Wood Lambası Nedir?

Halk arasında “mor ışık” olarak da bilinen wood ışığı, cilt hastalıklarının muayenesinde kullanılan bir ışık türüdür.

Wood ışığı, cilt hastalıklarının muayenesinde kullanılan bir ışık türüdür. Wood ışığı halk arasında “mor ışık” olarak da bilinmektedir. Bu ışık wood lambası kullanılarak üretilmektedir. Wood ışığı sayesinde sağlıklı ve hasta cilt yapılarının tespit edilmesi sağlanmaktadır. Wood lambasının ortama yaydığı ışın, 365 nanometre dalga boyuna sahip olan UV-A (Ultraviyole-A) ışığıdır. Tıpta kullanılan bu lamba, %9 oranına sahip nikel oksit içeren bir filtreye sahiptir. Bu filtre ise baryum silikattan elde edilmiştir. Işınlar bu özel filtreden süzülerek wood ışığına dönüşmektedir. 

Wood ışığı sayesinde hekimlerin çıplak gözle göremediği birtakım maddelerin görünür hale getirilmesi sağlanmaktadır. Wood ışığı bunu, floresans verme özelliği sayesinde yapmaktadır. Floresans ise bir maddenin görünmeyen yani kısa dalga boylu ışınlarının soğrulması ve bir süre sonra uzun dalga boylu yani görünür ışınlar haline dönüştürmesi olarak tanımlanmaktadır.  

Özellikle dermatolojide sık sık kullanılan wood ışığı, deride bulunan elastin, kolajen, aromatik aminoasitler, melanin öncüleri ve ürünleri gibi bazı maddelerin görüntülenmesini sağlanmaktadır.  

UV-A Işını Nedir?

UV-A ışınları, ultraviyole ışınlarının bir türüdür. Ultraviyole A ışınları; dalga boyları en uzun olan UV ışınları arasında yer almaktadır. UV-A ışınlarının 320 nm ile 400 nm arasında bir dalga boyu bulunmaktadır. Ultraviyole ışınlarının asıl kaynağı güneştir. Güneş tarafından üretilen bu ışınlar atmosferde absorbe edildikten sonra dünyaya ulaşmaktadır.   

Wood Işığı Muayenesi Hangi Durumlarda Kullanılır? 

Wood ışığı muayenesi, tıpta en sık dermatoloji alanında kullanılmaktadır. Wood lambasının, tıp alanı dışında kullanıldığı farklı alanlar da bulunmaktadır. Ancak ışıktan en çok cilt hastalıklarının teşhisi sırasında yararlanılmaktadır Wood ışığından yararlanılarak; ciltteki çeşitli pigment hastalıkları, bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar, porfiria ve tümörlerin tanısı amacında kullanılmaktadır. Özellikle halk arasında ala hastalığı olarak bilinen vitiligonun ayırıcı tanısı wood lambası ile konulmaktadır. Ayrıca wood ışığı sayesinde tanıdan sonraki tedavi sürecine de yön verilmektedir. Wood ışığı uygulaması kolay ve ucuz olduğu için yüzyılı aşkın bir süredir cilt hastalıklarının tanısında kullanılan etkili araçlardan birisi olarak bilinmektedir. 

Wood Işığı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Wood ışığı muayenesi uzman hekimin şu adımları takip etmesi ile yapılmaktadır; 

  • Hastalar, doktor tarafından yapılacak muayene ile ilgili ayrıntılı bilgilendirilmektedir. Wood ışığının zararlı olmadığı, doktorlar tarafından hastalara açıklanmaktadır. 
  • Wood ışığı ile muayene, hiç ışık almayan karanlık bir odada yapılmaktadır. Muayene sırasında mümkünse penceresiz bir ortam tercih edilmektedir. 
  • Wood lambası açıldıktan sonra en az 1 dakika beklenmektedir. Bu süreçte hekim gözlerini karanlığa alıştırmaktadır. Ayrıca wood lambasının da geçen süre zarfında ısınması sağlanmaktadır. 
  • Wood lambası, hastanın incelenecek olan bölgesine 4 cm ile 5 cm arasında bir mesafede tutulmaktadır. Muayene bu şekilde gerçekleştirilmektedir. 

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Wood Lambası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Wood lambası fiyatları ne kadar?

Wood lambası fiyatları, hastaların muayene olacakları sağlık kuruluşuna göre değişiklik göstermektedir. Dermatolojik hastalıkların ayırt edici tanı yöntemi olarak kullanılan wood lambası ile muayene için ödenecek ücret devlet hastaneleri ve özel hastanelerde değişiklik göstermektedir. Ayrıca kişilerin sağlık sigortalarının bulunması da ödenecek meblağ üzerinde etkili olmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Wood ışığı güvenli midir?

Wood ışığı ile tanı koyma yöntemi yüzyılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır. Wood ışığı tamamen güvenli bir muayene yöntemidir. Işınların üretilmesini sağlayan wood lambası, insan sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla donatılmıştır. Ayrıca doktorlar, wood ışığı kullanarak muayeneye başlamadan önce konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermektedir.

Dr. Hande Erölmez

Wood ışığı ile muayene doğru sonuçları verir mi?

Deri hastalıklarında güvenilir ayırt edici yöntemlerden biri de wood ışığıdır. Bu nedenle, uzman hekimin wood ışığı ile tanı koymayı düşündüğü rahatsızlıklarda, lamba sayesinde en doğru tanılar konulmaktadır. Özellikle vitiligo hastalığının tanısında büyük bir öneme sahip olan wood ışığı, hastalığın hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Wood lambası hangi hastanelerde vardır?

Wood lambası ile muayene yöntemi, özel hastaneler ve devlet hastanelerinde kullanılmaktadır. Uzman hekimin gerekli gördüğü durumlarda kullanılan wood ışığından dermatolojik hastalıkların tedavisinde yararlanılmaktadır. Bu nedenle bazı özel dermatoloji kliniklerinde de wood ışığı ile muayene yapılmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Wood lambası uygulamasının öncesinde hazırlığa gerek var mıdır?

Wood lambası ile muayene yapılmadan önce kişilerin herhangi bir özel hazırlık yapmaları gerekmemektedir. Ancak hastaların, muayeneye giderken rahat kıyafetler giyilmesi, işlemin kolaylaşması açısından tavsiye edilmektedir. Wood lambası uygulamasından önce, uzmanlar tarafından yapılacak olan hazırlık ise muayenenin yapılacağı karanlık odanın hazırlanması şeklindedir.

Dr. Hande Erölmez

Wood lambasının cilde zararı var mıdır?

Wood lambasının verdiği ışığın yapısı Ultraviyole A ışınlarıdır. Ultraviyole A ışınlarının ana üretim kaynağı güneştir. Böylelikle tüm canlılar, gün içerisinde Ultraviyole A ışınlarına maruz kalmaktadır. Wood lambasıyla yapılan inceleme oldukça kısa sürmektedir. Bu nedenle ışınların zararlı etkileri vücutta gözlemlenmemektedir. Öte yandan Ultraviyole A ışınlarına sürekli maruz kalınması; yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına, kırışıklıkların artmasına, cilte lekelerin oluşmasına ve dermatolojik kanser türlerine yol açabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Wood lambası uygulamasının hemen ardından sosyal hayata devam edilebilir mi?

Wood lambası uygulaması bir tanı metodu olarak kullanılmaktadır. Wood lambası uygulaması sırasında hastalara herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır. Bu nedenle wood ışığı muayenesi olan kişiler günlük hayatlarına devam edebilirler. Hastalığın teşhisinden sonra, uzman hekimin belirleyeceği metotlara göre, tedavi şekillenmektedir. Ancak 15 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilen muayene sonrasında hastaların, hastanede kalmalarına ya da ekstra bir tedbir almalarına gerek bulunmamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Wood lambası uygulaması en çok hangi hastalıklarda kullanılır?

Wood lambası ile muayene yöntemi, dermatolojik pek çok hastalığın tanı aşamasında yüzyılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Özellikle halk arasında alaca ya da ala hastalığı olarak da bilinen vitiligonun ayırt edici tanısı wood lambası ile konulmaktadır.

Dr. Hande Erölmez