Punch Biyopsi

Punch biyopsi yönteminde silindir şekline sahip ucu keskin bir alet aracılığıyla hastanın cildinden doku alınır.

Punch Biyopsi Nedir?

Şüphelenen herhangi bir hastalık ile karşılaşıldığı durumlarda biyopsi yapılır. Biyopsi kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Punch biyopsi de bu yöntemlerden birisidir. Punch biyopsi yönteminde silindir şekline sahip ucu keskin bir alet aracılığıyla hastanın cildinden doku alınır.  Bu alet ile hastanın vücudundan içeriye girilerek, küçük bir parça alınıp geri dışarı çıkılmaktadır. Punch biyopsinin uygulandığı bölge ise belirli bir süre sonra kendiliğinden kapanarak, iyileşmektedir.

Punch biyopsisi hastalıkların sebebiyet verdiği organ veya doku değişiklilerinin tanısının konulabilmesi için en sık tercih edilen oldukça basit ve güvenilir biyopsi yöntemlerinden birisidir.

Punch Biyopsi İstenen Durumlar Nelerdir?

Punch biyopsi işlemi ile dokudan bir parça alınarak bu parça incelenir ve eğer problem varsa tedavi işlemlerine başlanır. Punch biyopsisi istenen durumlar şu şekilde listelenebilir;

  • Tanı konulması gereken bir iç hastalık tespit edileceğinde,
  • Yumuşak doku problemi olduğunda,
  • Deri patolojisi veya deri kanseri yaşayan kişilerde,
  • Deri renginde anormal değişimler görünmesinde,
  • Deri üzerinde şişlik görülmesinde,
  • Deri üzerinde kızarıklar yaşandığında,

Punch biyopsi işlemi yapılmak istenir. Punch biyopsi işlemi ile altında yatan bir hastalık olup olmadığının teşhisi konur.

Punch Biyopsi Nasıl Yapılır?

İlk olarak punch biyopsi işleminin gerçekleştirileceği odanın ve ekipmanların operasyon için hazırlanması gerekir. Bu esnada hekim tarafından operasyon yapılacak hastaya sözlü bilgi olarak detaylardan bahsedilir. Tüm bu hazırlık sürecinin akabinde hastaya punch biyopsi yapılmak üzere işleme başlanır. Punch biyopsi yapılış süreci şu şekilde seyretmektedir;

  • Punch biyopsi yapılacak bölge belirlenerek, işlem esnasında kolaylık sağlaması amacıyla işaretleme yapılır.
  • Hastaya lokal anestezi yöntemi ile anestezi uygulanarak, anestezi etkisinin bölgeye işlemesi beklenir.
  • Bu esnada punch biyopsinin yapılacağı bölge ve bölgenin çevresi antiseptik solüsyon yardımıyla temizlenerek sterilize sağlanır.
  • Hekim punch biyopsi yapacağı bölge açık kalacak şekilde yeşil bir örtü sererek hastanın vücudunu kapatır.
  • Deride bulunan lezyonun büyüklüğüne göre kullanılacak punch seçimi yapılır. Bu seçim hastadan hastaya değişiklik gösterir.
  • Lezyon ve çevresinde bulunan deri çizgilerine ters yönde olacak şekilde parmaklar ile gerdirilir. Parmaklar ile gerdirilmesi sonucunda oval bir defekt elde edilir.
  • Parmaklar arasında bulunan punch aleti 90 derecelik dik bir açıyla derinin üzerine koyulur ve vertikal bir basınç uygulanarak döndürülmesi sağlanır.
  • Punch dokuya geçiş yaptığında, doku direncinde azalma yaşanır ve deri biyopsisinin alındığı anlaşılır.
  • Akabinde punch biyopsi materyali dokudan ayrılır. Bu esnada hekimin dokuyu zedelemeden yumuşak bir biçimde tutması gerekir.
  • Daha sonra zemin bir makas kullanılarak kesilir ve biyopsi alma işlemi tamamlanmış olur.
  • Biyopsi sonrasında oluşan oval defekti bir veya iki dikiş kullanılarak dikilir. 
  • Dikiş sonrası yaraya saf vazelin sürülerek gazlı bir bez yardımıyla kapatılır ve bantlanır. Alınan parça ise incelemeye gönderilmek üzere formol solüsyonuna koyulur ve gönderilir.

Operasyonun gerçekleştiği bölge yaklaşık olarak 2 gün sonra doktor denetiminde açılır ve izotonik ile yıkanır. Bu yıkamanın ardından tekrardan pansuman yapılmalıdır. Dikişlerin alınma süresi ise punch biyopsi uygulanan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Operasyon yüze uygulandıysa genellikle 1 hafta sonra dikişler alınırken, operasyon gövdeye uygulandığında 2 hafta sürmektedir.

Punch Biyopsi Riskleri

Punch biyopsi çok fazla riski olmayan bir operasyon çeşididir. Fakat her operasyonda olduğu gibi gerek hekime gerek ise hastaya bağlı olarak çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Punch biyopsisinin riskleri;

  • Biyopsi yapılan bölgede kanama, morarma veya şişlik,
  • Yara izinin geçmemesi,
  • Biyopsi uygulanan bölgenin enfeksiyon kapması,
  • Kişiye bağlı olarak değişken alerjik reaksiyonların meydana gelmesi,

Punch biyopsi riskleri arasındadır. Fakat genelleme yapıldığında punch biyopsi operasyonu oldukça güvenli, kolay ve hızlı bir operasyondur.

Punch Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hekim, punch biyopsi sonrası biyopsi yapılan alandaki bandajın kaldırılmasını isteyebilir ve bandajın kaldırılması işlemi sonrası kanama yaşanabilir. Kanama yaşanması ihtimali kan inceltici ilaç kullanan kişilerde daha sıkça görülmektedir. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında yaraya yaklaşık 15 dakika süre boyunca basınç uygulamak gerekir.

Punch biyopsi, işlem sonrasında tüm hastalarda küçük de olsa yara izine neden olmaktadır. Kimi hastalarda bu izler önemli derece gelişme gösterebilir. Özellikle sırt, göğüs, boyun veya üst gövdeye biyopsi yapıldığında yaraların gelişme riski daha fazladır. Yara izleri biyopsi sonrası ilk süreçte pembe renkte olur. Akabinde beyaz veya kahverengine dönerek, yavaşça solmaktadır.

Punch biyopsi uygulanan bölgeye bir cisim çarpması veya gerilmesi gibi durumlara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde biyopsi bölgesine bir cisim çarpmasıyla veya gerilmesiyle yaranın gelişme ihtimali olabileceği gibi kanama riskini de artırabilir. Yaranın tamamen iyileşmesi 15 gün ile 2 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Alt bölgede yapılan punch biyopsi operasyonları, üst vücuda oranla daha yavaş iyileşirler. Biyopsi alanının iyileşme sürecini hızlandırmak ve daha iyi bakmak için dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Biyopsi yapılan bölgeye temas edilmeden önce eller su ve sabunla güzelce yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir.
  • Su ve sabun yardımıyla biyopsi yapılan bölge de yıkanabilmektedir. Eğer sabun kullanılamayacak yerden biyopsi örneği alındıysa (örneğin kafa derisi) bu durumda uygun antialerjik bir şampuan kullanılabilir.
  • Biyopsi uygulanan bölge güzelce durulanmalı ve kuru kalmalıdır. Havlu aracılığıyla kurulanabilir. Bölgenin ıslak kalmaması gerekmektedir.
  • Bölgenin hava alabilmesi için hekim tarafından önerilen yapışkanlı bir bandaj aracılığıyla örtülmelidir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Punch Biyopsi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Punch biyopsi fiyatı ne kadar?

Punch biyopsi fiyat skalası hastaneden hastaneye değişiklik gösteren bir yapıdadır. Fiyat belirlenirken hastanın durumu, biyopsinin yapılacağı bölge, hekimin tecrübesi ve operasyon esnasında kullanılacak aletler baz alınır. Bunun yanı sıra operasyonun yapılacak olduğu hastane ve hastanenin bulunduğu bölgede önem taşır. En doğru fiyat bilgisi için operasyonu gerçekleştirecek hekimle görüşmek gerekir.

Dr. Hande Erölmez

Punch biyopsi sonuçları kaç günde çıkar?

Punch biyopsi işlemi ile vücuttan alınan parça incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Bu süreçten sonra punch biyopsi sonuçlarının çıkması genellikle 1 gün ile 3 gün aralığında sürmektedir. Bu süreç laboratuvarda kullanılan teknolojiye ve inceleme yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Dr. Hande Erölmez

Punch biyopsi yararları nelerdir?

Punch biyopsi operasyonu ile şüpheli bir duruma sahip olan hastalara kesin bir tanı konulması sağlanır. Tanı sonucuna göre eğer bir problem varsa tedavi süreci daha hızlı bir şekilde başlar. Erken teşhis birçok hastalıkta oldukça önemli bir faktördür.

Dr. Hande Erölmez