Perianal Fistül Ameliyatı Nedir?

Perianal fistül ameliyatı, makat ile bağırsak arasında ortaya çıkan perianal fistülün cerrahi bir yöntemle ortadan kaldırılmasıdır

Perianal fistül ameliyatı, cilt ve bağırsak arasında anormal bir biçimde ortaya çıkan bir bağlantı kanalının oluşması olarak adlandırılan fistül oluşumu durumunda yapılan işlemdir. Perianal fistül, makat ile bağırsak arasında ortaya çıkar. Bu durum cerrahi bir ameliyat olan perianal fistül ameliyatı ile ortadan kaldırılmaktadır.

Perianal fistül, makat bölgesinde apse oluşmasıdır.  Bölgede apse gelişir ve salgı bezi sayesinde apse boşalır ve dokular bir kanal üzerinden birbirine bağlanır. Bu rahatsızlıklarda büyük abdesti yapmayı kolaylaştıracak sıvı salgılanmaz. Bu duruma bağlı olarak apse oluşumu ortaya çıkar. Belirli bir süre sonra apseler patlar ve hastanın makat bölgesinden sürekli akan bir iltihap görülür. Ağrı şikayetiyle birlikte durum ciddileşir. Bu durumda cerrahi bir ameliyat yapılması gerekir.

Fistül sağlıklı kişilerde ortaya çıkabilecek bir durum değildir. Bu yüzden anüs çevresinde ağrı, makat çevresinde kaşıntı, iltihaplı akıntı, yüksek ateşe bağlı olarak ortaya çıkan titreme ve üşüme şikayetleri varsa mutlaka bir uzmana başvurularak cerrahi işlem seçenekleri masaya yatırılmalıdır.

Perianal Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Perianal fistül ameliyatı olanlar için temel amaç bağırsak ve makat arasında normal şartlar dışında ortaya çıkan kanaldan kurtulmaktır. Bunun için farklı cerrahi işlem seçenekleri vardır.

Muayene sonrasında hastanın durumuna bağlı olarak cerrah tedavi yöntemine karar verir. Perianal fistül ameliyatı seçenekleri şu şekildedir;

Fistülotomi: Bu operasyon, basit fistüllerin kaldırılmasında kullanılır. Tedavide uygulanan teknik fistül kanalının bağırsak ve derideki iki ağzındaki dokuları kesme ve fistülün oluk halinde kazınmasıdır. Kazıma işlemi sırasında sond isimli özel bir alet yardımıyla fistül kanalına tünel açılmaktadır. Operasyonda makat bölgesinde apseye yol açan iltihap çıkarılmaktadır.  

İki Aşamalı Fistülektomi: Bu işlem sırasında klasik fistülotomi yanında makat bölgesinin kontrol edilmesiyle görevli bazı kaslar da kesilebilir. Fistül dışkılama alanında yer alan kaslarda da yer alabilir. Bu durumda ek cerrahi işlem yapılması gerekebilir.

Seton: Bu işlemde dışkıyı tutma kası içinde ortaya çıkan fistül oluşumu ortadan kaldırılır. İşlemde fistülün bağırsak kısmında yer alan ağzı ve deri kısmındaki ağzı arasında bir ip ya da lastik geçirilir.  Böylece ip ve lastik fistül boyunu zamanla daraltır ve kademeli olarak keser. Bu yöntem sonrasında fistül tekrarlayabilir. Bu yüzden diğer cerrahi işlemler daha kesin tedavi olacaktır.

Perianal Fistül Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Perianal fistül ameliyatı sonrası bazı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların önemli bir bölümü hastanın dikkat etmemesine bağlı olarak görülür. Bu süreçte hasta doktorun belirttiği noktalara dikkat etmelidir.

Olası riskler şu şekildedir;

Anal Kriptit: Ter ve kıl bezlerinin iltihaplanmasıdır. Bağırsakta yer alan hücrelere kripta adı verilir. Bu hücreler operasyon sonrasında iltihap kapabilir. Bu durumda makatta yanma, kabızlık, kaşıntı ve şişlik gibi durumlar yaşanabilir. Bu belirtilerde mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

Makat Akıntısı: Operasyon sonrasında iltihap ya da enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak makat akıntısı yaşanabilir. Perianal fistül ameliyatı sonrası akıntı olması durumunda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Enfeksiyon: Ameliyat sonrasında ilaç kullanımı ve hijyen gibi durumlara dikkat edilmediğinde enfeksiyon riski vardır. Ameliyat sonrası hasta mutlaka doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmalı ve ameliyat bölgesinin hijyenini sağlamalıdır.

Kanama: Her ameliyatta olduğu gibi perianal fistül ameliyatı sonrası kanama riski vardır. Kanama olmaması adına hasta doktorun belirttiği noktalara uymalıdır. Kanama durdurulamıyorsa bir uzmana görünmek gerekir.

Perianal Fistül Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Perianal fistül ameliyatı iyileşme sürecinin kısa sürmesi ve konforlu geçmesi için hasta dikkatli davranmalıdır. Bu süreçte doktor tavsiyelerine uyulmalı, ilaçlar düzenli kullanılmalı ve bölge iyi korunmalıdır. Böylece hasta eski haline kısa süre içinde dönebilir.

