Smear Testi Nedir?

Smear testi, rahim ağzındaki hücre değişimlerini inceleyerek rahimde oluşan rahatsızlıkların ve kanserin teşhisinde en yaygın kullanılan testlerden biridir.

Smear testi, en yaygın olarak rahim ağzı (Serviks) kanseri teşhisi için yapılan ve rahim ağzındaki hücre değişimlerini detaylı bir şekilde inceleyerek rahimde oluşan rahatsızlıkları tespit eden test türüdür. Rahim bölgesinin hem ağız hem de iç kısmının incelenmesi sonucunda elde edilen sonuçlar özellikle bu bölgede oluşan kanser türlerinde erken teşhise yardımcı olur.

Bayanlarda 6 aylık aralıklar ile düzenli olarak yapılması gereken smear testi, rahim bölgesinde oluşan enfeksiyon, kanser veya bu bölgeye bulaşan virüslerin detaylı bir şekilde incelenip tespit edilmesi için yapılmaktadır. Sürüntü yolu ile alınan örneklerin incelenmesi sonrasında hastanın cinsel veya kansere bağlı herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bayanlar için düzenli olarak yapılması gereken bu test kişinin genital sağlığını korumada ve ciddi hastalıklara karşı erken teşhis koymada büyük önem taşımaktadır ve bakire bayanlara uygulanması mümkün değildir.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testi, jinekoloji bölümü tarafından talep edilen ve rahimden sürüntü yolu ile örnek alınarak yapılan bir testtir ve düzenli olarak tekrarlanması gerekir. Testin aşamaları şu şekildedir:

  • Hasta uzman bir jinekoloğa gider,
  • Şikayetleri sonucu hastaya smear testi yapılması uygun görülür,
  • Hasta uzanır,
  • Tek kullanımlık sürüntü fırçası alınır,
  • Hastanın rahmini görülebilecek şekilde açılır,
  • Fırça yardımı ile rahmin ağız kısmından sürüntü yolu kullanılarak örnek alınır,
  • İşlem ortama 5-10 saniye sürer,
  • Hasta toparlanır,
  • Alınan örnek laboratuvara gönderilir.

İşlem oldukça kısa sürer ve hasta herhangi bir acı hissetmez. İşlem boyunca hastadan alınan örnek steril laboratuvar ortamında uzmanlar tarafından incelenir ve test sonuçları çıkartılır. Test esnasında hasta herhangi bir ağrı veya sızı hissetmez.

Smear Testi Ne Zaman Yapılır?

Jinekolojik muayeneler, sağlık sorunu olan veya sağlık sorunu olmayan tüm bayanların belirli periyotlar ile yaptırması gereken uygulamalardan biridir. Herhangi bir sağlık sorunu olmasa da bayanlarda erken teşhis bu tip hastalıklarda büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple aktif cinsel yaşantısı olan bayanların 6 aylık aralıklar ile test yaptırmaları gerekmektedir. İlk testten sonra rahim ağzında herhangi bir bulguya rastlanmaz ise hastanın senede bir defa test yaptırması yeterli görülebilir. Aktif cinsel yaşantısı olmayan bayanlarda 3 senede bir test yaptırmak uygun görülmektedir. Fakat ideal süreç senede 1 defa testin yaptırılması gerektiğini göstermektedir.

Testin rutin kontroller haricinde gerekli görüldüğü durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

Bu tür şikayetleri olan hastalara uygulanan öncelikli test smear testi olmaktadır. Aynı zamanda doktorun yaptığı çeşitli incelemeler sonucunda vardığı kanıyı doğrulamak için de bu test yaptırılabilir.

Genellikle doktorlar aşağıdaki rahatsızlıkların tespiti için smear testi talep etmektedirler:

  • Rahim ağzı kanseri,
  • Rahim iç zarında kanser hücresi,
  • Enfeksiyon,
  • Mantar,
  • HPV,
  • Yumurtalıklarda kist oluşumu,
  • Yumurtalarda azalma,
  • Cinsel hastalıklar.

Test uygulandıktan sonra çıkan sonuçlar uzman tarafından incelenmelidir. Hastada oluşabilecek herhangi başka bir rahatsızlığa karşın hastanın bu süreç içerisinde genital temizliğine de son derece dikkat etmesi gerekir.

Smear Testi Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Smear testi, genital bölgeden sürüntü yolu ile alınan bir test olduğu için bu bölgenin sıvı yapısı test öncesinde bozulmamalıdır. Hastanın smear testi öncesi dikkat etmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • En az 24 saat boyunca cinsel ilişkiye girilmemiş olması gerekir.
  • 72 saat öncesinde vajinal ilaç alımı durdurulmalıdır.
  • Acil olmayan durumlarda adet kanaması varken test yapılmaz bu sebeple adetin bitmesine özen gösterilmelidir.
  • Vajinal yıkama veya duş yapılmamalıdır.

Smear testinin yapılabilmesi için hastanın 24 saat öncesince cinsel ilişkiye girmemesi gerekir ve herhangi bir ilaç almaması gerekir. Smear testi öncesi cinsel ilişki yaşanması durumunda ilişkiye dair kalıntılar genital bölgede yer edebilir. Bölgenin florasının bozulmaması ve kişinin kendine ait bulgular üzerinden test yapılabilmesi için bunlar son derece önemlidir. Gerekli durumlarda doktorun talebi üzerine hasta adet dönemindeyken test yapılabilir fakat bu durum genelde tercih edilmemektedir. Hastanın tüm şartlara uyması test sonucunun doğruluk payını artıracaktır. Testin %25 oranında yanılma payı olduğu unutulmamalıdır.

Smear Testi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Smear testi sonucu, doktor tarafından incelendikten sonra hastanın rahatsızlığının ne olduğu ortaya çıkmaktadır. Testin tamamen negatif olması durumunda hastanın rahim bölgesinde herhangi bir hastalığa rastlanmadığı anlaşılır. Smear testi pozitif çıkarsa, öncelikle hastalığın ne olduğu doktor tarafından saptanır. Pap smear testi pozitif çıkmış ise test sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Genital bölgeye dokunulmamalıdır,
  • Doktor talimatları harfiyen uygulanmalıdır,
  • Cinsel ilişkiye girilmemelidir,
  • Bölgenin hijyenine dikkat edilmelidir,
  • Doktor talebi üzerine yaptırılması gereken başka testler var ise bu testler eksiksiz yaptırılmalıdır,
  • Verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. 

Testi pozitif çıkan bir hastada saptanan hastalığına göre düzenli kontrol gerekebilir. Bu tip durumlarda ilaç tedavisi uygulanan hastaların ilaçları bitene kadar cinsel ilişkiye girmemeleri gerekmektedir. Smear testi sonucu iltihaplanma ortaya çıkar ise hastaya genital fitiller verilerek tedavisi uygulanır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
1
Makeleyi Paylaşın

Smear Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Smear testi sonucu kaç günde çıkar?

Test sonuçlarının çıkması testin yapıldığı kurumun işleyişine bağlı olarak değişkenlik göstermekte ve genellikle 3 gün içerisinde çıkmaktadır. Bazı kurumlar yoğunluktan dolayı bu süreyi 5 güne kadar uzatabilirler. Bu süreç içerisinde hastanın test çıkana kadar doktor talimatlarına uyması gerekmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testi bakirelere yapılır mı?

Hayır. Bakire hastalara smear testi yapılması gerekli görülen bir durum değildir. Test esnasında hastanın bekareti bozulabilir. Bu sebeple doktor önceden bilgilendirilmelidir. Kontrol esnasında doktorun uygulayacağı yöntemler için de hastanın bekaret durumu önceden belirtilmelidir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testinde nelere bakılır?

Smear testinde hastanın rahim ağzından alınan sürüntü örneği incelenir. İnceleme esnasında genital bölgedeki hücre oluşumlarına bakılır. Aynı zamanda rahim iç zarında oluşan hücreler de incelenir. Kanser hücreleri, virüs ve enfeksiyonlar ve mantarlar incelenmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testi zararları nelerdir?

Bakirelere smear testi yapılmaz ve yapılması durumunda hastanın bekaretini kaybetme riski vardır. Bu sebeple bu işlem bakire hastalar için psikolojik olarak zararlıdır. Bunun haricinde testin herhangi bir zararı yoktur. Test sonrasında hastada kanama görülebilir fakat bu durum ile nadiren karşılaşılır. Smear testi sonrası ağrı hissedilmez. Fakat işlemi uygulayan doktora göre bu durum değişkenlik gösterebilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testi kanama yapar mı?

Test kan örneği ile yapılmamaktadır. Bu sebeple örnek alınırken herhangi bir kesici alet veya iğne kullanılmaz. Bu durum hastada herhangi bir kanamaya yol açmaz. Test sonrası kanama olması durumunda doktor ile görüşülmelidir. Smear testi sonrasında bazı kişilerde lekelenme şeklinde kanamalar meydana gelebilir ancak işlem sırasında müdahalede bulunulmadığı için bu kanamalar geçicidir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testi neden yapılır?

Smear testi kadınsal herhangi bir hastalığın olup olmadığını kontrol etmek amacı ile yapılmaktadır. Genital bölgede kanser hücresi olup olmadığı bu test ile sağlanmaktadır. Hastada genital mantar bulunması durumunda yine smear testi uygulanır.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testinden sonra cinsel ilişkiye girilir mi?

Test sonuçları çıkana kadar hastanın cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Test sonucu belli olmayan hasta herhangi bir hastalık taşıyor olabilir ve bu hastalığı cinsel ilişki yoluyla partnerine bulaştırabilir. Bu sebeple test yaptırıldıktan sonra net sonuçlar çıkana kadar ve uzman hekimle konuşulana kadar cinsel ilişkiye girilmesi doğru değildir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testi kaç yaşında yapılır?

Smear testi için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bekaretini kaybetmiş olan tüm bayanlar smear testi yaptırabilirler. Çok küçük yaşlarda smear testine gerek duyulmamaktadır. Fakat herhangi bir enfeksiyon veya mantar durumunda test gerçekleştirilebilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Sağlık ocağında smear testi yapılıyor mu?

Kadın ve Aile sağlık ocakları smear testi uygulamaktadırlar. Smear testi yaptırmak isteyen bireyler bu kurumlarda rahatlıkla testlerini gerçekleştirebilirler. Pap smear testi uygulayan bu kurumlar kadın hastalıklarının da hızlı bir şekilde önüne geçilmesi için gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.

Dr. Deniz Gölgeli

Adetliyken smear testi yapılır mı?

Adet döneminde bayanlara smear testi uygulanması tavsiye edilmez. Fakat gerekli durumlarda test gerçekleştirilebilir. Adet olunması testin yapımına engel olmasa da testin doğruluk payını azaltabilir. Bu sebeple adet bittikten sonra test yapılması daha sağlıklıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Hamileyken smear testi yapılır mı?

Hamilelik esnasında smear testi yaptırmanın bilinen herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat her bayan hamilelik dönemini farklı şartlarda geçirmektedir. Doktorun onay vermesi durumunda test yaptırılabilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testi kaç yılda bir yapılır?

Smear testinin bayanlar için 6 ayda bir yapılması gerekmektedir. Aktif cinsel yaşamı olan bayanların herhangi bir cinsel hastalığı kapma riskleri daha yüksek olduğundan dolayı bu testin 6 ayda bir tekrarlanması ve sağlık durumunun kontrol edilmesi son derece önemlidir. Cinsel hastalıklar direkt belirti göstermeyebileceklerinden dolayı testin yapımı için herhangi bir belirti görmek şart değildir. Aktif cinsel yaşantıya sahip olamayan bayanlar 1 yıldan uzun olmayacak periyotlar ile testi yaptırabilirler.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testinde HPV belli olur mu?

Smear testi pek çok cinsel hastalığı ve vajinal hastalığı tespit etmek için uygulanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de HPV( Human Papilloma Virüs) hastalığıdır. Genital bölgeden alınacak olan bir örnek ile yapılan test, HPV tespit edilebilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Smear testi acıtır mı?

Hayır. Smear testi yaptıranlar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Sürüntü, hassas bir şekilde rahim ağzı bölümünden alınır ve alım esnasında bir test fırçası kullanılır. Test esnasında hasta herhangi bir şey hissetmez ve işlem maksimum 10 saniye içerisinde tamamlanır.

Dr. Deniz Gölgeli