Saç Sirkesi

Saçların bitlenmeden önceki evresinde bitlerin yumurta bırakması durumu olan Saç Sirkesi, ilaç ve bitkisel yöntemler ile tedavi edilmektedir.

Genellikle çocuklarımızı kalabalık bir ortama soktuğumuz zaman saçlarında oluşan kaşıntılar sonrasında aklımıza ilk olarak saç bitlenmesi gelir. Saç biti, ilkokul yıllarından bu yana hassas olduğumuz konuların başında gelirken bu sorunun bütün evrelerini tanımalısınız. 

Saç sirkesi, saçların bitlenmeden önceki evresinde bitlerin yumurta bırakmasına verilen isimdir. Saç sirkesi halk arasında bit yumurtaları adıyla da tanınmaktadır. Kafa derisine yakın saç tellerinden birkaç tanesine tutunan sirkeler yaklaşık 1 ya da 2 hafta içerisinde olgunlaşarak bit haline dönüşürler. Saç tellerinden ayırmaya çalıştığınız zaman ise çok kuvvetli olduklarınızı göreceksiniz. 

Bit yumurtaları diğer bir adıyla saç sirkesi; açık sarı renkte ve oval şekilleri ile susama benzetilir. Saç tellerinizde kepeğe oldukça benzer açık sarı renkte susam tanecikleri fark ediyorsanız bit istilası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu oluşumlar kısa süre içerisinde tüm kafa derinizi saracaktır. 

Sirkelere zamanında müdahale edilmediği zaman daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun için saç tellerinizi düzenli aralıklarla kontrol etmenizde fayda vardır. 

Saç Sirkesi Belirtileri

Saç sirkesi oluşabilmesi için bitlerin yumurtalarını vücudunuza bırakması gerekir. Bunun için dişi bitler yumurtalarını genellikle ense ve kulağın arka tarafına bırakır. Saçta sirke oluşumu başladığı zaman su geçirmeyen yapıştırıcı bir kimyasal salgılanmaya başlar. Bunun sonucunda saçlarınızı sıcak su altında yıkasanız bile kimyasaldan dolayı kesinlikle arınmanız mümkün değildir. 

Sirkeler kabuklarından ayrıldığı zaman saç telleriniz üzerinde yumurta kabuklarını bırakırlar. Bu yumurta kabukları saç spreyleri, toka ya da başka maddelerle birleştiği zaman ayırt edilmesi oldukça güçtür. 

  • Saç bitlenmesine göre yumurta sürecinde kaşıntı daha hafif seyreder. Özellikle kaşıntı bölgeleri ense ve baş bölgesinde kendini gösterir.
  • Saçta küçük susam taneciklerinden biraz daha küçük sarımsılık görülmesidir. (Saça yapışık halde olurlar ve hareket etmezler)
  • Saç sirkesi sarımsı renkte ise yumurtadan ayrılmadıklarını gösterirken; gri ya da beyaz renkte ise yumurtadan çıktığını ifade eder.

Saç Sirkesi Nedenleri 

Saç sirkesi halk arasındaki adıyla bit yumurtaları, bulaşıcı değildir. Bit yumurtalarının olgunlaşması ve kabuğundan ayrılması sonucunda saç bitine dönüşeceği için bulaşıcı bir hale gelir. Saç sirkesi ya da yumurtaları ile karşılaşıldığı zaman utanılacak bir durum yoktur. Sadece yakın temas yolu ile bulaştığı için çevrenizdeki kişiler aracılığıyla sizlere bulaşmıştır. 

  • Özellikle küçük yaştaki çocuklar birbirleri ile yakın temasta bulunması üzerine bu yaşlarda sıkça saç sirkesi ile karşı karşıya kalabilir.
  • Saç sirkesinin temizlikle alakası yoktur. En temiz insan bile saç sirkelerine maruz kalabilir.
  • Tarak, fırça, eşarp ve bandana gibi ortak eşyaların kullanılması sonucunda saç sirkesi meydana gelebilir.
  • Saç bitleri beslenmeden herhangi bir yüzey üzerinde yaklaşık 2 gün kadar canlı kalabilir. Bu sebeple çarşaf ya da yastık kılıfları üzerinden saç tellerinize bulaşabilir. Bunun sonucunda bit yumurtalarını saç tellerinizin üzerine bırakabilir.
  • Yakın temaslı bir ortamda çalışıyorsanız sıkça saç sirkesine maruz kalabilirsiniz.