 Ameliyat sonrası şu noktalara dikkat edilmelidir;

Beslenme: Ameliyat sonrasında hastanın lifli gıdalar tüketmesi sindirim ve boşaltımı kolaylaştırır. Böylece hasta iyileşme sürecini konforlu geçirebilir.

Su Tüketimi: Ameliyat sonrasında su tüketimi çok önemlidir. Bu sayede sindirim ve boşaltım sistemi işlevi sağlanabilir. Su tüketimi boşaltım ve sindirim aktivitelerini kolaylaştırabilir.

Oturma Banyosu: Operasyon sonrası küvette ya da leğende oturma banyosu yapılmalıdır. Ayrıca plastik oturma küvetleri de satın alınabilir. Hastanın ılık suda 15-20 dakika oturma banyosu yapması ağrı ve acıları en aza indirebilir.

İlaç Kullanımı: Ameliyat sonrası ilaç kullanımı çok önemlidir. Doktorun belirttiği ilaçlar mutlaka belirtilen şekil ve sürelerde kullanılmalıdır. İyileşme sürecinin kısa sürmesi ve sorunsuz olarak yürümesi için ilaçların düzenli kullanımı önemlidir.

Doktor Kontrolleri: İyileşme süreci doktor tarafından düzenli olarak takip edilir. Bu yüzden hasta doktor kontrollerini aksatılmamalıdır. Ameliyat sonrasında belirlenen zaman dilimlerinde doktora görünülmeli ve belirli şikayetlerde mutlaka doktordan destek alınmalıdır. Mümkünse ilk pansuman doktor tarafından yapılmalıdır.

Islak Mendil Kullanımı: Ameliyat sonrası tuvalet kağıdı kullanımı sert yapısı sebebiyle önerilmemektedir. Bu süreçte tam temizlik sağlaması ve yumuşak dokusu sebebiyle ıslak mendil kullanılmalıdır. İyileşme süreci boyunca ıslak mendil tercih edilmelidir.

Tuvalette Kalma Süresi: Perianal fistül ameliyatı sonrası tuvalette uzun süre kalınmamalıdır. Mikrop kapılmaması, enfeksiyon oluşmaması ve ameliyat olunan bölgenin zorlanmaması adına tuvaletten kısa süre içinde çıkılmalıdır.

Fistül Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Perianal fistül ameliyatı sonrası bakım çok önemlidir. Hasta ameliyattan sonra bakım sürecinde öncelikle kişisel hijyenine önem vermelidir. Bölgenin temiz tutulması ve bakımı önemlidir. Tuvalet kağıdı kullanımı bölgenin tahriş olmasına yol açabilir. Bu yüzden tuvalet kağıdı yerine su ya da ıslak mendil kullanılması daha doğru olur.

Perianal fistül sonrası iyileşme sürecinde hastanın rahatlamak adına günde iki defa oturma banyosu yapması çok doğru olur. Böylece iyileşme süreci hızlanır ve bölgedeki mikrop ortadan kaldırılır. Ayrıca hasta, doktorun belirttiği tüm tavsiyelere uymalıdır. Düzenli ilaç kullanımı da çok önemlidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Perianal Fistül Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Perianal fistül ameliyatı kaç saat sürer?

Perianal fistül ameliyatı süresi uygulanacak yönteme, kanalın büyüklüğüne, bulunduğu bölgeye göre değişir. Bu operasyonlar genelde pratik bir şekilde tamamlanır. Ortalama 15-60 dakika arasında değişir. Ameliyat süresi hakkında operasyondan önce cerrah tarafından bilgi verilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Perianal fistül ameliyat fiyatları ne kadar?

Perianal fistül ameliyatı fiyatı; fistülün oluştuğu bölgeye, ameliyatın yapılma şekline göre değişir. Ameliyat türüne göre ve ameliyatın yapıldığı hastane şartlarına göre de fiyatlar değişken olabilir. Ayrıca doktorun tecrübesi de fiyatları etkiler. Fiyat bilgisi için doktordan ve sağlık kuruluşundan bilgi almak doğru olacaktır.

Int. Dr. Sinem Köse

Perianal fistül ameliyatı sonrasında akıntı ne kadar sürer?

Perianal fistül ameliyatından sonra müdahale edilen bölgedeki yara tamamıyla iyileşene kadar sarı renkli bir akıntı şikayeti olacaktır. Akıntı süresi hastaya göre değişir. Hastanın iyileşme hızı ve bölgenin hijyenine dikkat etme durumu akıntının süresinin kısalmasında etkilidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Perianal fistül ameliyatı SGK karşılar mı?

Perianal fistül ameliyatı önemli bir rahatsızlık olduğu için SGK tarafından karşılanır. Ancak karşılanması için devlet hastanelerinde yapılması gerekir. Özel hastanelerde yapılan ameliyatın sadece bir bölümü SGK tarafından karşılanmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Fistülün kansere dönüşme olasılığı var mıdır?

Fistül çok uzun bir süre boyunca tedavi edilmezse kansere dönüşebilir. 8-10 yıl tedavi edilmeyen ve yüksek tahribat gücü olan fistüllerde kanser ortaya çıkabilir. Bu yüzden tedavi bir an önce başlatılmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse