Tiroid Ameliyatı Nedir?

Tiroid dokusunun içinde ortaya çıkan farklı şekil ve büyüklükte olan anormal kitleler olan nodüllerin kanser riski taşıdığı için tiroid ameliyatı gerekebilir.

Tiroid, vücutta boyun bölgesinin ön tarafında bulunan ve hormon salgılayan, insan hayatı için çok önemli olan bir bezdir. Tiroid dokusunun içinde ortaya çıkan farklı şekil ve büyüklükte olan anormal kitlelere nodül adı verilmektedir. Ortaya çıkan bu anormal yapılar kanser riski taşıdığı için erken teşhisi ve tedavisi önem kazanmaktadır. 

Tiroid Ameliyatı Neden Yapılır?

Kişinin tiroit bezinde teşhis edilen nodül için ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilmektedir. Yapılan biyopsilerden dört çeşit sonuç elde edilebilmektedir. Bunlar iyi, malign (kötü huylu), şüpheli ve tanımlanamayan olarak sınıflandırılır. Biyopsi sonucunda nodülün iyi huylu olduğunun ve büyüme eğilimi göstermediğinin tespit edildiği durumlarda ameliyata gerek duyulmamaktadır. Ancak malign ve şüpheli nodüllerin ameliyat edilmesi gerekmektedir. Yapılan biyopsilerde 3 kez tanımlanamayan yapı görülmesi halinde de ameliyata gerek duyulmaktadır. 

Tiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tiroid ameliyatları yapılırken aşağıdaki aşamalar takip edilmektedir:

  • Hastanın yatışı yapıldıktan sonra genel anestezi verilerek uyutulur.
  • Ameliyata boyun bölgesinin ön tarafına 4 – 5 cm’lik bir kesi atılarak başlanır.
  • Yapılacak ilk işlem, cilt altındaki ince kaslar açılarak tiroid bezine ulaşılmasıdır.
  • Tiroid bezi kelebek şeklinde ve iki kanada sahiptir. Bir kanat soluk borusundan ayrıldıktan sonra diğer kanat için de aynı işlem tekrarlanır.
  • Tiroid bezinin arkasından geçen ve ses tellerine giden sinirler bulunmaktadır. Ameliyat sırasında dikkatli olunarak bu sinirlere zarar vermemek önemlidir. 
  • Ameliyatın sona ermesiyle hasta odaya alınır ve müşahede altında tutulur. 
  • Bir gece hastanede kaldıktan sonra hasta taburcu edilir.

Tiroid Ameliyatı Komplikasyonları

Her ameliyatta olduğu gibi tiroid ameliyatlarında da riskler bulunmaktadır. Tiroid ameliyatlarında en sık görülen komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

  • Solunum güçlüğü,
  • Yara enfeksiyonları,
  • Paratiroid bezlerinin yanlışlıkla çıkartılması ya da yerinden oynatılması sonucu ortaya çıkan hipokalsemi (kalsiyum eksikliği)
  • Ses sinirlerinin zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan ses kısılması, ses bozulması
  • Hipotiroidi
  • Kanama
  • Tiroit fırtınası

Tiroid Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi tiroid ameliyatlarında da riskler bulunmaktadır ancak bu ameliyatlar için iki temel riskten söz edilmektedir. Biri ses kısıklığı diğeri ise kalsiyum eksikliğidir. Ses kısıklığı ameliyat sırasında tiroid bezlerinin hemen arkasından geçen birtakım ses sinirlerinin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kalsiyum eksikliği ise yine tiroid bezinin çok yakınında bulunan ve bir pirinç tanesi boyutunda olan paratiroid bezlerinin yerinden oynatılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ancak deneyimli bir doktor tarafından ameliyat edilmek bu risklerin ortaya çıkma ihtimalini düşürmektedir. Tiroid ameliyatında ölüm riski de her ameliyatta olduğu kadar bulunmaktadır. Bunun nedeni ameliyatta yapılan işlem değil, verilen genel anestezidir. Bu çok nadir görülen bir durumdur.

Tiroid Ameliyatı Sonrası

Tiroid ameliyatı olan hastalarda operasyon sonrasında bazı şikayetler görülmektedir. Aşağıda yaygın olarak görülen şikayetler sıralanmaktadır:

Tiroid ameliyatı sonrası yapılması gerekenler:

  • Tiroid ameliyatından sonra herhangi bir enfeksiyon ihtimaline karşı işlem yapılan bölge kapalı kalmalıdır. Ayrıca herhangi bir darbe ve travmadan uzak tutulmalıdır.
  • Ameliyattan sonra 2 gün boyun bölgesine su değdirilmemesi gerekmektedir. 2 günün sonunda doktora danışılarak duş alınmasında bir problem yoktur.
  • Genel anestezi için soluk borusuna yerleştirilen tüp nedeniyle boğazda ağrı ve batma hissedilmesi normal bir durumdur. 1 – 2 gün içinde bu ağrının kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Ancak ağrının geçmediği durumlarda doktora danışmak gerekmektedir. 
  • Tiroid ameliyatı sonrasında yiyecek kısıtlaması bulunmamaktadır. Normal beslenme düzenine dönülebilir. Ancak yemeklerde iyotlu tuz kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • Tiroid ameliyatından sonra iyileşme sürecinin takip edilmesi önemlidir. Bu nedenle doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir.
  • Tiroid ameliyatından sonra selenyum ve demir bakımından zengin besinler tüketilmesi gerekmektedir. Genellikle doktorlar hasta için buna uygun bir beslenme programı hazırlamaktadırlar.
  • Sigara ve benzeri tütün ürünleri ameliyat sonrasındaki iyileşmeyi yavaşlatmaktadır. Bu nedenle tiroid ameliyatı sonrası sigara içilmeye ara verilmelidir.

Tiroid Ameliyatı Sonrası Ses Kısıklığı

Tiroit bezinin çok yakınından ses tellerine giden bir takım sinirler geçmektedir. Bu nedenle tiroit ameliyatları sırasında bu sinirlere zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Ancak herhangi bir hasar verilmemesi için ameliyatlar sırasında bu sinirlere zarar vermemeye yönelik olarak özel cihazlar kullanılmaktadır. Cihazlar yardımıyla sinirler aranıp bulunduktan sonra tiroid bezi çıkarılmaktadır. Tiroid ameliyatı sonrası ödem nedeniyle %6-%9 oranında ses kısıklığı oluşmaktadır. Ancak ödemin inmesiyle bu problem ortadan kalkmaktadır. Tiroid ameliyatı sonrası ses kısıklığı sorunu yaşayanların %1’lik kısmında kalıcı olmaktadır. 

Tiroid Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tiroid ameliyatı sonrasındaki dönemde hızlı bir iyileşme sağlanabilmesi için kişinin kalori yüklü bir beslenme programını takip etmesi gerekmektedir. Bu nedenle ameliyattan sonra yaklaşık 1 ay herhangi bir diyet programı uygulanmaması tavsiye edilmektedir. Bu dönemde az tuzlu olmak kaydıyla istenen her şey yenilebilmektedir. Fakat tiroid ameliyatları sonrasında uzun vadede hastanın kan yağlarının düşük olması gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için ise kişinin sağlıklı beslenme tarzını benimsemesi gerekmektedir.

Tiroid Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

  • Bazen ameliyat bölgesinde yapışkan bantlar kullanılarak yara açıklığı yakınlaştırılmaktadır. Dikiş işlemi için ise kendiliğinden eriyen ipler kullanılmaktadır. Bu sayede dikiş alma işlemine gerek kalmamaktadır. 
  • Ameliyattan gününden sonra ikinci günden itibaren ilgili bölgeye su değmesinde bir sakınca yoktur. Ancak burada önemli olan ameliyat gününden sonraki günü birinci gün olarak ele almaktır. 
  • Tiroid ameliyatı sonrası ağrı, kızarıklık ve şişlik görülmesi infeksiyon oluştuğu anlamına gelmektedir. Bu durum nadir görülse de bu noktada doktora başvurulması önem kazanmaktadır. 
  • Günümüzde kesi atılarak yapılan tüm ameliyatlarda dikiş için estetik usul kullanılmaktadır. Ancak birçok kişide iyileşme seyrine bağlı olarak iz kalır ve bu iz zamanla ortadan kaybolur. Yaz aylarında ameliyat olup, ameliyat sonrası süreçte ilgili bölgeyi yüksek koruma faktörlü bir güneş kremiyle korumayan kişilerde iz kalması kaçınılmaz olmaktadır. 
  • Genellikle tiroid ameliyatlarından bir hafta sonra işe dönmekte sakınca görülmemektedir. Ancak herhangi bir komplikasyon gelişmesi durumunda bu süre uzayabilmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Tiroid Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid ameliyatı sonrası kilo alınır mı?

Tiroid ameliyatıyla tiroid bezlerinin alındığı durumlarda hastada hipotiroidi gelişmektedir. Hipotiroidi olan hastaların kilo alması çok olağan bir durumdur. Bu durumları engellemek için ilaç yoluyla kişiye tiroid hormonu verilmektedir. Tiroid hormonu normal düzeye gelinceye kadar kilo almak mümkündür. Ancak vücutta tiroid hormonu dengelendiğinde bu durum son bulmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Tiroid ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyat süresinin uzunluğunu etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Süre; kullanılan tekniğe, tiroidin büyüklüğüne, ameliyat yöntemine ve çevre organlarla olan ilişkisine göre değişmektedir. Orta büyüklükteki ve anormalliği olmayan tiroidlerin çıkarılması ortalama 1,5 saat sürmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Tiroid ameliyatı sonrası banyo yapılır mı?

Tiroid ameliyatı sonrası banyo yapmak için iyileşmenin gerçekleşmesi beklenmelidir. Ameliyat bölgesinin dışında kalan bölgelerin su ile temasında bir sakınca görülmez. Ameliyat bölgesindeki yaranın kapanması ve dikişlerin alınmasından itibaren ılık su ile temas ettirilebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Tiroid ameliyatı fiyatları nasıldır?

Tiroid ameliyatı fiyatları, işlemin yapıldığı kuruluşa ve uzman doktorun belirlediği fiyat aralığına göre değişiklik göstermektedir. Tiroid ameliyatından önce ve sonra yapılacak ek işlemler de fiyatları etkilemektedir. Tiroid ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için ilgili sağlık kuruluşuna başvurarak randevu alınması gerekmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Tiroid ameliyatı sonrası ses kısıklığı ne kadar sürer?

Tiroid ameliyatından sonra hastada ses kısıklığı görülmesi az da olsa olağan bir durumdur. Ancak bu ses kısıklıkları çoğunlukla geçici olarak nitelendirilir. Geçici ses kısıklıkları ameliyattan sonra 1 ay ile 1 yıl arasında iyileşmektedir. Ancak bu sorunun 1 yıldan uzun sürmesi durumunda kalıcı ses kısıklığından söz edilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Tiroid ameliyatı izi nasıl geçer?

Ameliyat kesisi 4 – 5 cm civarında, boynun doğal çizgileri üzerine atılmaktadır. Ameliyat sonunda ilgili bölge genellikle gizli dikiş adı verilen estetik usulü dikiş ile kapatılır. Normal şartlar altında ameliyattan 6 ay sonra bu iz artık görünmez hale gelmektedir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişen iyileşmenin seyrine göre farklılıklar göstermektedir. İyileşme sürecinde yara olan bölgenin korunması önem kazanmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Tiroid ameliyatı olanlar hamile kalabilir mi?

Ameliyat kesisi 4 – 5 cm civarında, boynun doğal çizgileri üzerine atılmaktadır. Ameliyat sonunda ilgili bölge genellikle gizli dikiş adı verilen estetik usulü dikiş ile kapatılır. Normal şartlar altında ameliyattan 6 ay sonra bu iz artık görünmez hale gelmektedir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişen iyileşmenin seyrine göre farklılıklar göstermektedir. İyileşme sürecinde yara olan bölgenin korunması önem kazanmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Tiroid ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilebilir?

Tiroid ameliyatından sonra yaralı bölgenin darbe almaması ve korunması gerekmektedir. Bu nedenle ameliyattan 1 hafta sonra dikkat etmek kaydıyla cinsel ilişkiye girilebilmektedir. Ancak tiroid hormonu metabolizmayı etkilediği için cinsel sağlığı da etkileyebilmektedir. Bu nedenle cinsel ilişkiye girmek için dışarıdan verilen sentetik hormonlar ile vücuttaki tiroid seviyesinin dengelenmesi de beklenebilir.

Int. Dr. Sinem Köse