Nazal Polip

Nazal polip, burun içinde bulunan sinüslerde oluşan soluk renkli, ağrısız bir yumuşak doku olup, medikal ve cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir.

Nazal Polip Nedir?

Polip, vücutta solunum ve sindirim sistemi organlarını kaplayan yüzey dokusundan dışarı doğru çıkıntı şeklinde sarkan, normal dokudan daha farklı büyümüş olan yapılara verilen addır.

Polipler ağız, burun, burun çevresindeki boşluk yapıları, yemek borusu, mide, bağırsak dokularında bulunabilmektedirler. Polipler bulundukları bölgeye göre özel olarak ad almaktadırlar.

Nazal polipler ise insan vücudunda burun boşlukları bölgesinde yer alan poliplere denilmektedir. Polipler pek çok farklı ve hastalığa ek olarak veya bağlı olarak oluşabilmektedir.

Burun içi ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler genellikle dokudan bir kaç milim yüksek, soluk renkli, yumuşak dokulu ve ağrısız seyretmektedirler.

Burun içi ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler çevre dokularla olan bağlantılarına, yer çekimine ve diğer dış faktörlere bağlı olarak şekil farklılıkları gösterebilmektedirler.

Burun içi ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler çocuklarda ve bebeklerde oldukça nadir görülmektedirler.

Kistik fibrozis ve kronik astım hastalığı olan çocuklar burun, burun içi ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin oluşumu açısından risk altındadır.

Samter Triadı: Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan agresif çoğalma gösterebilen nazal polipler, aspirine karşı aşırı hassasiyet (alerji) ve astım ile seyreden bir hastalıktır.

Nazal Polip Belirtileri Nelerdir?

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler çok küçük boyutlarda seyrettiklerinde hiçbir belirti vermemektedirler.

Ancak büyüyen polipler burun içinde veya bulundukları anatomik bölgenin dar olması ile birlikte kişinin yaşam kalitesini düşürecek belirtilere ve ağrıya neden olabilmektedir.

  • Burun tıkanıklığı, özellikle burun içindeki poliplerin büyümesiyle kişiler burunda rahat nefes alamama ve doluluk, bir şey varmış gibi tıkanıklık hissi tarif edebilmektedirler.
  • Rahat nefes alamama, burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin tamamı kişinin nefes alırken tıkanmasına neden olabilmektedirler.
  • Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler tıpkı ses tellerinde bulunan polipler gibi kişide ses değişikliğine neden olabilmektedirler. Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler olan kişilerde nazal konuşma denilen burundan konuşma şeklinde bir ses tonu oluşabilmektedir.
  • Dolgunluk hissi burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler büyüdüğü zaman hastalar tarafından tarif edilebilmektedir.
  • Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler olan kişilerde burun akıntısı ve burnun arka kısmından boğaza akıntı (geniz akıntısı) görülebilmektedir.
  • Horlama burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler bulunan kişilerde oldukça sık görülen bir belirtidir.
  • Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler bulunan kişilerde horlamaya ek olarak uyku apnesi (uyurken nefesin belirli bir süre kesilerek solunumun durması, ardından tekrar başlaması) görülebilmektedir.
  • Tat alamama, tat hissinde kayıp burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere bağlı olarak hastalarda şikayete neden olabilen bir durumdur.
  • Koku alamama, koku hissinde kayıp burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere bağlı olarak hastaları etkileyebilmekte olan bir durumdur.
  • Baş ağrısı burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler olan kişilerde görülebilmektedir.
  • Üst dişlerde ve yüzde ağrı ve ağırlık hissi burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler olan hastalarda görülebilmekte olan bir şikayettir.
  • Göz çevresinde ağrı nadir de olsa burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler olan hastalarda görülebilmektedir.

Nazal Polip Nedenleri Nelerdir?

Burun içi ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin oluşumunda pek çok hastalık ve dış faktör bulunabilmektedir.

Özellikle alerjiler, astım hastalığı, kronik rinit çok sıklıkla burun içi ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere neden olabilen hastalıklardır.

Yine genetik yatkınlık da her hastalıkta olduğu gibi burun içi ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin oluşumunda etkili olmaktadır.

  • Alerjiler, özellikle şiddetli seyreden alerjiler ve mevsimsel alerji atakları burunda, burun içi yumuşak dokuda ve solunum yollarında şiddetli salgı artışı sonrasında dokularda bir miktar kronik birikimle burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere neden olabilmektedir.
  • Uzun süren solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları, virüs ya da bakteri kökenli olması fark etmeksizin uzun süren ve sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları solunum yollarını kaplayan yüzey dokusunda kronik enfeksiyona neden olarak burunda , burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere neden olabilmektedir.
  • Astım hastalığında burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler görülme sıklığı artmıştır.
  • Bakteriyel ve/veya virüs kaynaklı her türlü sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu hastalığında burunda , burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin oluşma riski vardır.

Nazal Polip Teşhisi

Nazal poliplerin tanısında şikayetlerinizin dinlenmesi (anamnez), doktor tarafından ağız içi, burun delikleri ve görülebilen solunum organlarının izlenmesi ile yapılacak muayene ile tanı konulabilmektedir.

Ek olarak görülemeyen bölgelerde bulunmakta olan özellikle burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler için görüntüleme tekniklerine başvurulabilmektedir.

  • Nazal endoskopi: İnce bir boru ucundaki kamera yardımıyla burun içinin ve arka bölgedeki dokuların incelendiği bir işlemdir. İşlem birkaç dakika sürmektedir. KBB uzmanı doktorun muayenehanesinde, muayene odası şartlarında yapılan bir işlemdir. Herhangi bir uyuşturma, anestezi gerekmemektedir. Nazal endoskopi işlemi ağrısızdır.
  • Sinüs BT: Nazal endoskopiler görülemeyen ve özellikle burun içinde daha derinlerde olan ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipleri görüntülemek amacıyla çekilen Bilgisayarlı Tomografi işlemidir. İşlem kısa sürmektedir ancak radyasyon içermektedir. Hamile olan hastalarda veya hamilelik şüphesi olanların muhakkak bu konuda doktorunu bilgilendirmesi ve uygun görüntüleme yönteminin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Nazal Polip Hastalığı Tedavisi

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin tanı anındaki büyüklük ve sayılarına muayene ve görüntüleme tekniklerine göre tedavi planlanmaktadır.

Hastada mevcut bulunan eşlik eden hastalıklara burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere neden olan kronik hastalıklara yönelik olarak tedavi planlanmaktadır.

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler için tedavi seçenekleri medikal ve cerrahi tedavi olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Medikal Tedavide burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin ilaç yardımıyla küçültülmesi amacı hedeflenebilmektedir. Aynı zamanda ilaçlar yardımıyla burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere neden olmakta olan hastalıkların seyrinin hafifletilmesi veya tamamen iyileşme sağlanarak poliplerin büyümesinin önlenmesi sağlanabilmektedir.
  • Cerrahi Tedavi ile burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan ve ilaç tedavisine yanıt vermemekte olan nazal polipler direkt olarak alınabilmektedir. Ancak poliplerin alınmasının ardından tekrarlama olasılıkları oldukça yüksektir.
    • Aynı zamanda ameliyat ile poliplerin oluşumuna neden olan hastalıklara zemin hazırlayan anatomik bozuklukların giderilmesi planlanabilmektedir. Cerrahi tedaviler ve ameliyatlar basit polip çıkarma işleminden, altta yatan hastalığa bağlı olarak geniş tabanlı burun bölgesi cerrahi operasyonlarına kadar genişleyebilmektedir.

Nazal Polip Tedavi Edilmezse

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler boyutları nefes almayı zorlaştırmadıkça genellikle belirti vermeden büyümeye devam etmekte ya da sabit boyutta kalmaktadırlar.

Ancak tedavi edilmeyen polipler büyüyerek solunum sıkıntısına yol açabilmektedir. Özellikle sinüs içlerinde ve girişlerinde bulunmakta olan polipler sinüsleri tıkayarak sinüzite (sinüs enfeksiyonu) ve kistlere neden olabilirler.

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler büyüyerek koku duyusu kaybına neden olabilirler.

Burunda bulunan nazal polipler zamanla büyüyerek kişide tıkanık şekilde konuşmaya ve ses değişikliklerine neden olabilmektedirler.

Poliplerin özellikle ağızdan nefes almaya bağlı olarak horlama şikayetine yol açabildiği bilinmektedir, tedavi edilmeyen polipler horlamaya ek olarak uyku apnesinin yan etkilerini de görülmesine neden olmaktadır. Bunlar gün içinde uykulu hissetme, konsantrasyon eksikliği, kalp ve tansiyon problemleridir.

Nazal Polipe Ne İyi Gelir?

Tuzlu su ile burnu yıkamak burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplere iyi gelmektedir.

Tuzlu su ile özellikle tıkanıklıklar açılmaktadır ve sinüsler temizlenmektedir. Bu da sinüzit (sinüs enfeksiyonu) geçirme riskini azaltmaktadır.

Nazal Polipe Ne İyi Gelmez?

Her türlü tütün ürünü, sigara kullanımı burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin yenilerinin oluşmasına ve var olanların büyümesine neden olabilmektedir.

Hastaların alerjiye neden olabilecek ortamlarda bulunması özellikle çimenli, çiçekli ortamlar, yoğun parfüm, deterjan kokuları nazal poliplerin gelişimine iyi gelmemektedir.

Nazal Polip İlaçları

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin tedavisinde hem poliplerin küçültülmesine yönelik ilaçlar hem de poliplerin oluşumuna ve büyümesine engel olan ilaç seçenekleri kullanılmaktadır.

  • Kortikosteroid içerikli damla ve spreyler: Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin büyümesini durdurucu ve var olan poliplerin küçülmesini sağlayıcı hatta yok olmasına yardımcı olan ilaçlardır.
  • Kortikosteroid içerikli tabletler: Şikayetleri hayat kalitesini ciddi olarak etkileyen hastalarda tercih edilmektedirler. Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin ciddi oranda küçülmesini ve yok olmasını sağlayabilmektedirler.
  • Antileukotriene içeren ilaçlar: Aspirin alerjisi ile birlikte seyreden burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin tedavisinde tercih edilmektedirler.

Nazal Polip Ameliyatı

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin çıkarılması veya polipler nedeniyle bozulan anatomik yapının düzeltilmesi için son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte çeşitli ameliyat çeşitleri mevcuttur.

  • Polipektomi Ameliyatı: Lokal olarak burun ve yüz bölgesinin oluşturulması ile veya hasta tamamen uyutularak genel anestezi altında burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin çıkarılması işlemidir. Operasyon yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Doktorunuzun belirleyeceği sürede tercihen bir gün hastanede gözetim altında tutulup tabucu edilebilirsiniz.
  • Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS): Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin burun içine bir ışık kaynağı ve kamera yardımıyla girilerek temizlenmesi işlemidir. Lokal olarak burun ve yüz bölgesinin oluşturulması ile veya hasta tamamen uyutularak genel anestezi altında yapılabilmektedir. İşlem kamera vasıtası ile yapıldığından iç bölgelerdeki tüm polipler ve hasarlı dokuların tamamen temizlenebilmesine olanak sağlamaktadır.

Hamilelikte Nazal Polip

Gebelik döneminde değişen hormon dengesi ile birlikte burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin oluşabileceği ve var olanların büyüyebileceği bilinmektedir.

Bu poliplerin gebelik sırasında oluşup sonrasında kaybolma ihtimalleri bulunduğu için hastalarda öncelikli olarak takip önerilmektedir.

Ancak yaşam kalitesini etkileyecek boyuta olan poliplerde anne ve anne adaylarına emzirme sürecinde tuzlu su ile lavaj şeklinde doğal yöntemler önerilebilmektedir.

Hayati olarak soluk yollarını engelleyen veya tıkayan burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin ise lokal anestezi ile alınması gerekebilmektedir.

Bir diğer seçenek olarak ise gebelik ve emzirme sürecinde güvenli ilaç gruplarıyla şikayetlerin azaltılması gündeme gelebilmektedir.

Nazal Polip için Hangi Doktora Gidilir?

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal poliplerin neden olduğu ağrı, uyku bozuklukları gibi şikayetlerin kişinin hayat kalitesini etkilemeye başlaması durumunda şikayetlerin bir an önce giderilmesi için doktora tedavi amacıyla başvurması önerilmektedir.

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler ile Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi uzmanı doktoru ilgilenmektedir.

Hastanelerin Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları polikliniğinden randevu alınarak muayene olunması önerilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Nazal polip ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Nazal Polip Tedavi Edilmezse Ne Kadar Büyür?

Burunda, burun içinde ve burun çevresindeki boşluklarda (sinüs) bulunmakta olan nazal polipler boyutları nefes almayı zorlaştırmadıkça genellikle belirti vermeden büyümeye devam etmekte ya da sabit boyutta kalmaktadırlar. Ancak tedavi edilmeyen polipler 3-4 mm’ye kadar büyüyerek solunum sıkıntısına ve başka şikayetlere yol açabilmektedir. 

Dr. Hande Erölmez

Nazal Polipler Nasıl Bir Hastalığa Neden Olur?

Özellikle sinüs içlerinde ve girişlerinde bulunmakta olan polipler sinüsleri tıkayarak sinüzite (sinüs enfeksiyonu) ve kistlere neden olabilirler.  Büyüyen nazal polipler büyüyerek koku duyusu kaybına neden olabilirler. Burunda bulunan nazal polipler zamanla büyüyerek kişide tıkanık şekilde konuşmaya ve ses değişikliklerine neden olabilmektedirler. Poliplerin özellikle ağızdan nefes almaya bağlı olarak horlama şikayetine yol açabildiği bilinmektedir, tedavi edilmeyen polipler horlamaya ek olarak uyku apnesinin yan etkilerini de görülmesine neden olmaktadır. 

Dr. Hande Erölmez