Miyalji

Kas ağrısı olarak bilinen, gerginlik ve yaralanmalar sonucu ortaya Miyalji Hastalığı, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabildiği için tedavisi de bu nedene bağlı olarak yapılmalıdır.

Miyalji Nedir?

Myalji veya kas ağrısı şikayetleri aniden ortaya çıkabilmekte veya uzun süre devam edip kronikleşebilmektedir. Çoğunlukla kendi başına iyileşen zararsız kaslarda gerginlik veya yaralanmalar sonucu oluşmaktadırlar. Kötü duruş ve aşırı yüklenme veya zorlama gibi durumlar genellikle kronik (uzun süreli) kas gerginliğinin nedeni olarak bilinmektedir. Bazen kas ağrısı kasların, sinir sisteminin, iskeletin veya diğer organların ciddi hastalıklarının eşlik eden bir belirtisi olabileceğinden hafife alınmamalıdır.

Kas ağrısı (Miyalji) batma, kramp, çekme, bazen yanma veya basma tarzında ağrı olarak tarif edilmektedir. Temel olarak vücuttaki 650 kasın herhangi birini etkileyip kas ağrısına neden olabilmektedir. Bununla birlikte kas ağrısı çoğu zaman boyun, omuz veya sırt bölgesinde görülmektedir. Ağrı altta yatan nedene göre bir yere yayılır tarzda veya bir bölgede sınırlı olarak görülebilmektedir. Ayrıca aniden ve şiddetli (akut) veya kronik (uzun süre devam eden ağrı) olarak gelişebilmektedir.

Miyalji Belirtileri Nelerdir?

Kas ağrısı birçok farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir:

  • Lokal (bölgesel) veya 
  • Yayılmış (dağılmış)
  • Bıçaklama
  • Yanma
  • Donuk (tutulma hissi) veya
  • Sıkıştıran veya baskı yapıcı tarzda olabilmektedir.

Ağrının seyri oluşma nedenine göre farklılık göstermektedir. Belirtiler aniden ve şiddetli bir şekilde gelişebilmektedir (akut). Örneğin baldır krampları kas ağrısından sorumlu olduğu durumlarda. Fakat belirtiler aynı zamanda uzun süreli kas gerginliğinde olduğu gibi kalıcıda (kronik) olabilmektedir.

Bazı spesifik belirtiler kas ağrısına neden olan altta yatan hastalık hakkında önemli derecede bilgi vermektedir. Bunlar örneğin:

  • Kas iltihabı (miyozit) durumda kas ağrısı genellikle yaygın, büyük alanı kapsamakta ve birkaç kas grubunu birden etkilenmiştir. Ayrıca ciltte mor-kırmızı renk değişiklikleri, cildin de dahil olduğu bir kas iltihabının bir göstergesi olmaktadır (dermatomiyozit).
  • Kalça, boyun ve omuz bölgesinde gece kas ağrısının olması, örneğin kasların iltihaplı romatizmal bir hastalığı olan Polymyalgia romatika hastalığının bir göstergesi olabilmektedir.
  • Tendonlar üzerindeki ağrılı basınç noktaları, yorgunluk ve uyku bozuklukları kasın enflamatuar olmayan hastalıklarının tipik belirtileridir.

Miyalji Nedenleri Nelerdir?

Kas ağrısı genellikle yanlış egzersiz veya yaralanma ve aşırı zorlamanın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak grip gibi bulaşıcı hastalıklarla da ilişkili olabilmektedirler. Bağışıklık sistemi, iskelet veya sinir sistemini tutan diğer hastalıklar nadiren kas ağrısına neden olmaktadır. Bazı ilaçlar da kas ağrısına neden olabilmektedir. Myaljiye neden olabilecek nedenler aşağıda açıklanmıştır.

Kas yaralanmaları

Kas tutulmalarına ek olarak kas ağrısı daha ciddi kas yaralanmalarıyla da tetiklenebilmektedir. Kas kontüzyonu (kas darbelenmesi) yanı sıra kas lifi yırtıkları veya kasın tamamen yırtığı kas ağrısına neden olmaktadır. Bu yaralanmalar genellikle kaslar önceden ısıtılmadan aniden kasıldığında, özellikle spor sırasında ortaya çıkmaktadır. Tenis, futbol ve ağırlık antrenmanı gibi hızlı başlangıç ve bitiş hareketlerine sahip sporlar özellikle tehlikeli olmaktadır. Ancak tekmeler veya yumruklar da kas yaralanmalarına neden olabilmektedir.

Kas darbelenmesi basınç ve hareket ile tetiklenen ağrı ile kendini göstermektedir. Kas lifi veya kısmi kas yırtığı ağrı ve etkilenen bölgede morluk oluşumu ile birlikte görülmektedir. Tam kas yırtılmasında ise genellikle kasa dokunulduğunda boşluk hissi bulunmaktadır.

Kas krampları

Kas krampları aniden ortaya çıkmakta ve özellikle baldırlarda görülmektedir. Kas tutulmalarına veya baldır ağrısına neden olabilmektedirler. Kas krampları genellikle spor sırasında fiziksel efordan kaynaklanabilecek magnezyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Vücut egzersiz sırasında aşırı terleme ile çok fazla magnezyum kaybetmektedir. Karaciğer gibi hastalıklar da kas kramplarının bir nedeni olabilmektedir.

Kas gerginliği

Egzersiz eksikliği ve kötü postür (duruş) kas ağrısının diğer yaygın nedenleri arasındadır. Örneğin bilgisayarın önünde veya uzun süre arabada oturma sonrasında kas gerginliği gelişebilmektedir. Yanlış hareketler, zayıf kaslar ve psikolojik stres de kaslarda gerginliğe yol açabilmektedir.

Ağrı genellikle omuzlarda, boyunda veya sırtta lokalize ağrı başlamakta ve çekme tarzında olmaktadır. Etkilenen kaslar sert ve basınca duyarlı olmaktadırlar. Hareket ederken ve dinlenirken ağrı görülmektedir. Daha sonra ağrı omuzlar boyunca kollara yayılabilmektedir.

Kas hastalıkları

Kas hastalıklarında enflamatuar (miyozit) ve enflamatuar olmayan formlar arasında bir ayrım yapılmaktadır.

Enflamatuar kas hastalıklarının olası nedenleri:

Birçok kas iltihabına kas zayıflığı (myastenia) eşlik etmektedir. Bu durumda kaslar çok çabuk yorulmakta ve güçsüz olmaktadırlar.

Enflamatuar olmayan kas hastalıkları

Örneğin metabolik veya hormonla ilişkili olabilmektedirler. Olası bir tetikleyici hipotiroidizmdir (tiroid bezinin az çalışması). Diğer önemli enflamatuar olmayan kas hastalıkları fibromiyalji (tüm kas sistemini etkileyen ağrı sendromu) ve kas distrofisidir (kas zayıflığına ve kas kaybına yol açan kalıtsal hastalık).

Merkezi sinir sistemi bozuklukları

Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşmaktadır. Bu yapıların bazı hastalıkları da kas ağrısı ile ilişkili olabilmektedir. Bu hastalıklara örnekler şunlardır:

İskelet sisteminin ve diğer organların hastalıkları

Bazen sırt problemleri, fıtıklaşmış diskler, bel ağrısı ve servikal (boyun bölgesi) omurga hasarına bağlı ağrılar hastanın kas ağrısı olarak yanlış yorumladığı olabilmektedir. Aynı durum osteoporoz (kemik erimesi), artroz (eklem kireçlenme) ve ankilozan spondilit için de geçerli olmaktadır. Ankilozan spondilit omurganın ve eklemlerin enflamatuar bir romatizmal hastalığıdır.

İlaçlar ve toksik (zehirli) maddeler 

İlaçlar ve zararlı maddeler de kas ağrısına neden olabilmektedir. Örneğin genellikle kolesterol düşürücü ajanlar olarak kullanılan statinler birçok hastada fiziksel aktivite ile ağırlaşan kas ağrısına neden olmaktadır. Bu durumun kas hücrelerinin bozulmuş enerji metabolizmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca penisilin grubundan antibiyotikler kas ağrısı, kas krampları ve kas güçsüzlüğüne neden olabilmektedir.

Ancak sadece ilaç değil, aynı zamanda uyuşturucu maddelerinde kaslar üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmaktadır. Böylece alkol ve eroin kas dokusuna saldırabilmekte ve kas ağrılarıyla ilişkili olan kalıcı kas hastalıklarına neden olabilmektedir.

Kas Ağrısı Teşhisi

Doktor önce sizinle konuşarak tıbbi geçmişinizi sorgulayacaktır. Bu bilgiler ve yapacağı çeşitli muayenelerin sonuçları kas ağrısının nedenini bulmaya yardımcı olacaktır. Doktorunuz daha sonra uygun bir tedavi programı hazırlayacaktır.

Her şeyden önce odak tıbbi geçmişinizde olmaktadır. Doktorunuz size çeşitli sorular soracaktır. Örneğin:

  • Ne kadar zamandır kas ağrınız var?
  • Ağrı tam olarak nerede?
  • Ağrı nasıl hissediyor (kramp veya yanma)?
  • Ağrısı ne kadar şiddetli?
  • Ağrı yavaş yavaş mı yoksa aniden mi ortaya çıktı?
  • Ağrı ne zaman daha kötü oluyor?  İstirahatte veya stres altındayken?
  • Ağrı kalıcı mı yoksa sadece ara sıra mı ortaya çıkıyor?
  • Kas zayıflığı veya hareket bozuklukları gibi eşlik eden semptomları gözlemliyor musunuz?
  • Önceki veya mevcut hastalıklar nelerdir?
  • Düzenli olarak ilaç alıyor musunuz, düzenli olarak alkol veya ilaç tüketiyor musunuz?

Tıbbi geçmişiniz kas ağrısının nedeni hakkında önemli bilgiler sağlayabilmektedir. Örneğin ağrı akutsa (ani başlangıçlı) genellikle arkasında kas hasarı veya kramp vardır. Hareket bozuklukları ise sinir sistemi hastalığının bir göstergesi olabilmektedir.

Hekiminizin tıbbi geçmişinizi detaylı sorguladıktan sonra yapacağı diğer muayeneler:

Fizik muayene: Doktor fizik muayene sırasında örneğin kaslarda ağrılı basınç noktaları tespit edebilir. Bu durum iltihabın eşlik etmeyen kas hastalıklarının göstergesi olabilmektedir. Mor kırmızımsı cilt rengi varlığında ise cildin de dahil olduğu kas iltihabı düşündürmektedir. (Örn. dermatomiyozit). Ayrıca hekim hastanın reflekslerini test ederek, hareketlerini ve yürüyüşünü değerlendirerek sinir sisteminin işleyişini kontrol edecektir.

Kan testleri: Karaciğer fonksiyon testlerindeki bazı değişiklikler kronik alkol kötüye kullanımını göstermektedir. Kan sayımı, kan sedimantasyon hızı ve CRP değeri kas ağrısının nedeni olarak enfeksiyonları veya otoimmün süreçleri gösterebilmektedir.

Elektrofizyolojik incelemeler: Muayene sırasında elektromiyografi (EMG) kullanarak elektriksel kas aktivitesini ölçülebilir. Bu yöntem enflamatuar veya dejeneratif kas hastalıkları ve ayrıca sinir hücrelerinde zararın olup olmadığı hakkında bilgi sağlamaktadır. 

Ultrason muayenesi: Kasların ultrason muayenesi (kas sonografisi) ile tüm kas görselleştirilebilir. Bu yöntem örneğin kas iltihabından şüphelenildiği durumlarda yardımcı olabilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bu görüntüleme yöntemleri büyük ve derin kaslar için ultrasondan daha uygun olmaktadır. Fakat her kas ağrısı ile gelen hastalarda çekilmesi gereksiz ve önerilmemektedir.

Kas biyopsisi: Laboratuvarda daha yakından incelemek için kastan bir doku örneği alınmaktadır. Böyle bir invaziv (girişimsel) prosedür sadece kesinlikle gerekliyse, bir kas hastalığından şüphelenildiği durumlarda yapılmaktadır.

Kas Ağrısı Tedavisi

Kas ağrısı tedavisi nedenlere yönelik olmaktadır. Örneğin altta yatan bir hastalık kas ağrısından sorumluysa hekim o hastalığa yönelik bir tedavi programı uygulayacaktır. Kaslardaki ağrı statinler veya penisilin gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkmaktaysa, bu ilaçların alımı kesilmesi gerekebilmektedir.

Bu nedensel tedaviye ek olarak kas ağrısını hafifleten ağrı kesiciler reçete edilebilmektedir. Bunlar tablet formunda veya bir merhem olarak ibuprofen veya diklofenak gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID) olabilir.

Ek olarak tedavi kas ağrısının akut veya kronik olmasına bağlı olmaktadır:

Akut kas ağrısı tedavisi

  • Dinlenme: Kas ağrısına çoğunlukla zararsız kas yaralanmaları neden olmaktadır. Yeterli dinlenme ve koruma ile etkilenen kaslar iyileşebilmektedir.
  • Bandaj: Bir kas lifi veya kas yırtılması durumunda, şişliğin inmesine yardımcı olmak için koruyucu bandaj yapılabilir.
  • Cerrahi: Daha büyük kas yırtıkları durumunda, doktorun yırtığı dikmesi gerekebilir.

Kronik kas ağrısı tedavisi

  • Masaj
  • Fizyoterapi (ağrılı omuz boyun sendromu durumunda, özellikle sırt eğitimi veya boyun kaslarının eğitimi)
  • Elektroterapi
  • Akupunktur
  • Nöral terapi
  • Kas ağrısının psikolojik nedenleri için psikoterapi

Miyalji (Kas Ağrısı) Tedavi Edilmezse?

Kas ağrıları zararsız, geçici veya ciddi hastalıkların göstergesi olabilmektedir. Uzun süreli kas ağrısı varlığında bir doktor tarafından muayene edilmeniz oldukça önemli olmaktadır. Kas kontüzyonu (ezilme), kas gerginliği veya kas yırtılması gibi kas yaralanmaları da doktorlar tarafından hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir.  Böylece yaralanma erken müdahale ile iyileşebilmektedir. Eğer tedavi geciktirilirse veya hiç başlanmazsa, hastayı sıkıntıya sokacak sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin kasta yırtık varlığında, yırtıkların iyileşmemesi ve bunun sonucunda kasların ve o bölgenin zayıf kalarak atrofiye (dokunun küçülmesi, körelmesi) gitmesi gibi. 

Miyalji (Kas Ağrısına) Ne İyi Gelir?

Sağlıklı bir yaşam tarzı ile kas ağrısının ortaya çıkmasını önlemek için aktif olarak bir şeyler yapabilirsiniz. Kas ağrılarını önlemek için önemli ipuçları şunları içermektedir:

  • Çok hareket
  • Düzenli gevşeme egzersizleri
  • Sağlıklı beslenme: kas kramplarını önlemek için yeterli magnezyum aldığınızdan emin olun. İyi magnezyum kaynağı olan besinler kepekli tahıllardan yapılan tahıl ürünleri, bezelye, patlıcan ve patates gibi sebzeler, portakal, muz, incir, tavuk ve balıktır.
  • Spor öncesi ısınma ve esneme
  • Kaslara ani yükleme yapmayın

Akut kas ağrısı için önlemler

  • Koruma: Yaralı kasların iyileşmesi zaman almaktadır. Bu nedenle bir süre kasları dinlendirmek oldukça önemli olacaktır. Aksi takdirde kas dokusu yaralanabilmektedir. Bazen kas dokusunda kalıcı bir bağ dokusunun yeniden şekillenmesi gerçekleşmektedir. Bu da kasın uzun vadede daha az esnek olmasını sağlamaktadır.
  • Soğuk: Etkilenen kasları örneğin bir buz torbasıyla soğutun veya kırılmış buz küplerini bir havluya sarın ve bu buz paketini yaklaşık 15 dakika boyunca etkilenen bölgeye yerleştirin.
  • Yüksekte tutma: Bir kas lifi veya kas yırtığından şüpheleniyorsanız, sadece etkilenen bölgeyi hemen soğutmakla kalmamalı aynı zamanda yüksekte tutmak gerekmektedir. Bu yaralanan dokunun şişmesine yapılan bir önlemdir.

Kronik kas ağrısı için önlemler

  • Sıcak: Isı kronik kas ağrısını hafifletmektedir. Sıcak su banyoları, sauna veya hamam ziyareti, ısı paketleri (örneğin çamur), nemli sıcak kompresler veya ısı radyatörleri, ısı sargısı ve ısı yamaları faydalı olmaktadır.
  • Nazik egzersizler: Kronik kas ağrısı genellikle hafif egzersizle hafifletilebilmektedir. Yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi aktiviteler önerilmektedir. Öte yandan tenis veya hokey gibi sarsıntılı hareketlerle spor yapmaktan kaçınmalısınız.
  • Gevşeme egzersizleri
  • Masajlar: Sıklıkla ağrılı kaslara kendiniz hafifçe masaj yapabilirsiniz (örneğin boyun bölgesinde).
  • Ergonomik olarak tasarlanmış çalışma yeri: Kötü duruş ve gerginliği önlemek için ergonomik bir çalışma yerine dikkat edin.

Kas Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Spor yaparken (veya başka bir fiziksel aktivitede) kas yaralanması yaşadığınız durumda aktiviteyi derhal durdurmalısınız. Kas yaralanmasına rağmen kaslarınızı zorlamaya devam ederseniz ciddi ve uzun süre veya kalıcı hasarlar gelişebilmektedir.

Bir diğer önemli tavsiye ise stresten kaçının. Günlük işlerde düzenli dinlenme ve gevşeme egzersizleri stresi önlemeye veya en azından azaltmaya yardımcı olacaktır. Meditasyon stresi azaltmada ve zihinsel olarak rahatlamada fayda sağlayacaktır.

Hava akımında kalma kas ağrısı yapacaktır. Halk arasında cereyanda kalma olarak da bilinen bu durumdan kaçınmalısınız.

Miyalji (Kas Ağrısı) İlaçları

  • Ağrı kesiciler: Steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, örn. parasetamol veya metamizol gibi  ağrının semptomatik tedavisi için alınabilir.
  • Lokal ağrı tedavisi: Örneğin arnica veya diklofenak merhemleri ve jelleri ile. Lokal tedavi genellikle ağrı kesicilerden daha iyi tolere edilmektedir. 
  • Sıcak uygulamalar: Sıcak paketler, sıcak su torbası, sıcak kompresler, parafin banyosu gibi uygulamalar özellikle uzun süreli ağrılarda önerilmektedir.
  • Mineraller ve eser elementler: Örneğin bir magnezyum veya potasyum eksikliği durumunda bunların takviyesi alınması.
  • Kas gevşetici: Ağrılı kas krampları için tolperison ve tizanidin gibi maddeler içeren ilaçlar verilmektedir.

İlaç kullanımını hasta bilinçsizce yapmamalı ve mutlaka doktorun önerilerine uymalı.

Kas Ağrısı Ameliyatı

Kas ağrısı ile gelen hastalarda genellikle ameliyat yapılmamaktadır. Çok nadir durumlarda daha büyük kas yırtık varlığında, hekimin kası dikmesi gerekebilir. Bunun dışında ağrı genellikle altta yatan durum veya nedenin ilaçlarla tedavisi ile veya yeteri süre dinlenmekle geçmektedir.

Hamilelikte Miyalji 

Hamileliğe bağlı kas ağrısı sık sık görülmektedir. Bunun nedeni hamilelik sırasındaki hormonal değişikliklere bağlı olmaktadır. Progesteron ve östrojen seviyeleri değişmektedir ve relaksin hormonunun salgısı artmaktadır. 

Hem rahmin düz kaslarının hem de diğer kasların tonusunu (kas gerginliği) ayarlamak için progesteron gereklidir. Progesteron ayrıca meme gelişiminin uyarılmasını teşvik etmekte ve meme bezlerinin doğum sonrası emzirme dönemi için gelişiminde etkilidir. Ayrıca progesteron vücutta tuz ve sıvı tutulmasını teşvik edebilmektedir. Bu da normal kan dolaşımını bozabilmekte ve Miyalji'ye neden olabilmektedir.

Yüksek östrojen seviyeleri rahmi büyümesi için uyarmaktadır. Çok fazla östrojen salgılandığı durumlarda vücutta sıvı kaybı gerçekleşmektedir. Bunun sonucunda sıvı, tuz ve elektrolit dengesi bozulmakta ve kas ağrısına neden olabilmektedir.

Hamilelikte ağrı kesiciler sadece doktor tavsiyesi üzerine kullanılması oldukça önemli olmaktadır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Miyalji

Özellikle büyüme çağında olan çocuklarda kas ağrısı ve eklem ağrısı görülebilmektedir. Ayrıca çocukların sık geçirdiği grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklarda da kas ağrısı görülmektedir. Bazen çocuklar ağrıyı tarif edemezler ve kas ağrısı ile kemik ağrısını karıştırabilmektedirler.  Bu durumda çocuklarda ve bebeklerde özellikle eklem bölgelerinde ağrı ve şişlik dikkate alınmalıdır. 

Özellikle spor sonrası görülen kas ağrıları genellikle bir kaç gün dinlendikten sonra kendiliğinden geçmektedir. Çocuğunuzun dengeli beslenmesi kasların ve kemiklerin sağlıklı gelişimi için önemli olmakta ve ailelerin dikkate alması gereken bir konu olmaktadır.

Kas Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Çoğu durumda kas ağrıları (kas tutulması, kaslarda gerginlik veya kramp gibi durumlarda) zararsız ve kendiliğinden iyileşmektedir. İyileşme süreci genellikle kalıcı bir hasar bırakmadan olmaktadır. Kaslar yeterince dinlendirildiği takdirde yırtılmış kas lifleri bile kendi başlarına iyileşebilmektedir. Eğer kas yaralanması sonucunda yeterince dinlenme olmazsa yara izi ve kalıcı fonksiyonel kısıtlamalar gelişebilmektedir.

Aşağıdaki durumlarda doktor muayenesi tavsiye edilmektedir:

  • Kas gerginliği (erken dönemlerde tedavi edilmesi kolaydır, ancak çok uzun süre beklenildiği takdirde kronik hale gelebilmektedir)
  • Nedeni bilinmeyen kas ağrısı
  • Uzun bir süre devam eden kas ağrısı için (birkaç hafta)

Kas lifi veya kasın tamamen yırtılmasından şüphelenildiği durumlarda mutlaka acilen doktor muayenesi tavsiye edilmektedir. Hekiminiz kasın ne kadar yırtılmış olduğunu ve tıbbi tedavinin gerekli olup olmadığını tespit edecektir.

Kas ağrısı durumunda aile hekiminize başvurmanız önerilmektedir. Gerekli muayeneyi yaptıktan sonra hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda sizi bir uzman ortopedi, fizik tedavi veya spor hekimine yönlendirecektir.


Makaleyi faydalı buldun mu?
13
0
Makeleyi Paylaşın

Miyalji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kas Ağrısı Varken Spor Yapılır Mı?

Akut (ani gelişen) kas ağrınız varsa kasları yeterince dinlendirme ve koruma önemli olmaktadır. Yaralı bir kasın üzerine tam iyileşmeden yüklenirseniz, yine miyalji ile tekrar yaralanma riski taşırsınız. Ciddi yaralanmalarda kalıcı hasar ve kas dokusunun kemikleşmesi (miyozit ossifikans) iyileşme sürecini uzatabilmekte ve kasın hareketliliğini önemli ölçüde kısıtlayabilmektedir.

Egzersiz sırasında akut kas ağrısı meydana gelirse spor ve egzersizlerin derhal kesilmesi tavsiye edilmektedir. Ağrıyan kaslarınız varsa, bir veya iki gün boyunca egzersiz yapmayı bırakın ve sadece ağrınız olmadığında yavaşça egzersizlerin şiddetini artırın. Kas gerginliği varlığında iki ila dört hafta sonra, kas yırtılması durumundaysa on iki hafta sonra spor yapmanız tavsiye edilmektedir.

Kronik (uzun süreli) sırt ağrısı varlığında ise düzenli sırt kaslarını güçlendirecek egzersizler, sırt ve bel ağrısının tedavisi için uzun vadede önlemli olmaktadır. Ancak bazı sporlar önerilmemektedir. Bunlar arasında tenis, golf, binicilik, top oyunları ve aerobik sayılabilir. Yumuşak zeminde koşma ve yürüme, sırtüstü yüzmek ve bisiklete binme gibi sporlar önerilmektedir.

Int. Dr. Sultan Çalış

Panik Atak Kas Ağrısı Yapar Mı?

Panik atakta kas-iskelet sistemini etkileyen belirtiler görülebilmektedir. Panik atak sırasında sıklıkla 

  • Artan, çoğunlukla düzensiz dağılmış kas gerginliği,
  • Kas ağrısı,
  • Kas sertliği (örneğin boyun ve omuz bölgesi),
  • Kas seğirmeleri (göz kapakları, ağız, diğer yüz kasları, parmaklar, bacak kasları),
  • Bazen kas gerginliğini kaybı (yumuşak dizler) gibi belirtiler görülebilmektedir.
Int. Dr. Sultan Çalış

Stres Kas Ağrısı Yapar Mı?

Uzun süreli sırt ağrısı da genellikle stresle ilişkilidir. Stres genellikle sırt gerginliği olarak kendini göstermekte ve bu da kas ağrısına yol açmaktadır. Tedavisinde temiz havada düzenli egzersiz yapmak tavsiye edilmektedir. Bu kan dolaşımını ve iyi bir gece uykusunu ve dolayısıyla kendinizi iyi hissetmenizi arttıracaktır. Genel olarak dengeli bir diyette önemli olmaktadır. Zihinsel sağlık nedeniyle kronik (uzun süreli) kas ağrısı varlığında, otojen gevşeme teknikleri veya yoga gibi ek yöntemler tedavi için uygun olmaktadır.

Int. Dr. Sultan Çalış

D Vitamin Eksikliği Kas Ağrısı Yapar Mı?

Özellikle magnezyum veya D vitamini eksikliğinde, kas krampları ve zayıflık hissi ile kaslar zarar görebilmektedir. Dengeli bir diyet ve eksik vitamin ve minerallerin hedeflenmiş takviyesi miyaljinin tedavisinde önemli olmaktadır. Hekiminiz yapacağı kan tahlillerin sonucu size eksikliğin olup olmadığını söylemektedir. D vitamini eksikliği miyaljiyi artırabilmektedir.  Bunun önüne geçmek için doktorunuzun da önerisiyle yağda çözünen D vitamin takviyesi kullanabilirsiniz.

Int. Dr. Sultan Çalış