Rahim Sarkması

Rahim Sarkması, çeşitli nedenlerden dolayı rahmin olması gerektiği yeri kaybederek aşağı doğru sarkmasıdır. Kişisel bakım önlemleri ve cerrahi müdahalelerle tedavi edilmektedir.

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim, latince ismi olarak ‘’uterus’’ kadınlara özgü, kadınların karnının içinde yer alan bebek gelişiminin gerçekleştiği yerdir. Temel görevi bebeğin içinde gelişebilmesi için uygun ve koruyucu bir ortam sağlamak olan bu organ, pelvis içerisinde sağlam bir şekilde durmalıdır. Çünkü bebeğin ağırlığı bu organda bir basınç oluşturacağı için konumunu koruyabilmesi gereklidir. 

Uterusu pelvisin içinde bazı kaslar, dokular ve bağlar yerinde tutmaya yardımcı olur. Bu kasların ve rahimin durumunu hamakta duran bir insana benzetebiliriz. Çünkü bu kaslar ve bağlar rahimi pelvise asarlar.

Bu kasların, dokular ve bağların hamilelik, doğum veya zor doğum gibi nedenlerle zayıflaması mümkündür. Bu kas zayıflamasına ek olarak yaşlanmaya bağlı olarak östrojen hormonunun da azalmasıyla uterus doğal yerini kaybedebilir. Doğal yerini kaybeden uterus genelde yer çekiminin de etkisiyle aşağıya doğru sarkar. Buna uterin prolapsus yani rahim sarkması denir.

Uterus bu sarkmaya bağlı olarak vajinal kanala düşebilir. Bununla birlikte rahim sarkma derecesine bağlı olarak vücut dışından gözle görülecek seviyede olabilir.

Aşağıdaki diğer durumlar genellikle sarkan rahim ile ilişkilidir. Rahmi yerinde tutan kasları da bu durumlar zayıflatabilir.

Sistosel: Mesanenin bir kısmının vajinaya yöneldiği üst ön vajinal duvarda fıtıklaşmasına sistosel denir. Bu, fazla idrara çıkma, acilen idrara çıkma, idrarın mesaneye geri kaçışı ve idrar kaçırmaya neden olabilir. 

Enterosel: İnce bir bağırsak kısmının vajinaya doğru yöneldiği üst arka vajinal duvarın fıtıklaşmasına enterosel denir. Enterosele sahip kişilerde vajina da kitle hissi ve bel ağrısı gibi belirtileri olabilir.

Rektosel: Rektumun (kalın bağırsağın son bölgesi) vajinaya doğru yöneldiği alt arka vajinal duvarda fıtıklaşmasına rektosel denir. 

Rahim Sarkması Derecelendirmesi

Rahim sarkması parsiyel veya total olarak kategorize edilebilir: Genellikle değerlendirmeler yapılırken hymen seviyesi (halk arasında kızlık zarı olarak bilinen yapı) 0 olarak kabul edilir.

Parsiyel (kısmen) uterus prolapsusu: Rahim kısmen vajinaya sarkar. Ancak vajinadan çıkıntı yapmaz. 

Tam uterus prolapsusu: Rahmin bir kısmı vajinal açıklıktan dışarı çıkar. 

  • 1.derece: Rahim ağzı vajinaya düşer.
  • 2. derece: Rahim ağzı vajina açıklığının hemen içine düşer. 
  • 3. derece: Rahim ağzı vajinanın dışında görülür. 
  • 4. derece: Tüm rahim vajinanın dışındadır. Bu duruma procidentia da denir. Bu, tüm destekleyici kaslardaki zayıflıktan kaynaklanır. Ciddi bir durumdur ve kesinlikle ameliyat gerekir.

Genellikle 1. ve 2. derecede egzersizler ve bazı tedaviler işe yarayabilir. Ancak 3. derecelerin birçoğu ve 4. derece rahim sarkmalarının tamamında ameliyat gereklidir. 

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Hafif uterus prolapsusu genellikle belirti veya şikayetlere neden olmayabilir. 

Orta ila şiddetli uterus prolapsusu belirtileri ve şikayetleri şunlardır:

  • Vajina, pelvis, alt karın, kasık veya sırtta rahatsızlık ve ağrı hissi.
  • Vajinadan çıkan organ ve dokular dokunulduğunda ele kitle halinde gelebilir. Bu hastayı oldukça rahatsız eder ve korkutur.
  • İdrar kaçağı (inkontinans) veya idrarın geri kaçması gibi idrar problemleri. Bu idrar kaçırma genellikle gülme, ağır kaldırma veya hapşırma ile olabilir.
  • Kişi idrarını yaptıktan sonra tam olarak rahatlayamaz ve hala idrarı varmış gibi hissedebilir. Bunun sebebi idrar retansiyonudur.
  • İdrar retansiyonu sonucunda rahim sarkması olan kişilerde sıklıkla idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. Tam boşalmayan idrardan kaynaklanan bu durumda idrar yollarında yanma gibi şikayetler sıktır.
  • Bağırsak hareketinde sorunlar meydana gelebilir. Pelvis içerisindeki organların yer değiştirmesine bağlı olarak bağırsaklarda etkilenir. Motilite sorunları görülebilir. Bunun sonucunda en sık kabızlık görülür.
  • Rahim sarkması hastalığı yaşayan kişilerin şikayetleri arasında sıklıkla: küçük bir topun üzerinde oturuyormuş gibi hissetmek veya vajinadan bir şey düşüyormuş gibi hissetmek vardır.
  • Vajinal dokuda gevşeklik hissi gibi bazı cinsel endişe şikayetleri olabilir.
  • Genellikle kişinin şikayetleri sabahları daha az rahatsız eder ve gün geçtikçe kötüleşir.
  • Kişiler cinsel ilişki sırasında rahatsızlık yaşarlar. Disparoni adı verilen ağrılı cinsel ilişki birçok rahim sarkmasına sahip kişide mevcuttur.
  • Bazı kişiler bel ağrısından da şikayetçidir. Şiddetli bel ağrıları genellikle kaslardan yansıyan bir ağrı olarak düşünülmektedir.
  • İleri derece rahim sarkmalarında vajinadan nemli pembe bir doku dışarıya doğru çıkabilir. Bu dışarıya maruz kalan doku tahriş olabilir ve kaşıntıya veya kanamaya neden olabilecek küçük yaralar oluşabilir.
  • Rahim sarkmasına bağlı olarak kişinin iç çamaşırını ıslatacak akıntılar olabilir.

Rahim Sarkması Nedenleri Nelerdir?

Pelvis içerisinde önemli ligamentler vardır. Bu ligament adı verilen dokular organları ve kemikleri güçlendirmek ve asmak için vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Pelviste de atıcı ve tutucu bağlar olmak üzere 2 çeşit ligament sınıflandırması vardır. Bu ligamentler kasların da desteği ile uterusu bir hamak gibi pelvise yani leğen kemiklerinin içerisine asar. Herhangi bir sebepten dolayı bu bağların zayıflaması rahim sarkmasına giden süreçte çok etkilidir.

Bu bağların zayıflaması dışında pelvik taban kasları da çeşitli nedenlerden dolayı zayıflayabilir. Bu zayıflamaya bağlı olarak gerginliğini kaybeden bağlar ve kaslar sonucunda uterus yerçekimi yönünde aşağıya doğru yönelir. Uterus prolapsusu yani rahim sarkması meydana gelir. 

Aşağıda rahim faktörlerinde sarkmaya sebebiyet verebilecek faktörler ve durumlar verilmiştir. Bu durumlarda oluşabilecek sarkmalar bazen belirti ve şikayetlere yol açmaz. Doktor muayenesi sonrasında öğrenilir.

Bu faktörler ve durumlar:

  • Bir veya daha fazla hamilelik ve normal doğum rahimi genişleteceği, kasları ve bağları zayıflatabileceği için rahim sarkması oluşumunda risk faktörü sayılır. Doğum sonrası rahim sarkması acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
  • Makrozomik yani 4 kilogramdan fazla bebek doğurmak rahimi ve kaslarını zorlayacağı için risk faktörüdür.
  • Artan yaş ile birlikte azalmış östrojen ve rahimi asan kasların zayıflaması sonucunda rahim sarkabilir.
  • Pelvis dokuları menopozdan sonra daha da kötüleşir. Çünkü pelvik dokular tonlarını korumalarına yardımcı olmak için östrojene bağlıdır. Menopozdan sonra östrojen seviyeleri düşer.
  • Şişmanlık rahim sarkması için bir risk faktörüdür. Bunun mekanizması ise artan kiloya bağlı olarak karın içerisindeki yağ dokusunun rahime ve onu asan kaslar, bağlar ve dokulara baskı yapıp aşağı sarkmasına yardımcı olmasıdır.
  • Daha önceden geçirilmiş pelvik cerrahi öyküsü olanlarda rahim sarkmaları normal insanlara göre daha çok tespit edilmiştir.
  • Bağırsak hareketleri sırasında kronik kabızlık veya sık sık zorlanmaya bağlı olarak rahimi asan kaslar, dokular ve bağlar zayıflayabilir. Sıklıkla ıkınmanın da buna katkısı olduğu biliniyor.
  • Bağ dokusunda ailede zayıflık öyküsü rahim sarkması için risk faktörü olabilir. Bu genetik bir faktördür.
  • Beyaz olmak, siyahi kadınlara göre rahim sarkmasına daha çok yatkınlık sağlar. Bu yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur.

Rahim Sarkması Teşhisi

Rahim sarkması teşhisi için doktor hastaya bazı sorular sorar, fizik muayene yapar. Bununla birlikte görüntüleme teknikleri olan ultrasonografiye de başvurabilir.

Doktorun hastaya soracağı sorular aşağıdaki gibi olabilir:

  • Yaşınız? Bu sorunun sebebi kişinin ilerlemiş yaşa bağlı olarak rahim sarkmasına risk faktörü oluşturabileceğidir. Bunun sebebi zayıflamış dokular, bağlar ve kaslar olabilir.
  • Daha önce vajinal doğum yaptınız mı? Bu sorunun sebebi vajinal doğuma bağlı olarak artan rahim sarkması riskidir.
  • Kaç tane çocuk doğurdunuz? Fazla çocuk doğurma öyküsü rahim ve rahimi asan dokularda zayıflıklar oluşturup rahim sarkmasına yatkınlık oluşturacağı için bu soru sorulur.
  • Doğurduğunuz çocukların kilosu nasıldı? Makrozomik yani doğum ağırlığı fazla olan iri bebekler doğuran kadınların rahim sarkmasına yatkınlığı artar.
  • Adet görüyor musunuz? Bu soruyla kişinin menopoza girip girmediği öğrenilmek istenir. Menopoza bağlı olarak azalan östrojen hormonu uterus ve çevresindeki dokuların zayıflamasına sebebiyet verebilir.

Doktor teşhis için genellikle bu sorular ile hastanın tıbbi öyküsünü almaya başlar. Duruma göre sorular doktor tarafından detaylandırılarak sorulur.

Fizik Muayene

Rahim sarkmasının tanısı genellikle pelvik muayene sırasında konulur. Teşhis tecrübeli bir kadın doğum ve hastalıkları uzmanı tarafından kolayca fizik muayene sonrasında konur.

Pelvik muayene genellikle dorsal litotomi muayene pozisyonunda yapılır. 

Bu pelvis içerisindeki ve vajinal kanal yapısındaki organların görüntülenmesi için en ideal pozisyondur. Hasta bir muayene masasına sırtüstü oturtulur ve dorsal litotomi pozisyonunda muayene edilir. Eğer rahim sarkması varsa hymen 0 seviyesi olarak kabul edilir ve bu noktadan ne kadar aşağıda olduğuna göre derecelendirme yapılır. Derecelendirmenin yapılmasının sebebi cerrahiye ihtiyaç olup olmadığıdır. Bazı rahim sarkmaları basit egzersizler ve yöntemlerle tedavi edilebilir.

Fizik muayenede hastanın ıkınma pozisyonuna  geçmesi ve ıkınması istenir. Bu da rahim sarkmasının daha belirgin olarak görülmesi için önemlidir. 

Bu testler aynı zamanda pelvis kaslarının gücünü kontrol etmek için önemlidir.

Rahim sarkmasına bağlı olarak gerçekleşen şiddetli idrar kaçırması şikayeti olan kişilerde mesanenin fonksiyonlarını test edebilmek adına ürodinamik test adı verilen tetkik yapılabilir.

Rahim sarkması ve mesanenin değerlendirilmesi amacıyla ultrasonografi ile görüntüleme yöntemleri de rahim sarkması teşhisi için kullanılabilir. 

Rahim Sarkması Tedavisi

Rahim sarkmasında tedavi hastalığın şiddetine bağlı olarak yapılır. Az veya hiç belirti veya şikayet göstermeyen sarkmalarda basit kişisel bakım önlemleri önerilir. 

Basit Kişisel Bakım Önlemleri 

Basit kişisel bakım önlemleri ile kişinin ileri derecede olmayan rahim sarkmalarına bağlı olarak gelişen şikayetleri ve belirtileri azaltılabilir. Bunları uygulamada hastanın iradesi önemlidir. Bu konuda hasta yeterince bilgilendirilmez ise kişi tarafından önemsenmeyebilir. Önemsenmeyen 1 veya 2. derece rahim sarkması olan hastalarda aşağıdaki önlemler uygulanmazsa eğer kişinin rahim sarkması derecesi artar.

Bu önlemler:

  • Kilo vermek: Fazla kilo karın içerisinde artan basınca bağlı olarak uterusu ve uterusu bağlayan bağlara baskı yapar. Bu baskı sonucunda meydana gelen rahim sarkmaları kişinin kilo vermesi sonucunda gerileyebilir. Bu tedavi yöntemi rahim sarkmasına sahip her hastada mutlaka değerlendirilir.
  • Pelvik kaslarını güçlendirmek: Bu kasları güçlendirmek uterusun yerini sağlamlaştırmak demektir. Genelde egzersizle ve sporla bu kaslar güçlenir.
  • Kegel egzersizleri: Bunlar rahim sarkması egzersizleri olarak da bilinir. Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarınızı güçlendirir. Güçlü bir pelvik taban, pelvik organlara daha iyi destek sağlar, sarkmanın kötüleşmesini önler, semptomları hafifletir.

Kegel egzersizi pelvik taban kaslarınızı sanki gaz çıkışını engellemeye çalışıyormuş gibi sıkmayı içeren egzersizlerdir. Egzersizde beş saniye kaslar sıkılı tutulur sonra beş saniye gevşetilir. Eğer bu yapılamıyorsa iki saniye sıkılır üç saniye gevşetilir. Her gün 3 defa 10 kez tekrar edilmesi önerilir. 

Bu önlemler hastalığın kötüleşmesini engeller ve rahatlama sağlar. Ağır kaldırmaktan kaçınmak, kronik öksürüğü önlemek ve kabızlığı önlemek rahim sarkmasının şiddetinin artmasını engellemede yapılması gerekenlerdir. Şiddetli rahim sarkmalarında vajinal pesser veya cerrahi tedavi uygulanır. 

Vajinal pesser (vajinal halka): Rahim içine yerleştirilen plastikten veya kauçuktan yapılmış esnek bir halkadır. Bu halka rahmi destekler sarkmasını önler. Farklı boyutları vajinal pesserler vardır. Hekim hasta için uygun olanı seçer ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında hastaya bilgi verir. Hijyen için pesserin düzenli olarak çıkarılması ve temizlenmesi gerekir.

Cerrahi tedavide iki seçenek vardır uterus süspansiyonu veya histerektomi:

  • Uterus süspansiyonu: Bu ameliyatta cerrah uterusu normal yerine koyar ve pelvik bağları yeniden bağlar, güçlendirir. 
  • Histerektomi: Bu ameliyat rahmin alınması işlemidir. Rahim karın veya vajinadan çıkarılır. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda histerektomi genelde en son tercihtir ve önerilmez. 

Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse

Rahim sarkması genellikle diğer pelvik organ sarkmaları ile ilişkilidir. 

Rahim sarkmasının zararları tedavi edilmezse aşağıdaki gibi olabilir:

  • Vajinal yara (ülser) oluşumu: Şiddetli sarkmalarda rahim vajinadan dışarı sarkar ve iç çamaşırına sürtünen vajinal dokuda yara oluşur. Nadiren yaralarda enfeksiyon kapar.
  • Mesane sarkması (sistosel): Mesane ve vajinayı ayıran bağ dokusunun zayıflaması sonucu mesanenin vajinaya sarkmasıdır. Bu durumda idrarı yapmak zorlaşır ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları olur.
  • Rektumun sarkması (rektosel): Rektum kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısımdır. Rektum ve vajina arasındaki bağ zayıflarsa rektum vajinaya sarkar. Bağırsak hareketleri bozulur, kabızlık veya ishal durumu olur.
  • Disparoni: Tedavi edilmeyen rahim sarkması olgularında genellikle kişinin cinsel hayatı etkilenir. Bu etkilenme ilişki sırasında meydana gelen ağrı şeklinde kendini gösterir.
  • İdrar yolları enfeksiyonu: İdrar retansiyonuna bağlı olarak görülen bu durum hastanın hayat kalitesini genellikle düşürür. Sürekli idrar yollarında yanma ve acı hissedilir.

Rahim Sarkmasına Ne İyi Gelir?

Aşağıdaki davranışlar ve yöntemler rahim sarkmasına bağlı olarak gelişen şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Düzenli olarak kegel egzersizlerini yapmak. Özellikle gebelik ve doğum sonrasında bu egzersizleri yapmak çok önemlidir.
  • Kabızlığı gideren yiyecekler sarkmanın daha da şiddetlenmesini önler. Bol miktarda sıvı tüketmek, meyve, sebze ve tahıllar gibi yüksek lif içeren yiyecekleri tüketmek gerekir.
  • Ağır kaldırmaktan kaçınmak gerekir. Eşyaları doğru şekilde kaldırmak gerekir. Kaldırırken bel veya sırtı kullanmak yerine bacakları kullanmak gerekir.
  • Öksürüğü geçirmek sarkmanın daha da kötüleşmesini engeller. Kronik öksürük veya bronşitin tedavi edilmesi gerekir.
  • Kilo vermek sarkmanın şiddetinin artmasını önler. İdeal kiloya gelmek için bir diyetisyen veya doktordan yardım alınmalıdır.

Rahim Sarkmasına Ne İyi Gelmez?

Aşağıdaki davranışlar ve durumlar rahim sarkması olan kişilerin şikayetlerini ve belirtilerini arttırabilir. Bu yüzden dikkatli olmak gereklidir.

Bu belirtiler:

  • Kilo almak rahim sarkmasını daha da şiddetlendirir.
  • Ağır yük kaldırmak.
  • Sigaradan uzak durulmalıdır. Sigara ciddi derece öksürük yapabilir. Kronik öksürüğe neden olan hastalıklar karın içi basıncını daha da arttıracağı için rahmin sarkmasını arttırır. Bu sebeple rahim sarkması olan kişilerde sigara mutlaka yasaklanmalıdır.
  • Kabızlık ve ıkınmak karın içi basıncını arttıracağı için sarkmayı daha da şiddetlendirir. Bu sebeple liften fakir olan etler ve yağlar kabızlık şikayetlerini arttırabilir. Bu sebeple tüketilirken yanında lif içeren bir besin de tüketilmelidir.

Rahim Sarkması Ameliyatı

Cerrahi tedaviler kişinin belirtileri ve şikayetleri şiddetliyse ve cerrahi olmadan diğer tedaviler yardımcı olmadıysa, ameliyat doktor tarafından düşünülür.

Obliteratif ve rekonstrüktif olmak üzere ikiye ayrılır:

Obliteratif cerrahi: Bu cerrahi teknik adından anlaşılacağı üzere organları kapatma mantığına göre planlanır. Vajinanın bir kısmını veya tamamını daraltır veya kapatır. Bu tekniğin amacı normal pozisyonlarından ayrılan ve vajinanın duvarlarına baskı yapan organlara daha fazla destek sağlamaktır. Ameliyat işe yaramadıysa, başka bir tedaviye tahammül edemiyorsa hastalar bu cerrahi prosedürler uygulanabilir.

Rekonstrüktif cerrahi: Pelvik tabandaki dokuları ve kasları onarmayı ve organları orijinal pozisyonlarına geri döndürmeyi amaçlayan cerrahi teknikleri içerir. Bu teknikler vajinada veya karında kesikler ile yapılabilir. Bunun dışında laparoskopik olarak da yapılabilir.

Bu cerrahi yöntemlerde en çok kullanılan kolporafi adı verilen cerrahi tekniklerdir.

Kolporafi Teknikleri

Buradaki amaç, pelvik organları yerinde tutan dokuyu daha sıkı ve daha güçlü hale getirmektir.

  • Anterior (ön) Kolporafi Onarımı: Mesane sarktığında ve vajinanın önüne fıtıklaştığında kullanılan cerrahi tekniktir. Orta hatta, vajina ön duvarına bir kesi yapılır ve makasla bu kesi uzatılır. Uzatılan doku bağları kuvvetlendirmek için kullanılır. 
  • Posterior (arka) Kolporafi Onarımı: Rektum fıtıklaştığında ve vajinanın arkasına doğru itildiğinde kullanılır.

Bu cerrahi teknikler aynı zamanda vajinadan rahim sarkmasını onarmak için kişinin kendi dokusunu veya vajina duvarındaki dokuları kullanarak da yapılabilir.

  • Sakrokolpopeksi ve sakrohisteropeksi: Bu cerrahi yöntemler sarkmış organları sabitlemek ve sabitlemek için de  cerrahi ağ  yada meş (yama) adı verilen dokuların kullanıldığı tekniklerdir.
    • Sakrokolpopeksi vajinal kanalın sarkmasını onarmak için kullanılan cerrahi tekniktir.
    • Sakrohisteropeksi ise rahim sarkmasını önlemek amacıyla rahmi sabitlemek için kullanılan cerrahi tekniktir.

Bu operasyonlar karın bölgesindeki kesikler ile yapılır. Ayrıca laparoskopik (karın içerisine delikler açılarak yapılan kapalı ameliyat) olarak da yapılabilirler. Vajinal ağ, sarkan organların yerine kaldırılmasına yardımcı olmak için vajinal derinin altına koyarak rahim sarkmasını onarır. Temelde bu mantık vardır.

Histerektomi: Genellikle diğer cerrahi tedaviler ve tedavi yöntemleri rahim sarkmalarını tam anlamıyla tedavi edemez. Ek tedavilere, yeniden rahim sarkmalarına ve bazı diğer idrar yolu problemlerine sebep olabilir. Tam anlamıyla bir tedavi sağlamanın en etkili yolu rahmin tam olarak çıkartılmasıdır.

Bu rahim çıkarma işlemine histerektomi denir. Bu işlem hastanın karnında bir orta derecede büyük bir kesi açılarak, laparoskopik olarak bazı aletlerle ve vajinal kanal aracılığıyla yapılabilir.

Hastaya işlem sırasında genel anestezi verilir ve hasta uyutulur. Ameliyat sonrası 1 ila 2 ay kişi bazı ağrılar hissedebilir.

Yaşı genç olan ve hala çocuk sahibi olmak isteyen kişilerde bu tedavi yöntemi zorunlu değilse yapılmaz.

Hamilelikte Rahim Sarkması

Normalde 40 ile 50 gram arasında olan rahim gebelik sonuna doğru 3 ila 5 kilogram arasında olabilir. Hamilelik süresince bir balon gibi büyüyen rahim genellikle yukarı doğru büyüdüğü için rahim sarkması görülmesi çok nadiren görülür.

Ancak hamileliğin sonuna doğru doğum yaklaştığı için veya doğum sırası ve sonrasında rahim aşağı doğru az da olsa sarkabilmektedir.

Gebelikte rahim sarkmasına cerrahi olarak müdahale edilemez. Çünkü bebeğe zarar gelebilir. Erken doğumlar meydana gelebilir. 

Bu sebeple hastanın yapması gerekenler:

  • Sürekli bir istirahat halinde olması
  • Ağır kaldırmaması
  • Kabızlık yapabilecek besinlerden mutlaka uzak durması gerektiği
  • Tuvalette çok fazla zaman geçirmemesi,
  • Bol su içmesi
  • Lifli gıdalar ile beslenmesi önemlidir.

Eğer cerrahi müdahaleler gerekiyorsa doğumdan sonra yapılabilir.

Rahim Sarkması için Hangi Doktora Gidilir? 

Aşağıdaki belirtileri ve şikayetleri olan kişilerin acil olarak bir kadın doğum hastalıkları uzmanı ile görüşmesi gereklidir. Bazı ilerlemiş rahim sarkması durumlarında eğer ameliyat planlıyorsa bir üroloji uzmanı da cerrahi operasyona kadın doğum hastalıkları uzmanı tarafından davet edilir. Bunun sebebi mesane, idrar yolları ve uterusun komşuluklarıdır.

Bu şikayetler ve belirtiler:

  • Vajinada ele gelen kitle hissi ve daha da ilerlemiş durumlarda kişinin vajinaya baktığında pembe nemli bir doku görmesi ilerlemiş rahim sarkmasına işaret olabileceği için mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
  • Uterus prolapsusu sonucunda idrar yollarındaki değişimlere bağlı oluşabilecek idrar kaçırma ve idrar yaparken şiddetli yanma hissi.
  • Cinsel ilişki sırasında dayanılmaz bir acı çekmek olarak bilinen disparoni şikayetleri önemlidir. Değerlendirilmesi ve altta yatan sebebin bulunması gerekir. Rahim sarkmasına bağlı olarak disparoni sıktır.
  • Rahim sarkmasına bağlı olarak sürekli kişinin iç çamaşırı ıslanıyorsa, berrak veya koyu bir akıntı varsa bir kadın hastalıkları uzmanı doktor ile görüşmek gereklidir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Rahim sarkması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Rahim Sarkması Hamileliğe Engel Mi?

Rahim sarkması hamileliğe engel olmaz. Doktorlar tarafından rahim sarkması olan kişilerde hamilelik sonrasında normal doğum genellikle önerilmez. Rahmin doğum sonrası oluşabilecek anatomik sorunlarını engellemek için sezeryan önerilir. 

Hatta bazı doktorlar ilerlemiş rahim sarkmasına sahip olan kişiler hamile kaldığı zaman sezeryan doğum anında rahim sarkmasını tedavi edebilecek bazı cerrahi teknikleri uygulamaktadır.

Ass. Dr. Samet Töken

Rahim Sarkması Cinsel İlişkiyi Etkiler Mi?

Rahim sarkması cinsel ilişkiyi etkiler. Bunun sebebi kişinin rahim sarkmasına bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrı çekmesidir. Bununla birlikte kişide cinsel isteksizlik de oluşabilir. Bu vajinada meydana gelen kötü görüntü ve ağrı sebebiyle olabilmektedir. Bu cinsel ilişkinin normal hale dönebilmesi için tedavi gereklidir.

Ass. Dr. Samet Töken

Rahim Sarkması Ağrı Yapar Mı?

Rahim sarkması elde edilen verilere göre %70 ağrı yapmamaktadır. Ancak rahim sarkmasının derecesine göre ağrı yapabilmektedir. Bu ağrının sebebi olarak organların sıkışması ve organlara gelen ekstra yük gösterilebilir. 

Ass. Dr. Samet Töken

Rahim Sarkması Kanama Yapar Mı?

Rahim sarkması nadiren de olsa kanama yapabilir. Kanamanın sebebi genellikle vajinal kanaldan sarkan rahmin dışarıdaki bakteri ve enfeksiyon yapabilecek mikroorganizmalara maruz kalması sonucunda oluşan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonun ve rahim sarkmasının tedavi edilmesi önemlidir.

Ass. Dr. Samet Töken