Halüsinasyon, duyusal olayların zihin tarafından üretilmesi, kişinin bu görüntüyü sesi veya kokuyu gerçek sanmasıdır. Antipsikotik, uyarıcı veya antidepresan ilaçlar ile tedavi edilebilir

Erken boşalma, cinsel ilişkiye girdikten kısa bir süre sonra boşalmanın yaşanması durumu olup tespitinden sonra uygun olan tıbbi, fiziksel ve psikpoterapatik yöntemlerden biri uygulanır.

Sosyal fobi, sosyal ortamlarda aşırı kaygı hissetme, utanma ve rahatsız olma durumu olup, tedavisi; psikoterapi ve ilaç tedavisini içerir.

Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin birden fazla birbirinde bağımsız kişiliğe sahip olması durumu olup tedavisinde genellikle terapi, hipnoz ve ilaç tedavisi kullanılır.

Klostrofobi, hastalarda kapalı alanlara girildiğinde havasız kalacakmış ve bayılacakmış hissi veren bir rahatsızlık olup tedavisi hastaların istemesi ve uyum sağlamasıyla başlar.

Psikiyatri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Psikolog Nedir? Psikolog Ne Yapar?

Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.

Çocuk Psikiyatri Nedir? Çocuk Psikiyatrisi Ne Yapar?

Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.   

Psikiyatri Ne Sorar?


Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.