Tırnak Çekimi Nedir?

Tırnak çekimi, tırnak batması ve kırılmalar nedeniyle bölgede meydana gelen ağrı, mantar, enfeksiyonlar ve şişlikler için kullanılan bir tedavi türüdür.

Tırnak çekimi hem eller hem de ayaklar için uygulanabilen klinik bir işlemdir. Tırnak batması, tırnak batması ve kırılmalar nedeniyle bölgede meydana gelen ağrı, mantar, enfeksiyonlar ve şişlikler tırnak çekimi gerektiren durumlardan bazılarıdır. Tırnak yapısı itibariyle uzaması sırasında bölgedeki dokunun içine doğru kayabilir ve meydana getirdiği doku hasarı enfeksiyona, ağrıya neden olabilir. Bütün bu olumsuz durumların meydana gelmesi ile tırnak çekimi işlemine ihtiyaç duyulabilir.

Tırnak çekimi sonrası iyileşme süresi de çekim işleminin boyutlarına göre birkaç hafta arasında değişmektedir. İyileşme süresi bölgedeki tüm tırnağın çekilmesi halinde 4 haftaya kadar uzayabilmektedir. Bu sürelerde önerilen tırnak çekimi sonrası bakım yöntemleri uygulandığı takdirde tırnak olağan bir biçimde uzar ve kendini yeniler.

Tırnak Çekimi Nasıl Yapılır?

Tırnak çekimi cerrahi bir süreç izlenerek muayenehane ortamında uygulanabilmektedir. Tırnak çekimi ameliyatı lokal anestezi altında uygulanır. Bu cerrahi işlemde herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Parmağa ya da direkt tırnak bölgesine yakın uygulanan lokal anestezi sonrası tırnak etrafındaki dokuların, özellikle de tırnak kıvrımlarının gevşemesi sağlanır. Bu işlemin güvenle gerçekleştirilmesini sağlamak için üretilmiş özel bir alet kullanılarak tırnak bölgeden kısmen ya da tamamen çıkarılabilir.

Örneğin eğer mantarlı tırnak çekimi söz konusuysa, mantarın meydana geldiği bölge tespit edilerek kısmi tırnak çekimi yapılır. Tırnağın tamamı alınmayabilir. Ancak mantar tırnağın her bölgesine yayılmışsa o zaman tüm tırnak bölgeden uzaklaştırılabilir. Bu süreç hem el hem de ayak tırnak çekimi için geçerlidir.

Gelecekte meydana gelmesi muhtemel enfeksiyon durumlarının önüne geçebilmek adına çok ciddi durumlarda tırnağın tekrar uzaması cerrahi yöntemle engellenebilmektedir. Buna hekim ile birlikte karar verilmektedir. Bölgedeki tırnak matrisi ortadan kaldırılarak uygulanan bu işlemde ise tırnağın tekrar uzamasını engelleyici bir tür kimyasal kullanılır.

Tırnak çekimi sonrası da bölgeye bir merhem sürülerek tırnak gazlı bezle kapatılır ve uygun yöntemlerle hijyenik bakım süreci başlatılır.

Tırnak Çekimi Sonrası 

Tırnak çekimi sonrası yapılacaklarişlemin ardından operasyonu gerçekleştiren hekim tarafından anlatılmaktadır. Hekim önerileri ve uyarıları doğrultusunda bakımlar gerçekleştirilerek iyileşme süreci hızlandırılmalıdır. Tırnak çekimi sonrası yapılacaklar aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

  • Ağrı ve şişme meydana gelmemesi için tırnak çekimi yapılan bölge yukarıda tutulmalıdır. Bu durum ilk 48 saat için geçerlidir.
  • Tırnak çekimi sonrası ilk 24 ila 48 saat atlatılınca tırnak bölgesi günde iki kez ılık suyla yıkanmalıdır. İyileşmeyi geciktirebilmesi göz önüne alınarak hidrojenperoksit ya da alkol kullanılmamalıdır. Tırnak çekimi sonrası pansuman işlemi hekiminizin önerdiği malzemeler kullanılarak düzenli periyotlarla yapılmalıdır. 
  • Her yıkama sonrası yaranın kapatılması için yeni bir gazlı bez kullanılmalıdır. Gazlı bezin yaraya yapışmaması için de üzerine ince bir tabaka halinde vazelin uygulamanız önerilmektedir. Yaranın kapatılması için kullanılan bezler iyileşme sürecinde olan tırnak yatağına yapışabilmektedir. Dolayısıyla yaranın kapatılması için kullanılan bez 24 saatten uzun süre yara bölgesinde kalmamalıdır. Hekiminizin başka bir öneride bulunmaması durumunda her 24 saatte bir yaraya pansuman işlemi uygulanarak yapışma önlenebilir. 
  • Mümkünse yarayı kapatmak için kullanılan bandaj 24 saatte bir değiştirilmelidir. Bölgede enfeksiyon oluşumunu ve yapışmayı önlemek adına bu işlem de önem teşkil etmektedir.
  • Tırnak çekimi sonrası bölgede oluşan yara birkaç hafta içinde iyileşebilir. Bu süreçte tırnak çekimi yapılan bölge mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır. Kısmi tırnak çekimi yapıldıysa tırnağın tekrar uzaması 6 ila 12 ay kadar sürebilmektedir.
  • İlk 24 ila 48 saat boyunca her 3 ila 6 saatte bir 20 dakika buz paketi uygulanmalıdır. Gerektiğinde şişlik ve ağrı kesici için buz paketleri kullanmaya devam edilmelidir. Buz paketini doğrudan cilde temas ettirmekten kaçınılmalıdır. Buz erimeye başlayınca su damlatmamasına ve ıslaklık oluşturmamasına dikkat edilmelidir.
  • Tırnak çekimi sonrası ağrıyı azaltmak için operasyonu gerçekleştiren hekimin reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Kronik karaciğer ve böbrek rahatsızlığı gibi rahatsızlıklarınız var ise işlem öncesinde hekime bildirilmelidir. Reçete edilecek ilaçlar, bu bilgiler doğrultusunda oluşturulacaktır.
  • Tırnak yatağı, yani tırnak altında yer alan doku nemli, yumuşak ve oldukça hassas bir yapıdadır. İlk 7 ila 10 günlük sürede bu bölgenin kuruyup sert bir yapıya bürünene kadar kapalı kalması önemlidir. Bu yüzden bölgenin enfeksiyon kapmamasına dikkat edilmelidir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
4
1
Makeleyi Paylaşın

Tırnak Çekimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tırnak çekimini hangi doktor yapar?

Tırnak çekimi, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversitelerin eğitim ve araştırma hastanelerinde ve özel sağlık kliniklerinde yapılabilmektedir. Tercih edilen sağlık merkezinin genel cerrahi ya da ortopedi bölümleri, tırnak çekimi işlemini gerçekleştirmektedir. İşlem öncesinde randevu alınarak muayene olunması gereklidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Tırnak çekimi acıtır mı?

Tırnak çekimi lokal anestezi işlemi uygulandıktan sonra yapılmaktadır. Lokal anestezi altındaki tırnak bölgesinde herhangi bir acı ya da ağrı, işlem sırasında hissedilmez. Tırnak çekimi sonrası da bölgede hafif bir ağrı ya da acı hissedilmesi muhtemeldir ancak bunların önlenmesi için hekiminiz ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Tırnak çekimi sonrası ağrı olur mu?

Tırnak çekimi sonrası bölgede hafif bir ağrı oluşumu meydana gelebilir. Operasyonu gerçekleştiren hekimin reçetesi doğrultusunda ağrı kesiciler temin edilmeli ve tavsiye edilen sıklıkta tüketilmelidir. Tırnak çekimi sonrası ağrı azalmaz ise kısa süre içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Tırnak çekimi sonrası banyo ne zaman yapılabilir?

Tırnak çekimi sonrası banyo yapmak için mümkünse ilk 5 günlük süreç atlatılmalıdır. Bu süre sonunda bölgenin su ile temizlenerek pansuman yapılması ya da duş almak herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Tırnak çekimi sonrası banyo yapmak, hassas bölgenin su ile temas etmesine sebebiyet vereceği için ağrı oluşturabilir ve iyileşme hızını düşürebilir. Bu nedenle hastanın dikkatli davranması önemlidir.

Int. Dr. Sinem Köse