Silikon Kalça

Genellike düz kalça tedavisi için kullanılan silikon kalça yöntemi, estetik bir görünüm sağlar.

Silikon Kalça Nedir?

Kalça görüntüsü kilo kaybı, hamilelik veya yaşlanmayla beraber cilt esnekliğinin azalması sonucunda sarkmaya, hacim kaybetmeye veya daha düz görünmeye başlayabilir. Bunun yanında düz kalça görüntüsü genetik yapıdan da kaynaklı olabilirken, bu durum artık bir sorun olmaktan çıkmıştır. Çünkü günümüzde farklı teknikler kullanılarak yapılan kalça büyütme işlemleri sayesinde, kişi istenilen kalça görüntüsüne sahip olabilir. Bu işlemler esnasında kişinin kendi yağı şekillendirilmek istenen bölgeye enjekte edilebileceği gibi kalça silikonu da kullanılabilir.

Kalça Büyütme Estetiği Teknikleri

Son yıllarda estetik cerrahi alanında başı çeken konulardan biri kalça estetiğidir. Düz silik bir kalça konturuna sahip olmak, erkek ya da kadın pek çok kişi tarafından rahatsızlık verici bulunduğundan dolayı bu görüntüyü geliştirmek adına bir arayış içine girilmektedirler. Bunun yanında kalça büyütme estetiği aynı zamanda popo büyütme veya Brezilya kalçası olarak da anılan bir işlemdir.

Kalça büyütme işleminin birincil amacı; kalçaların şeklini iyileştirmektir. Bunu sağlamak için uygulanan birkaç farklı yaklaşım vardır. Bunlar liposakşın olarak anılan yağ çektirme, Lipofilling olarak anılan yağ transferi, silikon dolgu enjeksiyonları ve silikon kalça implantlarıdır. Kullanılan teknikler şu şekilde sıralanabilir;

Lipofilling yağ enjeksiyonu ile kalça büyütme: Aynı zamanda Brezilya popo kaldırma olarak da adlandırılan bu işlem sırasında, vücudun yağ fazlalığı olan başka bir yerinden alınan (genellikle karın, yanlar veya uyluklar) yağlar hacim eklemek için kalçaya enjekte edilmektedir. Bu teknik, bazı durumlarda en doğal görünümün sağlanabilmesi için silikon kalça dolgusu ile birleştirilebilir.

Sculptra enjeksiyonu ile kalça büyütme: Bu işlem esnasında kalçada bulunan yumuşak dokuya sculptra olarak bilinen bir dolgu malzemesi enjeksiyonu edilir. Sculptra, vücudun daha fazla kolajen oluşturmasına yardımcı olan bir tür dermal dolgu maddesidir. Genellikle yaşla birlikte kaybolan ciltteki protein, yüzde hacim kaybına sebep olur ve dolayısıyla kırışıklıklar ve cilt sarkmasına oluşur. Bu enjeksiyonun amacı, kolajeni artırarak kalçalarda hacmi artırmak ve daha fazla dolgunluk sağlamaktır. Dolayısıyla daha pürüzsüz, daha sıkı bir cilt kazanılmasıdır.

Sculptra'nın kendisi FDA onaylı olsa da, estetik dolgu olarak kullanımı yalnızca yüz için onaylanmıştır. Bununla birlikte, uzmanlar tarafından yapılan anekdotlara göre, güvenilir yerden temin edilen madde kullanıldığında, sculptra kalça yağı enjeksiyonlarının güvenli olduğunu belirtilmektedir. Bu tür maddelerin sınıflandırılmasında yarı kalıcı dolgu maddesi olarak bilinen bu maddenin enjeksiyonu, kalçaya hafif bir hacim ekler. İlerideki zamanda vücut o bölgedeki kolajen üretimini artırarak kalça hacmi daha da belirgin hale gelir.  İşlem fiyatlandırılması biraz pahalı olmasının yanında sonuçların görülmesi için birkaç seans yaptırılması gerekebilir.

Hidrojel silikon enjeksiyonları ile kalça büyütme: Hidrojel kalça görüntüsü iyileştirmek için daha ucuz bir yöntem olarak bilinir. Bu teknikte sonuçlar geçicidir ve cerrahi işlem gerektirmez. Aquafilling olarak da bilinen bu işlem hidrojel adı verilen insan dokusuna benzeyen bir maddenin kalçaya enjekte edilerek hacim kazandırılması işlemidir.  Bu işlemin dezavantajı, dermal dolgu maddelerinin birkaç ay sonra aşınmasıdır ve sonuçların korunmasına yardımcı olmak için muhtemelen yılda en az bir kez yeni enjeksiyonlar yapılması gerekir. Kalça silikonu ameliyatına kıyasla elde edilen kalça görüntüsü daha az hacimlidir.