Saç Sirkesi Teşhisi

Saç sirkesinin teşhis edilebilmesi için klinikte bir hekime ya da evde kendiniz büyüteç yardımı ile bakabilirsiniz. Saç sirkesi belirtileriyle karşılaştığınız zaman evde kullanacağınız büyüteç yardımı ile saç sirkesi olup olmadığına karar verebilirsiniz. 

Saç tellerinize belli bir oranda büyüteci yaklaştırdığınız zaman sarımsı renkte susam tanesinden küçük dokular görüyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Bu dokuların saç telleriniz üzerinde bulunan dokuların kepek olmadığını düşünüyorsanız ve ayrılması güç ise bir hekime görünmenizde fayda var.

Saç Sirkesi Tedavisi

Saçta sirke bulunması halinde hemen endişelenmenize gerek yoktur. Uygun bir hekim ve etkili tedavi kombinasyonları sayesinde saç tellerinizde yer alan sirkeden kolay bir şekilde arınabilirsiniz. Saçta sirke nasıl gider diye araştırmalar yapmak yerine uzman bir hekim eşliğinde ortak bir tedavi süreci yürütmelisiniz.

Öncelikle bit yumurtaları salgıladıkları kimyasal sayesinde uygun bir yıkanma ya da saç kurutma makinesi ile saç tellerinizden ayrılmazlar. Saç tellerinizden tek tek cımbız yardımı ile ayırmak sanıldığı kadar kolay değildir. Saç tellerinizin arasında bir adet sirke unutmanız halinde bite dönüşür ve hızlı bir şekilde üremesini gerçekleştirecektir. 

Günümüz şartları altında iki farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Uzman hekim eşliğinde önerilen tedavi ile büyüklerimizin uzun yıllardır kullandığı bitkisel yöntemler sayesinde saç sirkelerinden kurtulabilirsiniz. Bizler bu süreçte doğal yöntemlerin yanı sıra uzman hekimler eşliğinde sürdürülen tedavi yöntemlerini öneriyoruz.

  • Hekimle İlaç Tedavisi  

Uzman bir hekim saç tellerinize elle fiziksel bir muayene yaptıktan sonra tedavi için en uygun ilaca karar verecektir. İlaç kullanılmasına karar verildikten sonra saçlarınızın şampuan yardımı ile temizlenmesi ardından temiz bir havlu yardımı ile kurulanması talep edilir. Temiz ve kuru olan saç tellerinize jel, losyon ya da krem sürülerek 10 dakika kadar bekletilir ve daha sonra kurulanır. 

İlk uygulamadan yaklaşık 7 ya da 10 gün sonra tekrar ilaç uygulaması yapılır. Bu neticede herhangi bir saç sirkesi ya da biti kalması halinde tamamen saçtan uzaklaştırılması öncelikli amaçtır. 

  • Bitkisel Tedavi

Sirke ve Su
Büyüklerimizin temizlik konusunda ellerinden düşürmediği beyaz sirke; saçlarınızda yer alan bit yumurtalarını ortadan kaldırabilir. Sirke, bit ve benzeri parazitlerle mücadele konusunda oldukça başarılıdır. 

Sirke ile bit yumurtalarından kurtulabilmek için; bir kase içerisine eşit oranda beyaz sirke ile su güzelce karıştırılır. Bu karışım homojen kıvama geldiği zaman saç derisi ve telleri üzerine güzelce uygulanır ve yaklaşık 2 saat kadar bekletilir. Saçlarınızı 2 saat sonrasında eczaneden temin ettiğiniz bit tarağı ile taramalısınız. Bu işlem sonrasında bir şampuan yardımı ile güzelce yıkayın ve durulayın. Bu işlemi bir hafta içerisinde yaklaşık 2-3 defa tekrar edin.

Vazelin 

Saç tellerinize ve derisine vazelin gece uyumadan önce sürülür. Bone yardımı ile uyuduktan sonra uyandığınız zaman saçlarınıza bebe yağı uygulamalısınız. Bu işlem sonrasında 10 dakika bekledikten sonra eczaneden temin ettiğiniz bit tarağı ile saçlarınızı tarayın. Saçlarınızı şampuan ile yıkayarak güzelce durulayın.

Aloe Vera Jeli

Aloe vera, kaktüse benzer görünümü ile sıkça bitkisel tedavi sürecinde karşılaştığımız özellikle kozmetik sanayide kullanılan bir bitki türüdür. Bitki türünün asit içeriği oldukça yoğun olduğu için bit yumurtası bir diğer adıyla saç sirkelerinin öldürülmesinde oldukça büyük bir payı vardır. 

Gece uyumadan önce saç tellerine ve derisine bu jeli güzelce yedirmeli ve bone yardımıyla uyumalısınız. Sabah uyandığınız zaman elma sirkesiyle birlikte eczaneden temin ettiğiniz bit tarağı ile saçlarınızı tarayın. 

Saç Sirkesi Tedavi Edilmezse

Saç biti karşımıza üç farklı evre olarak çıkar. Bu aşamalar sırasıyla 1.evre saç sirkesi, 2.evre nimf ve 3.evrede ise erişkin olarak isimlendirilmektedir. Saç bitlerinin yumurtalarına saç sirkesi adı verilmektedir.

Saç sirkeleri tedavi edilmediği zaman yaklaşık 15 gün içerisinde saç bitlerine dönüşmektedir. Saç sirkelerini kısa bir süreçte herhangi bir sağlık problemi oluşturduğu görülmemiştir. Bölgesel olarak konuyu ele aldığımız zaman kısa bir süre içerisinde saç bitine dönüşeceği için ciddi şekilde kaşıntılara sebep olmaktadır. 

Saç biti; kafa derisinde ısırdığı noktaların üzerinde kaşıntıya sebep olacağı için bir süre sonra tahriş durumu meydana gelmektedir. Bu durum kişide hem psikolojik hem de sosyolojik açıdan önemli bir soruna yol açabilir.

Saç sirkelerine belirlenen sürede müdahale edilmezse özellikle kalabalık ortamlarda yaşayan bireylerin sosyal yaşantılarına büyük bir gölge düşürebilir. Düzenli aralıklarla saç ve kafa derisi kontrolü yapmak, saç sirkesinden korunmak adına önemli bir adımdır.

Saç Sirkesine Ne İyi Gelir?

  • Saç sirkesinin yani bit yumurtalarının erken evrede fark edilmesi önemli bir konudur. Bunun için okul çağındaki çocuklar ve kalabalık ortamlarda yaşamını sürdüren bireylerin düzenli aralıklarla kafa derisi ve saç kontrolü yaptırmaları önemlidir. Saç sirkesinde erken teşhis, tedavi aşamasında büyük bir adım anlamına gelir.
  • Saç sirkesinin uzun bir süre sonra fark edilmesi durumunda saç bitine dönüşeceği için tedavi sürecinde ikinci tekrarın yaptırılması önemlidir. Hekim eşliğinde uygulayacağınız ikinci tedavi saç derisinde kalan larvaların tamamen yok olmasını sağlayacaktır.
  • Saç sirkelerinden kurtulabilmek için saçlarınızın kısa olmasında fayda var. Saçlarınızın kısa olması sonucunda sirkeleri daha kolay görebilirsiniz. Bunun için tedavi sürecinde saçları kestirmek faydalı olacaktır.

Saç Sirkesine Ne İyi Gelmez?

Günümüzde ilkel olmayan birçok yöntem ile saç sirkelerinden kurtulmaya çalışılmaktadır. Bu yöntemler hem kişiye hem de çevredekilerine zarar verebilir. 

  • Saç tellerinize çamaşır suyu, böcek ilacı ve gaz yağı gibi kimyasal maddeler kesinlikle sürmemelisiniz. Bu maddeler kesinlikle saç sirkesine iyi gelmediği gibi sağlığınıza önemli ölçüde risk oluşturur. 
  • Aşırı sıcak su ile sirkelerden kurtulma fikrinden kesinlikle uzaklaşmalısınız. Saç tellerinin üzerinde bulunan sirkeler kesinlikle sudan etkilenmezler. Kafatasına aşırı sıcak uygulama sonucunda büyük zararlar verebilirsiniz.

