtanın döllenmesini takiben, oluşacak olan embriyo kadının rahimine yerleşmeye, balka bir tabirle tutunmaya çalışır. Bu tutunma esnasında, kadının rahimi içerisindeki kılcal damarlarda genişlemeye ve hareketliliğe bağlı olarak bazı kanamalar gerçekleşir. Bu kanamalar döllenmenin sonrasındaki 10.gün ile 2.hafta tamamlanıncaya kadar görülebilmektedir. Aynı zamanda bu kanamalar için adet döngüsünden 4 ila 5 gün önce gerçekleşir şeklinde bir şey söylemek mümkündür.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Yerleşme kanaması adet gecikmesinden sonra olur mu?

Yerleşme kanaması kadının üreme hücresi ve erkeğin üreme hücresi spermin döllenmeyi gerçekleştirmesinden sonra ve anne adayının normal adet döngüsündeki kanamanın olması gereken zamandan önce gerçekleşir. İmplantasyon kanamasının adet kanamasından sonra olması söz konusu değildir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Aşılamadan veya transferden sonra yerleşme kanaması ne zaman, kaçıncı gün olur?

Aşılamada da tıpkı normal gebelikte olduğu gibi, döllenme gerçekleşiği ve anne rahmine yerleştiği andan itibaren yerleşme kanaması görülebilir niteliktedir. Doğum kontrol süreci yaşayan kadınların çoğunda yerleşme kanaması görülmeyebilir fakat doğum kontrol sürecini geçirmeyen yani halk arasındaki bilinen tabiriyle korunmayan kadınlarda ise yerleşme kanaması görülmesi muhtemeldir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Yerleşme kanaması ne renk olur?

Yerleşme kanaması, kadınların her ay yaşadığı adet döngüsünde görmeye alışkın oldukları kan kırmızısı rengin aksine açık pembe veya açık kahverengi tonlarında görülebilir. Yerleşme kanamasının kıvamı adet kanamasına göre oldukça farklıdır. Koyu kıvamlıdır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Üstüne görme olarak da adlandırılan yerleşme kanamasında pıhtı olur mu?

Üstüne görme olarak da adlandırılan yerleşme kanaması, adet kanamasına göre daha koyu kıvamlıdır. Normal şartlar altında pıhtı görülmemesi gerekirken yine de bazı durumlarda pıhtılaşma söz konusu olabilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Yerleşme kanaması herkeste olur mu?

Hayır, yerleşme kanaması her kadında olmaz. Bazı kadınlar gebelik süreci öncesinde doğum kontrol yöntemi uygulamaktadırlar. Bu kadınlarda genellikle yerleşme kanaması görülmez. Bazı kadınlar ise doğum kontrol yöntemi uygulamadıklarından, yani korunmadıklarında yerleşme kanaması görmeleri daha büyük olasılıklıdır. Ayrıca bazı kadınların rahim yapısı gereği yerleşme kanaması görmediği de bilinmektedir. Yerleşme kanaması her hamilelikte yaşanacak diye kesin bir olgu yoktur.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Yerleşme kanaması ilişkiden kaç gün sonra olur?

Yerleşme kanaması cinsel ilişki sağlıklı bir şekilde tamamlandıktan yani erkeğin üreme hücresi sperm ile kadının üreme hücresi yumurtanın düzgün bir şekilde birleşmeyi gerçekleştirmesini takiben döllenmenin arkasından gerçekleşir. Gebeliğin anlaşılmasından birkaç gün önce olarak nitelendirilebilir. Her kadının bedenindeki döllenme aynı günde olmayacağı için, net bir zaman ile ifade etmek de mümkün değildir. İlişkiden sonraki 6. gün ile 12. gün arasında olarak genelleme yapılabilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Üstüne görme olarak da bilinen yerleşme kanamasında gebelik testi ne zaman yapılmalıdır?

Üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanamasında gebelik testi kanama biter bitmez yapılabilir. Çünkü yerleşme kanaması, gebeliğin erken yani ilk belirtilerinden birisi olarak görülmektedir. Bu sebeple kan veya idrar testi yapılarak BetaHCG değerlerini kontrol ettirerek gebelik olup olmadığına bakılabilir. Üstüne görme kanamasında mide bulantısı söz konusu değildir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Yerleşme kanamasının üzerinden ne kadar zaman geçtikten sonra hamile kalındığı anlaşılır?

Genel anlamda bakıldığında yerleşme kanaması bitmesini takiben 3. günden sonra yapılan bir gebelik testinde muhtemelen sonuç pozitif çıkacaktır ama daha net bir sonuca ulaşabilmek için; yerleşme-implantasyon kanamasının bitmesi beklenmeli ve hemen ardından gebelik testi yapılarak sonuca bakılmalıdır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Hamilelik döneminde görülen kanamaların nedenleri nelerdir?

Hamileliğin ilk trimester olarak adlandırılan ve ilk 3 ayını kapsayan döneminde bebeğin anne rahmine tutunmaya çalışmasına bağlı olarak tutunma kanamaları görülebilmelidir. Tutunma kanamaları, anne adayının rahimine hamilelik kesesinin yerleşmesi ve genişleyerek boyutunun değişmesi ile birlikte kimi zaman minik lekeler halinde kimi zaman ise adet kanaması gibi bir halde görülebilir. Bu dönemde oluşan kanamalar, istirahat ve ilaç tedavisi ile durdurulabilir.

Hamileliğin ikinci trimester olarak adlandırılan ve ikinci 3 ayını kapsayan döneminde ise genellikle bebeğin içerisinde bulunduğu plasentaya bağlı gelişen kanamalar görülebilir. Bu kanamaların temelinde; yüksek tansiyon ya da travmatik durumlara bağlı olarak plasentanın yerinden erken ayrılması durumu olabilir.

Hamileliğin son trimester olarak adlandırılan ve son 3 ayını kapsayan döneminde ise görülen kanamalar risk grubunu oluşturur. Bu dönemdeki kanamalar sebebiyle annenin gebeliğinin alanında uzman bir doktor kararıyla sonlandırılması durumu bile ortaya çıkabilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Hamilelikte – gebelikte yerleşme kanaması kaçıncı haftada olur?

Hamilelik döneminde yerleşme kanaması döllenme gerçekleştirkten sonra 7. ila 14. gün arasında genellikle 8. veya 9. günde gerçekleşen bir kanamadır. Yani hamilelikte yerleşme kanaması için 2. hafta ila 3. hafta arasında olur demek mümkündür.

Int. Dr. Aslı Atarbay