Nissen Fundoplikasyon Nedir?

Nissen Fundoplikasyon, reflü rahatsızlıklarında başvurulan ve günümüzde yaygın şekilde kullanılan yardımcı cerrahi yöntemlerden bir tanesidir.

Nissen Fundoplikasyon, reflü rahatsızlıklarında başvurulan ve günümüzde yaygın şekilde kullanılan yardımcı cerrahi yöntemlerden bir tanesidir.

Tıp literatüründe Gastoözofagial Reflü Hastalığı adı ile yer alan kronik rahatsızlık, insanların yaklaşık olarak dörtte birinde görülür niteliktedir. Genellikle;

  • Göğüs bölgesinde yanma hissi
  • Boğaz bölgesinde yanma hissi
  • Mideden ağza doğru acı tatta bir su gelmesi durumu gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. 

GÖRH kısaltması ile de anılan Gastroözofagial Reflü Hastalığı; “sfinkter” adı verilen ve yemek borusu ile mide arasında oldukça sert ve sıkı nitelikteki kasların oluşturduğu bölgenin gevşemesine bağlı olarak, midede oluşan asidin yemek borusuna kaçması durumu olarak nitelendirilebilir.

Bu hastalık için asit oluşumunu engelleyen ya da oluşan asidi baskılayabilen nitelikteki ilaçların kullanımı ile geçici rahatlama sağlanır. Fakat ilaç kullanımı devam ettirilmez ise göğüs ve boğaz bölgesinde yanma hissi ile mideden ağza doğru acı su gelmesi durumu devam edecektir.

Nissen Fundoplikasyon, fundoplikasyonun laparoskopi yöntemi ile gerçekleştirilmesi ile özellikle Gastroözofagial Reflü Hastalığı ve “hiatal” ismi ile bilinen fıtık tedavisinde kullanılan bir tür cerrahi işlem olarak tanımlanabilir.

Endoskopik Fundoplikasyon Neden Tercih Edilir?

Reflü hastalığının kalıcı bir şekilde tedavi edilebilmesi amacı ile “sfinkter” adı verilen yapının gevşemiş olan halinin düzeltilmesi gereklidir. Bunun için ise bu yapının daraltılarak güçlendirilmesi söz konusu olacaktır. Endoskopik fundoplikasyon yöntemi;

  • Aracılığı ile gevşek haldeki “sfinkter” yapısının dikilmesi ve dikilme ile güçlendirilmesi sağlanmaktadır. 
  • Cilt üzerinde herhangi bir kesi açılmadan yapılmaktadır.
  • Özel olarak tasarlanmış bir endoskop aracılığı ile ağızdan girilir ve yemek borusunun en alt uç kısmında bulunan gevşekleşmiş alana, mide dokusunun sağlam olan kısmından alınan bir parçanın zımba ile dikilmesi gerçekleştirilir. Böylelikle asit kaçağının önüne geçilmektedir. 

Nissen Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik nissen fundoplikasyonu ameliyatı işleminde;

  • Genel anestezi uygulaması ile hastanın tamamen uyutulması sağlanır. 
  • İşlem için ameliyathane ya da endoskopi odası tercih edilebilir.
  • Büyük bir kesi açılması söz konusu değildir. Bunun yerine küçük kesiler açılması ile karın bölgesinin iç kısmına kamera yerleştirilmesi sağlanır. “Laparoskopik” olarak adlandırılan kapalı cerrahi yöntemidir. Herhangi bir aksilik ile karşılaşıldığında ve gereklilik durumunda açık ameliyata geçiş yapılması söz konusu olabilir. 
  • Göbek deliğinin bulunduğu yerden, karın içerisine karbondioksit gazı verilir ve sonrasında “trokar” adı ile bilinen özel bir borunun içerisinden çubuk şeklindeki kameranın gönderimi sağlanır. Elde edilen görüntü ekrana yansıtılarak operasyona devam edilir. 
  • Görüntü alındıktan sonra üç adet özel nitelikli boru yerleştirilir ve bu borular içerisinden gönderilerek opere edilen cerrahi aletler yardımı ile operasyon gerçekleştirilir. 
  • Karın içerisine gönderilmiş olan karbondioksit gazının boşaltılması ve bunu takiben de açılan minik kesilerin dikilmesi ile ameliyat sonlandırılır. 
  • Yaklaşık olarak 45 ile 120 dakika içerisinde tamamlanır. Bu süre operasyonun uygulandığı hastanın genel sağlık durumu, operasyon esnasında karşılaşılabilecek komplikasyonlar ya da ek hastalıkları gibi durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir niteliktedir. 

Ameliyat Esnasında Yaşanabilecek Olan Komplikasyonlar

Ameliyat esnasında uygulanan işlemler, genel anestezi ve laparoskopi yöntemi nedeni ile meydana gelebilecek farklı farklı komplikasyonlar mevcuttur.

Entübasyon Zorluğu –Trakeostomi Gerekliliği

İşlem için anestezi uygulanması amacı ile ağız içerisinden nefes borusuna doğru yerleştirilmesi gereken bir tüp söz konusudur. Bu tüp düzgün bir şekilde yerleştirilemez ya da hiç yerleştirilemez ise mecburiyet durumunda boğaz bölgesinin ön tarafından bir kesi açılabilir ve tüp yerleştirilir. Bu işleme tıp literatüründe “trakeostomi” adı verilmektedir. Yerleştirilen bu tüp, operasyon sonrasında gerekli görülmesi halinde bir süre kalabilir ve buna bağlı olarak da bazı sağlık problemleri görülebilir.

Atelektazi

Akciğerlerde bulunan küçük alanlarda “sönme” adı ile tabir edilen durum gerçekleşebilir. Bu sönmeler akciğerlerde enfeksiyon oluşumu ihtimalini artırır niteliktedir. Buna bağlı olarak hastanın ilerleyen süreçlerde antibiyotik ilaç kullanılarak ya da fizyoterapi yöntemi ile tedavi edilmesi gereklilik haline gelebilir.  

  • Derin ven trombozu” adı ile bilinen bacaklarda kan pıhtılaşması durumu nedeni ile ağrı ve şişme söz konusu olabilir. Çok nadir görülmekle birlikte, oluşan pıhtılar yerlerinden koparak akciğere doğru gidip ölüme neden olabilirler. 
  • Bağırsak hareketlerinde yavaşlama görülebilir hatta tamamen durması söz konusu olabilir. Bağırsakta biriken sıvılar kusmaya, mide bulantısına ve de şişkinliğe sebebiyet verebilirler. Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak hastanın ağız yolu ile beslenmesi gecikebilir. 
  • Operasyonun yapıldığı karın bölgesi üzerinde morluk söz konusu olabilir. Buna kanama ile apse oluşumu da eşlik edebilir. 
  • Omuz ağrıları görülebilir. 
  • Yaranın düzgün bir şekilde iyileşmemesine bağlı olarak yapışıklık oluşması ve “herni” ismi ile tıp literatüründe yer alan fıtık oluşumu da görülebilir. Aynı zamanda karın duvarında yapışmanın düzgün bir şekilde gerçekleşmemesine bağlı olarak ayrılma da söz konusu olabilir ve yeniden cerrahi girişim yapılmasına gerek duyulabilir. 
  • Operasyonun yapıldığı bölgeye komşu niteliğinde olan mesane, bağırsak, mide, karaciğer, dalak, “duodenum” adı ile bilinen oniki parmak bağırsağı gibi organlarda ve buna ek olarak büyük damarlarda yaralanmalar meydana gelebilir. 
  • Operasyonun yapıldığı bölgede geçici olarak his kaybı yaşanabilir. Karıncalanma ile başlar ve hissizlik ile devam eder. 

Nissen Fundoplikasyonu Yapılmaz İse Ne Olur?

Hasta işlemi reddetme hakkına sahiptir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında ilaç tedavisi uygulamasına devam edilecektir. Fakat operasyonun yapılmasının reddi ile;

Nissen Fundoplikasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nissen fundoplikasyonu işleminden sonra;

  • İlk 24 saat oldukça önemlidir. 24 saatlik süreç tamamlandıktan sonra sulu beslenme yapılabilir ve buna ek olarak da yumuşak gıdaların tüketilmesi uygun görülebilir. 
  • Karın ağrısı ya da sızlama hissinin olması muhtemel bir olgudur. 
  • Gaz çıkartamama ihtimaline bağlı olarak ilk başlarda oldukça az miktarda yemek yenmesi gereklidir. Gün geçtikçe ve hasta kendisini rahat hissetmeye başladıkça yemek miktarını artırabilir. 
  • Yorucu ve zorlayıcı nitelikteki fiziksel egzersizlerin ilk 15 ila 30 gün arasında yapılması uygun değildir.
  • Banyo yapılması için 5 gün kadar beklenmelidir. Bu konuda doktorun ve ameliyat bakım hemşiresinin tavsiyeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Operasyonun yapıldığı bölgede herhangi bir şişlik veyahut kızarıklık durumu söz konusu olur ise; operasyonu yapan hekim ile iletişime geçilerek durum bildirilmelidir. 
  • Göğüs bölgesinde yanma hissi görülebilir ve muhtemeldir. İlaç kullanımı önerildiyse uygun ve tavsiye edilen dozlarda düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Nissen Fundoplikasyonu Sonrası Diyet

Nissen fundoplikasyonu sonrasındaki süreç içerisinde midenin iyileşmesi için zaman gereklidir. Bu sebeple operasyona tabi tutulan kişilerin özel bir diyet programları olacaktır ve bu programa dikkatli bir şekilde uyulması gerekmektedir.

Yumuşak nitelikteki yiyeceklere geçiş için alanında uzman bir beslenme uzmanı ile görüşülmesinde fayda vardır. Böylelikle besinlerin vücuda tekrar ve yavaş yavaş tanıtılması ile benimsenmesi sağlanacaktır. Yoğurt, çorba ya da elma püresi gibi yiyecekler ilk başlarda tüketilebilecek nitelikteki yumuşak gıdalardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın