Penil Doppler Nedir?

Penil doppler, hastalardaki ereksiyon sorunlarının altında yatan nedenlerini araştırmak amacıyla uygulanan penis ultrason muayenesidir.

Penil doppler, erkek hastalardaki türlü penis sorunları ile ilgili uygulanan bir muayene şeklidir. Penil doppler için tam açıklaması ise hastalardaki ereksiyon sorunlarının altında yatan nedenlerini araştırmak amacıyla uygulanan penis ultrason muayenesidir. Yapılan bu muayene, alanında tecrübe sahibi olan bir radyoloji uzmanının doppler ultrasonografi cihazını kullanması ile gerçekleştirilir. Bu noktada ultrason radyasyon içermeyen ve dolayısıyla herhangi bir zarar vermeyen bir görüntüleme tekniğidir. Hastalar da bu nedenle sorunsuz ve endişesiz şekilde bu muayeneye girebilirler.  

Penis doppler testi olarak da bilinen penil doppler testi, genel olarak bir radyoloji uzmanı tarafından yapılır. Bu doppler testi sırasında hastanın penisi üzerinde gerekli ölçümler yapılır ve bu işlemi takiben gerekli bazı tetkiklere devam edilir.

Muayene sonunda hastanın penisi üzerindeki sertleşme gibi bazı sorunlar ile ilgili altta yatan nedenler incelenir ve hastanın problemi çözüme ulaştırılır. Bazı vakalar haricinde genelde pek çok hastada anında olumlu sonuçlar alındığı görülmüştür.

Penil Doppler Kimlere Yapılır?

Penil doppler yapılan durumlar, erkek hastalarda genellikle erektil disfonksiyon şüphesi bulunduğu durumlardır. Erkek bireylerde görülen bu erektil disfonksiyon ise halk dilinde “iktidarsızlık” şeklinde tanımlanmakta ve tıp dilinde erkeğin penis sertleşmesinin cinsel birleşimi sağlayamayacak şekle geldiği bir fonksiyon bozukluğu anlamına gelmektedir. Test ise genel olarak doktorun yaptığı başka muayeneler ardından gerçekleştirilir. Bu noktada erektil disfonksiyon sorunu için en fazla kullanılan tıbbi görüntüleme teknikleri arasında yer alır.

Bu tıbbi görüntüleme yönteminde yüksek frekans gücünde olan ses dalgaları içermekte olduğu için testin hastalar üzerinde herhangi bir zararı ya da yan etkisi tespit edilmemiştir. Erektil disfonksiyon sorunu gibi diğer penis problemleri teşhisinde de penil doppler yöntemine başvurulur ancak eskiye nazaran daha az popüler olan bir yöntem olduğu da görülmektedir.

Penil Doppler Nasıl Yapılır?

Penil doppler yapılışı için takip edilen adımlar şu şekildedir:

  • Ereksiyon sorunu bulunan hasta, sırt üstü pozisyonda ultrasonografi masasına yatar.
  • Öncelikle renkli doppler ultrason cihazı kullanılarak penisin tamamı yapısal açıdan incelenir.
  • Bu esnada sertleşmede ana rolü üstlenen iki taraflı durumdaki atar damarların hem çapları hem de içinde bulunan kanın akım hızı üzerinden ölçüm yapılır. Bu ölçümler de kaydedilir.
  • Sonrasında penil doppler iğnesi denilebilecek oldukça (ince insülin iğnesi) ince bir tür iğne kullanılır. Bu iğne penisin tam orta kısmına, yani kan havuzu iç kısmına uygulanır.
  • İğne ile beraber sertleşme sağlayabilecek bir ilaç enjeksiyonu yapılır.
  • Enjeksiyon yapılma esnasında kişi, çok kısa süreli ve az bir miktarda rahatsızlık hisseder. İğne sonrasında ise hastalar, genellikle bu iğneden korkmalarının gereksiz olduğunu ifade ederler.
  • Enjeksiyonun hemen ardından dakikalar içerisinde peniste hızlı bir biçimde sertleşme oluşmaya başlar.
  • Ayrıca enjeksiyonun ardından 3, 5, 10, 15 ile 20. dakikalarda hastaya renkli doppler ultrason kullanılarak iki taraflı atar damarlara bakılır, inceleme yapılır. Bu esnada damarlar üzerindeki çap artma oranı ve kandaki akım hız dereceleri kaydedilir.
  • Penisteki atar damar içindeki kanın akım hızı ve kalp atım hızı paralel ilerler. Dolayısıyla kalpteki kasılma hareketiyle eşdeğer zamanda pik şekilde bir yükseliş olur. Tam tersi olarak kalp gevşediği anda da penis atar damarın kan akımında azalma gözlenir.
  • Tüm bu akım hızları ise anlık olarak renkli doppler ultrasonografi ekranında grafiklerle takip edilir ve ölçümleri gerçekleşir.
  • Ayrıca dakikalar içerisinde gözlenen penis sertleşmesi ve derecesi de bu ekran verilerine göre kaydedilir.

Penil Doppler Zararları

  • Penil doppler zararları olan bir görüntüleme yöntemi değildir. Bu incelemenin kişilerde yaratacağı herhangi bir zarar yoktur.
  • Hastaya yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından ortalama 30 dakika ila 1 saat içerisinde peniste meydana gelen sertleşme, normal şekline döner. Ancak bu hastaların ortalama %3’ünde görülür.
  • İnceleme esnasında meydana gelen sertleşme durumu uzun sürebilir ve penisin inmemesi gibi bir problem yaşanabilir. Bu soruna ise tıpta “priapizm” denmektedir. Aslında böyle bir durum olması, bir açıdan da penis sertleşme sorununun damarsal bir problemden dolayı olmadığına işaret etmektedir.
  • Bu durumdaki hastaların penis bölgesine buz uygulaması ve boşalması tavsiye edilir. Buna karşın 4 saatten daha uzun süren sertlik durumlarında ufak bir iğne müdahalesi yapılarak sorun ortadan kaldırılabilmektedir ve penis normal şekline gelmektedir.

Penil Doppler Riskleri

Penil doppler riskleri, çok az sayıda olmakla beraber bazı hastalarda söz konusu olabilir. Bu test, penisteki kan akımının sürekliliğini tespit etmede kullanılır. Bu anlamda damar rahatsızlıkları ile alakalı öngörü ve bilgi sağlamaktadır. Damar patolojisini (damar hastalıkları bilimi) belirleyebilme konusunda uygulanan en basit testtir ancak en ideal olan test değildir.

  • Testin yapılması hem yapan kişi hem de yaptıran kişi açısından ciddi derecede bir uyumla gerçekleştirilmelidir. Bu yüzden testlerin her zaman için doğru sonuç vermeme riski vardır.
  • Bazı durumlarda da test için uygulanan enjeksiyonun ardından penis sertliğinin saatler boyunca düzelmemesi riski vardır. Bu tip bir durumda kişiye müdahalede bulunulması gerekebilir. Aksi şartlarda penis üzerinde kalıcı olabilecek bir hasar meydana gelmesi riski söz konusu olabilir.

Penil Doppler Sonrası

Penil doppler sonrası sonuçlar, dakikalar içerisinde hasta üzerindeki değişimlerle gözlemlenir. Penil doppler sonrası sonuçlarla ilgili bilgiler şu şekildedir:

  • Penil doppler sırasında hastaya yapılan enjeksiyon sonrası dakikalar içerisinde peniste hızlı bir sertleşme başlar.
  • Penil doppler incelemesi sonrası penis atar damarı içerisindeki kanın akım hızının pik yaptığı seviye, penis sertleşmesi açısından gereken atar damar performans ve yeterliliğini gösterir.
  • Bu akım hızının en dip seviyesi ise peniste toplar damar kaçağı bulunup bulunmadığı gösterir.
  • Penil doppler sonrası sonuçlara göre atar damar yeterliliği açısından pik seviye değerinin minimum olarak 35 cm/saniye hıza ulaşması gerekir.
  • Penil doppler sonrası sonuçlara göre toplar damar kaçağı bulunmuyorsa en dip seviye değerinin ise maksimum olarak 3 cm/saniye hıza düşmesi gerekir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Penil Doppler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Penil doppler fiyatı nasıldır?

Penil doppler fiyatı, incelemenin gerçekleştirileceği renkli doppler ultrason cihazında mevcut teknik özellik ve kapasiteye göre değişebilmektedir. Doppler ücretleri, uygulanan sağlık kurumuna, muayenehaneye, klinik ya da hastaneye bağlı olarak çok geniş bir fiyat aralığında farklılıklar gösterir. Penil doppler fiyatı hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşu ile iletişime geçilerek randevu alınmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Penil doppler yaptıranlar iğne yapılırken ne hisseder?

Penil doppler yaptıranlar, öncesinde işleme dayalı endişe ve korkularının yersiz olduğu düşüncesine varırlar. Genellikle bu işlem öncesinde hastaların en fazla çekindiği konu, penil doppler muayene ve testi aşamasında penis üzerine yapılacak olan iğne-enjeksiyon işlemidir. Bu iğneler, çok ince yapıda iğnelerdir ve hastaya acı vermezler. Yalnızca iğne aracılığıyla ilacın enjekte edilmesi sırasında hastalar hafif düzeyde bir rahatsızlık duyarlar ancak bu rahatsızlık hissi de kısa süreli ve düşük seviyededir.

Int. Dr. Sinem Köse

Penil doppler usg testinin amacı nedir?

Penil doppler usg, aslında “penil doppler ultrasonografi” açılımının kısaltması olarak kullanılır ve dolayısıyla aynı anlama gelir. Penil doppler usg, sertleşme ve iktidarsızlık problemi bulunan hastalar üzerinde tanı koyabilme amaçlı olarak uygulanan testlerden bir tanesidir. İşlemin uygulanabilmesi açısından hasta kişinin penis bölgesine iğne yardımıyla ilaç enjekte edilir; peniste sertleşme sağlanmasının ardından toplar ve atar damarlarda bulunan kan akımları incelenip değerlendirilir. Bu test sayesinde damar hasarı ile alakalı bir neticeye varılması amaçlanır.

Int. Dr. Sinem Köse

Renkli penil doppler nasıl olur?

Renkli penil doppler, bir diğer adıyla renkli penis doppler olarak geçer. Tıbbi literatürde renkli penil doppler için yapılan kısaltma ise “RDUS” şeklindedir. Buna göre renkli penil (penis) doppler ultrason çekimi yapılması açısından herhangi özel bir hazırlık aşaması gerekmemektedir. Hasta kişi, doktorun muayene masası üzerine uzanma pozisyonuna geçer. Doktorun hastaya sürdüğü jel ve prob yardımı sayesinde renkli ultrason çekimi başlamış olur. Bu esnada ekranda mavi ile kırmızı renkler belirir. Gerekli tetkikler de bu ultrason çekimi ile yapılmış ve incelenmiş olur.

Int. Dr. Sinem Köse

Penil doppler ultrason gerektiren sorunlar kimlerde görülür? Neler yapılır?

Penil doppler ultrason gerektiren sorunlar, genellikle sertleşme sorunlarıdır. Bu sertleşme sorunları ise erkeklerde çok yaygın şekilde görülebilen cinsel bir sağlık problemidir. Nedenleri farkı olabilmekle beraber genç, orta ya da ileri yaş hastalarda görülebilmektedir. Ereksiyon sorunlarının tanı ve tedavi tekniklerinin belirlenebilmesi açısından öncelikle hastaya ayrıntılı muayene, bazı tetkik, araştırma ve incelemeler yapılması gerekir. Bu yapılacak tetkikler içerisinde oldukça önemli olan bir tetkik de penil doppler ultrason incelemesidir. Bu anlamda özellikle de sertleşme sorununun penis üzerinde damarsal ya da yapısal hasar ve bozukluklara bağlı gerçekleşip gerçekleşmediği, inceleme sonucunda ortaya konulur. Teşhisin kesinleşmesinin ardından buna uygun bir tedavi uygulanmasına karar verilir.

Int. Dr. Sinem Köse