Missed Abortus

Missed abortus, gebeliğin 20. haftadan önce embriyo veya fetüs ile rahmin dışına atılması ve gebeliğin sonlanması olup kürtaj yöntemiyle tedavi edilmektedir

Missed Abortus Nedir?

Abortus gebeliğin 20. haftadan önce veya 500 gramın altında iken embriyo veya fetüsün rahim dışına atılması ile gebeliğin sonlanması, halk arasında da düşük, çocuk düşürmek adıyla bilinen durumdur.

Bebek anne karnında gelişirken ilk oluştuğu andan itibaren 8 haftalık zamana kadar embriyo, 9. haftadan doğuma kadar olan süreçte ise fetüs olarak adlandırılır.

Missed abortus anne karnında embriyo veya fetüsün ölmesine ve 2-3 hafta geçmiş olmasına rağmen rahim kasılmaları olmaması ve kanama ile düşüğün görülmemesi durumudur. Missed abortus halk arasında farkedilmemiş düşük, bozulmuş gebelik diye adlandırılır.

Bu durum genelde belirti vermeyip kontrol sırasında saptanabilir. Bebeğe ait cansız yapıların anne karnında atılmadan uzun süre durması anneye zarar verir ve annenin hayati tehlikesi oluşabilir.

Abortus tüm gebeliklerde %10-25 arasında görülebilir. Abortus en sık gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde görülür. En sık görülme nedeni kromozom anomalileridir.

Sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci geçirmek için hamile kalmadan önce bir kadın doğum uzmanına danışmalıdır. Gebelik süresince de rutin gebelik kontrollerine gidilmeli ve beklenmeyen durumlar olduğunda uzman doktora başvurulmalıdır.

Missed Abortus Belirtileri Nelerdir?

Missed abortus bazen rutin gebelik kontrolünde fark edilir ve hiç belirti vermeyebilir. Missed abortusta diğer düşük çeşitlerinden farklı olarak rahimde kasılma yoktur ve kanama bazen görülebilir.

Genel anlamda belirtiler;

  • Gebelik belirtilerinin azalması, gebelik hormonları düzeylerinde düşüş
  • Rahmin gelişim ve büyümesinin durması
  • Embriyo veya fetüs gelişiminin duraksaması
  • Kahverengi lekelenme tarzında kanama
  • Eğer uzun süredir fark edilmeyen missed abortus durumu varsa annede birtakım kanama komplikasyonlarına, pıhtılaşma bozukluklarına neden olabilir.

Missed Abortus Nedenleri Nelerdir?

Missed abortusta bazen neden bulunmayabilir ancak düşük gelişimine neden olan bazı faktörler vardır.

Missed abortusa neden olabilecek durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Kromozom anomalileri: Missed abortus oluşumunun en büyük nedeni olup vakaların yaklaşık %75'i kromozom anomalilerinden kaynaklanır. Anne veya babadan gelen genlerdeki bir bozukluk nedeniyle oluşabilir. Anneden gelen yumurta ve babadan gelen sperm hücresi birleşerek embriyoyu oluşturur. Bu hücrelerdeki bozukluk nedeniyle monozomi, trizomi denilen kromozom bozuklukları ve sonucunda abortus(düşük) görülebilir.
  • Annede bulunan rahim, serviks (rahim ağzı) bozuklukları missed abortusa neden olabilir. Polikistik over sendromu (yumurtalıklarda iyi huylu, çok sayıda kist bulunması ile oluşan hastalık), miyom (rahimde düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümör), endometriozis (Rahmin en iç kısmını oluşturan endometrium dokusunun rahim dışında yumurtalık, rahim tüpleri gibi yapılarda bulunmasına endometriozis denilir), servikal yetmezlik (rahim ağzının normalde olması gerekenden daha açık, geniş olması durumu) gibi hastalıkların bulunması düşük riskini artırır.
  • Enfeksiyonlar: CMV, HSV, listeria, toksoplazma, mycoplasma gibi etkenlere bağlı gelişen enfeksiyonlar düşük oluşmasına neden olabilir.
  • Çevresel etkenler: Sigara, alkol, uyuşturucu, kimyasal maddeler kullanımı düşük riskini artırır ve mutlaka bırakılmalıdır.
  • İlaç kullanımı: Teratojenik ilaçlar bebekte yapısal bozukluk oluşturan ve bebeğe zarar veren ilaçlar için kullanılan isimdir. Özellikle gebeleğin ilk döneminde kullanılan teratojenik ilaçlar düşük oluşumuna neden olabilir.
  • İmmünoloji ile ilgili bozukluklar: Sperme, plasentaya, embriyoya karşı oluşan antikorlar bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Gebelik oluşumunu önleyebilir veya abortusa neden olabilir.
  • Diyabet, guatr, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar gebelik sürecinde sorun oluşturabilir. İlaç kullanımına dikkat edilmeli, doktora danışılmalıdır.
  • Anne yaşının ileri olması (35 yas ve üstü) düşük riskini artırır.

Missed Abortus Teşhisi

Missed abortus tanısı konulması için hastadan öyküsü alınmalı , muayene ve  ultrason incelemeleri yapılmalıdır. Hastadan son adet tarihi alınarak gebelik süresi hesaplanır.

Bebeğin kalp atımları 6. haftadan itibaren ultrasonda hissedilmeye başlanır. Ancak bazen hem gebelik tarihinin net olmaması bazen de tek bir inceleme yeterli olmayacağı için ultrasonun tekrarlanması gerekir.

Ultrasonografi ses dalgaları kullanılarak görüntüleme sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bebeğin yapısı, kalp atışı, plasenta, amniyon sıvısı (bebeğin anne karnında içinde bulunduğu sıvı), bebeğin gelişimi incelenir.

Doppler ultrasonografi ise halk arasında renkli ultrason olarak bilinen, daha detaylı görüntülemenin sağlandığı yöntemdir. Bebeğin kalbi ile ilgili durumlar daha detaylı bir şekilde incelenir. Tekrar edilen ultrasonda bebeğin kalp atışlarının duyulmaması tanıyı koydurur.

Missed Abortus Tedavisi

Missed abortus tedavisi ölü bebeğin rahimden alınması, kürtaj ile yapılır. Missed abortus tanısı konduktan sonra kürtaj hemen yapılmalıdır, aksi halde annede pıhtılaşma sorunlarına neden olabilir.

Kürtaj öncesi anneye kan tetkiki yapılmalı, pıhtılaşma ile ilgili parametrelere bakılmalıdır. Kürtaj işlemi farklı şekillerde yapılabilir.

Bazı kürtaj yöntemleri şöyle sıralanabilir;

  • Vakum aspirasyon ile kürtaj: Serviks (rahim ağzı) dilatasyonunu yani genişlemesinden sonra kanül veya vakum kullanılarak embriyo ve ek yapılar  aspire edilir. Rahim ağzından içeri doğru sokulan enjektör ile  oluşturulan negatif basınçlı vakum sistemi  ile emilerek çekilir. 12. gebelik haftasına kadar tercih edilebilir. İşlem sırasında lokal veya genel anestezi tercih edilebilir. İşlem süresi 5-10 dakikadır. En sık tercih edilen ve uygulanan yöntemdir.
  • Probe kürtaj yöntemi: Bu yöntem ile kadında rahatsızlık duyulan aşırı kanama, düzensiz adet kanamaları gibi durumlarda da kullanılabilen yöntemdir. Bu yöntem ile hem teşhis hemde tedavi sağlanabilir. Probe kürtaj yönteminde rahim ağzından rahim içine  bir takım aletler ile girilir ve rahim kazılarak temizlenir.

Hasta doktor ile görüşerek uygun yöntem ve tedavi biçimi belirlenir. İşlem sonrası alınan dokular patolojiye gönderilir ve genetik inceleme yapılabilir. İşlem sonrası hastaya antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilir, tekrar kontrole çağırılır.

Hasta doktorun önerdiği şekilde ilaçlarını kullanmalı, doktorun önerilerini dinlemeli ve kontrole zamanında gitmelidir. Missed abortus sonrası yapılan kontrollerde bir sorun bulunmazsa, tekrar düşük oluşumuna yol açacak bir neden yoksa 2-3 ay sonrasında gebelik planlanabilir.

Kürtajdan yaklaşık bir ay sonra adet kanaması görülür. Rahmin toparlanması, onarılması için 2-3 ay sonrası önerilir. Eğer doktor da uygun görürse adet görüldükten sonra bir iki ay beklenerek tekrar gebe kalınabilir. Tekrar oluşturulacak gebelik planlaması için mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.

Hasta kürtaj sonrası bazı komplikasyon denilen istenmeyen durumlara karşı dikkatli olmalıdır.

Kürtaj sonrası karşılaşılan komplikasyonlar şöyle sıralanabilir;

  • Kanama: Kürtaj işlemi sonrası az miktarda kanama görülebilir ancak uzun süren ve yoğun kanamalarda kişi kadın doğum uzmanına acil başvurulmalıdır.
  • Rahim duvarının delinmesi yani perforasyon gelişmesi
  • Enfeksiyon: Kürtaj işlemi steril şartlarda yapılır ve enfeksiyon nadir görülen durumlardandır. Ancak yumurtalık ve rahim gibi organlarda iltihabi yapılar oluşması önemli olup dikkatle incelenmelidir. Hasta işlem sonrası yüksek ateş, akıntı veya şiddetli ağrı duyuyorsa acil olarak uzman hekime başvurmalıdır.
  • Rahimde yapışıklıklar (asherman sendromu): Vakum aspirasyon küretaj tekniği ile görülme sıklığı azalmıştır. Genellikle adet görememe ile belirti verir ve yapılan incelemelerde yapışıklık görülür. Tedavide rahim içine girilerek yapışıklıklar giderilir.
  • İnfertilite (kısırlık)
  • Gebeliğe ait bazı dokuların kalması: Kürtaj sonrasında rahim içinde doku, parça kalabilir ve kanamaya neden olabilir. Böyle durumlarda ikinci bir müdahale yapılması planlanabilir.
  • Depresyon gibi psikolojik sorunlar

Missed Abortus Tedavi Edilmezse

Abortus genelde kanama ve rahimdeki kasılmalar ile embriyo ve plasentanın (halk arasında bebeğin eşi olarak bilinir) dışarı atılması ile gerçekleşir. Ancak missed abortusta kanama ve rahimde kasılma görülmez. 

Missed abortus 2-3 hafta fark edilmeyebilir ve gebelik kontrolü sırasında saptanabilir. Bebeğin gelişiminin geri olması ve kalp atımının olmaması tanıyı koydurur. Tedavi kürtaj olup ölü embriyonun ve diğer dokuların rahimden alınmasıyla yapılır.

Missed abortus tedavi edilmezse embriyodan anne kanına bazı maddelerin geçişi olur ve bu maddeler annede kan pıhtılaşmasında sorunlara yol açar ve dissemine intravasküler koagülasyona neden olabilir.

Dissemine intravasküler koagülasyonda (yaygın damar içi pıhtılaşması) küçük kan damarlarında pıhtı oluşması ile damarlar tıkanabilir. Bu durumda kandaki trombosit ve pıhtılaşmayı sağlayan proteinler azalır ve vücutta kanamalar görülebilir.

Bu kanamalar hayati tehlikeye yol açabilir. Missed abortus görüldüğünde gerekli kan tetkikleri ve incelemeler yapılarak tedavi uygulanmalıdır.

Missed Abortusa Ne İyi Gelir? 

Missed abortusta ve diğer düşüklerde en büyük neden kromozom anomalileridir. Bebekteki genetik anomaliler sağlıklı gelişimi engelleyip bebeğin düşmesine neden olur. 

Tekrarlayan düşük durumunda, genetik bir rahatsızlığa sahip ebeveynlerde, daha önceki gebelikte düşük veya ölü doğum görülmesi gibi durumlarda  bir genetik uzmanına başvurularak kromozom analizi, genetik incelemeler yapılabilir.

Anne, baba ve düşük ile alınan dokudan yapılan incelemelerle genetik sorunlar incelenir. Bu sayede sorunlar belirlenerek daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek ve sağlıklı bir çocuğa sahip olmak için çalışmalar yapılır.

Genetik etmenler dışında sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmek için şunlara dikkat edilmelidir;

Anne adayı gebe kalmadan önce bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Bu sayede gerekli incelemeler yapılır amaç  sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası süreç geçirmektir.

Anne adayında  enfeksiyon gibi durumlar varsa giderilmesi, kontrol altına alınması sağlanır. Gebelik sürecinin  3 ay öncesinden folik asit kullanmalı ve gebeliğin ilk üç ayında da devam etmelidir.

Bebekte oluşabilecek sinir sistemi ile ilgili anomalileri gelişme riskini azaltır. Düzenli ve sağlıklı beslenilmelidir. Sigara, uyuşturucu  ve alkol kullanımı varsa kesinlikle  bırakılmalıdır, radyasyondan uzak durulmalıdır.

Kronik bir rahatsızlık nedeniyle ilaç kullanımı varsa doktora danışılmalı ve gebeliğe uygun şekilde ilaçlar, tedaviler düzenlenmelidir. Gebelik süresince doktor onayı olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Anne adayı yorucu, ağır egzersiz ve işler yapmamalı, stresten uzak durmalıdır.

Missed Abortusa Ne İyi Gelmez? 

Missed abortusta annede veya babada kromozom anomalisi bulunması en sık karşılaşılan nedendir. Bu nedenle missed abortus gelişebilir ve genetik danışmana başvurulmalıdır. 

Aksi halde tekrar düşük ile karşılaşılabilir. Anne ve baba adayının yaşının ileri olması da riski artırır. 

Anne adayının sigara, alkol ve uyuşturucu kullanması abortus riskini artırır. Annede toksoplazma, sitomegalovirüs (CMV), kızamıkçık, şu çiçeği, mikoplazma  gibi enfeksiyonlar düşük gelişmesine neden olabilir. 

Gebelikte uygun olmayan ilaç kullanımları, anne adayında diyabet, hipertansiyon ve guatr gibi rahatsızlıkların bulunması risk oluşturur. Polikistik over sendromu, miyom ve endometriozis gibi hastalıklar gebeliğin düşükle sonlanmasına neden olabilir.

Anne adayı hamile kalmadan önce bir kadın doğum uzmanına danışmalıdır ve gebelik süresince takiplerine düzenli bir şekilde gitmelidir. Gebelik süresince beklenmeyen bir durum, kanama, şiddetli kasık ağrısı gibi durumlar olursa acil olarak doktora başvurulmalıdır.

Missed Abortus için Hangi Doktora Gidilmeli? 

Günümüzde gebelik sürecinde takip son derece önemlidir. Missed abortusta kanama, rahimde kasılma gibi belirtiler yoktur.

Bu yüzden fark edilmesi zordur ve genelde rutin gebelik kontrolünde fark edilir.

Fakat anne adayı gebelikle ilgili bir sorun, rahatsızlık  yaşadığında varsa kendi Kadın Doğum Uzmanına, doktoruna başvurmalıdır.

Eğer yoksa herhangi bir kadın doğum uzmanına veya ani bir rahatsızlık gelişir ise acile başvurulmalı, gerekirse ambulans çağrılmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Missed abortus ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Missed Abortus Sonrası Ne Zaman Gebe Kalınmalıdır?

Missed abortus tanısı sonrasında tedavi olarak kürtaj işlemi uygulanır. Kürtaj sonrasında ciddi kanama, enfeksiyon, düşüğün tekrarlanmasına neden olabilecek bir durum varsa inceleme yapılmalı ve gerekli görülürse tedavi uygulanmalıdır. 

Eğer gebeliğe ve tekrar düşük görülmesine neden olacak bir durum yoksa tekrar gebelik planlanabilir. Düşük işlemi sonrasında yaklaşık bir ay sonrasında  ilk adet kanaması görülür ve sonraki birkaç ay da rahmin toparlanması için beklenebilir. 

Ancak sorun oluşmaması için uzman doktora danışılmalıdır. Uygun görülen tarihlerde ve anne adayı kendini hazır hissettiğinde uzman doktorunda önerisiyle gebelik planlanabilir. 

Dr. Merve Ergüven