Silikon kalça implantları ile kalça büyütme: Silikon kalça implantları, popo protezlerinde kullanılan malzemedir. Bu işlem silikon veya yağ enjeksiyonlarından farklı olarak katı kalça silikonu ile yapılmaktadır. Silikon kalça protezleri, kalça yanaklarının birleştiği kuyruk sokumu kıvrımında bir kesi yapılarak kalçaya yerleştirilirken, bu işlem bazen daha iyi sonuçlar alabilmek için yağ transferi işlemi ile birleştirilir. Kalça silikonu ameliyatından sonra iyileşmek dört haftaya kadar sürebilirken, yerleştirilen kalça silikonlarının etkisi hemen görülebilir. Bu durum, yağ enjeksiyonları ve dolgu malzemesi enjeksiyonlarının tek başına yapamayacağı bir hacim eklemedir. Eğer kişinin vücudunun başka bir yerinden fazlalık yağ alınamıyorsa silikon kalça ile kalçalarını büyütebilir.

Liposuction ile kalça büyütme: Kalça büyütme işleminde silikon kalça veya yağ transferinin yanı sıra bazı durumlarda liposuction da kullanılmaktadır. Yapılan işlemde, en iyi kalça görüntüsünü elde etmek adına kalçanın fazla yağ bulunan bölgelerindeki yağlar alınır. Bölgede yaşlanma sebebiyle kilo kaybı ya da fazla yağ varsa, kalça silikonu ile liposuction ikisi bir arada kullanılarak, istenen kalça görüntüsü elde edilebilir.  

Kalça şekillendirmesinde vücuda enjekte edilen silikon malzemeler, bazı kötü niyetli kişiler tarafından daha ucuza getirmek için zararlı olabilecek maddeler seçilerek uygulanmaktadır. Kullanılan bu zararlı maddeler fayans yapıştırma işleminde de kullanılan tıbbi olmayan silikon veya dolgu maddeleri olabilirken, tehlikelidir ve ölümcül enfeksiyonlara neden olabilir. Çünkü silikon tarzı malzemeler yumuşak olduğu için yapılan yerde kalmaz ve vücuda yayılabilir, hatta kan damarlarına enjekte edildiğinde kalbe ve akciğerlere kadar ulaşarak ölüme neden olabilir. Bu yüzden, vücudu şekillendirme de seçilen dolgu malzemelerini uygulayacak olan kişinin ve kuruluşun güvenilir olduğundan ve lisanslı olduğundan emin olunmalıdır.

Silikon Kalça Neden Yaptırılır?

Kalça şekli genellikle kişinin genetik yapısı ile ilişkilidir. Ancak sonradan kilo alma veya zayıflama, hamilelik gibi sebeplerden dolayı da kalça oranı değişebilir. Bunun yanında iskelet yapısı veya yağ depolama şekliyle bağlantılı olarak kişinin alt bölümü, orantısı değişerek kalça görüntüsünü etkileyebilir. Kalça kaslarını sıkılaştırmak için her ne kadar sağlıklı diyet ve kalça büyütmeye yönelik egzersizler yapılsa da düz bir kalça görüntüsünü değiştirmede etkili sonuçlar alınamayabilir. Böyle durumlarda silikon kalça dolgusu ile istenilen kalça görüntüsüne sahip olunabilir.

İdeal kalça dendiğinde genellikle kum saati vücut modeli akla gelmektedir. Buradaki kum saati figüründe olduğu gibi vücut yapısında bel-kalça oranı düşüktür, yani bel çevresinin kalça çevresine orantılanması gerekir. Kum saati figürüne sahip kadınların bel-kalça oranı 0,7 iken erkeklerde bu ortalama 0,9'dur. Kalça silikonu, genetik özelliklerin kişiye veremediği bir kalça görüntüsüne kavuşmasına yardımcı olabilir. Bu işlemi yaptırmak istemenin kişiden kişiye değişen farklı sebepleri olabilirken, bu sebepler genellikle şu şekilde sıralanır;

  • Kalça kıvrımlarının daha belirgin hale getirilmesi
  • Düz kalça görüntüsünden kurtularak daha kadınsı hatların elde edilmesi
  • Alt ve üst vücut orantısının dengelenmesi
  • Silikon kalça dolgusu ile şekillenen kalça görüntüsünün karın, uyluktaki fazlalıkların görüntüsünü iyileştirmesi
  • Kalça cildi renk tonunun iyileştirilmesi

Kalça silikonu uygulamasının silikon veya yağ enjekte edilerek yapılan kalça estetiğine göre sağladığı bazı avantajlar bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Daha kalıcı bir çözüm: Vücudun herhangi bir yerine silikon yerleştirildiğinde, uzun vadeli bir sonuç elde edilebilir. Silikon kalça implantları, zamanla vücuda geri emilebilen yağ enjeksiyonlarının kullanıldığı kalça büyütme işlemlerinin aksine, şeklini ve kalitesini kalıcı olarak koruyabilirler.
  • Daha homojen sonuçlar: Silikon kalça dolgusu yağ transferine göre daha homojen ve tutarlı bir kalça görünümü sağlar. Bunun nedeni, yağ enjekte edildiği zaman vücut bazı yağları kabul ederken bazılarını ret eder.
  • Düşük vücut yağına sahip olanlar için iyidir:  Kalça enjeksiyonları kalçayı genişletmek ve dolgunlaştırmak için vücudun diğer bölgelerinden toplanan yağları kullandığından, kalça silikonu vücut yağı az olan kişiler için daha uygun bir prosedürdür.

Kalça büyütme teknikleriyle istenilen kalça konturuna ve kıvrımına kavuşabilmek mümkündür. Bu işlemler son yıllarda oldukça rağbet gören bir estetik cerrahi işlemidir. Silikon kalça implantları veya yağ transferi ile kalçanın genişliğini arttırılabilirken, her iki yöntem de klasik kadınsı kıvrımlara sahip bir kum saati vücut yapısı oluşturulabilir. Bu işlem, özellikle yağ grefti ile yapıldığında sıklıkla popo büyütme cerrahisi ile birleştirilmektedir.

Bu işlemi yaptırırken birincil hedef kalça diplerini, kalça ve uyluk kemikleri arasındaki girintiyi doldurmaksa, muhtemelen yağ grefti tekniği önerilmektedir. Bunun yanında kalça silikonu ameliyatları kalçalar ve uyluklar arasındaki çöküntüyü düzeltebilirken daha az yaygın bir çözümdür. Ancak bazı durumlarda vücudun kendi yağ dokusu kullanılarak kalçaların büyütülmesi işlemi için gereken yeterli vücut yağına sahip olunmayabilir, bu durumlarda silikon kalça dolgusu kullanılabilir.

Silikon Kalça Dolgusu Nasıl Yapılır?

Kalça silikonu işlemi; kalça konturunu iyileştirmek isteyen fakat yağ transferi için vücudunda fazlalık yağ bulunmayanlar için alternatif bir işlemdir. İşlemin başarılı olması için silikon kalça dolgusu işlemi öncesi, sırasında ve sonrasında bazı yerine getirilmesi gereken koşullar vardır.

Öncesinde

Silikon kalça dolgusu yerleştirme işlemi genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır ancak bazı durumlarda lokal anestezi de tercih edilebilir. İşlem öncesi anestezi yan etkisini önlemek ve işleme hazırlanmak için yapılan hazırlıklar şu şekildedir;

  • Ameliyattan birkaç hafta önce yapılan değerlendirmede kişinin hedeflediği kalça görüntüsüne göre silikon kalça dolgusunun formu seçilir.
  • İşlem öncesi kişinin genel sağlık durumunu değerlendirmek için görüntüleme, kan ve idrar testleri yapılır.
  • Seçilen anestezi şekline göre genel anestezi olacaksa işlemden 6 saat önce, lokal anestezi yapılacaksa 2 saat öncesi bir şey yenilip içilmemelidir.
  • Sigara ve alkol kullanımı en az 3 hafta önce sonlandırılmalıdır.
  • Kullandığı takviye ve kan sulandırıcı gibi ilaçların alımı kesilmelidir.
  • Alerji, kanama ve başka bir hastalık öyküsü olup olmadığı belirlenmelidir.
  • Genel anestezi altında yapılacaksa solunum desteği verilmelidir
  • Diş implantı, piercing, takı gibi metal aksesuarlar çıkartılmalıdır.
  • Kalça silikonu yerleştirilecek alan işaretlenmelidir.
  • Enfeksiyon riskini önlemek için antibiyotik verilmelidir.
  • Lavman yapılıp, damar yolu açılmalıdır.
  • Kan değeri ve kalp atış hızı gibi yaşamsal değerlerin kontrolü sağlandıktan sonra genel anestezi verilerek hasta ameliyat odasına alınabilir.

Sırasında

Kalça silikonu yerleştirme işlemi sonrası elde edilen daha dik ve hacimli kalça görüntüsü kişilerin özgüvenini de yükselttiği için yüz güldürücü cerrahi işlemler olarak nitelendirilmektedir. Yaklaşık 2 saat süren bir işlemdir ve işlem sonrası hastanın genellikle bir gece hastanede yatması gereklidir. Bazı durumlarda kalça silikonu yerleştirme işlemi, yağ transferi, liposakşın veya farklı bir işlemle beraber yürütülebilir ve böyle bir durumda her işlem prosedürü ayrı planlanmaktadır. Kalça silikonu işlem adımları şu şekildedir;

  • Genel anestezi altındaki hasta yüz üstü olarak ameliyat masasına yatılır.
  • Kesi yapılacak alan olan kuyruk sokumu kısmı(iki kalçanın birleştiği kısım) sterilize edilir.
  • Bu alanda 3 cm’lik kesi yapılır. 
  • Kas kılıfı (fasya lata) açılır ve kalça silikonunu yerleştirmek için bir cep oluşturulur.
  • Sinir ve damarlara dokunmaktan kaçınarak silikon kalça dolgusu bu cebe yerleştirilir.
  • Takılan silikon kalça dolgusunun diğer dokulardan ayrılması için bir kapsül ile sınırlaması yapılır.
  • Kas kılıfı ve cilt kapanır
  • Kesi alanı sütür (emilebilir cerrahi dikiş) veya zımba ile kapatılır ve pansuman yapılarak bandaj takılır.
  • Aynı işlem diğer kalça yanağında da tekrarlanır.
  • İkisinin görüntüsü ve yerleşiminin aynı olduğundan emin olduktan sonra işlem sonlandırılır.

Bunun yanında uyluk kısmında fazla kas kütlesi olması gibi bazı durumlarda, kalça silikonunu fasya altına yerleştirmek zor olabilir. Çünkü bu kas kütlesi yerleştirilecek alanı daraltır ve silikonun yerleştirilmesini engeller. Bu gibi durumlarda bacağın destek yapılarına zarar gelmeyecek şekilde, kalça silikonu daha yüzeysel bir konuma yerleştirilir.

Silikon Kalça Dolgusu Yan Etkileri

Silikon kalça yerleştirme cerrahisinin bazı yan etkileri olabilirken bu yan etkiler genellikle anestezi ile ilişkilidir. Görülen yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;

Silikon Kalça Riskleri

Her cerrahi işlem gibi silikon kalça dolgusunun kalçaya yerleştirme işlemi sonrası oluşabilecek bazı risk ve komplikasyonlar mevcuttur.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kuyruk sokumunda enfeksiyon
  • Gaz ve idrar sorunları
  • İşlem yerinde kızarıklık, morarma, akıntı 
  • Kan pıhtısı atması
  • Yara izi 
  • Yerleştirilen kalça silikonuna alerji geliştirilmesi
  • Yan doku ve sinirlerde hasar
  • Bacaklarda uyuşma ve halsizlik
  • Yapılan işlemin yetersiz kalmasından dolayı tekrarlanma ihtiyacı
  • Takılan kalça silikonun yerinden oynaması veya dönmesi
  • İki kalçanın görünümüm farklı olması
  • Kalça silikonunun sönmesi
  • İstenilen sonucun elde edilmemesinden dolayı duygusal çöküntü
  • Her cerrahi işlem gibi silikon kalça işlemi de az da olsa ölüm riski içermektedir.

Silikon Kalça Sonrası İyileşme ve Bakım

Kalça silikonu meme estetiğinde kullanılan silikonlara göre daha serttir. Bu yüzden yerleştirilen alana tam uyum sağlanana kadar yerinden çıkma riski daha yüksektir. Dolayısıyla işlem sonrası iyileşme ve bakım süreci hassas bir şekilde yönetilmelidir.

Silikon kalça dolgusu işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • İşlem sonrası ilk hafta dinlenmeye dikkat edilmelidir.
  • İşlemden sonra en az 2 hafta yan yatarak uyumamaya özen gösterilmelidir.
  • Bir hafta kadar oturmamaya dikkat edilmelidir
  • Pıhtı atmasını önlemek için ilk 2 hafta kompres çorabı giyilmelidir.
  • Enfeksiyon riskine karşı önerilen antibiyotikler kullanılmalıdır.
  • Silikon kalça dolgusu yerleştirilme işleminden 3 gün sonra banyo yapılmalıdır.
  • En az 6 hafta zorlayıcı, temas ve darbe içeren spor ve aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • En az 3 hafta araç kullanılmamalıdır.
  • Kesi alanı geçene kadar yüzme havuzu, buhar banyosu ve sauna gibi alanlardan uzak durulmalıdır.
  • Yara yerinin hijyenine dikkat edilmeli pansuman yapılmalıdır.
  • Olası ağrılar için önerilen ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
  • Sigara ve alkolden tam iyileşene kadar uzak durulmalıdır.
  • Kan sulandırıcı gibi ilaçlara bir hafta sonrası başlanmalıdır.
  • Bol sıvı tüketilmeli ve lifli yiyeceklerle beslenilmelidir.
  • Bir hafta sonra iş hayatına dönülebilir ancak ortalama 15 gün kısa aralıklarda oturulmalı, mümkünse öncelikle ayakta durarak çalışılmalıdır.

Silikon kalça yerleştirme işlemi sonrası kalçadaki görünüm belirgin şekilde değişebileceğinden dolayı, sonuçları hemen fark etmek mümkündür. Yağ enjeksiyonuna göre daha kalıcı olan bu kalça büyütme tekniği, ilk günkü görünümü 5-8 yıl kadar korumaktadır.   

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Silikon Kalça ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kalça silikonu fiyatı nedir?

Kalça silikonu fiyatı işlem yapılacak olan hastane, klinik veya uzmanın fiyat politikalarına göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanında kullanılacak olan silikonun markası, kalitesi ve boyutu da fiyat üzerinde belirleyici bir etmendir. Ayrıca bu işlemle beraber yağ transferi veya liposakşın gibi farklı bir işlemin yapılması da fiyatı etkileyen parametreler arasındadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Neden silikon kalça dolgusu seçilmelidir?

Silikon kalça dolgusu işlem süresi, diğer kalça büyütme işlemleri ile hemen hemen yakındır. Bu işlemde işlem sonrası iyileşme süresi biraz zahmetlidir, çünkü kalçanın üstüne en az 2 hafta oturulmaması ve yatılmaması gerekir. Ancak sonuçlarının 5-8 sene civarı sürdüğü ve bu sürede ilk günkü görünümün korunuyor olması sebebiyle uygulanması tercih edilebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Silikon kalça dolgusu kimlere uygulanabilir?

Silikon kalça dolgusu, kalça görünümü iyileştirmek isteyen herkes için uygundur. Ancak 18 yaşın altındaki kişilerde büyüme süreci devam ettiği için uygulanması pek tercih edilmemektedir. Ayrıca silikon gibi maddelere karşı alerji öyküsü olanlarda diğer kalça büyütme teknikleri daha etkili olabilirken, her tekniğin herkeste aynı sonucu vermeyeceği gerçeği de göz önünde tutulmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kalça silikonu kalıcı iz bırakır mı?

Kalça silikonu yerleştirme işlemi yapılırken kuyruk sokumu kıvrımında 3 cm civarı küçük kesiler yapılır. Silikon kalça yerleştirildikten sonra kesi yeri kapatılır ve muhtemelen bir sene sonra iz küçülerek kaybolur. Ancak bu iz çok dikkatli bakıldığında görülebilirken rahatsız edici büyüklükte ve görünümde değildir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kalça silikonu iyileşme süreci nedir?

Kalça silikonu işlemi sonrası ilk iki hafta sırtüstü yatılmaması ve oturulmaması gerekir. Çünkü meme implantına göre daha sert olan bu silikon, alışma esnasında dönebilir veya kayabilir. Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanılması önerilirken, ilk bir ay darbe, temas içeren ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınılmalıdır.   Genellikle bir hafta sonunda iş hayatına dönülebilirken ilk haftalarda aralıklı oturmalı ve ayakta çalışılmaya dikkat edilmelidir.

Int. Dr. Sinem Köse