RF Testi Nedir?

RF testi, bağışıklık sistemi tarafından üretilen RF proteininin kişilerin kollarında bulunan toplardamarlardan alınan kan ile ölçülmesini sağlayan bir testtir.

RF, kişilerin bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir adet protein çeşididir. RF testi ise kişilerin kollarında bulunan toplardamarlardan alınan kan ile yapılan bir testtir. RF proteini üretildikten sonra sağlıklı antikor hücrelerine saldırır. Sağlıklı bireylerde RF proteinleri yok denecek kadar azdır. Bu tip proteinlerin miktarlarının artması kişinin sağlığını tehlikeye atmaktadır. RF değerlerinin yükselişi, kişinin vücudundaki fonksiyonların bozulmasına ve sağlığın riske girmesine sebebiyet verir. Değerlerin yüksek çıkması durumunda akla gelmesi gereken ilk hastalık romatoid artrit olarak bilinmektedir. Rahatsızlık, kendini aşağıdaki şekillerle belli edebilir;

RF Testi Nasıl Yapılır?

RF testi, kandaki RF oranının ölçülmesine yardımcı olan bir testtir. Test, kendi içerisinde 2’ye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki, Aglütinasyon testi olarak bilinen ve romatoid artrit hastalığının teşhisine yardımcı olan testtir. Diğeri ise nefelometri testi olan bilinir ve lazer yolu ile gerçekleştirilir. Rf testi genel olarak hastaların kollarında yer alan toplardamarlardan kan alınması yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. İşlem aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Hastanın kolunda toplardamar bulunur,
  • Bölge dezenfekte edilir,
  • İnce bir şırınga yardımı ile kan alınır,
  • Alınan örnek laboratuvara gönderilir,
  • Kandaki RF sayımı yapılır,
  • Alınan sonuçlar doktor değerlendirmesine gönderilir

İşlem esnasında hasta herhangi bir ağrı veya sızı hissetmez. Son derece kısa ve basit bir işlemdir. Lazer yolu ile yapılan test ise ışınlar kullanılarak ölçüm sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Test öncesinde kullanılan herhangi bir ilaç var ise hekimler bu konuda bilgilendirilmelidirler. Test sonuçları ortalama 1 gün içerisinde çıkmaktadır fakat bu süre, kurumun yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir.

RF Değeri Referans Değerleri Nedir?

RF proteinleri sağlıklı antikor hücrelerine saldırarak vücudun fonksiyonunu bozar. Bunun yanı sıra diğer pek çok sisteme de saldırıda bulunabilir. Bu sebeple sağlıklı bir vücutta RF proteinin yer almaması gerekir. Fakat bazı durumlarda test ölçümü esnasında belli aralıklarda çıkan RF değerleri normal kabul edilebilir. Değerler aşağıdaki gibi incelenebilir;

  • Değerin 20U/ML altında olması kişinin sağlıklı olduğunu göstermektedir,
  • Değerin 20U/ML üzerinde olması hastanın bedeninde RF proteinlerinin seviyesinin yüksek olduğunu göstermektedir

Ölçülen değerler mutlaka bir uzman tarafından incelenmelidir. Değerler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Kişide bulunan farklı bir rahatsızlık RF değerlerinin yüksek çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeple değerlerin doğru anlaşılabilmesi için uzman bir hekim tarafından incelenmeleri gerekmektedir.

RF Değerinin Yüksek Olma Sebepleri

RF değerlerinin düşük olması veya ölçülememesi, hastanın sağlıklı olduğunu gösterir ve normal bir durum olarak kabul edilir. Değerin yüksekliği ise pek çok farklı rahatsızlığın habercisi olabilir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Rahatsızlığın yukarıda belirtilenler haricinde pek çok farklı sebebi olabilmektedir. İnsan vücudu ve yapısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu farklılıklar sebebi ile her hastada RF değerinin yüksek olmasının sebebi farklı olarak kabul edilebilir. Net sonuç ve net cevaplar ancak test sonrasında anlaşılabilir. Test sonrasındaki en önemli aşama değerin yükseklik oranının incelenmesi ve bu yüksekliğe sebebiyet veren ana rahatsızlığın bulunmasıdır. Bu aşamada hastadan farklı testler talep edilebilir. Rahatsızlıklar pek çok farklı belirti ile kendini gösterebilir. Fakat en yaygın belirtiler uykusuzluk ve halsizlik olarak bilinmektedir. Dikkat eksikliği ve sık hastalanma durumu da bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

RF Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

RF testi fiyatı nedir?

RF testi fiyatları her kurumda farklılık gösterebilmektedir. Test ücretleri kurumların fiyatlandırma politikasına göre değişkenlik gösterir. İşlem devlet hastanelerinde SGK destekli olarak da gerçekleştirilebilir. İşlem öncesi kesin fiyat bilgisi için randevu esnasında işlemin yapılacağı kurumdan net fiyat bilgisi alınmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

RF testi nerede yaptırılır?

Test, tüm hastanelerde steril ortamlarda uzmanlar tarafından yapılabilir. Test öncesinde hastanın dahiliye hekimine başvurarak şikayetlerini belirtmesi gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde test talep edilir ve çıkan sonuçlar uzman hekim tarafından incelenir. Ardından gerekli tedaviye karar verilir ve tedavi direkt olarak başlar.

Dr. Hande Erölmez

RF testi romatizma teşhisi için yapılır mı?

Romatizma hastalığının teşhisi için pek çok test yapılabilmektedir. RF testi bu testlerden biridir. RF testi romatoid artrit rahatsızlığı tanısında en önde gelen testler arasında yer almaktadır. Teşhis ve tedavi için yol göstericidir.

Dr. Hande Erölmez

Kan tahlilinde RF nedir?

RF bir romatizma testi de olsa eklem ağrısı olmayan hastalarda RA’yı desteklemez. Bu sebeple tek başına romatizma tanısı için RF testi uygulamak doğru değildir. Hastanın kan değerlerinde RF oranının yüksek çıkması ve eklem ağrılarından yakınıyor olması RA’yı destekleyen faktörler arasında yer almaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Romatoid artrit belirtileri nelerdir?

Hastalık kendini en çok eklem yangıları ile belli etmektedir. Bu hastalıktan mustarip pek çok hasta eklem ağrıları ile doktorlara başvurmaktadırlar. Hassasiyet, ateş, kiloda eksilme, yorgunluk hali, eklemlerde şişme ve sertleşme gibi diğer belirtiler de hastalığın tanımlayıcı belirtileri arasında yer almaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Test sonrası değerlerin yüksek çıkması durumunda ne yapılmalıdır?

Test sonrasında yapılması gereken ilk aşama hastanın değerlerinin yükselmesine sebebiyet veren durumun bulunmasıdır. Daha sonrasında hasta, sağlıklı beslenmeli, sigara ve alkol kullanıyorsa bırakmalı, doktor tarafından verilen tüm ilaçları düzenli kullanmalıdır. Düzenli olarak değer kontrolü aksatılmamalıdır.

Dr. Hande Erölmez