NST Nedir?

NST, kardiyotokografi cihazı yardımıyla anne karnındaki fetüsünün kalp atışlarını dinleyerek iyilik halinin değerlendirilmesidir.

NST (nonstress test), kardiyotokografi adi verilen bir cihaz yardımı ile anne karnındaki fetüsün kalp sesleri dinlenerek iyilik halinin değerlendirildiği bir doğum öncesi testtir. Test sırasında bir monitör ile bebeğin hareketleri ve kalp atışlarının seyri arasındaki ilişki kaydedilip incelenmektedir. 

Nonstress test olarak adlandırılmasının nedeni, test sırasında anne karnındaki fetüs için hiçbir stres unsuru oluşturmamasıdır. Bu nedenle NST, doktorlar tarafından en sık başvurulan değerlendirme testlerinden birisi olmuştur. Test sırasında kalbin, bebek ve çevresinin hareketlerine göre tepki göstermesi beklenmektedir. Ancak değerlendirme sırasında istenen tepkinin görülmemesi için riskli ya da risksiz pek çok sebep olabilmektedir. Bu nedenle uzman doktorların dikkatle testi sürdürmeleri gerekmektedir.

NST Hangi Durumlarda Uygulanır?

Gebelik süresince belli dönemlerde bebeğin sağlık durumunu değerlendirmek için NST uygulamak normal bir durumdur. Hamileliğin 28.haftasından itibaren NST uygulaması yapılabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda NST uygulamak daha önemlidir ve uygulama sıklaştırılmalıdır:

  • Komplikasyonları olan çoğul gebeliklerde, 
  • Annenin diyabet, tansiyon, guatr, kronik böbrek hastalığı ve kalp gibi altta yatan hastalıkları olduğu biliniyorsa,
  • Uzamış gebelik durumlarında,
  • Varsa önceki gebelikte komplikasyonlar oluşmuşsa,
  • Amniyotik sıvının düşük olması,
  • Annenin, bebeğin hareketlerini hissetmemesi,
  • Plasenta fonksiyonlarının yetersiz olması,
  • Bebeğin aldığı oksijen miktarının az olması gibi durumlarda uygulanmaktadır.

NST Nasıl Çekilir?

NST çekilirken izlenen aşamalar aşağıdaki gibidir:

  • Yanıltıcı sonuçlara ulaşılmaması için annenin karnının tok olması gerekmektedir.
  • Öncelikle anne sedyeye alınır.
  • Başının hafifçe kalkık olduğu, oturur pozisyonda olduğu ya da yan yatıyor olduğu durumlarda da uygulanabilir.
  • Karın bölgesine “prob” adı verilen cihaz bağlanır.
  • Anneye bir düğme verilir. Test sırasında bebek her hareket ettiğinde annenin bu düğmeye basması sağlanır.
  • Yaklaşık 20 dakika boyunca bebeğin kalp atış seyrinde hareketlerine bağlı olarak oluşan değişiklikler takip edilir.
  • Bu sırada bebeğin kalp atış seyrinde ortaya çıkan değişiklikler cihaz tarafında bir grafik kağıt üzerine basılır.
  • Sonuçların olduğu bu kağıda NST trasesi adı verilmektedir.

NST sırasında bebeğin hareket etmemesi riskli bir durum olduğu anlamına gelmez. Bebek derin bir uykuda ise de hareket etmeyebilmektedir. 

NST Nasıl Yorumlanır?

Test sonuçları iki farklı şekilde değerlendirilmektedir. Bunlar reaktif NST ve non-reaktif NST olarak adlandırılmaktadır. 

  • Gebeliğin 32. haftasından itibaren 20 dakikalık test boyunca bebeğin kalp atışındaki yükselmenin en az 15 saniye süreyle 2 defa veya daha fazla görülmesi durumunda reaktif NST’den söz edilmektedir. 
  • Ancak test sonucunda istenilen değerlere ulaşılamaması halinde non-reaktif NST’den söz edilmektedir. 

Bu durumla karşılaşıldığında ilk akla gelen şey bebeğin derin bir uykuda olabileceğidir. Bebeğin uykuda ya da aldığı oksijen miktarının yetersiz olduğunun tespit edilmesi için teste devam edilmesi gerekmektedir. Doğru bir sonuca ulaşıldığından emin olmak için ya bir süre bebeğin kendiliğinden uyanmasını beklenir ya da akustik stimülasyon adı verilen ses uyarısıyla uyandırılıp, 20 dakikalık bir test daha uygulanır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

NST ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

NST’de kaç çıkarsa doğum başlar?

NST cihazında 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika arayla en az 3 düzenli sancı görülüyorsa vücudun doğum için hazır olduğu anlaşılmaktadır. Eğer normal doğum ise bu kasılma ve sancılar devam etmektedir. Bu durumda doğru şekilde nefes alıp vermek ve doktorun talimatlarına uymak önem kazanmaktadır.

Dr. Berna Babacan

NST’de sancı değerleri kaç olmalı?

Annenin, anne karnındaki bebeğin hareketlerini hissetmesi gebeliğin 18. haftasından itibaren başlamaktadır. Fetüsün hareket sayısının normal olarak yorumlandığı bazı değerler vardır. Bu değerlerin 180 dakika içinde minimum 10 fetal hareket gerçekleşmesi olduğu bilinmektedir.

Dr. Berna Babacan

NST’de kalp atışı kaç olmalı?

Bir bebeğin kalp atışları dakikada 120 ile 160 arasında olmalıdır. Ancak bebeğin hareketleri de kalp atışlarında hızlanmaya neden olabilmektedir. Test sırasında bebeğin kalp atışları dalgalanmalar olarak NST trasesine kaydedilmektedir. Test sonucunda bu dalgalar değerlendirilerek bebeğin sinir sistemindeki iyilik hali yorumlanmaktadır.

Dr. Berna Babacan

NST’ye kaçıncı haftada girilir?

NST’ye risksiz gebeliklerde 26 – 28. girilmeye başlanmaktadır. Gebeliğin 36. haftasından itibaren haftada bir, gebeliğin 40. haftasından itibaren ise 3 günde bir yapılması tercih edilmektedir. Ancak bu süre annenin sağlık durumuna ve gebeliğin gidişatına göre değişiklik göstermektedir.

Dr. Berna Babacan

NST’de sancı çıkınca doğum ne zaman olur?

NST’de rahimdeki kasılmalar da tespit edilerek doğum sancısı olup olmadığı değerlendirilmektedir. Normal şartlar altında 38. – 40. haftalarda doğum gerçekleşmektedir. NST’de sancı, rahim ağzında kısalma ve açılma gibi değişiklikler görüldüyse doğumun başlamak üzere olduğu anlaşılmaktadır. Eğer ilk doğum ise 16 – 18 saat arasında, daha önce doğum yapılmış ise 8 – 12 saat arasında doğum gerçekleşecektir. Ancak bu değişiklikler gebeliğin erken daha erkek zamanlarında ortaya çıkmışsa, sancıların önlenmesi için gerekli tedavilere başlanmaktadır.

Dr. Berna Babacan

NST kaç dakika sürer?

NST testi sırasında anne karnında hareket eden bebeğin kalp atışları dinlenir ve kaydedilir. Kaydedilen bu bilgiler bir grafik kağıda basılıp, yorumlanmaktadır. Bu işlemler normal şartlar altında 20 dakika sürmektedir. Ancak test sonucunda non-reaktif NST’den söz edilmesi durumunda bu süre uzamaktadır. İlk olarak bebeğin derin bir uykuda olduğundan şüphelenildiği için ya bebeğin doğal yollarla uyanması beklenmekte ya da akustik stimülasyon denilen ses uyarısıyla uyandırılıp tekrar test yapılmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında testin süresi 40 dakikaya çıkmaktadır.

Dr. Berna Babacan

NST fiyatları ne kadardır?

NST test fiyatları, işlemin yapıldığı kuruma ve yapan uzman doktorun belirlediği fiyat aralığına göre değişiklik göstermektedir. NST test uygulamasının öncesinde ve sonrasında yapılacak ek işlemler de fiyatları etkilemektedir. NST fiyatları hakkında bilgi almak için sağlık kuruluşuna başvurarak randevu alınması gerekmektedir. Randevu sırasında işlem yapılarak net fiyatlara ulaşılmaktadır.

Dr. Berna Babacan

NST rahim kasılmaları kaç olmalı?

NST’de %40 ile üzerinde çıkması ve her 20 dakikada en az 3 sancı görülmesi, doğumun başladığı anlamına gelmektedir. Sancı değerinin düzenli bir şekilde 100 ve üzerinde çıkması da bunun doğum sancısı olduğu anlamına gelmektedir. NST sancısının 80 ve üzerinde çıkması da doğum habercisi olduğu için doktor kontrolü altında olmak önem taşımaktadır.

Dr. Berna Babacan