Saç Sirkesi İlaçları

Saç sirkesi şüphesi ile uzman bir hekime göründüğünüz zaman gerekli incelemeler sonucunda şampuan bazlı tedaviler uygulanmaktadır. Bu şampuanlar reçete edilmediği için sirke ile karşılaşılan kişiye bizzat önerilir. Saç sirkelerinde genellikle şampuan üzerine tedavi uygulanırken saç bitine dönüşmesi ve saç tellerinin bitlere karşı direnç kazanması durumunda reçeteli ilaçlar yazılmaktadır. 

Saç sirkesi ya da saç biti için teşhis konulmadan kesinlikle herhangi bir ilaç ile tedavi yöntemini kişi kendi başına uygulamamalıdır. 

Saç sirkesi için önerilen şampuanların içeriğinde Permetrin ve Piretrin yer almaktadır. Bu şampuanlar üzerinde nasıl kullanılacağı, ne zaman durulanması gerektiği, saç üzerinde kalması gereken süre miktarı ve yan etkileri yazmaktadır. Bu sebeple kesinlikle şampuan üzerinde yazan detayları dikkatli bir şekilde okunmadan uygulama aşamasına geçilmemelidir. 

Saç Sirkesi için Hangi Doktora Gidilir?

Günümüzde yüzlerce farklı insanın saç sirkesi ya da bitlenmesi nedeniyle utandığını biliyoruz. Saçta sirke görmek kesinlikle utanacağınız bir durum değildir. Sizlere yukarıda bahsettiğimiz gibi yakın temas yolu ile bulaştığı için çevrenizdeki kişiler aracılığıyla çocuğunuza ya da sizlere bulaşmıştır. Bu sebeple utanmadan uzman bir hekime danışmanızda fayda vardır.

Saç sirkesi için kamu, özel ya da klinikte yer alan dermatoloji bölümüne görünebilirsiniz. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Saç Sirkesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Saçta sirke ile kepek nasıl ayırt edilir?

Günümüzde en sık karıştırılan sorunlardan birisi saç tellerinde yer alan dokuların kepek mi ya da sirke mi olduğudur. Saçlarınızda yer alan küçük beyazımsı dokuların ne olduğunu kolay bir şekilde kavrayabilirsiniz.

  • Sirkeler ile kepeklerin karıştırılması oldukça doğaldır. Saçta sirke olduğunu düşünüyorsanız saç tellerinize hafifçe vurun; saç tellerinizden ayrılan beyazımsı dokular görüyorsanız eğer bu görünenler kepektir. Bit yumurtaları saç tellerine kimyasal bir doku ile yapıştığı için cımbızla bile çekilmesi güçtür.
Int. Dr. Aslı Atarbay

Saç sirkesi nasıl temizlenir?

Saçta sirke ile karşılaştığınız zaman dermatoloji bölümünden sıra almalısınız. Uzman bir hekim eşliğinde birlikte yürüteceğiniz tedavi yöntemi daha sağlıklıdır. Günümüz şartlarında hekim eşliğinde tedavi sürecini reddeden kişiler evde bitkisel yöntemler ile saç sirkesinden kurtulmanın mümkün olduğunu belirtmektedir. Tedavi sürecinde bitkisel yöntemlerin tercih edilmemesinin asıl sebebi ise sadece saç sirkesi taşıyan kişinin değil, çevresinde yakın temas halinde bulunduğu bütün bireylerin saç derisinin sirke yönünden incelenmesi gerekir.

Bitkisel yöntem olarak aloe vera jeli, beyaz sirke ve vazelin tercih edilmektedir. 

Int. Dr. Aslı Atarbay

Saçta sirke olduğunu nasıl anlarız?

Saçta sirke olduğunu anlamanın tek yolu gözlem yapmaktadır. Düzenli aralıklarla saç tellerinizi kontrol etmenizde fayda var. Saç telleriniz üzerinde susam tanesinden küçük, yapışkan ve ayrılmayan dokular görüyorsanız saçınıza sirke bulaşmış olabilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay