MMPI Testi

MMPI testi,  Zihinsel sağlık sorunlarının teşhisinin yapılarak önüne geçilmesi amaçlanan bir çok yönlü kişilik envanteri testidir.

MMPI Testi Nedir?

Mmpi kişilik testi ilk olarak 1937 yılında Minnesota Üniversitesi’ndeki psikolog Starke R. Hathaway ve nöropskiyatrist olan J. Charnley McLinley tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Zihinsel sağlık sorunlarının teşhisinin yapılarak önüne geçilmesi amaçlanmıştır ve mmpı testi o günden bugüne dek sıkça kullanılan çok yönlü kişilik envanteri testidir. ABD’deki Minnesota Üniversitesi’nde kullanılmaya başlanan ve toplamda 566 adet sorudan oluşan mmpi testi Dünya’nın çeşitli ülkelerinde halen yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Testin bulunuşu ve teşhislerin konulabilmesi kanıtlandıktan belirli bir süre sonra testteki tüm sorular Türkçeye çevrilerek Türkiye’ye uyarlanmıştır. Teşhis tespitinde çeviri sonrasında geçerli olup olmadığının kontrolü de yapılarak mmpi kişilik testi Türkiye’de aktif olarak kullanılmaya başlamıştır.

Minnesota çok yönlü kişilik envanteri yani mmpı testi, kişiler hakkında objektif bilgilerin elde edilmesini sağlayan psikolojik bir kişilik testidir. Ruh sağlığında neredeyse en çok tercih edilen yöntem olan mmpi testi ile kişilik yapısının ve psikolojik durumun belirlenmesinde profesyonel şekilde teşhis sağlayabilir. Mmpi testi internet ortamında sıkça rastlanan bilimselliğe sahip olmayan testlerin aksine gayet objektif ve bilimsel kriterler ile kişinin envanterini ortaya dökmektedir. Eğer psikolojik durumun ve kişiliğin tespitinin yapılmasına ihtiyaç varsa bu durumda tercih edilecek en güvenilir testlerden birisidir.

Minnesota çok yönlü kişilik envanteri testinde 566 adet soru bulunur. Bu sorular verilen cevaba göre doğru veya yanlış olacak şekilde kodlanır. Sorular da toplamda maksimum 10 adet olacak şekilde boş bırakma ihtimali mevcuttur. Test yaklaşık olarak 1.30 saat ile 2 saat aralığında tamamlanmaktadır. Kişilik testlerinin en doğru şekilde çıkması için mmpi değerlendirme kısmında verilen cevapların çok profesyonel bir şekilde incelenmesi gerekir. Mmpi testi toplamda 14 alt teste sahiptir. Bu testlerden 4 tanesi geçerlilik testidir. Diğer 10 alt testte ise kişinin patolojik durumu hakkında inceleme yapılır.

MMPI Testi Kimlere Uygulanır?

MMPI testi kişilerin psikolojik durumlarını ve kişiliklerini tespit etmek için kullanılan bir yöntemdir. Minnesota çok yönlü kişilik envanteri testi genel olarak:

  • Aile problemleri yaşayan,
  • Öfke problemi olan,
  • Devamlı kaygı içerisinde olan,
  • İş hayatında problemleri bulunan,
  • İnsanlar arası kurulan iletişimde problem yaşayan,
  • Özgüven endişesi bulunan,
  • Sağlıkla ve yaşamla ilgili kötü düşünce tarzı olan kişilere uygulanan bir test yöntemidir.

Testin amacı eğer bir hastalık durumu varsa bunun teşhisinin önceden yapılmasını sağlamaktır. MMPI kişilik testi genel olarak şu teşhisleri koymada kullanılan bir yöntemdir:

MMPI testi kişilerin sadece hastalık durumu ve psikolojik anlamda probleme sahip olduklarının tespiti için kullanılan bir test yöntemi değildir. Çok yönlü kişilik testi ile kişinin nasıl biri olduğunu da meydana çıkarmaktadır. Bundan dolayı belirli mesleklerde ve evlilik öncesi de bu testin yapılması mümkündür. Bunlara örnek olarak:

  • Üst düzey kamu görevlisi seçimi
  • İtfaiye personeli alımı
  • Nükleer santrale yapılacak personel seçimi
  • Polis memuru alımı
  • Pilot ve hava yolları personeli
  • Korumalar
  • Avukat, hâkim ve savcı seçimi
  • Adli yargı adaylarını değerlendirme ve seçme
  • Evlilik öncesi çift arasındaki uyum

MMPI Testi Soruları Alt Ölçekleri

MMPI soruları 10 klinik alt ölçekten oluşmaktadır. Bu alt başlıkların her biri farklı bir problemin tespiti için uygulanır. Alt ölçekler şu şekildedir:

Hipokondriasis Alt Ölçeği (Hs): Bu testte bedensel işlevler ile ilgili spesifik olmayan çeşitli belirsiz problemler incelenir ve değerlendirilir.

Depresyon Alt Ölçeği (D): Depresyon testinde kişinin memnuniyetsizlik durumu, geleceğine yönelik fazla kaygı, moralin devamlı kötü olması ve kişisel yaşamından memnun olmaması durumları ile karakter analizi çıkartılır ve depresyon seviyesi ölçülür.

Histeri Alt Ölçeği (Hy): Histeri zayıf fiziksel sağlık, utangaçlık, sinizm, baş ağrısı ve nevrotiklik olmak üzere beş bileşeni ölçen testtir.

Psikopatik Sapma Alt Ölçeği (Pd): Sosyal anlamda olan genel uyumsuzluğu ölçer.

Erkeklik- Kadınlık Alt Ölçeği (Mf): Bu testte kişinin estetik tercihleri, etkinlik ve pasiflik durumları, kişisel hassasiyeti, meslekler ve hobileri analiz edilir.

Paranoya Alt Ölçeği (Pa): Kişinin kötü anlamdaki şüphesini ölçer. Paranoya alt testi kişiler ile arasındaki duyarlılık seviyesini, ahlaki doğruluğu da ölçmektedir.

Psikasteni Alt Ölçeği (Pt): Kişinin belirli eylem veya düşüncelere direnemediğini ölçer.

Şizofreni Alt Ölçeği (Sc): Kişide oluşan kötü aile ilişkileri, tuhaf düşünceleri ve algıları, konsantre olmakta zorlukları, dürtü kontrolünü sağlayamamasını, öz değerinden rahatsız olmasını ve cinsel zorlukları ölçen testtir.

Hipomani Alt Ölçeği (Ma): Dengesiz bir ruh halini, inanılmaz fikirlere sahip oluşu ve hafif heyecan derecelerini ölçer.

Sosyal İçe Dönüklük Alt Ölçeği (Si): Kişinin sosyal anlamdaki içe ve dışa dönüklük durumunu tespit eder.

Tüm bu alt klinik ölçek testler ve haricindeki bilinmeyen 4 alt ölçek uygulanarak, mmpi kişilik testi puanları belirlenmektedir. Belirlenen puanlar doğrultusunda, kişinin hangi kategoriye ait probleme sahip olduğu veya hangi kategorilerde ideal seviyede olduğu açığa çıkar. Teşhis konulmasının ardından eğer problem varsa kişinin problemini çözmeye yönelik tedavi süreci başlar.

Makaleyi faydalı buldun mu?
8
3
Makeleyi Paylaşın