Silikon Göğüs Ameliyatı Nedir?

Silikon göğüs ameliyatı göğüslerin boyutunu, şeklini veya dolgunluğunu artırmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür.

Silikon göğüs ameliyatı göğüslerin boyutunu, şeklini veya dolgunluğunu artırmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Yapılan cerrahi işlemde, göğüs implantları meme dokusu altına ya da göğüs kasları altına yerleştirilmektedir. Göğüs büyüklüğü ve şekli her ne kadar kişiden kişiye değişse de birçok kadının bir göğsü diğerinden biraz daha büyüktür. Bu gibi durumlarda silikon göğüs yaptırmanın tıbbi bir avantajı olmasa da kişiyi psikolojik olarak olumlu etkiler.

Silikon Göğüs Ameliyatı Türleri

Silikon meme protezi çoğunlukla kas üstü ve kas altı olarak iki şekilde yerleştirilir. Bu iki yöntem şu şekilde sıralanabilir:

Kas Altına Yerleştirme

Meme implantları şayet kas altına yerleştirildiyse, implantların üzeri daha kalın bir doku tabakasıyla kaplanır.  Bu tekniğin avantajı, implant kenarlarının elle daha az hissedilmesi ve daha doğal bir görünüm sağlamasıdır. Ayrıca memede kapsül kontraktürü (deformasyon gelişme) riski daha düşüktür. Fakat bu teknikle yapılan silikon ameliyatı sonrasında oluşan ağrı diğer kas üstü yöntemine göre daha fazladır.

Kas Üstüne Yerleştirme

İmplantlar kas üstüne yerleştirildiğinde kas altı yerleştirmeye nispeten implantların üstü daha ince bir doku tabakasıyla kaplanır. Bu ameliyat türünün sağladığı avantaj; göğüs görüntüsünün daha fazla belirgin olması olsa da implantların kenarlarının elle hissedilme riski daha yüksektir. Yapılan bazı araştırmalara göre, kapsül kontraktürü geliştirme riski, diğer yönteme göre daha yüksektir. Fakat bu işlem sonrası ağrı genelde daha az hissedilir.

Silikon meme implantların yerleştirilmesi için kişinin anatomisine, doku özelliklerine ve seçilen implant türüne bağlı olarak farklı kesi teknikleri kullanılabilir. Fakat genellikle memede oluşan yara izini en aza indirmek için göze çarpmayan yerlerde kesiler yapılır. Bununla birlikte bu kesi teknikleri şu şekilde sıralanabilir:

Inframammary (Meme Altı) Kesi Tekniği  

Inframammary (meme altı) kesi tekniğinde, memenin alt kısmındaki kıvrımdan bir kesi yapılır. Bu, kıvrım içinde kolayca gizlenebilen 2,5 ila 5 santimetrelik ince bir yara izi bırakır. Bu kesi tipinin avantajı, daha büyük silikon göğüs implantlarını veya gummy bear implantlarının hassas bir şekilde yerleştirmesine olanak tanıyan daha geniş bir erişim noktası sağlamasıdır.

Peri-areolar Kesi Tekniği

Peri-areolar kesi tekniği, areolanın dış kenarı etrafından kesi yapılarak gerçekleştirildiği için ameliyat izi areo pigmentasyonu içinde doğal geçiş sağlar. Aynı zamanda hafif ila orta derecede göğüs dikleştirme yapılıyorsa, genellikle bu kesi tipi tercih edilir.

Transaxillary Kesi Tekniği

Silikon göğüs transaxillary kesi tekniğinde koltuk altından küçük bir cerrahi kesi yapılır. Yapılan kesiğin içinden, silikonun düzgün yerleştirilmesini sağlamak için özel bir kamera ve aletler kullanılır. Bu işlem, koltuk altında küçük bir iz bırakırken, göğüste iz bırakmadan büyütme sağlar.

Transumbilikal Kesi Tekniği

Transumbilikal kesi tekniğinde ise göbek deliğinin hemen üzerinden bir kesi yapılır. Her silikon göğüs implantı bu kesiden yerleştirilirken, silikonlar göğse doğru getirilir. Transumbilikal tekniğin avantajı, memenin kendisinde iz bırakmaz.

Bununla birlikte günümüzde kullanılan farklı türlerde silikon meme implantları vardır ve hepsinin tek ortak özelliği silikonlu bir dış katmanla çevrili olmalarıdır. Fakat her biri boyut, kabuk kalınlığı, kabuk yüzey dokusu ve şekli (kontur) bakımından farklılık gösterir. Silikon göğüs ameliyatın da kullanılan farklı implant türleri şu şekilde sıralanabilir:

Salin İmplantlar

Salin silikon implantlar; steril olan tuzlu su benzeri bir salin solüsyonu ile doldurulurken, bu çözelti elastomer yapıdaki bir silikon kabuk içinde tutulmaktadır. Bu implantlar değişik seviyelerde salin solüsyonu ile doldurulabilirken, bu durum göğsün şeklini, sıkılığını ve hissiyatını etkilemektedir. Ayrıca salin implantı sızdığında, sızan çözelti vücut tarafından doğal olarak emilerek dışarı atılır.

Silikon Jel Dolgulu İmplantlar 

Silikon jel dolgulu implant, silikon jel ile doldurulmuş silikon bir dış kabuktan oluşur. Bu silikon meme protezinde sızma meydana geldiğinde, jel ya kabukta kalır ya da göğüs implantı kapsülüne kaçar. Bu yüzden implant çökebilir ve sönebilir. Ancak bu tip implantı seçen kişiler, salin solüsyonlu implantlara kıyasla daha düzenli tarama kontrolleri yaptırmaları gerekir.

Gummy Bear İmplantlar 

Form stabil implantlar için gummy bear implantlar ismi kullanılır. Bu türde implant duvarında yırtılma olsa bile şekli bozulmaz. Bu silikon implantlarının jeli, geleneksel yapılan silikon göğüs implantlarına kıyasla daha koyu bir yapıya sahiptir ve bu nedenden dolayı daha serttir.

Yuvarlak İmplantlar

Yuvarlak implantların şekli adından da anlaşılacağı gibi yuvarlak bir yapıya sahiptir. Böylelikle özellikle göğsün üst kısmında daha dolgun bir görünüm sağlar. Ayrıca oluşturulan cep veya kese benzeri yapı içinde dönseler bile şekil bozukluğu oluşturmazlar.

Anatomik (Damla) İmplantlar

Anatomik (damla) implantlar damla şeklinde bir forma sahiptirler. Yani bu silikon göğüs implantlarının dolgunluğu alt kısmından başlayarak yukarı doğru azalır. Sahip oldukları bu form, oluşturulan cep veya kese benzeri yapı içinde dönmeleri durumunda şekil bozukluğuna neden olur.

Düz Yüzeyli İmplantlar

Düz yüzeyli implantların yüzey kısmı, düz silikon duvar ile çevrelenerek oluşturulmuştur. Bunun yanında bu slikon türünün kullanımı genellikle eski dönemlerde kalmıştır, yani günümüzde pek tercih edilmemektedir.

Pütürlü Yüzeyli (Textured) İmplantlar

Pütürlü yüzeyli (textured) implantların yüzeyleri çok ince pütürlerle kaplıdır. Ayrıca bu silikon meme protezi takıldığı dokulara sıkıca bağlanmasını sağlayan skar dokusu oluşumuna sebep olur.  Bu nedenle implantın hareket etmesi zorlaşır. Bu silikon türünde kapsül oluşumu (vücudun verdiği doğal tepki) daha az görüldüğünden dolayı en çok tercih edilen implant türüdür.

Göğüs Silikon Ameliyatı Neden Yapılır?

Genellikle silikon meme implantları mastektomi işleminden (memenin cerrahi olarak çıkarılması ) sonra meme tümseğini yeniden yapılandırmak ve memenin boyutunu veya şeklini geliştirmek için kozmetik amaçlı kullanılır. Ayrıca bazı kadınların memeleri ergenlik döneminde normal olarak gelişmeyebilirken, bu anormal gelişim bir veya her iki memeyi de etkileyebilir. Bunun yanında silikon göğüs ameliyatı yaptırmanın birçok nedeni olabilir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaş, kilo kaybı veya emzirme sonrası göğüslerde sarkma ve hacim kaybı olduğunda
  • Meme kanseri teşhisi veya gelişme riski olan kadınların bir veya iki memesinden meme dokusunun çıkarılması (mastektomi)
  • Doğuştan meme dokusu, meme başı ve areolanın yokluğu (amasti)
  • Memelerin az gelişmesi (hipoplastik büyüme)
  • Meme boyutlarında önemli derecede eşitsizlik olması (asimetri)
  • Memelerde anormal şekil gelişimi olduğunda (örneğin, erken büyüme döneminde olağandışı şekilli, küçük, sarkık ve düzensiz göğüslere neden olan keçi memesi görüntüsü)
  • Ayrıca cinsiyet değişimi sürecinde meme oluşturulması için

Göğüs Silikon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göğüs silikon ameliyatı, yapılan prosedüre ve kişisel koşullara bağlı olarak birkaç saat sürebilir. Ayrıca bu süre; kesi tekniğinin seçimi, göğüslerin ne kadar büyütüleceği, hastanın anatomisi, implant tipi ve cerrah gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir.  

Ameliyat öncesi

Göğüs silikon ameliyatına girmeden önce bazı yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Konsültasyon sırasında hasta; alerjileri, kanama bozukluğu ve hastalık öyküsü gibi konular hakkında bilgi vermelidir.
  • Ameliyat öncesi hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesine yönelik tüm idrar, kan ve görüntüleme testleri tamamlanmalıdır.
  • Önceki dönemde göğüste geçirilen ameliyat varsa, bildirilmelidir. 
  • Kullanılan ilaçlar, takviyeler ve kan ilaçları bildirilmeli gerekiyorsa belirtilen süre boyunca bırakılmalıdır. 
  • Özellikle hamilelik veya hamilelik şüphesi varsa belirtilmelidir.
  • Rekonstrüksiyon (onarım) için göğüs implantı ameliyatı geçiriliyorsa, kemoterapi ve radyasyon tedavisi dahil kişisel durumlar hakkında bilgi vermelidir.
  • İşlemden en az 2- 3 hafta öncesi alkol ve sigara alımı sonlandırılmalıdır.
  • Genel anestezi için 8 saat önce hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir.
  • Üzerinde bulunan metal aksesuarlar veya kullanılan implant varsa çıkartılmalıdır.
  • Genel anestezi altında yapılacaksa lavman yapılarak sonda takılmalıdır.
  • Genel anestezi altında işlem yapılacaksa solunum destek ünitesine bağlanmalıdır.
  • Koldan ya da el üzerinden intravenöz (IV) hat başlatılmalıdır.
  • Hastanın kan basıncı, tansiyon veya kalp atış hızı gibi hayati değerleri alınmalıdır.
  • Kesi yapılacak alan sterilize edilmelidir. 
  • Hasta tüm tetkik ve hazırlıklar yapıldıktan sonra genel veya lokal anestezi uygulanarak işlem yapılacak ameliyat odasına alınır.

Ameliyat sırasında

Meme silikon ameliyatları genellikle genel anestezi altında yapılan ameliyatlardır. Göğüs silikon ameliyatı öncesinde gerekli olan hazırlıklar tamamlandıktan sonra ameliyat aşamaları şu şekildedir:

  • Hasta ameliyat masasına sırt üstü yatırılır.
  • Belirlenen kesi türüne göre kesi yapılır.
  • Silikon meme protezi yerleştirilir.
  • Göğüs dokusunu desteklemek için iç dikiş katmanları oluşturulur.
  • İyileşme döneminde sıvı birikimini gidermeye yardımcı olmak için drenaj tüpler yerleştirilir.
  • Kesi bölgesi dikiş, cerrahi yapıştırıcı veya bantla kapatılır.
  • Hasta kendine gelmesi ve yaşam değerlerinin takibi için dinlenme odasına alınır.
  • Hasta anesteziden kurtulduktan sonra pansuman yapılarak göğüs bölgesi cerrahi sütyenle desteklenir ve daha sonra taburcu edilir.

Göğüs Silikon Ameliyatı Yan Etkileri

Silikon göğüs ameliyatı sonrası yaşanan yan etkiler çoğunlukla anesteziye ilişkin erken dönem yan etkilerdir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;

  • İşlem yerinde ağrı, acı ve yanma
  • Anesteziye ters reaksiyon
  • İşlem yerinde kanama
  • Mide bulantısı ve kusma

Göğüs Silikon Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları

Çoğu kadın estetik olarak göğüslerine daha çekici bir boyut, şekil veya hacim kazandırmak için silikon göğüs protezi taktırmayı isteyebilir ancak bu kararı verirken yapılacak işlemin riskleri ve komplikasyonları konusunda bilinçli olmaları önemlidir. Çünkü yapılan çoğu göğüs silikonu ameliyatı her ne kadar sorunsuz geçse de, implantlar kaldığı sürece her zaman bir risk vardır. O yüzden bu karar verilirken silikon göğüs öncesi sonrası durumların iyice analiz edilerek öyle karar verilmesinde fayda vardır. Göğüs silikon ameliyatı sonrası komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Enfeksiyon
  • Bant, yapıştırıcılara, dikiş malzemelerine, kan ya da enjekte edilen ilaçlara karşı alerjiler
  • Meme başı veya göğüs bölgesinde ağrı, morarma ve yanma 
  • İşlem bölgesinde ve implant çevresinde kanama, ödem, kızarıklık, şişme ve sıvı birikimi
  • Kan pıhtısı
  • Doku veya implantın ameliyatta hasar görmesi
  • İmplantın memeye yanlış yerleştirilmesi
  • İmplantta oluşan delik veya yırtık
  • Meme implantını yerleştirirken veya çıkartırken cildin zarar görmesi
  • İyileşmeyen olağandışı şişme ve enfeksiyon
  • Göğüslerin şekli, boyutu veya seviyesi ile ilgili asimetri bozukluğu
  • Göğüs kafesi ya da duvarı deformitesi
  • Göğüs cildinin incelmesi ve küçülmesi
  • İmplant çevresinde deri altında sert topaklar
  • İmplantın çevresinde görülen memede sertlik ve yara dokusu 
  • Kesinin düzgün iyileşmemesi
  • Lenf düğümlerinde şişkinlik
  • Genellikle enfeksiyon sebebiyle göğüs etrafında doku ya da cilt ölümü
  • Başarısız bir işlem sonrası ek ameliyatlar yapılma ihtiyacı
  • Toksik şok sendromu gibi enfeksiyonlar
  • Göğüs implantları ile ilişkili bağışıklık sistemi kanseri olan BIA-ALCL (anaplastik büyük hücreli lenfoma
  • Meme dokusunun özelliğinin kaybolmasından kaynaklı meme dokusu atrofisi
  • Genellikle Meme İmplant Hastalığı (BII) olarak adlandırılan sistemik semptomlar
  • Kapsüler kontraktür (implantı sıkıştıran skar dokusu)
  • Silikon jel dolgulu implantların belirti olmadan yırtılması

Silikon meme protezi genellikle ömür boyu garanti verilen bir işlemdir. Ancak olası bir risk ve komplikasyonda takılan silikonların çıkarılması gerekebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda ortaya çıkan riskler ve komplikasyonlar sebebiyle düzeltilmesi için yeniden bir ameliyata gerek duyulabilirken, kişi ameliyatın sonuçları konusunda memnuniyetsizlik yaşayabilir.

Göğüs silikonu taktırmayı düşünen kişilerin bunu yaptırmanın artılarını ve eksilerini hakkında bilgi sahibi olarak bu riskleri iyice değerlendirmeleri gerekir. Çünkü bu, ameliyat kararı alırken söz konusu bu risklerin bu işlemi yaptırmaya değip değmeyeceğini belirlemeleri açısından önemlidir.

Göğüs Silikon Ameliyatı Sonrası

Göğüs silikon ameliyatı sonrası meme boyutundaki değişikliği hemen görmek mümkündür, ancak dokunun yerleşmesi, kasların gevşemesi ve göğüslerin istenen şekil ve dokuya ulaşması veya yumuşaması genellikle zaman alır. İyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere hassasiyet göstermek iyileşme sürecini hızlandıran bir faktördür. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Göğüs büyütme işleminden sonra belirli bir süre destekleyici cerrahi sütyen veya sporcu sütyeni takılmalıdır.
  • Nadir görülen yırtılmaların gözlemlenmesi için periyodik olarak mamografi, ultrason veya MRI yoluyla taramalar yaptırılmalıdır.
  • Yeterli desteği olan bir sütyen kullanılmalıdır.
  • Ağrı ve rahatsızlığı gidermek için kolları esnetmek veya hareket ettirmek gibi bazı egzersizler yapılmalıdır.
  • Önerilen ağrı kesiciler, kas gevşeticiler uygun şekilde alınmalıdır.
  • Sağlıklı yiyecekler tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.
  • Yırtılma veya enfeksiyondan korunmak  için kesi bölgelerine dikkat edilmeli ve önerilen şekilde pansuman yapılmalıdır. 
  • İki hafta 12 kilodan fazla ağır kaldırılmaktan ve yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. 
  • Kesiler iyileştikten sonra, renk değişikliğinin ve izlerin azaltılması için silikon yara tedavisi uygulanmalıdır. 
  • Silikon göğüs ameliyatı sonrası genellikle emilebilir veya çözülebilir sütürler 6 hafta içinde kaybolur. Fakat erimeyen dikişler varsa veya göğüslerin yanına drenaj tüpleri yerleştirilmişse, bunların alınması için ameliyattan bir ila iki hafta sonra çıkartılması gerekir. 

Silikon göğüs implantı ameliyatından sonra kişilerin üzgün ve endişeli hissetmesi yaygındır bir durumdur. Çünkü ameliyat ve iyileşme duygusal olarak yorucu bir süreçtir. Vücut iyileştikçe ruh hali muhtemelen düzelir ancak kişi kendini depresyonda hissediyorsa uzman bir doktordan veya terapistten yardım almasında fayda vardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Silikon Göğüs Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Silikon göğüs implantı yırtıldığında ne olur?

Silikon implantlar kendi kendine yırtılmazlar. Delici, kesici yaralanmalar sonrası yırtılabilir. Göğüs silikonu üzerine yapılan araştırmalarda, takılan çoğu implantın 7-12 yıl civarı dayandığı, hatta 15 yıla kadar dayananların olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında aynı araştırmada bazı göğüs silikonlarının ise ilk birkaç ay ile bir yıl arası bir zamanda yırtıldığını tespit edilmiştir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Silikon meme ameliyatı sonrası bebek emzirilebilir mi?

Silikon meme ameliyatı sonrası takılan silikonların kadının emzirme yeteneğini etkileyebileceğine dair endişeler vardır. Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) anne sütünün güvenliğiyle ilgili olarak, silikon implantlarının emzirmeye karşı bir kontrendikasyon olarak sınıflandırmak için yeterli kanıt bulunmadığını bildirmiştir. Bununla birlikte göğüs silikonu bulunan bir annenin doğurduğu ve emzirdiği bebeklerin kanlarında, silikon taktırmadan önce doğmuş olan kardeşlerine nazaran daha yüksek seviyelerde toksin bulunduğu tespit edilmiştir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göğüs silikon ameliyatından sonra başka ameliyat gerekli mi?

Göğüs silikon ameliyatında implantlar sonsuza kadar dayanmaz. Çoğu implantlar yerleştirildikten sonra 12 ila 15 yıl arasında ve bazen daha erken değiştirilmesi gerekebilir. Çünkü kilo alımı, kilo kaybı, emzirme ve yerçekimi gibi faktörler göğüslerin görünümünü değiştirebilir. Ayrıca implant zamanla sızmaya da başlayabilir veya etrafında bir yara kabuğu oluşarak şekli değişir. Bu da yeni implantlara ihtiyaç duyulmasına neden olur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Silikon göğüs ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir?

Silikon göğüs ameliyatı sonrası çoğu kişi bir hafta içinde iyileşir. Fakat iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu da dinlenme süresi, ameliyatın karmaşıklığına ve normalde kişinin ne tür faaliyetler yaptığına bağlıdır. Ancak ameliyat sonrası bakım ve dikkat edilmesi gerekenler dikkate alındığında iyileşme süresi kısalabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker