Tahta Kurusu Isırığı

Sıkça karşılaştığımız tahta kurusu ısırığı olarak bilinen vakalar Cimicidae ailesinden bilinen Cimex Lectularius'tur. Tedavide tıbbi ve bitkisel tedavi olarak iki yöntem uygulanır.

Tahta Kurusu Isırığı Nedir?

Tahta kurusu, asalak yaşayan böcek türleri arasında Hemiptera takımından Cimicidae ailesinde bulunan böceklere verilen ortak isimdir. Bu böceklerin amacı hayattaki diğer canlılar gibi onlar da yaşamını devam ettirebilmek için uğraşırlar. Hayatlarını devam ettirebilmek amacıyla öncelikle beslenmeleri gerekir. Bunun için gece olduğu zaman ışıklar söndüğünde kuşları ve memelileri hedef alan bu böcekler onların kanını emerler. Bu sayede beslenme ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.

Özellikle sıkça karşılaştığımız tahta kurusu ısırığı olarak bilinen vakalar Cimicidae ailesinden bilinen Cimex Lectularius'tur. Bu böcek türü 5 mm boyutunda koyu kırmızı ve kahve renkleri ile evlerimizde, işyerlerimizde ya da doğada görürüz. Gündüz saatlerinde hiç ışık almayan noktalara gizlenirken, gece vakitlerinde bir vampir gibi ortaya çıkarlar.

Tahta kurusu ısırığı hakkında birçok söylenti bulunmasına rağmen herhangi bir hastalık taşıdığı ya da hastalık yaptığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Tahta kurusu ısırığı zararları arasında alerjik reaksiyonlar, cilt tahrişi ve psikolojik sorunlar göze çarpmaktadır.

Tahta Kurusu Nerede Bulunur ve Saklanır?

Tahta kurusu kuş ve memeliler grubunun kanlarını emerek beslendiği için bu tür canlılara yakın olmak zorundadır. Sürekli hızlı hareket etmeleri ile bilinirken aynı zamanda saklanma konusunda oldukça profesyonel davranırlar.

Tahta kurusu yavruları 1-2 mm boyutundadır. Bu tahta kurularının yavrularının gözle görülerek fark edilmesi oldukça zorken yeterli olgunluğa erişenlerinin ise görülmesi daha mümkündür. Herhangi bir sesi bulunmadığı için sesin takip edilmesi gibi bir durum mümkün değildir.

Evinizde, iş yerinizde, otel odalarında, çarşaf ve yorgan aralarında bulunabilirler. Halk arasında temiz olmayan evlerde daha çok olduğuna dair inanışlar bulunsa bile bununla bir alakası yoktur. Beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek memelilerin bulunduğu her yere istila edebilirler. Özellikle kendilerine mesken seçerken dağınık yerleri daha fazla tercih ederler. Bunun sebebi ise dağınık yerlerin arasında gizlenme olasılıkları daha yüksektir.

  • Yatak başlıklarının arkası, yorgan ve çarşafların arasına saklanabilir. Bunların yanı sıra duvarların üzerinde yer alan oyuklar, çatlaklar, prizlerin yan kısımları, dolapların arkası gibi aklınıza gelebilecek her nokta da bulunabilirler.
  • Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma üzerine tahta kurusu böcekleri özellikle kırmızı ve siyah renklerin çoğunlukta bulunduğu ortamları kendilerine mesken seçerken, yeşil ve sarı renklerden kaçmakta olduğu kanıtlanmıştır. Bunun sebebi ise kırmızı ve siyah renge olan yönelimleri, yeşil ve sarı rengin açık/ışıklı yapısının kendilerini ele vereceğini düşünmeleri olduğu tahmin edilmektedir.

Tahta Kurusu Isırığı Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde tahta kurusu ısırığı oldukça popüler olmasına rağmen birçok kişi bu konu hakkında bilinçsizdir. Herhangi bir ısırık durumu ile karşılaşıldığı zaman özellikle sivrisinek ısırığı olarak tahmin edilmektedir. Böcek ısırmaları sonucunda belirgin farklar bulunmaktadır. Bu farkları/belirtileri ayırt edebildiğiniz zaman sizlere gece hangi hayvanın zarar verdiği kolayca anlayabilirsiniz.

  • Isırma sonucunda bilinen en yaygın belirti ise kaşınmadır. Ortalama bir hafta boyunca kaşıntı hissi devam eder.
  • Sürekli kaşıdığınız bölge üzerinde ağrı ve yanma hissi oluşur.
  • Tahta kurusunun ısırdığı bölge minik nokta şeklinde bir şişlik ile karşımıza çıkar.
  • Böceğin ısırdığı bölge zaman içerisinde kanlanmalara maruz kalabilir. Bu durum ortaya çıkmadan da ısırma sürecini geçirebilirsiniz.
  • Isırılan cilt yüzeyinde nadiren de olsa hafif su kabarcıkları görülebilir.

Bu belirtiler tahta kurusu ısırığı ile karşılaştığınız zaman her insanda görülmesi muhtemel bulgulardır. Tahta kurusu ısırmalarının sonucunda herhangi bir hastalık yayılmadığı ifade edilse bile alerjik reaksiyonların görülmesi muhtemeldir. Bunun için ısırma sonucunda alerjik reaksiyon gelişen bireylerde de şu belirtiler görülebilir.

  • Isırılan kişi nefes almakta güçlük çeker.
  • Isırmaya ve alerjiye bağlı kalınarak ateşlenme ortaya çıkar.
  • Öncelikle kaşıntı oluşan bölgeden başlayarak zamanla tüm vücut üzerine yayılan döküntü görülebilir.
  • Alerjik reaksiyonun şiddetine göre baş dönmesi ve mide bulantısı görülmesi muhtemeldir.

Tahta Kurusu Isırığı Nedenleri Nelerdir?

Cimicidae ailesinden olan Cimex Lectularius, özellikle kan yoluyla beslendiği için herhangi bir sebep olmaksızın memeli türü ayırt etmeksizin yaşamını devam ettirebilmek adına geceleri insanları ısırırlar. Bu böceklerin evinizin kirli olması, sizin kanınızın temiz olması ya da çok güvenilir evleri tercih etmeleri gibi bir durum söz konusu değildir.

Uzun bir süre herhangi bir besin tüketmeden yaşamlarını sürdürebilmelerine rağmen memelilere geceleri yaklaşarak ısırarak, kanlarını emerler. İnsanları tercih ederken herhangi bir ayırt etme işlemine tabii tutmazlar. Bu sebeple tahta kurusu tarafından ısırıldığınız zaman neden beni tercih ettiğini düşünmenize gerek yoktur.

Evinizin temiz ya da kirli, kanınızın oldukça lezzetli olması gibi durumlar söz konusu değildir. Tahtakuruları gece aktif bir şekilde memelilerin ortamına yaklaşır, vücuda temas ettiği süreden birkaç dakika sonra uzun gagaları ile kanınızı emmek istediği bölgeye hemencecik gagasını geçirir. 3 ile 10 dakikalık bir süre sonrasında yeterli beslenmesini karşılamış olacaktır. Bu bölgeden hemen uzaklaşır ve tekrar aynı tahta kurusunu uzun bir süre göremeyebilirsiniz.

Tahta Kurusu Isırığı Teşhisi

Günümüz şartları altında böcek ısırıklarının teşhisi oldukça zordur. Böcekgiller ailesinde yüzbinlerce böcek türü bulunurken ısırmaları sonucunda ortak belirtiler göstermesi mümkündür. Bu sebeple doktora gittiğiniz zaman evinizde tahta kurularını daha önce görmeniz halinde tahta kurusu böceklerinin bulunduğunu belirtebilirsiniz. Tahta kurusu ısırığının en önemli belirtisi ortalama bir hafta boyunca süren kaşıntıdır.

Uzman hekimlerimiz tahta kurusu ısırığını tespit edebilmek için belirtileri dinledikten sonra fiziksel muayene tercih etmektedir. Fiziksel muayene sırasında ısırılan bölgenin çevresine elle palpasyon (dokunma) ve hekimin bölgeyi incelemesidir.

Tahta Kurusu Isırığı Tedavisi

Tahta kurusu ısırığı tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bağışıklık sistemi etkilenen kişiler ya da alerjik reaksiyon gösteren bireylerin kesinlikle bir uzman hekime görünmesinde fayda vardır. Tahta kurusu ısırığını normal bir şekilde geçiren bireyler ise semptomlarını hafifletmek için bitkisel ya da doğal tedaviler tercih edebilir.

Tıbbi Tedavi

Tahta kurusu ısırığı ile karşılaşıldığı zaman uzman hekime görünmeniz halinde antibiyotik, cilt üzerine uygulanan hafif steroid krem ve kaşıntıyı hafifletmek adına antihistaminik tablet verilmektedir.

Bu tedavi yöntemleri sizlerin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, ısırma sonucunda alerjik reaksiyon gelişmesiyle birlikte nefes darlığı çeken bir birey için solunum tedavisi uygulanabilir. Bu durum tamamen uzman hekimin hasta için vereceği karar ile alakalıdır.

Bitkisel ve Doğal Tedavi 

Tahta kurusu böceklerinin ısırması sonucunda alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılmaması durumunda evde uygulayabileceğiniz bitkisel ve doğal yöntemler sayesinde tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu sayede belirtilerini hafifletmeniz oldukça mümkündür.

  • Aloe Vera: Aloe Vera bitkisi bir diğer adıyla tıbbi sarısabır olarak bilinir. Asphodelaceae familyasından olan bu çiçek türü hem tıbbi hastalıklarda tedavi hem de kozmetik ürünlerin içerisinde kullanılmaktadır. Tahta kurusu ısırığı ile karşılaştığınız zaman bu bitkinin bir dalını ortadan ikiye bölün ve içerisinden çıkan jeli eldiven yardımıyla böceğin ısırdığı bölgeye uygulamalısınız. Ortalama 10 dakikalık bir bekleme sonrasında sıcak su ile bölgeyi durulayınız.
  • Limon ve Sarımsak İkilisi: Günümüzde kekik, soğan, sarımsak gibi tıbbi bitkiler geleneksel tedavi içerisinde büyük bir rol oynamaktadır. Vücudumuzda yer alan virüslerin birçoğu antibiyotiklere cevap vermediği için sarımsak geleneksel tedavi içerisinde vazgeçilmez tedavi ürünümüzdür. Tahta kurusu ısırığı ile karşılaşıldığı zaman bölge üzerine öncelikle bir miktar limonu sıkın ve bastırmadan ovalayınız. İki dış sarımsağı rendeledikten sonra ovalanan bölgenin üzerine koyun ve ardından 15 dakika beklemelisiniz.
  • Sabun ve Sıcak Su: Tahta kuruları tarafından ısırıldığınızı hemen fark etmeniz üzerine sıcak su ile duş alabilir ve ısırıldığınız bölgeyi beyaz sabun ile ovalamanız kaşıntı sürecini yavaşlatacaktır.
  • Tarçın ve Bal: Bal cildi nemlendirme özelliği ile bilinirken tarçın ise antienflamatuar özelliklere sahip olmasıyla geleneksel tedavi içerisinde önemli rollere sahiptir. Bu ikilinin macun kıvamına getirilmesi gerekir. Bunun için; 1-1,5 yemek kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı balı güzelce karıştırın. Tahta kurusu tarafından ısırılan bölgenin üzerine sürün ve kurumasını bekleyin. Günde 2 veya 3 defa bu karışımı uygulayabilirsiniz. Macun kıvamındaki karışım kurumadan kesinlikle durulama yapmayınız aksi halde bir etkisini fark edemezsiniz.
  • Muz Kabukları: Muz kabuğunun iç tarafında bulunan lifli kısmı terapötik etkileri ile geleneksel tedavi içerisinde kullanılmaktadır. Tahta kurusu tarafından ısırılan bölgeye muz kabuğunun iç kısmını ovalama yaparak sürebilirsiniz. Herhangi bir durulama işlemi yapmanıza gerek yoktur. Gün içerisinde kaşıntı durumunuza göre muz kabuklarını sürmeyi deneyebilirsiniz.

Tahta Kurusu Isırığı Tedavi Edilmezse

Günümüzde yüzbinlerce insan farklı böcek türleri tarafından ısırılmalarına maruz kalmaktadır. Örneğin, birçok insan yapısı gereği bu böcek ısırmalarını fark ederken diğer bir kısmı hiçbir şey hissetmeden hayatını devam ettirmektedir. Bu sebeple ısırıldığınız zaman hemen paniğe kapılmanıza gerek yoktur.

Tahta kurusu ısırığı sonucunda vücut fonksiyonlarında alerjik reaksiyon ya da şiddetli belirtiler hissetmediğiniz sürece kısa bir süre içerisinde etkisini yitirecektir. Herhangi bir uzman hekime görünmeden sizlere sunulan bitkisel tedaviler sayesinde kolayca ısırılmaların etkisini en hafif düzeye indirebilirsiniz.

Tahta Kurusu Isırığına Ne İyi Gelir?

Tahta kurusu ısırığına maruz kaldığınız zaman dakikalar, saatler ya da günler sonrasında belirtilerine maruz kalabilirsiniz. Böcek sokmalarına karşı daha önce alerjik reaksiyonları olduğu belirlenen kişiler önceden uzman kişi tarafından order (reçete) edilen antihistaminik ilaçlarını kullanabilir. Tabii ki kullanmadan önce uzman hekime danışmakta fayda vardır.

Tahta kurusu ısırığı sizleri psikolojik yönden rahatsız hissetmesi durumunda bulunduğunuz mesken içerisinde kendinizi çoğu zaman rahat hissetmekte güçlük çekeceksiniz. Bu sebeple meskeninizde yer alan tahta kuruları kısa süre içerisinde çoğalacağı için uygun bir ilaç firması ile anlaşarak bu böceklerden temelli kurtulmanız sizlere iyi gelecektir.

Enfekte olunan bölgenin sizleri aşırı rahatsız etmesi durumunda ılık bir duş alabilirsiniz. Ilık bir duş kaşıntı ve ağrı hissini hafifletecektir.

Tahta Kurusu Isırığına Ne İyi Gelmez?

Böcek ısırıklarının birçoğunda ortaya çıkan belirti ve bulgu aynıdır. Kaşıntı ve şişlik sonucunda böceklerin ısırdığı bölge belirlenirken şişliğin genel durumuna bakılarak ne tür bir böceğin ısırdığı tespit edilmeye çalışılır. Genel olarak kaşıntı sebebi ile şikayet eden hastaların bir çoğu enfekte bölgenin aşırı kaşınması sonucunda cilt sorunları ile karşılaşmaktadır.

Bu sebeple ağrı ve kaşıntı hissettiğiniz bölgeyi tırnaklarınızla sert bir şekilde kaşımak yerine sıcak su ve sabunu tercih etmelisiniz.

Tahta Kurusu Isırığı İlaçları

Tahta kurusu ya da böcek ısırıklarının birçoğunda ilaç tedavisi tercih edilmezken hastaların durumuna göre değişiklikler olabilir. Günümüzde ilaç ya da tıbbi tedavilerin hemen hemen hepsi uzman hekimlerin order (reçete) ettiği ilaçlar ile yapılmalıdır. İnternet üzerinden yaptığınız araştırmalar neticesinde kullanacağınız ilaçlar sizin sağlığınıza ciddi oranda zarar verebilir. En doğru ilaç tedavisi doktorunuzun sizler için önerdiği ilaçtır.

Tahta kurusu ısırığında kullanılan ve bunun gibi birçok böcek ya da arı sokmasında kullanılan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar genellikle hastanın kaşıntı hissini hafifletmek için kullanılmaktadır. Hem tablet hem de bölge üzerine sürülen kremler olarak karşımıza çıkar. Etken maddesi ise Dimenten'dir. Gün içerisinde 2 ya da 4 defa kullanılması uygun görülmüştür.

Uzman bir hekim tarafından order edilmesi sonucunda kullanılması uygundur. Dimenten etken maddeli ilaçların yan etki göstermesi ise olasıdır. Deri ve deri altı doku hastalıkları antihistaminik grubundan olan bu ilacın yan etkileri arasındadır.

Uzman bir hekimin order etmesi sonucunda ya da eczanelerden reçetesiz olarak satışı yapılmaktadır.

Tahta Kurusu Isırığı için Hangi Doktora Gidilir?

Tahta kurusu ısırığı ile karşılaştığınız zaman panik yapılacak bir durum değildir. Günümüzde her gün yüzbinlerce insan böcek ısırmalarına maruz kalmaktadır. Her böcek ısırması sonucunda doktora gidilmesi söz konusu bile değildir. Bu böcek ısırmaları kendi aralarında gösterdiği belirtiler doktora gidilip gidilmemesi konusunda yol göstericidir.

Hırıltılı ya da nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, düzensiz kalp atışları, baş dönmesi ve yutma güçlüğü gibi şikayetler ile karşılaştığınız zaman doktora başvurabilirsiniz. Bu belirtilerin dışında sizleri aşırı derece de şikayet eden bir durum mevcut ise yine tekrardan bir uzmana görünülmesi gerekir.

Tahta kurusu ısırığı için kamu, özel ya da klinikleri bulunan dermatoloji (cildiye) uzmanlarına görünebilirsiniz.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
1
Makeleyi Paylaşın

Tahta Kurusu Isırığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tahta kurusu ısırığı kaç günde geçer?

Cimicidae ailesinden olan bu böcekler tarafından ısırıldığınız zaman hafif ağrı ve şiddetli kaşıntı belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler ısırılan kişinin fizyolojik ve psikolojik durumuna göre seyretme süresi değişiklik gösterebilir. Örneğin, herhangi bir kişide bu ısırılma hiçbir şekilde hissedilmez iken diğer bir kişi için 1 hafta boyunca kaşıntı devam edebilir.

Tahta kurusu ısırığı belirtileri ortalama 1 hafta ya da 10 gün içerisinde iyileşmesi muhtemeldir. Bu sürenin üzerine çıkması durumunda uzman bir hekime görünmenizde fayda var. Isırmaya bağlı kalarak alerjik reaksiyonlar oluşması durumunda olası öngörülen süreyi beklemeden direkt olarak uzman bir hekime görünmelisiniz.

Dr. Murat Doğru