Sol Kol Ağrısı

Sol kol ağrısı, farklı nedenler sonucunda kolda hissedilen ağrı olup altında yatan nedene göre tedavi edilir.

Sol Kol Ağrısı Nedir? 

Omuzdan parmak uçlarına kadar olan bölgeye kol adı verilir. Kolda herhangi bir yerde ortaya çıkabilen ya da tüm kola yayılabilen batıcı, yanıcı, ezici ya da uyuşturucu tarzda rahatsızlık hissi veren durumlara kol ağrısı denir. Kol ağrısı yazı yazma, spor yapma, egzersiz ve ağır kaldırma gibi günlük aktiviteler sonucu ortaya çıkabileceği gibi bir kaza, ciltte veya cilt altında bir enfeksiyon, kol kasları ve eklemlerinde oluşabilen durumlar sonucu da ortaya çıkabilir. 

Sol kol ağrısı, hastaları korkutan bir durum olup genelde kalp hastalıkları ile ilişkilendirilir. Sol kol ağrısı her zaman kalp hastalıklarının habercisi olmamakla birlikte hayati tehlike arz edebileceği için sol kol ağrısının altında yatan nedenin tespit edilmesi gerekmektedir.

Sol Kol Ağrısı Tipleri Nelerdir?

Sol kol ağrısının şekli altında yatan nedenler ile ilgili ipucu vereceği için bunların doğru tespiti önemlidir. 

Ortaya çıkan ağrının şekline göre:

  • Sol kolda yanıcı ağrı
  • Sol kolda batıcı ağrı
  • Sol kolda bölgesel ağrı
  • Sol kolda yayılan ağrı
  • Sol kolda hareket ile artan, istirahat ile azalan ağrı
  • Sol kolda hareket ile azalan, istirahat ile artan ağrı
  • Sol kolda sırta yayılan ağrı

Şeklinde ortaya çıkabilir.

Sol Kol Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Sol kol ağrısı genelde altta yatan başka hastalıkların habercisi olduğu için ağrının sebebinin tespiti çok önemlidir.

  • Gerilme ağrısı: Bilek, dirsek ve omuz gibi bir eklemi olması gerekenden fazla uzatmaya çalışıldığı zaman ortaya çıkan gerilme ile kas veya tendonlar çekilebilir ve hatta yırtılabilir. Bunun sonucunda kolda ağrı olur. Geçmeyen sol kol ağrıları genelde bu şekilde doku hasarlarını işaret eder.
  • Burkulma ağrısı: Kol bir yere vurulduğu zaman ya da düşme sonucu eklem içindeki kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan bağ dokusunda yırtıklar meydana gelmesi ile kolda kullanma zorluğu, şişme ve morluk gibi belirtilerle birlikte ağrı ortaya çıkabilir.
  • Çıkık: Çarpma, düşme ya da ani çekme durumunda bilek ve omuzdaki iki kemik birbirinden ayrılabilir. Kol ve bilekte şekil bozuklukları, uyuşma ve şişlik ile ağrı ortaya çıkabilir.
  • Gerilme kırıkları: Bacaklarda daha çok görülmesine rağmen bazen kollarda tekrarlanan hareketler sebebiyle küçük kırıklar meydana gelebilir. Kırıkların meydana gelmesine sebep olan aktiviteye devam edildikçe ağrı giderek artar.
  • Kemik kırıkları: Darbe, düşme gibi durumlarda parçalı ya da tam kemik kırığı meydana gelebilir. Genç yaşlarda spor kazalarında düşmeler ve araba kazaları sebebiyle kırıklar yaygınken ileri yaşlarda ayakta dururken düşmeler bile ciddi kırıklara sebep olur. Şişlik, morarma ve şiddetli sol kol ağrısı ile kendini gösterir.
  • Bursit (Bursa iltihaplanması): Kemik yapıların etrafını saran yumuşak yastık gibi dokulara bursa adı verilir. Bu yumuşak yapıların iltihaplanarak içinde sıvı birikmesine bursit adı verilir. Kolunu çok kullanmak zorunda kalan işçiler ve sporcularda yaygındır.
  • TendinitKasları kemiğe bağlayan yapılar olan tendonların aşırı zorlanma sonucu iltihaplanmasına tendinit adı verilir. İltihaplanan bölgede giderek artan sürekli sol kol ağrısı ile kendini gösterir.
  • Karpal tünel sendromuUzun süreli klavye kullanma, mesajlaşma, elde bulaşık yıkama gibi durumlarda koldan avuç içine uzanan ve sinirlerin geçtiği karpal tünelde sıkışma meydana gelebilir. Sinir sıkışmasına gece sol kol ağrısı ortaya çıkabilir ve uykudan uyandıran ağrı tariflenir. Sol kol ağrısı uyuşma ile birliktelik gösterebilir.
  • Osteoartrit (kireçlenme): Yaşlanmaya bağlı olarak kemik uçlarındaki kıkırdaklar zamanla hasarlanır ve ağrıya sebep olabilir.
  • ReflüMide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi durumunda midede, sırtta ve kollara yayılan ağrı oluşabilir. Reflü sol kol ağrısı şeklinde belirti verebilir. Sırt ve sol kol ağrısı sebebiyle doktora başvuran çoğu hastada reflü tespit edilir.
  • Adet döngüsü: Adet dönemi her kadında farklı belirtiler ile giden bir dönemdir. Kadınlarda sol kol ağrısının nedenlerinden biri de bu dönem olabilir. Çok sık görülmemekle beraber adet döneminde sol kol ağrısı yaşadığını tarif eden kadınlar olabilir.
  • Boyun fıtığı: Boyun fıtığının çıktığı yöne göre o kola doğru yayılan kol ağrısı ortaya çıkabilir. Boyun fıtığı sol kol ağrısı yapabilen sebepler arasındadır ve sol kol ağrısı uyuşma ile birliktelik gösterebilir.
  • Panik atak: Korku, stres ve heyecan durumlarında kişinin kendini kontrol edememesi sonucunda ortaya çıkan panik atak sol kol ağrısına da sebep olabilir. Panik atak, kalp ve sol kol ağrısına sebep olarak kişilerin kalp krizi geçirdiğini düşünmelerine neden olabilir.
  • Kalp krizi: Kalp, sol kol ağrısına sebep olan en korkulan organdır. Sol kol ağrısı çeken insanların ilk korktuğu şey kalp krizi geçiriyor olma ihtimalidir. Sol kol ağrısı ve mide bulantısı, baş dönmesi ya da sarhoş gibi hissetme, nefes darlığı ya da soluma güçlüğü gibi belirtiler birliktelik gösteriyorsa kalp krizini ekarte etmek çok önemlidir.

Sol Kol Ağrısı Teşhisi

Sol kol ağrısının altında yatan nedenin tespiti çok önemlidir. Bunun için ilk önce detaylı bir hasta öyküsü alınır; ağrıyı başlatan bir darbe veya kaza olup olmadığı, ağrının suresi ve ortaya çıkış zamanı, ağrıyı arttırıp azaltan sebepler, ağrının başka bölgelere yayılıp yayılmadığının sorgulanması önemlidir. 

Sonraki aşamada detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Kolda şişlikler, morarmalar, kanamalar mevcut ise bunların tespiti açısından önemlidir. 

Radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak herhangi bir çatlak veya kırık var mı görüntülenebilir. Boyun fıtığı veya omuzdan dolayı ortaya çıkan durumların şüphesinde manyetik rezonans görüntüleme yapılabilir.

  • RöntgenX ışınları kullanılarak yapılan görüntüleme ile kırıklar ve çatlaklar görüntülenebilir.
  • Servikal manyetik rezonans görüntüleme (servikal MR): Servikal omurgalar boyun bölgesindeki omurlar olup bu omurlar arasında fıtıklaşma ortaya çıkabilir. Fıtıklaşmanın tespiti için servikal manyetik rezonans görüntüleme yöntemi kullanılabilir.
  • Omuz manyetik rezonans görüntüleme (omuz MR): Travmalar sonucu kas kopmaları, kırık ve çıkıklar sebebiyle kola vuran ağrıların tespitinde kullanılabilir.

Elektromiyografi (EMG): Sol kol ağrısı ve uyuşması ile başvuran hastalarda sinir sıkışmasının görüldüğü karpal tünel sendromu olma ihtimali vardır. Karpal tünel sendromunun kesin tanısı EMG ile konulur. Uygun miktarda elektrik akımı verilerek sinirlerin elektrik akımını iletme yetenekleri ölçülür. 

Endoskopi: Reflü sebebiyle kol ağrısı olduğundan şüphe edilmesi durumunda endoskopik inceleme yapılabilir. Ağızdan kamera ile girilerek yemek borusu ve mide incelenir. 

Manometri: Reflüden şüphelenilmesi durumunda yemek borusu ile mide arasındaki kasın basınç seviyesinin ölçülmesi yöntemidir.

Elektrokardiyografi (EKG): Göğüse yerleştirilen elektrotlar ile kalbin kasılma ve gevşemesi esnasında ortaya çıkan elektriksel aktivitenin gösterilmesi ile kalp krizinin tespiti sağlanır.

Koroner anjiografi: Kalp damarlarının görüntülenmesini ve damarlarda bir tıkanıklık varsa tespitini sağlamak için kasık ya da el bileğinden girerek yapılan görüntüleme yöntemidir. 

Sol Kol Ağrısı Tedavisi

Kol ağrısının tedavisi altta yatan nedenin tedavisi ile mümkündür. 

Gerilme ağrısı, burkulma ağrısı  durumunda ibuprofen, metin salisilat, diklofenak sodyum, flurbiprofen, tiyokolşikosid gibi ağrı kesici kremler uygulanabilir. Yine aynı şekilde ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir.

Bursit ve tendinit sebebiyle ortaya çıkan sol kol ağrısının tedavisinde buz uygulaması yapılabilir. Sulfonamidler, penisilinler, sefalosporinler gibi antibiyotikler kullanılabilir. Ağrının çok olması durumunda ibuprofen, diklofenak sodyum, flurbiprofen türevi ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir. 

Reflü tedavisi için magnezyum oksit, kalsiyum karbonat ve sodyum aljinat gibi antiasit ilaçlar ve omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol ve esomeprazol gibi proton pompa inhibitörleri kullanılabilir.

Sol kol ağrısının sebebinin kalp krizi olması durumunda acil ve etkili müdahale yapılması çok önemlidir. Erken müdahale aşamasında aspirin gibi kan sulandırıcı kullanılabilir. Halk arasında dil altı hapı olarak bilinen nitrogliserin hastaneye ulaşana kadar rahatlama sağlayabilir. Tıkalı damarlara yönelik balon ve stent uygulanması ve bypass ameliyatı yapılabilir. 

Balon uygulamasında, kateter yardımı ile tıkalı damara girilerek balon şişirilir. Bu şekilde tıkalı damardan tekrar kan akımı sağlanır. Stent yerleştirme işlemi ise kan akımının sağlanamadığı tıkanıklığın açılamadığı durumlarda damara paslanmaz çelikten rulo şeklinde bir aparat yerleştirilir ve kan akımı sağlanır. Bypass ameliyatında ise kol ve bacak gibi bölgelerden alınan sağlam damarın tıkalı olan kalp damarı ile yer değiştirmesi sağlanarak kan akımı tekrar sağlanır.  

Sol Kol Ağrısı Tedavi Edilmezse 

Sol kol ağrısının altında yatan nedenler önemli olabilir. Bu sebeple kol ağrısına sebep olan durumların tespit edilip tedavisi yapılmalıdır. Durumun tedavi edilmemesi hayati tehlikeye sebep olabilir. Ağrılar sebebiyle kişiler hareket kısıtlamasına gidebilir, ağrılar dayanılmaz boyutlara gelebilir. 

Hamilelikte Sol Kol Ağrısı 

Hamilelik süreci fiziksel ve hormonal yönden birçok değişiklik meydana gelen bir dönemdir. Hamilelik sürecinde salgılanan hormonlar kas ve bağların gevşemesine sebep olur. Vücutta yaygın ağrılar görülebilir, bu ağrılar sol kol ağrısı şeklinde de ortaya çıkabilir. 

Hamilelikte sol kol ağrısına sebep olan en sık sebep karpal tünel sendromudur. Sol kol ağrısı ile birlikte kolda ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma ile kendini gösterir. 

Hamilelik dönemindeki sol kol ağrısı için hafif ağrı kesiciler alınabilir. Egzersizler yapılarak kol kaslarının güçlenmesi sağlanabilir. Ateller takılarak el ve kol hareketleri kısıtlanarak ağrının azaltılması sağlanır. Hamilelik sürecinde  ortaya çıkan kol ağrıları genelde doğum sonrası ortalama 3 ay içinde kendiliğinden geçer. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Sol Kol Ağrısı 

Bebeklik ve çocukluk döneminde sol kol ağrısının sebebi genelde düşmelere ve travmalara bağlı doku zedelenmeleri, çıkıklar ve kırıklardır. Yürümeye yeni başlayan bebekler dengesini henüz sağlayamadığı için sıkça düşerler ve kollarında doku zedelenmeleri, çıkıklar ve kırıklar meydana gelebilir. 

Çocukluk döneminde ise hareketli olan çocuklar sürekli düşerler ve sağa sola kollarını çarparlar. Bu durumlarda kolda meydana gelen hasarın tespit edilmesi ve ona göre tedavi uygulanması önemlidir. Doku zedelenmesi durumunda sadece ağrı kesici krem ve ilaçlar kullanılırken, çıkık olması durumunda kolun doktor tarafından yerine oturtulması gerekir. Kırıklarda ise kolun alçıya alınarak sabitlenmesi gerekir.

Sol Kol Ağrısı için Hangi Doktora Gidilmeli?

Sol kolda ağrı şikayetleri genelde darbe, yaralanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Şiddetli dayanılmaz ağrı olması durumunda, darbe ve yaralanma sonrası 1 – 2 hafta içinde geçmeyen ya da en azından azalmayan ağrı olması durumunda bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olunması gerekmektedir. 

Herhangi bir darbe ya da yaralanma yokken ortaya çıkan ve özellikle baskıcı sıkıştırıcı tarzda sol kol ağrısı ve uyuşması şeklinde tarif edilen durumlarda bir kardiyoloji uzmanına gidilmesi gerekir.

Sol kol ağrısı boyun fıtığı sebebiyle de ortaya çıkabilir. Boyun ve sol kol ağrısının birliktelik gösterdiği durumlarda bir beyin ve sinir cerrahi uzmanına gidilmesi gerekir.

Tüm ihtimaller göz önüne alınıp yapılan tetkiklerde bir şey çıkmıyorsa olay psikolojik olabilir. Bir psikiyatri uzmanı ile görüşülmesi gerekebilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
23
4
Makeleyi Paylaşın

Sol kol ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Stres Sol Kol Ağrısı Yapar Mı?

Stres tüm vücutta etkileri olan bir durumdur. Kaslarda gerilmeler meydana gelebilir. Gerilen kaslar sol kol ağrısına sebep olabilir. Stresle baş edilememesi sonucu panik atak ortaya çıkabilir. Kişilerde nefes darlığı, solunum yetmezliği ile birlikte sırttan sol kola yayılan ağrı ortaya çıkabilir. Kişiler kalp krizi geçirdiklerini düşünebilirler. 

Dr. Gizem Şimşek

Sol Kol Ağrısı Kalp Krizi Habercisi Midir ?

Sol kol ağrısı çeken kişilerin en korktuğu durum kalp krizidir. Kalp krizi olup olmadığının tespiti için ağrının tipinin ve eşlik eden belirtilerin iyice analiz edilmesi önemlidir. Kalp krizi esnasında baskıcı sıkıştırıcı tarzda göğüsten kola ve çeneye yayılan ağrı mevcuttur. Sol kol ağrısına mide bulantısı, baş dönmesi, soğuk terleme, nefes darlığı ve solunum güçlüğü gibi bulgular eşlik ediyorsa kalp krizi olma ihtimali vardır, en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

Dr. Gizem Şimşek