Renk Körlüğü Testi Nedir?

Renk körlüğü testi, gözün renk görme eksikliği tipinin belirlenmesini sağlamaktadır.

Renk körlüğü, farklı renk ve gölgeleri algılama bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Gözün, retina bölgesinde yer alan pigmentlerden bazılarının eksikliği ya da hiç olmaması durumunda, renk körlüğü yaşanmaktadır. Yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Renk körlüğü erkeklerde, kadınlara oranla daha sık görülmektedir.

Renk körlüğü, aynı renk tonlarını ayıramamak gibi hafif seyredeceği gibi, hiçbir renk tonunu ayıramayacak kadar şiddetli de görülebilir. En sık rastlanılan renk körlüğü hastalığı, kırmızı ile yeşil renklerinin ayırt edilememesidir. Nadir de olsa bazı durumlarda, hiçbir renk ayırt edilemez ve her şey siyah – beyaz olarak görülür.

Hastalık renk körlüğü testi ile teşhis edilmektedir. Renk körlüğü testi, gözün renk görme eksikliği tipinin belirlenmesini sağlamaktadır. Renk körlüğü tespitinde, en yaygın kullanılan test İshihara testidir. Hastadan, gösterilen levhalardaki rakam, sayı ve şekillerin nasıl göründüğünü paylaşması beklenmektedir.

Renk Körlüğü Testini Kimler Yaptırmalıdır?

Renk körlüğü testi, renk algısında sorun olan kişilere ve renk algısının önemli olduğu mesleklere giriş yapılmadan önce uygulanmaktadır. Test, genel olarak şu nedenler için yapılmaktadır;

  • Renk ayrımı ve algılamasında sorun olması halinde,
  • Renk ayrım ve algısının ön planda olduğu mesleklerde, işe başlamadan önce,
  • Kara, hava ve deniz yolu araçları kullanan kişilere, 
  • Tekstil, dekorasyon gibi renklerin ön planda olduğu meslekleri yapan kişilere.

Renk Körlüğü Testi Nasıl Yapılır?

Renk algılama ve yakın renklerin ayrımında güçlük çeken hastaların, doktora başvurması sonucunda uygulanan renk körlüğü testleri şu şekildedir:

  • Ishihara testi: Kart, plaka ya da dijital ortamda gerçekleştirilen renk körlüğü testidir. Yeterince aydınlatılmış bir oda içerisinde, çeşitli renk, parlaklık ve boyutta dairesel şekiller ve sayılar hastaya gösterilmektedir. Normal renk görme ve algılama yeteneğine sahip kişiler, görülen sayı veya şekli iletirken, renk körü hastalar tarafından herhangi bir nesne algılanmaz ya da yazılı olan dışında bir sayı iletilir. Bu durumda göz doktoru, renk körü hastalığı ile ilgili teşhis koymaktadır.
  • Farnsworth Munsell 100 ton testi: Gözün renk algılama ve ayırma işlevi için uygulanan testtir. Testin amacı, göz doktoru tarafından gösterilen renkli plakaları doğru bir şekilde sıralamasıdır. Yaklaşık 100 adet plaka içinde yapılacak sıralamada herhangi bir yanlışlık olması, gözün renk görme eksikliğe işaret edebilmektedir. Bu durumda uzman doktor tarafından hastaya renk körü teşhisi konulmaktadır. Test ayrıca, renk körlüğü şiddetini de ölçmektedir.
  • Farnsworth Munsell D-15 testi: Farnworth testinin daha az plaka ile uygulanan halidir. Hastaya, bir tepsi üzerinde referans renk verilerek, diğer renkli plakaları tonlarına göre dizmesi beklenmektedir. 15 adet plaka içerisinde yapılacak yanlışlık, renk körü olma olasılığını ortaya çıkarmaktadır. Farnsworth Munsell D-15 testi ile hastanın sadece renk körü olup olmadığı kontrol edilmektedir. Renk körlüğü derecesine bu test ile karar verilmemektedir.
  • RGB Anomaloskop renk körlüğü testi: Kırmızı ve yeşil renklerin ayrımında zorluk çeken hastalara uygulanan testtir. RGB Anomaloskop testi sırasında eşlemesi gereken iki farklı ışık bulunmaktadır. Testteki ışıklar doğru bir şekilde eşleştirilirse, hastada kırmızı – yeşil renk körlüğü rahatsızlığı bulunmadığı sonucuna varılır.

Renk Körlüğü Testi Nasıl Değerlendirilir?

Renk körlüğü testi, rahatsızlık belirtisi görülen hastaya uygulanmasının ardından değerlendirme süreci başlamaktadır. Rahatsızlığın etkisine göre hangi testin uygulanacağına uzman hekim tarafından karar verilir. Renk körlüğü testi sonrası değerlendirme aşaması şu şekilde olmaktadır:

  • Doğru ışık, renk ve piksellerde gösterilen sayı ve şekillere, hastanın verdiği cevaplar not edilir. 
  • Testin bitmesinin ardından uzman doktor, verilen cevapları değerlendirir. 
  • Renk körlüğü bulunan hastaların verebileceği cevaplar, gösterilen sayı ve şekiller ile eşleştirilir. 
  • Hastanın ilettiği sayı ve şekiller ile, uzman hekimin göstermiş olduğu sayı ve şekiller eşleşirse test “negatif” olarak sonuçlanır.
  • Hastanın, uzman doktor tarafından gösterilen sayı ve şekillere farklı cevaplar vermesi durumunda, test “pozitif” olarak sonuçlanır.
  • Renk körlüğü henüz bilinen bir tedavi bulunmamaktadır. Renk körlüğü şiddetinin az olması durumunda, doktor tarafından verilen lensler ile hastalığın etkileri azaltılabilmektedir.

Çocuklar için Renk Körlüğü Testi

Renk körlüğü, doğumdan önce oluşan, kalıtsal bir rahatsızlıktır. Bu nedenle çocukluk çağında, bu sorunun tespiti oldukça büyük önem taşımaktadır. Renk körlüğü bulunan birey, uzun süre boyunca bu rahatsızlığı fark etmemektedir. Çocukluk döneminde yapılan renk körü testleri, bu durum karşısında kişilere yardımcı olmaktadır.

Çocukluk döneminde uygulanan renk körlüğü testleri, belirli renkler içerisinde, bir plaka üzerinde hayvan veya farklı şekiller gösterilerek yapılmaktadır. Test yapılan çocuktan, gösterilen şeklin ne olduğu bilgisi istenmektedir. Gösterilen plakların çoğu için çocuğun vermiş olduğu bilgi yanlış ise, göz doktoru tarafından, renk körlüğü teşhisi konulmaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Renk Körlüğü Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Renk körlüğü testi nasıl geçilir?

Renk körlüğü testi, sıkça tercih edilen İshihara testi ile uygulanmaktadır. Göz doktoru tarafından şekil ve sayılardan oluşan plakalar kişiye gösterilir. Göz işlevleri doğru çalışan, renk ayrımı yapabilen kişiler plakadaki sayı veya şekli ileterek testi geçebilir. İletilen sayı veya şekil yanlış ise renk körlüğü teşhisi konulmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Renk körü hastalar araç kullanabilir mi?

Renk körlüğü rahatsızlığında en sık görülen durum, kırmızı ve yeşil renklerin ayrımında yaşanan güçlüktür. Bu nedenle renk körlüğü teşhisi konulan kişiler araç kullanamamaktadır. Doktor tarafından verilecek lens veya gözlükler ile renk ayrımı yapılabildiği durumlarda hastalara tekrar bir test uygulanmaktadır.  Bu ikinci renk testinin geçilebildiği durumlarda araç kullanımına izin verilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Renk körlüğü testi nerede yapılmaktadır?

Renk körlüğü testi, plaka, kağıt veya dijital araçlar kullanılarak yapılabilmektedir. Renk ayrımı yapamamasından dolayı renk körlüğünden şüphelenen kişi, dijital ortamlarda bulunan renk körü testleri ile işlemi gerçekleştirebilir. Ayrıca renk körlüğü testi, özel hastaneler, devlet hastanelerinde yapılabildiği gibi özel göz muayenehanelerinde de gerçekleştirilmektedir. Ancak kişilere kesin tanının konulması için, mutlaka uzman bir göz hekiminin testi uygulaması gerekmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Renk körlüğü testi fiyatları ne kadar?

Renk körlüğü testi fiyatları, kliniklerde uygulanacak testlere göre değişmektedir. Rahatsızlığın şiddetine göre uygulanacak test farklılık göstermektedir. Test sırasında kullanılacak materyallerin çeşidine göre, renk körlüğü test fiyatları artmakta ya da azalmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker